ucom not attached to umsm at boot

Previous Topic Next Topic
 
classic Classic list List threaded Threaded
3 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

ucom not attached to umsm at boot

Roderick

Dear Sirs,

I found the following strange behaviour. My Nettop has an internal
Samsung umodem, but I need a umsm. If the second modem (and hence
both) is pluged and I boot, then umsm is not attached to a com, I
need to unplug and plug again.

Perhaps someone has an Idea of a non-mechanical way of getting it
attached to a ucom. Not a solution, but for the meantime.

Below some dmesgs.

Rodrigo.

---------------------------


When pluging umsm after booting: strange detach:

OpenBSD 6.2 (GENERIC.MP) #166: Tue Oct  3 19:58:05 MDT 2017
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC.MP
cpu0: Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz ("GenuineIntel" 686-class) 1.60 GHz
[...]
umodem0 at uhub0 port 7 configuration 1 interface 0 "SAMSUNG Electronics CO.,Ltd. SAMSUNG HSPA Modem" rev 2.00/0.01 addr 2
umodem0: data interface 1, has CM over data, has no break
umodem0: status change notification available
ucom0 at umodem0
ugen0 at uhub0 port 7 configuration 1 "SAMSUNG Electronics CO.,Ltd. SAMSUNG HSPA Modem" rev 2.00/0.01 addr 2
[...]
root on wd0a (d6f9595ae39fffea.a) swap on wd0b dump on wd0b
[... after pluging the second modem ...]
umsm0 at uhub0 port 6 configuration 1 interface 0 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 4
umsm1 at uhub0 port 6 configuration 1 interface 1 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 4
umsm0 detached
umsm1 detached
umsm0 at uhub0 port 6 configuration 1 interface 0 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 4
ucom1 at umsm0
umsm1 at uhub0 port 6 configuration 1 interface 1 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 4
ucom2 at umsm1
umsm2 at uhub0 port 6 configuration 1 interface 2 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 4
ucom3 at umsm2
umsm3 at uhub0 port 6 configuration 1 interface 3 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 4
ucom4 at umsm3
umsm4 at uhub0 port 6 configuration 1 interface 4 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 4
umsm5 at uhub0 port 6 configuration 1 interface 5 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 4

---------------------
----------------------

When booting with both modems attached:

[...]

umsm0 at uhub0 port 5 configuration 1 interface 0 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 2
umsm1 at uhub0 port 5 configuration 1 interface 1 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 2
umodem0 at uhub0 port 7 configuration 1 interface 0 "SAMSUNG Electronics CO.,Ltd. SAMSUNG HSPA Modem" rev 2.00/0.01 addr 3
umodem0: data interface 1, has CM over data, has no break
umodem0: status change notification available
ucom0 at umodem0
ugen0 at uhub0 port 7 configuration 1 "SAMSUNG Electronics CO.,Ltd. SAMSUNG HSPA Modem" rev 2.00/0.01 addr 3

----

Then I unplug and plug again umsm modem and get:

[...]

umsm2 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 0 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 5
umsm3 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 1 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 5
umsm0 detached
umsm1 detached
umsm2 detached
umsm3 detached
umsm0 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 0 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 2
ucom1 at umsm0
umsm1 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 1 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 2
ucom2 at umsm1
umsm2 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 2 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 2
ucom3 at umsm2
umsm3 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 3 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 2
ucom4 at umsm3
umsm4 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 4 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 2
umsm5 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 5 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 2

-----

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: ucom not attached to umsm at boot

Mihai Popescu-3
> [ ... ]

Dmesg is _fully_ displayed at boot time with a reason. Can you guess it?

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: ucom not attached to umsm at boot

Roderick


On Tue, 9 Jan 2018, Mihai Popescu wrote:
> Dmesg is _fully_ displayed at boot time with a reason. Can you guess it?

Thanks that you want to examine thoroughly the whole dmesg. I put it
at  the end of the post. I am eager to hear your oppinion.

I didnt want to disturb the list and post whole dmesgs at the beginning,
one can always ask afterwards when necessary, as you did.

By the way: I have to plug the modem in a different USB Post, after
unpluging I first do not receive a message. In

the case of the dmesg I booted with the (external) modem plugged,
after boot unpluged, plugend again in the same port, unplugend
and pluged in other port.

Rodrigo.

-----

OpenBSD 6.2 (GENERIC.MP) #166: Tue Oct  3 19:58:05 MDT 2017
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC.MP
cpu0: Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz ("GenuineIntel" 686-class) 1.60 GHz
cpu0: FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,EST,TM2,SSSE3,xTPR,PDCM,MOVBE,LAHF,PERF,SENSOR
real mem  = 1063600128 (1014MB)
avail mem = 1029107712 (981MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: date 12/11/08, BIOS32 rev. 0 @ 0xfd5f0, SMBIOS rev. 2.5 @ 0xdf010 (36 entries)
bios0: vendor Phoenix Technologies Ltd. version "04CA.MP00.20081211.KTW" date 12/11/2008
bios0: SAMSUNG ELECTRONICS CO., LTD. NC10
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP APIC HPET MCFG TCPA TMOR APIC BOOT SLIC SSDT SSDT SSDT
acpi0: wakeup devices HDEF(S4) PXS1(S4) PXS2(S4) PXS3(S4) USB1(S3) USB2(S3) USB3(S3) USB4(S3) USB7(S3) SLT0(S4) SLT1(S4) SLT2(S4) SLT3(S4) SLT6(S4) LANC(S4) PWRB(S4)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 8 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 132MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.2.0.2, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz ("GenuineIntel" 686-class) 1.60 GHz
cpu1: FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,EST,TM2,SSSE3,xTPR,PDCM,MOVBE,LAHF,PERF,SENSOR
ioapic0 at mainbus0: apid 1 pa 0xfec00000, version 20, 24 pins
, remapped to apid 1
acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xe0000000, bus 0-255
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus 2 (RP01)
acpiprt2 at acpi0: bus -1 (RP02)
acpiprt3 at acpi0: bus 3 (RP03)
acpiprt4 at acpi0: bus 4 (PCIB)
acpiec0 at acpi0
acpicpu0 at acpi0: C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu1 at acpi0: C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpipwrres0 at acpi0: FN00, resource for FAN0
acpitz0 at acpi0: critical temperature is 98 degC
acpibat0 at acpi0: BAT1 not present
"PNP0F13" at acpi0 not configured
acpiac0 at acpi0: AC unit online
acpibtn0 at acpi0: LID0
acpibtn1 at acpi0: PWRB
acpibtn2 at acpi0: SLPB
"PNP0C0B" at acpi0 not configured
acpivideo0 at acpi0: GFX0
bios0: ROM list: 0xc0000/0xec00! 0xdf000/0x1000! 0xe0000/0x1800!
cpu0: Enhanced SpeedStep 1596 MHz: speeds: 1600, 1333, 1067, 800 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel 82945GME Host" rev 0x03
inteldrm0 at pci0 dev 2 function 0 "Intel 82945GME Video" rev 0x03
drm0 at inteldrm0
intagp0 at inteldrm0
agp0 at intagp0: aperture at 0xd0000000, size 0x10000000
inteldrm0: apic 1 int 16
inteldrm0: 1024x600, 32bpp
wsdisplay0 at inteldrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
"Intel 82945GM Video" rev 0x03 at pci0 dev 2 function 1 not configured
azalia0 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 82801GB HD Audio" rev 0x02: msi
azalia0: codecs: Realtek ALC272
audio0 at azalia0
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 82801GB PCIE" rev 0x02: apic 1 int 17
pci1 at ppb0 bus 2
ath0 at pci1 dev 0 function 0 "Atheros AR5424" rev 0x01: apic 1 int 16
ath0: AR5424 14.2 phy 7.0 rf 10.2 eeprom 5.3, EU1W, address 00:24:2b:e3:03:40
ppb1 at pci0 dev 28 function 2 "Intel 82801GB PCIE" rev 0x02: apic 1 int 18
pci2 at ppb1 bus 3
mskc0 at pci2 dev 0 function 0 "Marvell Yukon 88E8040" rev 0x13, Yukon-2 FE+ rev. A0 (0x0): msi
msk0 at mskc0 port A: address 00:13:77:f3:aa:3a
eephy0 at msk0 phy 0: 88E3016 10/100 PHY, rev. 0
uhci0 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 1 int 23
uhci1 at pci0 dev 29 function 1 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 1 int 19
uhci2 at pci0 dev 29 function 2 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 1 int 18
uhci3 at pci0 dev 29 function 3 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 1 int 16
ehci0 at pci0 dev 29 function 7 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 1 int 23
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
ppb2 at pci0 dev 30 function 0 "Intel 82801BAM Hub-to-PCI" rev 0xe2
pci3 at ppb2 bus 4
ichpcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 82801GBM LPC" rev 0x02: PM disabled
pciide0 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 82801GBM SATA" rev 0x02: DMA, channel 0 wired to compatibility, channel 1 wired to compatibility
wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <SAMSUNG HM160HI>
wd0: 16-sector PIO, LBA48, 152627MB, 312581808 sectors
wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 6
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 82801GB SMBus" rev 0x02: apic 1 int 19
iic0 at ichiic0
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 1GB DDR2 SDRAM non-parity PC2-6400CL6 SO-DIMM
usb1 at uhci0: USB revision 1.0
uhub1 at usb1 configuration 1 interface 0 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb2 at uhci1: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 configuration 1 interface 0 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb3 at uhci2: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 configuration 1 interface 0 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb4 at uhci3: USB revision 1.0
uhub4 at usb4 configuration 1 interface 0 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
isa0 at ichpcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
wsmouse0 at pms0 mux 0
pms0: Synaptics touchpad, firmware 7.2, 0x1c0b1 0xa40000
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
npx0 at isa0 port 0xf0/16: reported by CPUID; using exception 16
umsm0 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 0 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 2
umsm1 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 1 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 2
umodem0 at uhub0 port 7 configuration 1 interface 0 "SAMSUNG Electronics CO.,Ltd. SAMSUNG HSPA Modem" rev 2.00/0.01 addr 3
umodem0: data interface 1, has CM over data, has no break
umodem0: status change notification available
ucom0 at umodem0
ugen0 at uhub0 port 7 configuration 1 "SAMSUNG Electronics CO.,Ltd. SAMSUNG HSPA Modem" rev 2.00/0.01 addr 3
uvideo0 at uhub0 port 8 configuration 1 interface 0 "Vimicro Corp. Namuga 1.3M Webcam" rev 2.00/1.00 addr 4
video0 at uvideo0
vscsi0 at root
scsibus1 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus2 at softraid0: 256 targets
root on wd0a (d6f9595ae39fffea.a) swap on wd0b dump on wd0b
umsm0 detached
umsm1 detached
umsm0 at uhub0 port 5 configuration 1 interface 0 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 2
umsm1 at uhub0 port 5 configuration 1 interface 1 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 2
umsm0 detached
umsm1 detached
umsm0 at uhub0 port 5 configuration 1 interface 0 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 2
ucom1 at umsm0
umsm1 at uhub0 port 5 configuration 1 interface 1 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 2
ucom2 at umsm1
umsm2 at uhub0 port 5 configuration 1 interface 2 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 2
ucom3 at umsm2
umsm3 at uhub0 port 5 configuration 1 interface 3 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 2
ucom4 at umsm3
umsm4 at uhub0 port 5 configuration 1 interface 4 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 2
umsm5 at uhub0 port 5 configuration 1 interface 5 "Huawei Technologies HUAWEI Mobile" rev 2.00/0.00 addr 2