xhci "NEC xHCI" controller problem without any kernel errors and messages

Previous Topic Next Topic
 
classic Classic list List threaded Threaded
2 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

xhci "NEC xHCI" controller problem without any kernel errors and messages

Denis Lapshin-2
"Cannot read block" error when external HDD connected to "NEC xHCI"
xhci0 controller in 5-15min of work.
Just after "cannot read block" error is occurred HDD is unable to Read /
Write by the system. Only reconnect can "reset" the error and HDD
available for R/W again for some time.

"Cannot read block" error is occurred while external data pass over xhci
controller by reading / writing HDD (not in idle mode), in spite of both
USB 3.0 cables has energy saving function what disables HDD spindle when
it stays idle.

Test conditions:

- OpenBSD 6.2amd64 GENERIC.MP
- X220 i7 laptop with USB3.0 NEC xHCI controller.
- Seagate HDD connected trough "Norelsys NS106X" SATA 6Gb/s to USB3.0 cable.
- The same HDD Tested with "Seagate USB3.0 cable " SATA 3Gb/s to USB3.0
cable.

By the kernel Norelsys cable detects as
-----------------------------------------
umass0 at uhub1 port 1 configuration 1 interface 0 "Norelsys NS106X" rev
2.10/1.00 addr 2
umass0: using SCSI over Bulk-Only
scsibus4 at umass0: 2 targets, initiator 0
sd2 at scsibus4 targ 1 lun 0: <ATA, .... > SCSI4 0/direct fixed
serial.xxxxxxxx
-----------------------------------------

Seagate cable detects as
-----------------------------------------
umass0 at uhub1 port 1 configuration 1 interface 0 "?? FreeAgent GoFlex"
rev 3.00/0.11 addr 2
umass0: using SCSI over Bulk-Only
scsibus4 at umass0: 2 targets, initiator 0
sd2 at scsibus4 targ 1 lun 0: <Seagate, USB 3.0 Cable, SA11 > SCSI2
0/direct fixed
-----------------------------------------

OpenBSD 6.2 (GENERIC.MP) #1: Thu Jan 18 11:09:28 UTC 2018
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 8451125248 (8059MB)
avail mem = 8192278528 (7812MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.6 @ 0xdae9c000 (64 entries)
bios0: vendor LENOVO version "8DET72WW (1.42 )" date 02/18/2016
bios0: LENOVO 5491C51
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP SLIC SSDT SSDT SSDT HPET APIC MCFG ECDT ASF!
TCPA SSDT SSDT DMAR UEFI UEFI UEFI
acpi0: wakeup devices LID_(S3) SLPB(S3) IGBE(S4) EXP4(S4) EXP7(S4)
EHC1(S3) EHC2(S3) HDEF(S4)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Core(TM) i7-2640M CPU @ 2.80GHz, 2791.33 MHz
cpu0:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,SENSOR,ARAT
cpu0: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu0: TSC frequency 2791332320 Hz
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 10 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 99MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.1.1.2, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Core(TM) i7-2640M CPU @ 2.80GHz, 2790.93 MHz
cpu1:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,SENSOR,ARAT
cpu1: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu1: smt 1, core 0, package 0
cpu2 at mainbus0: apid 2 (application processor)
cpu2: Intel(R) Core(TM) i7-2640M CPU @ 2.80GHz, 2790.93 MHz
cpu2:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,SENSOR,ARAT
cpu2: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu2: smt 0, core 1, package 0
cpu3 at mainbus0: apid 3 (application processor)
cpu3: Intel(R) Core(TM) i7-2640M CPU @ 2.80GHz, 2790.93 MHz
cpu3:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,SENSOR,ARAT
cpu3: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu3: smt 1, core 1, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 24 pins
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xf8000000, bus 0-63
acpiec0 at acpi0
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus -1 (PEG_)
acpiprt2 at acpi0: bus 2 (EXP1)
acpiprt3 at acpi0: bus 3 (EXP2)
acpiprt4 at acpi0: bus 5 (EXP4)
acpiprt5 at acpi0: bus 13 (EXP5)
acpiprt6 at acpi0: bus 14 (EXP7)
acpicpu0 at acpi0: C3(350@104 io@0x415), C1(1000@1 halt), PSS
acpicpu1 at acpi0: C3(350@104 io@0x415), C1(1000@1 halt), PSS
acpicpu2 at acpi0: C3(350@104 io@0x415), C1(1000@1 halt), PSS
acpicpu3 at acpi0: C3(350@104 io@0x415), C1(1000@1 halt), PSS
acpipwrres0 at acpi0: PUBS, resource for EHC1, EHC2
acpitz0 at acpi0: critical temperature is 99 degC
acpibtn0 at acpi0: LID_
acpibtn1 at acpi0: SLPB
"LEN0020" at acpi0 not configured
acpibat0 at acpi0: BAT0 model "45N1172" serial 14231 type LION oem "SANYO"
acpiac0 at acpi0: AC unit online
acpithinkpad0 at acpi0
"IBM0079" at acpi0 not configured
"PNP0C14" at acpi0 not configured
"PNP0C14" at acpi0 not configured
acpidock0 at acpi0: GDCK docked (15)
acpivideo0 at acpi0: VID_
acpivout at acpivideo0 not configured
acpivideo1 at acpi0: VID_
cpu0: Enhanced SpeedStep 2791 MHz: speeds: 2801, 2800, 2600, 2400, 2200,
2000, 1800, 1600, 1400, 1200, 1000, 800 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel Core 2G Host" rev 0x09
inteldrm0 at pci0 dev 2 function 0 "Intel HD Graphics 3000" rev 0x09
drm0 at inteldrm0
inteldrm0: msi
inteldrm0: 1366x768, 32bpp
wsdisplay0 at inteldrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
"Intel 6 Series MEI" rev 0x04 at pci0 dev 22 function 0 not configured
em0 at pci0 dev 25 function 0 "Intel 82579LM" rev 0x04: msi, address
f0:de:f1:d1:9d:19
ehci0 at pci0 dev 26 function 0 "Intel 6 Series USB" rev 0x04: apic 2 int 16
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel EHCI root hub" rev
2.00/1.00 addr 1
azalia0 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 6 Series HD Audio" rev 0x04: msi
azalia0: codecs: Conexant CX20590, Intel/0x2805, using Conexant CX20590
audio0 at azalia0
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 6 Series PCIE" rev 0xb4: msi
pci1 at ppb0 bus 2
ppb1 at pci0 dev 28 function 1 "Intel 6 Series PCIE" rev 0xb4: msi
pci2 at ppb1 bus 3
athn0 at pci2 dev 0 function 0 "Atheros AR9281" rev 0x01: apic 2 int 17
athn0: AR9280 rev 2 (2T2R), ROM rev 22, address 70:xx:xx:xx:xx:xx
ppb2 at pci0 dev 28 function 3 "Intel 6 Series PCIE" rev 0xb4: msi
pci3 at ppb2 bus 5
ppb3 at pci0 dev 28 function 4 "Intel 6 Series PCIE" rev 0xb4: msi
pci4 at ppb3 bus 13
sdhc0 at pci4 dev 0 function 0 "Ricoh 5U822 SD/MMC" rev 0x07: apic 2 int 16
sdhc0: SDHC 3.0, 50 MHz base clock
sdmmc0 at sdhc0: 4-bit, sd high-speed, mmc high-speed, dma
ppb4 at pci0 dev 28 function 6 "Intel 6 Series PCIE" rev 0xb4: msi
pci5 at ppb4 bus 14
xhci0 at pci5 dev 0 function 0 "NEC xHCI" rev 0x04: msi
usb1 at xhci0: USB revision 3.0
uhub1 at usb1 configuration 1 interface 0 "NEC xHCI root hub" rev
3.00/1.00 addr 1
ehci1 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 6 Series USB" rev 0x04: apic 2 int 23
usb2 at ehci1: USB revision 2.0
uhub2 at usb2 configuration 1 interface 0 "Intel EHCI root hub" rev
2.00/1.00 addr 1
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel QM67 LPC" rev 0x04
ahci0 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 6 Series AHCI" rev 0x04: msi,
AHCI 1.3
ahci0: port 0: 6.0Gb/s
scsibus1 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <ATA, ST750LX003, 0002> SCSI3 0/direct fixed
sd0: 698940MB, 512 bytes/sector, 1356773168 sectors
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 6 Series SMBus" rev 0x04: apic
2 int 18
iic0 at ichiic0
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 4GB DDR3 SDRAM PC3-10600 SO-DIMM
spdmem1 at iic0 addr 0x51: 4GB DDR3 SDRAM PC3-10600 SO-DIMM
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
wsmouse0 at pms0 mux 0
wsmouse1 at pms0 mux 0
pms0: Synaptics clickpad, firmware 8.1, 0x1e2b1 0x940300
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
aps0 at isa0 port 0x1600/31
vmm0 at mainbus0: VMX/EPT
uhub3 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 0 "Intel Rate Matching
Hub" rev 2.00/0.00 addr 2
uhub4 at uhub3 port 1 configuration 1 interface 0 "Standard
Microsystems" rev 2.00/0.00 addr 3
run0 at uhub4 port 2 configuration 1 interface 0 "Ralink 3070" rev
2.00/1.01 addr 4
run0: MAC/BBP RT3070 (rev 0x0201), RF RT3020 (MIMO 1T1R), address
40:a5:ef:01:af:13
uhub5 at uhub2 port 1 configuration 1 interface 0 "Intel Rate Matching
Hub" rev 2.00/0.00 addr 2
ugen0 at uhub5 port 6 "OMNIKEY" rev 2.00/2.03 addr 3
vscsi0 at root
scsibus2 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus3 at softraid0: 256 targets
softraid0: sd1 was not shutdown properly
sd1 at scsibus3 targ 1 lun 0: <OPENBSD, SR CRYPTO, 006> SCSI2 0/direct fixed

I can test any changes made.

--

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: xhci "NEC xHCI" controller problem without any kernel errors and messages

Denis Lapshin-2
The issue repeated on two different but the same family laptops.

I've tested it on Lenovo X220 i7 i2640 2.8GHz, and X220 i7 i2620 2.7GHz.
The overall configurations is identical except CPU frequency.

HDD loose block during R/W operation as in my previous post.

No any kernel errors present.

Thanks

On 2/2/2018 11:51 AM, Denis wrote:

> "Cannot read block" error when external HDD connected to "NEC xHCI"
> xhci0 controller in 5-15min of work.
> Just after "cannot read block" error is occurred HDD is unable to Read /
> Write by the system. Only reconnect can "reset" the error and HDD
> available for R/W again for some time.
>
> "Cannot read block" error is occurred while external data pass over xhci
> controller by reading / writing HDD (not in idle mode), in spite of both
> USB 3.0 cables has energy saving function what disables HDD spindle when
> it stays idle.
>
> Test conditions:
>
> - OpenBSD 6.2amd64 GENERIC.MP
> - X220 i7 laptop with USB3.0 NEC xHCI controller.
> - Seagate HDD connected trough "Norelsys NS106X" SATA 6Gb/s to USB3.0 cable.
> - The same HDD Tested with "Seagate USB3.0 cable " SATA 3Gb/s to USB3.0
> cable.
>
> By the kernel Norelsys cable detects as
> -----------------------------------------
> umass0 at uhub1 port 1 configuration 1 interface 0 "Norelsys NS106X" rev
> 2.10/1.00 addr 2
> umass0: using SCSI over Bulk-Only
> scsibus4 at umass0: 2 targets, initiator 0
> sd2 at scsibus4 targ 1 lun 0: <ATA, .... > SCSI4 0/direct fixed
> serial.xxxxxxxx
> -----------------------------------------
>
> Seagate cable detects as
> -----------------------------------------
> umass0 at uhub1 port 1 configuration 1 interface 0 "?? FreeAgent GoFlex"
> rev 3.00/0.11 addr 2
> umass0: using SCSI over Bulk-Only
> scsibus4 at umass0: 2 targets, initiator 0
> sd2 at scsibus4 targ 1 lun 0: <Seagate, USB 3.0 Cable, SA11 > SCSI2
> 0/direct fixed
> -----------------------------------------
>
> OpenBSD 6.2 (GENERIC.MP) #1: Thu Jan 18 11:09:28 UTC 2018
>     [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
> real mem = 8451125248 (8059MB)
> avail mem = 8192278528 (7812MB)
> mpath0 at root
> scsibus0 at mpath0: 256 targets
> mainbus0 at root
> bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.6 @ 0xdae9c000 (64 entries)
> bios0: vendor LENOVO version "8DET72WW (1.42 )" date 02/18/2016
> bios0: LENOVO 5491C51
> acpi0 at bios0: rev 2
> acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
> acpi0: tables DSDT FACP SLIC SSDT SSDT SSDT HPET APIC MCFG ECDT ASF!
> TCPA SSDT SSDT DMAR UEFI UEFI UEFI
> acpi0: wakeup devices LID_(S3) SLPB(S3) IGBE(S4) EXP4(S4) EXP7(S4)
> EHC1(S3) EHC2(S3) HDEF(S4)
> acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
> acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
> acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
> cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
> cpu0: Intel(R) Core(TM) i7-2640M CPU @ 2.80GHz, 2791.33 MHz
> cpu0:
> FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,SENSOR,ARAT
> cpu0: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
> cpu0: TSC frequency 2791332320 Hz
> cpu0: smt 0, core 0, package 0
> mtrr: Pentium Pro MTRR support, 10 var ranges, 88 fixed ranges
> cpu0: apic clock running at 99MHz
> cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.1.1.2, IBE
> cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
> cpu1: Intel(R) Core(TM) i7-2640M CPU @ 2.80GHz, 2790.93 MHz
> cpu1:
> FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,SENSOR,ARAT
> cpu1: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
> cpu1: smt 1, core 0, package 0
> cpu2 at mainbus0: apid 2 (application processor)
> cpu2: Intel(R) Core(TM) i7-2640M CPU @ 2.80GHz, 2790.93 MHz
> cpu2:
> FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,SENSOR,ARAT
> cpu2: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
> cpu2: smt 0, core 1, package 0
> cpu3 at mainbus0: apid 3 (application processor)
> cpu3: Intel(R) Core(TM) i7-2640M CPU @ 2.80GHz, 2790.93 MHz
> cpu3:
> FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,SENSOR,ARAT
> cpu3: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
> cpu3: smt 1, core 1, package 0
> ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 24 pins
> acpimcfg0 at acpi0 addr 0xf8000000, bus 0-63
> acpiec0 at acpi0
> acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
> acpiprt1 at acpi0: bus -1 (PEG_)
> acpiprt2 at acpi0: bus 2 (EXP1)
> acpiprt3 at acpi0: bus 3 (EXP2)
> acpiprt4 at acpi0: bus 5 (EXP4)
> acpiprt5 at acpi0: bus 13 (EXP5)
> acpiprt6 at acpi0: bus 14 (EXP7)
> acpicpu0 at acpi0: C3(350@104 io@0x415), C1(1000@1 halt), PSS
> acpicpu1 at acpi0: C3(350@104 io@0x415), C1(1000@1 halt), PSS
> acpicpu2 at acpi0: C3(350@104 io@0x415), C1(1000@1 halt), PSS
> acpicpu3 at acpi0: C3(350@104 io@0x415), C1(1000@1 halt), PSS
> acpipwrres0 at acpi0: PUBS, resource for EHC1, EHC2
> acpitz0 at acpi0: critical temperature is 99 degC
> acpibtn0 at acpi0: LID_
> acpibtn1 at acpi0: SLPB
> "LEN0020" at acpi0 not configured
> acpibat0 at acpi0: BAT0 model "45N1172" serial 14231 type LION oem "SANYO"
> acpiac0 at acpi0: AC unit online
> acpithinkpad0 at acpi0
> "IBM0079" at acpi0 not configured
> "PNP0C14" at acpi0 not configured
> "PNP0C14" at acpi0 not configured
> acpidock0 at acpi0: GDCK docked (15)
> acpivideo0 at acpi0: VID_
> acpivout at acpivideo0 not configured
> acpivideo1 at acpi0: VID_
> cpu0: Enhanced SpeedStep 2791 MHz: speeds: 2801, 2800, 2600, 2400, 2200,
> 2000, 1800, 1600, 1400, 1200, 1000, 800 MHz
> pci0 at mainbus0 bus 0
> pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel Core 2G Host" rev 0x09
> inteldrm0 at pci0 dev 2 function 0 "Intel HD Graphics 3000" rev 0x09
> drm0 at inteldrm0
> inteldrm0: msi
> inteldrm0: 1366x768, 32bpp
> wsdisplay0 at inteldrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation)
> wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
> "Intel 6 Series MEI" rev 0x04 at pci0 dev 22 function 0 not configured
> em0 at pci0 dev 25 function 0 "Intel 82579LM" rev 0x04: msi, address
> f0:de:f1:d1:9d:19
> ehci0 at pci0 dev 26 function 0 "Intel 6 Series USB" rev 0x04: apic 2 int 16
> usb0 at ehci0: USB revision 2.0
> uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel EHCI root hub" rev
> 2.00/1.00 addr 1
> azalia0 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 6 Series HD Audio" rev 0x04: msi
> azalia0: codecs: Conexant CX20590, Intel/0x2805, using Conexant CX20590
> audio0 at azalia0
> ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 6 Series PCIE" rev 0xb4: msi
> pci1 at ppb0 bus 2
> ppb1 at pci0 dev 28 function 1 "Intel 6 Series PCIE" rev 0xb4: msi
> pci2 at ppb1 bus 3
> athn0 at pci2 dev 0 function 0 "Atheros AR9281" rev 0x01: apic 2 int 17
> athn0: AR9280 rev 2 (2T2R), ROM rev 22, address 70:xx:xx:xx:xx:xx
> ppb2 at pci0 dev 28 function 3 "Intel 6 Series PCIE" rev 0xb4: msi
> pci3 at ppb2 bus 5
> ppb3 at pci0 dev 28 function 4 "Intel 6 Series PCIE" rev 0xb4: msi
> pci4 at ppb3 bus 13
> sdhc0 at pci4 dev 0 function 0 "Ricoh 5U822 SD/MMC" rev 0x07: apic 2 int 16
> sdhc0: SDHC 3.0, 50 MHz base clock
> sdmmc0 at sdhc0: 4-bit, sd high-speed, mmc high-speed, dma
> ppb4 at pci0 dev 28 function 6 "Intel 6 Series PCIE" rev 0xb4: msi
> pci5 at ppb4 bus 14
> xhci0 at pci5 dev 0 function 0 "NEC xHCI" rev 0x04: msi
> usb1 at xhci0: USB revision 3.0
> uhub1 at usb1 configuration 1 interface 0 "NEC xHCI root hub" rev
> 3.00/1.00 addr 1
> ehci1 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 6 Series USB" rev 0x04: apic 2 int 23
> usb2 at ehci1: USB revision 2.0
> uhub2 at usb2 configuration 1 interface 0 "Intel EHCI root hub" rev
> 2.00/1.00 addr 1
> pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel QM67 LPC" rev 0x04
> ahci0 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 6 Series AHCI" rev 0x04: msi,
> AHCI 1.3
> ahci0: port 0: 6.0Gb/s
> scsibus1 at ahci0: 32 targets
> sd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <ATA, ST750LX003, 0002> SCSI3 0/direct fixed
> sd0: 698940MB, 512 bytes/sector, 1356773168 sectors
> ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 6 Series SMBus" rev 0x04: apic
> 2 int 18
> iic0 at ichiic0
> spdmem0 at iic0 addr 0x50: 4GB DDR3 SDRAM PC3-10600 SO-DIMM
> spdmem1 at iic0 addr 0x51: 4GB DDR3 SDRAM PC3-10600 SO-DIMM
> isa0 at pcib0
> isadma0 at isa0
> pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
> pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
> wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
> pms0 at pckbc0 (aux slot)
> wsmouse0 at pms0 mux 0
> wsmouse1 at pms0 mux 0
> pms0: Synaptics clickpad, firmware 8.1, 0x1e2b1 0x940300
> pcppi0 at isa0 port 0x61
> spkr0 at pcppi0
> aps0 at isa0 port 0x1600/31
> vmm0 at mainbus0: VMX/EPT
> uhub3 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 0 "Intel Rate Matching
> Hub" rev 2.00/0.00 addr 2
> uhub4 at uhub3 port 1 configuration 1 interface 0 "Standard
> Microsystems" rev 2.00/0.00 addr 3
> run0 at uhub4 port 2 configuration 1 interface 0 "Ralink 3070" rev
> 2.00/1.01 addr 4
> run0: MAC/BBP RT3070 (rev 0x0201), RF RT3020 (MIMO 1T1R), address
> 40:a5:ef:01:af:13
> uhub5 at uhub2 port 1 configuration 1 interface 0 "Intel Rate Matching
> Hub" rev 2.00/0.00 addr 2
> ugen0 at uhub5 port 6 "OMNIKEY" rev 2.00/2.03 addr 3
> vscsi0 at root
> scsibus2 at vscsi0: 256 targets
> softraid0 at root
> scsibus3 at softraid0: 256 targets
> softraid0: sd1 was not shutdown properly
> sd1 at scsibus3 targ 1 lun 0: <OPENBSD, SR CRYPTO, 006> SCSI2 0/direct fixed
>
> I can test any changes made.
>