strange dmesg

classic Classic list List threaded Threaded
4 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

strange dmesg

Stefan Wollny
Hi there! A couple of days ago I managed to reactivate my iMac by
installing a SSD. Beside the usual glitches from some nVidia-stuff the
machine works fine - running OpenBSD, of course! :-) With Theo's request
on checking dmesg for pledge(2)-related errors I stumbled upon the
following:$ dmesg | grep Open
OpenBSD 5.8-current (GENERIC.MP) #1470: Mon Oct 12 18:22:02 MDT 2015
OpenBSD 5.8-current (GENERIC.MP) #1473: Tue Oct 13 08:56:20 MDT 2015
OpenBSD 5.8-current (GENERIC.MP) #1480: Wed Oct 14 09:33:06 MDT 2015
Yes - output of dmesg shows all three versions! BTW: This is
amd64-current as you will notice by the full output at the end. QUESTION:
Is this expected behaviour??? On an other machine (amd64-current as well,
unfortunately defunct for yet unknown reasons) I never noticed s.th. like
this. Any suggestions? TIA! Best,STEFAN
+++++++++++++++++++++++++++++++++++ OpenBSD 5.8-current (GENERIC.MP)
#1470: Mon Oct 12 18:22:02 MDT 2015
[hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
RTC BIOS diagnostic error
f7<clock_battery,ROM_cksum,config_unit,memory_size,invalid_time>
real mem = 8279707648 (7896MB)
avail mem = 8024653824 (7652MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.4 @ 0xe0000 (43 entries)
bios0: vendor Apple Inc. version "IM91.88Z.008D.B08.0904271717" date
04/27/09
bios0: Apple Inc. iMac9,1
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP HPET APIC MCFG ASF! SBST ECDT SSDT SSDT SSDT
acpi0: wakeup devices EC__(S3) OHC1(S3) EHC1(S3) OHC2(S3) EHC2(S3)
GIGE(S5)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpihpet0 at acpi0: 25000000 Hz
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8135 @ 2.66GHz, 1592.26 MHz
cpu0:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,SSE4.1,XSAVE,NXE,LONG,LAHF,PERF,SENSOR
cpu0: 6MB 64b/line 16-way L2 cache
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 8 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 265MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.2.2.2, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8135 @ 2.66GHz, 1592.00 MHz
cpu1:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,SSE4.1,XSAVE,NXE,LONG,LAHF,PERF,SENSOR
cpu1: 6MB 64b/line 16-way L2 cache
cpu1: smt 0, core 1, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 1 pa 0xfec00000, version 11, 24 pins
ioapic0: misconfigured as apic 0, remapped to apid 1
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xf0000000, bus 0-255
acpiec0 at acpi0
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus 3 (IXVE)
acpicpu0 at acpi0: !C3(100@57 mwait.3@0x31), !C2(500@1 mwait@0x10),
C1(1000@1 mwait), PSS
acpicpu1 at acpi0: !C3(100@57 mwait.3@0x31), !C2(500@1 mwait@0x10),
C1(1000@1 mwait), PSS
acpibtn0 at acpi0: PWRB
acpibtn1 at acpi0: SLPB
cpu0: Enhanced SpeedStep 1592 MHz: speeds: 2660, 2394, 2128, 1862, 1596
MHz
memory map conflict 0xffc00000/0x400000
pci0 at mainbus0 bus 0
0:3:5: mem address conflict 0xd3500000/0x80000
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "NVIDIA MCP79 Host" rev 0xb1
"NVIDIA MCP79 Memory" rev 0xb1 at pci0 dev 0 function 1 not configured
pcib0 at pci0 dev 3 function 0 "NVIDIA MCP79 ISA" rev 0xb2
"NVIDIA MCP79 Memory" rev 0xb1 at pci0 dev 3 function 1 not configured
nviic0 at pci0 dev 3 function 2 "NVIDIA MCP79 SMBus" rev 0xb1
iic0 at nviic0
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 4GB DDR3 SDRAM PC3-8500 SO-DIMM
spdmem1 at iic0 addr 0x51: 4GB DDR3 SDRAM PC3-8500 SO-DIMM
iic1 at nviic0
"NVIDIA MCP79 Memory" rev 0xb1 at pci0 dev 3 function 3 not configured
vendor "NVIDIA", unknown product 0x0a98 (class memory subclass RAM, rev
0xb1) at pci0 dev 3 function 4 not configured
"NVIDIA MCP79 Co-processor" rev 0xb1 at pci0 dev 3 function 5 not
configured
ohci0 at pci0 dev 4 function 0 "NVIDIA MCP79 USB" rev 0xb1: apic 1 int
11, version 1.0, legacy support
ehci0 at pci0 dev 4 function 1 "NVIDIA MCP79 USB" rev 0xb1: apic 1 int 10
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 "NVIDIA EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
ohci1 at pci0 dev 6 function 0 "NVIDIA MCP79 USB" rev 0xb1: apic 1 int 7,
version 1.0, legacy support
ehci1 at pci0 dev 6 function 1 "NVIDIA MCP79 USB" rev 0xb1: apic 1 int 5
usb1 at ehci1: USB revision 2.0
uhub1 at usb1 "NVIDIA EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
azalia0 at pci0 dev 8 function 0 "NVIDIA MCP79 HD Audio" rev 0xb1: apic 1
int 15
azalia0: codecs: Realtek ALC885
audio0 at azalia0
ppb0 at pci0 dev 9 function 0 "NVIDIA MCP79 PCIE" rev 0xb1
pci1 at ppb0 bus 1
nfe0 at pci0 dev 10 function 0 "NVIDIA MCP79 LAN" rev 0xb1: apic 1 int
14, address 00:26:b0:d9:00:c6
rgephy0 at nfe0 phy 1: RTL8169S/8110S/8211 PHY, rev. 2
pciide0 at pci0 dev 11 function 0 "NVIDIA MCP79 SATA" rev 0xb1: DMA
pciide0: using apic 1 int 11 for native-PCI interrupt
wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <Samsung SSD 850 PRO 512GB>
wd0: 1-sector PIO, LBA48, 488386MB, 1000215216 sectors
wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 6
atapiscsi0 at pciide0 channel 1 drive 0
scsibus1 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <OPTIARC, DVD RW AD-5670S, 2AHH> ATAPI
5/cdrom removable
cd0(pciide0:1:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 5
ppb1 at pci0 dev 12 function 0 "NVIDIA MCP79 PCIE" rev 0xb1: msi
pci2 at ppb1 bus 2
ppb2 at pci0 dev 16 function 0 "NVIDIA MCP79 PCIE" rev 0xb1
pci3 at ppb2 bus 3
vga1 at pci3 dev 0 function 0 vendor "NVIDIA", unknown product 0x0867 rev
0xb1
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
ppb3 at pci0 dev 21 function 0 "NVIDIA MCP79 PCIE" rev 0xb1: msi
pci4 at ppb3 bus 4
"Broadcom BCM4322" rev 0x01 at pci4 dev 0 function 0 not configured
ppb4 at pci0 dev 22 function 0 "NVIDIA MCP79 PCIE" rev 0xb1: msi
pci5 at ppb4 bus 5
"AT&T/Lucent FW643 1394" rev 0x07 at pci5 dev 0 function 0 not configured
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
asmc0 at isa0 port 0x300/32
asmc0: rev 1.44f544, 240 keys, 14 temperatures, 3 fans, lights
usb2 at ohci0: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 "NVIDIA OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb3 at ohci1: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 "NVIDIA OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
uvideo0 at uhub0 port 4 configuration 1 interface 0 "Apple Inc. Built-in
iSight" rev 2.00/2.19 addr 2
video0 at uvideo0
ugen0 at uhub0 port 4 configuration 1 "Apple Inc. Built-in iSight" rev
2.00/2.19 addr 2
uhidev0 at uhub2 port 1 configuration 1 interface 0 "CHESEN PS2 to USB
Converter" rev 1.10/0.10 addr 2
uhidev0: iclass 3/1
ukbd0 at uhidev0: 8 variable keys, 6 key codes
wskbd0 at ukbd0: console keyboard, using wsdisplay0
uhidev1 at uhub2 port 1 configuration 1 interface 1 "CHESEN PS2 to USB
Converter" rev 1.10/0.10 addr 2
uhidev1: iclass 3/1, 3 report ids
ums0 at uhidev1 reportid 1: 5 buttons, Z dir
wsmouse0 at ums0 mux 0
uhid0 at uhidev1 reportid 2: input=1, output=0, feature=0
uhid1 at uhidev1 reportid 3: input=3, output=0, feature=0
uhidev2 at uhub2 port 5 configuration 1 interface 0 "Apple Computer, Inc.
IR Receiver" rev 2.00/0.16 addr 3
uhidev2: iclass 3/0, 38 report ids
uhid2 at uhidev2 reportid 36: input=4, output=0, feature=0
uhid3 at uhidev2 reportid 37: input=4, output=0, feature=0
uhid4 at uhidev2 reportid 38: input=4, output=0, feature=0
uhub4 at uhub3 port 1 "Apple Inc. BRCM2046 Hub" rev 2.00/1.00 addr 2
ugen1 at uhub4 port 1 "Apple Inc. Bluetooth USB Host Controller" rev
2.00/2.07 addr 3
uhidev3 at uhub4 port 2 configuration 1 interface 0 "Apple Computer
product 0x820a" rev 2.00/1.00 addr 4
uhidev3: iclass 3/1, 1 report id
ukbd1 at uhidev3 reportid 1: 8 variable keys, 6 key codes
wskbd1 at ukbd1 mux 1
wskbd1: connecting to wsdisplay0
uhidev4 at uhub4 port 3 configuration 1 interface 0 "Apple Computer
product 0x820b" rev 2.00/1.00 addr 5
uhidev4: iclass 3/1, 2 report ids
ums1 at uhidev4 reportid 2: 3 buttons
wsmouse1 at ums1 mux 0
vscsi0 at root
scsibus2 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus3 at softraid0: 256 targets
root on wd0a (b4ec941a4b8de9a7.a) swap on wd0b dump on wd0b
kvm_mkdb(31159): syscall 16
syncing disks...
OpenBSD 5.8-current (GENERIC.MP) #1473: Tue Oct 13 08:56:20 MDT 2015
[hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
RTC BIOS diagnostic error
f7<clock_battery,ROM_cksum,config_unit,memory_size,invalid_time>
real mem = 8279707648 (7896MB)
avail mem = 8024653824 (7652MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.4 @ 0xe0000 (43 entries)
bios0: vendor Apple Inc. version "IM91.88Z.008D.B08.0904271717" date
04/27/09
bios0: Apple Inc. iMac9,1
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP HPET APIC MCFG ASF! SBST ECDT SSDT SSDT SSDT
acpi0: wakeup devices EC__(S3) OHC1(S3) EHC1(S3) OHC2(S3) EHC2(S3)
GIGE(S5)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpihpet0 at acpi0: 25000000 Hz
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8135 @ 2.66GHz, 1592.26 MHz
cpu0:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,SSE4.1,XSAVE,NXE,LONG,LAHF,PERF,SENSOR
cpu0: 6MB 64b/line 16-way L2 cache
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 8 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 265MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.2.2.2, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8135 @ 2.66GHz, 1592.00 MHz
cpu1:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,SSE4.1,XSAVE,NXE,LONG,LAHF,PERF,SENSOR
cpu1: 6MB 64b/line 16-way L2 cache
cpu1: smt 0, core 1, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 1 pa 0xfec00000, version 11, 24 pins
ioapic0: misconfigured as apic 0, remapped to apid 1
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xf0000000, bus 0-255
acpiec0 at acpi0
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus 3 (IXVE)
acpicpu0 at acpi0: !C3(100@57 mwait.3@0x31), !C2(500@1 mwait@0x10),
C1(1000@1 mwait), PSS
acpicpu1 at acpi0: !C3(100@57 mwait.3@0x31), !C2(500@1 mwait@0x10),
C1(1000@1 mwait), PSS
acpibtn0 at acpi0: PWRB
acpibtn1 at acpi0: SLPB
cpu0: Enhanced SpeedStep 1592 MHz: speeds: 2660, 2394, 2128, 1862, 1596
MHz
memory map conflict 0xffc00000/0x400000
pci0 at mainbus0 bus 0
0:3:5: mem address conflict 0xd3500000/0x80000
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "NVIDIA MCP79 Host" rev 0xb1
"NVIDIA MCP79 Memory" rev 0xb1 at pci0 dev 0 function 1 not configured
pcib0 at pci0 dev 3 function 0 "NVIDIA MCP79 ISA" rev 0xb2
"NVIDIA MCP79 Memory" rev 0xb1 at pci0 dev 3 function 1 not configured
nviic0 at pci0 dev 3 function 2 "NVIDIA MCP79 SMBus" rev 0xb1
iic0 at nviic0
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 4GB DDR3 SDRAM PC3-8500 SO-DIMM
spdmem1 at iic0 addr 0x51: 4GB DDR3 SDRAM PC3-8500 SO-DIMM
iic1 at nviic0
"NVIDIA MCP79 Memory" rev 0xb1 at pci0 dev 3 function 3 not configured
vendor "NVIDIA", unknown product 0x0a98 (class memory subclass RAM, rev
0xb1) at pci0 dev 3 function 4 not configured
"NVIDIA MCP79 Co-processor" rev 0xb1 at pci0 dev 3 function 5 not
configured
ohci0 at pci0 dev 4 function 0 "NVIDIA MCP79 USB" rev 0xb1: apic 1 int
11, version 1.0, legacy support
ehci0 at pci0 dev 4 function 1 "NVIDIA MCP79 USB" rev 0xb1: apic 1 int 10
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 "NVIDIA EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
ohci1 at pci0 dev 6 function 0 "NVIDIA MCP79 USB" rev 0xb1: apic 1 int 7,
version 1.0, legacy support
ehci1 at pci0 dev 6 function 1 "NVIDIA MCP79 USB" rev 0xb1: apic 1 int 5
usb1 at ehci1: USB revision 2.0
uhub1 at usb1 "NVIDIA EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
azalia0 at pci0 dev 8 function 0 "NVIDIA MCP79 HD Audio" rev 0xb1: apic 1
int 15
azalia0: codecs: Realtek ALC885
audio0 at azalia0
ppb0 at pci0 dev 9 function 0 "NVIDIA MCP79 PCIE" rev 0xb1
pci1 at ppb0 bus 1
nfe0 at pci0 dev 10 function 0 "NVIDIA MCP79 LAN" rev 0xb1: apic 1 int
14, address 00:26:b0:d9:00:c6
rgephy0 at nfe0 phy 1: RTL8169S/8110S/8211 PHY, rev. 2
pciide0 at pci0 dev 11 function 0 "NVIDIA MCP79 SATA" rev 0xb1: DMA
pciide0: using apic 1 int 11 for native-PCI interrupt
wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <Samsung SSD 850 PRO 512GB>
wd0: 1-sector PIO, LBA48, 488386MB, 1000215216 sectors
wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 6
atapiscsi0 at pciide0 channel 1 drive 0
scsibus1 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <OPTIARC, DVD RW AD-5670S, 2AHH> ATAPI
5/cdrom removable
cd0(pciide0:1:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 5
ppb1 at pci0 dev 12 function 0 "NVIDIA MCP79 PCIE" rev 0xb1: msi
pci2 at ppb1 bus 2
ppb2 at pci0 dev 16 function 0 "NVIDIA MCP79 PCIE" rev 0xb1
pci3 at ppb2 bus 3
vga1 at pci3 dev 0 function 0 vendor "NVIDIA", unknown product 0x0867 rev
0xb1
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
ppb3 at pci0 dev 21 function 0 "NVIDIA MCP79 PCIE" rev 0xb1: msi
pci4 at ppb3 bus 4
"Broadcom BCM4322" rev 0x01 at pci4 dev 0 function 0 not configured
ppb4 at pci0 dev 22 function 0 "NVIDIA MCP79 PCIE" rev 0xb1: msi
pci5 at ppb4 bus 5
"AT&T/Lucent FW643 1394" rev 0x07 at pci5 dev 0 function 0 not configured
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
asmc0 at isa0 port 0x300/32
asmc0: rev 1.44f544, 240 keys, 14 temperatures, 3 fans, lights
usb2 at ohci0: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 "NVIDIA OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb3 at ohci1: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 "NVIDIA OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
uvideo0 at uhub0 port 4 configuration 1 interface 0 "Apple Inc. Built-in
iSight" rev 2.00/2.19 addr 2
video0 at uvideo0
ugen0 at uhub0 port 4 configuration 1 "Apple Inc. Built-in iSight" rev
2.00/2.19 addr 2
uhidev0 at uhub2 port 1 configuration 1 interface 0 "CHESEN PS2 to USB
Converter" rev 1.10/0.10 addr 2
uhidev0: iclass 3/1
ukbd0 at uhidev0: 8 variable keys, 6 key codes
wskbd0 at ukbd0: console keyboard, using wsdisplay0
uhidev1 at uhub2 port 1 configuration 1 interface 1 "CHESEN PS2 to USB
Converter" rev 1.10/0.10 addr 2
uhidev1: iclass 3/1, 3 report ids
ums0 at uhidev1 reportid 1: 5 buttons, Z dir
wsmouse0 at ums0 mux 0
uhid0 at uhidev1 reportid 2: input=1, output=0, feature=0
uhid1 at uhidev1 reportid 3: input=3, output=0, feature=0
uhidev2 at uhub2 port 5 configuration 1 interface 0 "Apple Computer, Inc.
IR Receiver" rev 2.00/0.16 addr 3
uhidev2: iclass 3/0, 38 report ids
uhid2 at uhidev2 reportid 36: input=4, output=0, feature=0
uhid3 at uhidev2 reportid 37: input=4, output=0, feature=0
uhid4 at uhidev2 reportid 38: input=4, output=0, feature=0
uhub4 at uhub3 port 1 "Apple Inc. BRCM2046 Hub" rev 2.00/1.00 addr 2
ugen1 at uhub4 port 1 "Apple Inc. Bluetooth USB Host Controller" rev
2.00/2.07 addr 3
uhidev3 at uhub4 port 2 configuration 1 interface 0 "Apple Computer
product 0x820a" rev 2.00/1.00 addr 4
uhidev3: iclass 3/1, 1 report id
ukbd1 at uhidev3 reportid 1: 8 variable keys, 6 key codes
wskbd1 at ukbd1 mux 1
wskbd1: connecting to wsdisplay0
uhidev4 at uhub4 port 3 configuration 1 interface 0 "Apple Computer
product 0x820b" rev 2.00/1.00 addr 5
uhidev4: iclass 3/1, 2 report ids
ums1 at uhidev4 reportid 2: 3 buttons
wsmouse1 at ums1 mux 0
vscsi0 at root
scsibus2 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus3 at softraid0: 256 targets
root on wd0a (b4ec941a4b8de9a7.a) swap on wd0b dump on wd0b
kvm_mkdb(31287): syscall 16
bzip2(6396): syscall 5
smtpctl(24717): syscall 5
smtpctl(4120): syscall 5
syncing disks...
OpenBSD 5.8-current (GENERIC.MP) #1480: Wed Oct 14 09:33:06 MDT 2015
[hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
RTC BIOS diagnostic error
f7<clock_battery,ROM_cksum,config_unit,memory_size,invalid_time>
real mem = 8279707648 (7896MB)
avail mem = 8024649728 (7652MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.4 @ 0xe0000 (43 entries)
bios0: vendor Apple Inc. version "IM91.88Z.008D.B08.0904271717" date
04/27/09
bios0: Apple Inc. iMac9,1
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP HPET APIC MCFG ASF! SBST ECDT SSDT SSDT SSDT
acpi0: wakeup devices EC__(S3) OHC1(S3) EHC1(S3) OHC2(S3) EHC2(S3)
GIGE(S5)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpihpet0 at acpi0: 25000000 Hz
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8135 @ 2.66GHz, 1592.28 MHz
cpu0:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,SSE4.1,XSAVE,NXE,LONG,LAHF,PERF,SENSOR
cpu0: 6MB 64b/line 16-way L2 cache
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 8 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 265MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.2.2.2, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8135 @ 2.66GHz, 1592.00 MHz
cpu1:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,SSE4.1,XSAVE,NXE,LONG,LAHF,PERF,SENSOR
cpu1: 6MB 64b/line 16-way L2 cache
cpu1: smt 0, core 1, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 1 pa 0xfec00000, version 11, 24 pins
ioapic0: misconfigured as apic 0, remapped to apid 1
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xf0000000, bus 0-255
acpiec0 at acpi0
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus 3 (IXVE)
acpicpu0 at acpi0: !C3(100@57 mwait.3@0x31), !C2(500@1 mwait@0x10),
C1(1000@1 mwait), PSS
acpicpu1 at acpi0: !C3(100@57 mwait.3@0x31), !C2(500@1 mwait@0x10),
C1(1000@1 mwait), PSS
acpibtn0 at acpi0: PWRB
acpibtn1 at acpi0: SLPB
cpu0: Enhanced SpeedStep 1592 MHz: speeds: 2660, 2394, 2128, 1862, 1596
MHz
memory map conflict 0xffc00000/0x400000
pci0 at mainbus0 bus 0
0:3:5: mem address conflict 0xd3500000/0x80000
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "NVIDIA MCP79 Host" rev 0xb1
"NVIDIA MCP79 Memory" rev 0xb1 at pci0 dev 0 function 1 not configured
pcib0 at pci0 dev 3 function 0 "NVIDIA MCP79 ISA" rev 0xb2
"NVIDIA MCP79 Memory" rev 0xb1 at pci0 dev 3 function 1 not configured
nviic0 at pci0 dev 3 function 2 "NVIDIA MCP79 SMBus" rev 0xb1
iic0 at nviic0
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 4GB DDR3 SDRAM PC3-8500 SO-DIMM
spdmem1 at iic0 addr 0x51: 4GB DDR3 SDRAM PC3-8500 SO-DIMM
iic1 at nviic0
"NVIDIA MCP79 Memory" rev 0xb1 at pci0 dev 3 function 3 not configured
vendor "NVIDIA", unknown product 0x0a98 (class memory subclass RAM, rev
0xb1) at pci0 dev 3 function 4 not configured
"NVIDIA MCP79 Co-processor" rev 0xb1 at pci0 dev 3 function 5 not
configured
ohci0 at pci0 dev 4 function 0 "NVIDIA MCP79 USB" rev 0xb1: apic 1 int
11, version 1.0, legacy support
ehci0 at pci0 dev 4 function 1 "NVIDIA MCP79 USB" rev 0xb1: apic 1 int 10
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 "NVIDIA EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
ohci1 at pci0 dev 6 function 0 "NVIDIA MCP79 USB" rev 0xb1: apic 1 int 7,
version 1.0, legacy support
ehci1 at pci0 dev 6 function 1 "NVIDIA MCP79 USB" rev 0xb1: apic 1 int 5
usb1 at ehci1: USB revision 2.0
uhub1 at usb1 "NVIDIA EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
azalia0 at pci0 dev 8 function 0 "NVIDIA MCP79 HD Audio" rev 0xb1: apic 1
int 15
azalia0: codecs: Realtek ALC885
audio0 at azalia0
ppb0 at pci0 dev 9 function 0 "NVIDIA MCP79 PCIE" rev 0xb1
pci1 at ppb0 bus 1
nfe0 at pci0 dev 10 function 0 "NVIDIA MCP79 LAN" rev 0xb1: apic 1 int
14, address 00:26:b0:d9:00:c6
rgephy0 at nfe0 phy 1: RTL8169S/8110S/8211 PHY, rev. 2
pciide0 at pci0 dev 11 function 0 "NVIDIA MCP79 SATA" rev 0xb1: DMA
pciide0: using apic 1 int 11 for native-PCI interrupt
wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <Samsung SSD 850 PRO 512GB>
wd0: 1-sector PIO, LBA48, 488386MB, 1000215216 sectors
wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 6
atapiscsi0 at pciide0 channel 1 drive 0
scsibus1 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <OPTIARC, DVD RW AD-5670S, 2AHH> ATAPI
5/cdrom removable
cd0(pciide0:1:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 5
ppb1 at pci0 dev 12 function 0 "NVIDIA MCP79 PCIE" rev 0xb1: msi
pci2 at ppb1 bus 2
ppb2 at pci0 dev 16 function 0 "NVIDIA MCP79 PCIE" rev 0xb1
pci3 at ppb2 bus 3
vga1 at pci3 dev 0 function 0 vendor "NVIDIA", unknown product 0x0867 rev
0xb1
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
ppb3 at pci0 dev 21 function 0 "NVIDIA MCP79 PCIE" rev 0xb1: msi
pci4 at ppb3 bus 4
"Broadcom BCM4322" rev 0x01 at pci4 dev 0 function 0 not configured
ppb4 at pci0 dev 22 function 0 "NVIDIA MCP79 PCIE" rev 0xb1: msi
pci5 at ppb4 bus 5
"AT&T/Lucent FW643 1394" rev 0x07 at pci5 dev 0 function 0 not configured
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
asmc0 at isa0 port 0x300/32
asmc0: rev 1.44f544, 240 keys, 14 temperatures, 3 fans, lights
usb2 at ohci0: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 "NVIDIA OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb3 at ohci1: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 "NVIDIA OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
uvideo0 at uhub0 port 4 configuration 1 interface 0 "Apple Inc. Built-in
iSight" rev 2.00/2.19 addr 2
video0 at uvideo0
ugen0 at uhub0 port 4 configuration 1 "Apple Inc. Built-in iSight" rev
2.00/2.19 addr 2
uhidev0 at uhub2 port 1 configuration 1 interface 0 "CHESEN PS2 to USB
Converter" rev 1.10/0.10 addr 2
uhidev0: iclass 3/1
ukbd0 at uhidev0: 8 variable keys, 6 key codes
wskbd0 at ukbd0: console keyboard, using wsdisplay0
uhidev1 at uhub2 port 1 configuration 1 interface 1 "CHESEN PS2 to USB
Converter" rev 1.10/0.10 addr 2
uhidev1: iclass 3/1, 3 report ids
ums0 at uhidev1 reportid 1: 5 buttons, Z dir
wsmouse0 at ums0 mux 0
uhid0 at uhidev1 reportid 2: input=1, output=0, feature=0
uhid1 at uhidev1 reportid 3: input=3, output=0, feature=0
uhidev2 at uhub2 port 5 configuration 1 interface 0 "Apple Computer, Inc.
IR Receiver" rev 2.00/0.16 addr 3
uhidev2: iclass 3/0, 38 report ids
uhid2 at uhidev2 reportid 36: input=4, output=0, feature=0
uhid3 at uhidev2 reportid 37: input=4, output=0, feature=0
uhid4 at uhidev2 reportid 38: input=4, output=0, feature=0
uhub4 at uhub3 port 1 "Apple Inc. BRCM2046 Hub" rev 2.00/1.00 addr 2
ugen1 at uhub4 port 1 "Apple Inc. Bluetooth USB Host Controller" rev
2.00/2.07 addr 3
uhidev3 at uhub4 port 2 configuration 1 interface 0 "Apple Computer
product 0x820a" rev 2.00/1.00 addr 4
uhidev3: iclass 3/1, 1 report id
ukbd1 at uhidev3 reportid 1: 8 variable keys, 6 key codes
wskbd1 at ukbd1 mux 1
wskbd1: connecting to wsdisplay0
uhidev4 at uhub4 port 3 configuration 1 interface 0 "Apple Computer
product 0x820b" rev 2.00/1.00 addr 5
uhidev4: iclass 3/1, 2 report ids
ums1 at uhidev4 reportid 2: 3 buttons
wsmouse1 at ums1 mux 0
vscsi0 at root
scsibus2 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus3 at softraid0: 256 targets
root on wd0a (b4ec941a4b8de9a7.a) swap on wd0b dump on wd0b

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: strange dmesg

Stuart Henderson
On 2015-10-14, Stefan Wollny <[hidden email]> wrote:
> Hi there! A couple of days ago I managed to reactivate my iMac by
> installing a SSD. Beside the usual glitches from some nVidia-stuff the
> machine works fine - running OpenBSD, of course! :-) With Theo's request
> on checking dmesg for pledge(2)-related errors I stumbled upon the
> following:$ dmesg | grep Open
> OpenBSD 5.8-current (GENERIC.MP) #1470: Mon Oct 12 18:22:02 MDT 2015
> OpenBSD 5.8-current (GENERIC.MP) #1473: Tue Oct 13 08:56:20 MDT 2015
> OpenBSD 5.8-current (GENERIC.MP) #1480: Wed Oct 14 09:33:06 MDT 2015

Some machines clear the dmesg buffer at boot, others don't. This is one
of the ones that don't. It's useful if you have a crash, because the DDB
buffer is likely to survive after a reboot.

> kvm_mkdb(31159): syscall 16
..
> kvm_mkdb(31287): syscall 16
> bzip2(6396): syscall 5
> smtpctl(24717): syscall 5
> smtpctl(4120): syscall 5

I think these particular ones should all be gone with the newer
version that you're now running.

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: strange dmesg

Stefan Wollny-2
Am 10/15/15 um 03:23 schrieb Stuart Henderson:
>> kvm_mkdb(31159): syscall 16
> ..
>> > kvm_mkdb(31287): syscall 16
>> > bzip2(6396): syscall 5
>> > smtpctl(24717): syscall 5
>> > smtpctl(4120): syscall 5
> I think these particular ones should all be gone with the newer
> version that you're now running.
>
No - the smtpctl()-syscall 5 still persists even with the very latest
snapshot from last night (amd64-current, GENERIC.MP, #1485).

Is there any way of clearing the dmesg-buffer? I ask because when
upgrading this morning via bsd.rd I got the message that '/' has no
space left.

Best,
STEFAN

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: strange dmesg

Alexander Hall
On October 15, 2015 8:32:43 AM GMT+02:00, Stefan Wollny <[hidden email]> wrote:

>Am 10/15/15 um 03:23 schrieb Stuart Henderson:
>>> kvm_mkdb(31159): syscall 16
>> ..
>>> > kvm_mkdb(31287): syscall 16
>>> > bzip2(6396): syscall 5
>>> > smtpctl(24717): syscall 5
>>> > smtpctl(4120): syscall 5
>> I think these particular ones should all be gone with the newer
>> version that you're now running.
>>
>No - the smtpctl()-syscall 5 still persists even with the very latest
>snapshot from last night (amd64-current, GENERIC.MP, #1485).
>
>Is there any way of clearing the dmesg-buffer? I ask because when
>upgrading this morning via bsd.rd I got the message that '/' has no
>space left.

Then bsd.rd is probably too tight on space. Anyway pulling the plug should do it.

/Alexander
>
>Best,
>STEFAN