stinkpad x120e USB issue with 20160114 snapshot

classic Classic list List threaded Threaded
11 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

stinkpad x120e USB issue with 20160114 snapshot

George Rosamond
no console, so manually typing out trace output

ehci_sync_hc: tsleep() = 35
ehci_sync_hc: tsleep() = 35
ehci_sync_hc: tsleep() = 35
ehci_sync_hc: tsleep() = 35
kernel: protection fault trap, code=0
Stopped at    usb_allocmem+0x175:   cmpq    %rbx,0(%rax)
ddb{0}> trace
usb_allocmem() at usb_allocmem+0x175
usbd_transfer() at usbd_transfer+0x67
usbd_do_request_flags() at usbd_do_request_flags+0xe4
usdb_get_desc() at usbd_new_desc+0x3b
usbd_new_device() at usbd_new_device+0x18d
uhub_port_connect() at uhub_port_connect+0x14e
uhub_explore() at uhub_explore+0x229
usb_explore() at usb_explore+0x153
usb_task_thread() at usb_task_thread+0xb6
end trace frame: 0x0, count: -9

thanks

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: stinkpad x120e USB issue with 20160114 snapshot

Mike Belopuhov-5
Hi,

Thanks for the report.  Could you please do a "boot -d", "w mp_verbose
1", "continue"
and then show us the ioapic dump.

On 15 January 2016 at 20:24, George Rosamond
<[hidden email]> wrote:

> no console, so manually typing out trace output
>
> ehci_sync_hc: tsleep() = 35
> ehci_sync_hc: tsleep() = 35
> ehci_sync_hc: tsleep() = 35
> ehci_sync_hc: tsleep() = 35
> kernel: protection fault trap, code=0
> Stopped at    usb_allocmem+0x175:   cmpq    %rbx,0(%rax)
> ddb{0}> trace
> usb_allocmem() at usb_allocmem+0x175
> usbd_transfer() at usbd_transfer+0x67
> usbd_do_request_flags() at usbd_do_request_flags+0xe4
> usdb_get_desc() at usbd_new_desc+0x3b
> usbd_new_device() at usbd_new_device+0x18d
> uhub_port_connect() at uhub_port_connect+0x14e
> uhub_explore() at uhub_explore+0x229
> usb_explore() at usb_explore+0x153
> usb_task_thread() at usb_task_thread+0xb6
> end trace frame: 0x0, count: -9
>
> thanks
>

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: stinkpad x120e USB issue with 20160114 snapshot

George Rosamond
Mike Belopuhov:
> Hi,
>
> Thanks for the report.  Could you please do a "boot -d", "w mp_verbose
> 1", "continue"
> and then show us the ioapic dump.

I don't have console, but this is what I have, manually typed:

ioapic0: int1 0x92 0x0
" int9 0xa090 0x0
" int12 0x93 0x0
" int16 0xb0b0 0x0
" int17 0xe063 0x0
" int18 0xb062 0x0
" int19 0xa061 0x0

then back to the ehci_sync_hc's posted below, then:

stopped at   usb_allocmem+0x175:  cmpq %rbx,0(%rax)

g

>
> On 15 January 2016 at 20:24, George Rosamond
> <[hidden email]> wrote:
>> no console, so manually typing out trace output
>>
>> ehci_sync_hc: tsleep() = 35
>> ehci_sync_hc: tsleep() = 35
>> ehci_sync_hc: tsleep() = 35
>> ehci_sync_hc: tsleep() = 35
>> kernel: protection fault trap, code=0
>> Stopped at    usb_allocmem+0x175:   cmpq    %rbx,0(%rax)
>> ddb{0}> trace
>> usb_allocmem() at usb_allocmem+0x175
>> usbd_transfer() at usbd_transfer+0x67
>> usbd_do_request_flags() at usbd_do_request_flags+0xe4
>> usdb_get_desc() at usbd_new_desc+0x3b
>> usbd_new_device() at usbd_new_device+0x18d
>> uhub_port_connect() at uhub_port_connect+0x14e
>> uhub_explore() at uhub_explore+0x229
>> usb_explore() at usb_explore+0x153
>> usb_task_thread() at usb_task_thread+0xb6
>> end trace frame: 0x0, count: -9
>>
>> thanks
>>

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: stinkpad x120e USB issue with 20160114 snapshot

Mike Belopuhov-5
On 15 January 2016 at 21:41, George Rosamond
<[hidden email]> wrote:

> Mike Belopuhov:
>> Hi,
>>
>> Thanks for the report.  Could you please do a "boot -d", "w mp_verbose
>> 1", "continue"
>> and then show us the ioapic dump.
>
> I don't have console, but this is what I have, manually typed:
>
> ioapic0: int1 0x92 0x0
> "       int9 0xa090 0x0
> "       int12 0x93 0x0
> "       int16 0xb0b0 0x0
> "       int17 0xe063 0x0
> "       int18 0xb062 0x0
> "       int19 0xa061 0x0
>
> then back to the ehci_sync_hc's posted below, then:
>
> stopped at   usb_allocmem+0x175:  cmpq %rbx,0(%rax)
>

cool, could you please post ehci, ohci and uhci lines from your
dmesg as well?

> g
>
>>
>> On 15 January 2016 at 20:24, George Rosamond
>> <[hidden email]> wrote:
>>> no console, so manually typing out trace output
>>>
>>> ehci_sync_hc: tsleep() = 35
>>> ehci_sync_hc: tsleep() = 35
>>> ehci_sync_hc: tsleep() = 35
>>> ehci_sync_hc: tsleep() = 35
>>> kernel: protection fault trap, code=0
>>> Stopped at    usb_allocmem+0x175:   cmpq    %rbx,0(%rax)
>>> ddb{0}> trace
>>> usb_allocmem() at usb_allocmem+0x175
>>> usbd_transfer() at usbd_transfer+0x67
>>> usbd_do_request_flags() at usbd_do_request_flags+0xe4
>>> usdb_get_desc() at usbd_new_desc+0x3b
>>> usbd_new_device() at usbd_new_device+0x18d
>>> uhub_port_connect() at uhub_port_connect+0x14e
>>> uhub_explore() at uhub_explore+0x229
>>> usb_explore() at usb_explore+0x153
>>> usb_task_thread() at usb_task_thread+0xb6
>>> end trace frame: 0x0, count: -9
>>>
>>> thanks
>>>
>

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: stinkpad x120e USB issue with 20160114 snapshot

Mike Belopuhov-5
On 15 January 2016 at 21:43, Mike Belopuhov <[hidden email]> wrote:

> On 15 January 2016 at 21:41, George Rosamond
> <[hidden email]> wrote:
>> Mike Belopuhov:
>>> Hi,
>>>
>>> Thanks for the report.  Could you please do a "boot -d", "w mp_verbose
>>> 1", "continue"
>>> and then show us the ioapic dump.
>>
>> I don't have console, but this is what I have, manually typed:
>>
>> ioapic0: int1 0x92 0x0
>> "       int9 0xa090 0x0
>> "       int12 0x93 0x0
>> "       int16 0xb0b0 0x0
>> "       int17 0xe063 0x0
>> "       int18 0xb062 0x0
>> "       int19 0xa061 0x0
>>
>> then back to the ehci_sync_hc's posted below, then:
>>
>> stopped at   usb_allocmem+0x175:  cmpq %rbx,0(%rax)
>>
>
> cool, could you please post ehci, ohci and uhci lines from your
> dmesg as well?
>

And I'm been told that this might have been caused by something
else.  To rule that out could you also try a newer snapshot (Jan 15).

Thanks.

>> g
>>
>>>
>>> On 15 January 2016 at 20:24, George Rosamond
>>> <[hidden email]> wrote:
>>>> no console, so manually typing out trace output
>>>>
>>>> ehci_sync_hc: tsleep() = 35
>>>> ehci_sync_hc: tsleep() = 35
>>>> ehci_sync_hc: tsleep() = 35
>>>> ehci_sync_hc: tsleep() = 35
>>>> kernel: protection fault trap, code=0
>>>> Stopped at    usb_allocmem+0x175:   cmpq    %rbx,0(%rax)
>>>> ddb{0}> trace
>>>> usb_allocmem() at usb_allocmem+0x175
>>>> usbd_transfer() at usbd_transfer+0x67
>>>> usbd_do_request_flags() at usbd_do_request_flags+0xe4
>>>> usdb_get_desc() at usbd_new_desc+0x3b
>>>> usbd_new_device() at usbd_new_device+0x18d
>>>> uhub_port_connect() at uhub_port_connect+0x14e
>>>> uhub_explore() at uhub_explore+0x229
>>>> usb_explore() at usb_explore+0x153
>>>> usb_task_thread() at usb_task_thread+0xb6
>>>> end trace frame: 0x0, count: -9
>>>>
>>>> thanks
>>>>
>>

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: stinkpad x120e USB issue with 20160114 snapshot

George Rosamond
Mike Belopuhov:

> On 15 January 2016 at 21:43, Mike Belopuhov <[hidden email]> wrote:
>> On 15 January 2016 at 21:41, George Rosamond
>> <[hidden email]> wrote:
>>> Mike Belopuhov:
>>>> Hi,
>>>>
>>>> Thanks for the report.  Could you please do a "boot -d", "w mp_verbose
>>>> 1", "continue"
>>>> and then show us the ioapic dump.
>>>
>>> I don't have console, but this is what I have, manually typed:
>>>
>>> ioapic0: int1 0x92 0x0
>>> "       int9 0xa090 0x0
>>> "       int12 0x93 0x0
>>> "       int16 0xb0b0 0x0
>>> "       int17 0xe063 0x0
>>> "       int18 0xb062 0x0
>>> "       int19 0xa061 0x0
>>>
>>> then back to the ehci_sync_hc's posted below, then:
>>>
>>> stopped at   usb_allocmem+0x175:  cmpq %rbx,0(%rax)
>>>
>>
>> cool, could you please post ehci, ohci and uhci lines from your
>> dmesg as well?
>>
>
> And I'm been told that this might have been caused by something
> else.  To rule that out could you also try a newer snapshot (Jan 15).
>

Sorry, I should have mentioned that I did update to today's snapshot,
and the problem recurred.

I can still post dmesg output of ehci, ohci, uhci if you still need.

Plus here's two (older) dmesgs from dmesgd.nycbug.org of x120e's,
although there might be differences.

http://dmesgd.nycbug.org/index.cgi?action=dmesgd&do=view&id=2632

http://dmesgd.nycbug.org/index.cgi?action=dmesgd&do=view&id=2169

g

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: stinkpad x120e USB issue with 20160114 snapshot

Mike Belopuhov-5
On 15 January 2016 at 21:54, George Rosamond
<[hidden email]> wrote:

> Mike Belopuhov:
>> On 15 January 2016 at 21:43, Mike Belopuhov <[hidden email]> wrote:
>>> On 15 January 2016 at 21:41, George Rosamond
>>> <[hidden email]> wrote:
>>>> Mike Belopuhov:
>>>>> Hi,
>>>>>
>>>>> Thanks for the report.  Could you please do a "boot -d", "w mp_verbose
>>>>> 1", "continue"
>>>>> and then show us the ioapic dump.
>>>>
>>>> I don't have console, but this is what I have, manually typed:
>>>>
>>>> ioapic0: int1 0x92 0x0
>>>> "       int9 0xa090 0x0
>>>> "       int12 0x93 0x0
>>>> "       int16 0xb0b0 0x0
>>>> "       int17 0xe063 0x0
>>>> "       int18 0xb062 0x0
>>>> "       int19 0xa061 0x0
>>>>
>>>> then back to the ehci_sync_hc's posted below, then:
>>>>
>>>> stopped at   usb_allocmem+0x175:  cmpq %rbx,0(%rax)
>>>>
>>>
>>> cool, could you please post ehci, ohci and uhci lines from your
>>> dmesg as well?
>>>
>>
>> And I'm been told that this might have been caused by something
>> else.  To rule that out could you also try a newer snapshot (Jan 15).
>>
>
> Sorry, I should have mentioned that I did update to today's snapshot,
> and the problem recurred.
>
> I can still post dmesg output of ehci, ohci, uhci if you still need.
>

Please do.

> Plus here's two (older) dmesgs from dmesgd.nycbug.org of x120e's,
> although there might be differences.
>
> http://dmesgd.nycbug.org/index.cgi?action=dmesgd&do=view&id=2632
>
> http://dmesgd.nycbug.org/index.cgi?action=dmesgd&do=view&id=2169
>
> g
>

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: stinkpad x120e USB issue with 20160114 snapshot

George Rosamond
Mike Belopuhov:

> On 15 January 2016 at 21:54, George Rosamond
> <[hidden email]> wrote:
>> Mike Belopuhov:
>>> On 15 January 2016 at 21:43, Mike Belopuhov <[hidden email]> wrote:
>>>> On 15 January 2016 at 21:41, George Rosamond
>>>> <[hidden email]> wrote:
>>>>> Mike Belopuhov:
>>>>>> Hi,
>>>>>>
>>>>>> Thanks for the report.  Could you please do a "boot -d", "w mp_verbose
>>>>>> 1", "continue"
>>>>>> and then show us the ioapic dump.
>>>>>
>>>>> I don't have console, but this is what I have, manually typed:
>>>>>
>>>>> ioapic0: int1 0x92 0x0
>>>>> "       int9 0xa090 0x0
>>>>> "       int12 0x93 0x0
>>>>> "       int16 0xb0b0 0x0
>>>>> "       int17 0xe063 0x0
>>>>> "       int18 0xb062 0x0
>>>>> "       int19 0xa061 0x0
>>>>>
>>>>> then back to the ehci_sync_hc's posted below, then:
>>>>>
>>>>> stopped at   usb_allocmem+0x175:  cmpq %rbx,0(%rax)
>>>>>
>>>>
>>>> cool, could you please post ehci, ohci and uhci lines from your
>>>> dmesg as well?
>>>>
>>>
>>> And I'm been told that this might have been caused by something
>>> else.  To rule that out could you also try a newer snapshot (Jan 15).
>>>
>>
>> Sorry, I should have mentioned that I did update to today's snapshot,
>> and the problem recurred.
>>
>> I can still post dmesg output of ehci, ohci, uhci if you still need.
>>
>
> Please do.

Also updated to 2nd snapshot from today, with same results.

ahci0 at pci0 dev 17 function 0 "ATI SBx00 SATA" rev 0x00: apic 2 int
19, AHCI 1.2

ahci0: port 0: 3.0Gb/s

ohci0 at pci0 dev 18 function 0 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 2 int 18,
version 1.0, legacy support

ehci0 at pci0 dev 18 function 2 "ATI SB700 USB2" rev 0x00: apic 2 int 17

usb0 at ehci0: USB revision 2.0

uhub0 at usb0 "ATI EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1

ohci1 at pci0 dev 19 function 0 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 2 int 18,
version 1.0, legacy support

ehci1 at pci0 dev 19 function 2 "ATI SB700 USB2" rev 0x00: apic 2 int 17

usb1 at ehci1: USB revision 2.0

uhub1 at usb1 "ATI EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1

usb2 at ohci0: USB revision 1.0

uhub2 at usb2 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1

usb3 at ohci1: USB revision 1.0

uhub3 at usb3 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1

g

>
>> Plus here's two (older) dmesgs from dmesgd.nycbug.org of x120e's,
>> although there might be differences.
>>
>> http://dmesgd.nycbug.org/index.cgi?action=dmesgd&do=view&id=2632
>>
>> http://dmesgd.nycbug.org/index.cgi?action=dmesgd&do=view&id=2169
>>
>> g
>>

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: stinkpad x120e USB issue with 20160114 snapshot

George Rosamond
In reply to this post by Mike Belopuhov-5
Mike Belopuhov:

> On 15 January 2016 at 21:54, George Rosamond
> <[hidden email]> wrote:
>> Mike Belopuhov:
>>> On 15 January 2016 at 21:43, Mike Belopuhov <[hidden email]> wrote:
>>>> On 15 January 2016 at 21:41, George Rosamond
>>>> <[hidden email]> wrote:
>>>>> Mike Belopuhov:
>>>>>> Hi,
>>>>>>
>>>>>> Thanks for the report.  Could you please do a "boot -d", "w mp_verbose
>>>>>> 1", "continue"
>>>>>> and then show us the ioapic dump.
>>>>>
>>>>> I don't have console, but this is what I have, manually typed:
>>>>>
>>>>> ioapic0: int1 0x92 0x0
>>>>> "       int9 0xa090 0x0
>>>>> "       int12 0x93 0x0
>>>>> "       int16 0xb0b0 0x0
>>>>> "       int17 0xe063 0x0
>>>>> "       int18 0xb062 0x0
>>>>> "       int19 0xa061 0x0
>>>>>
>>>>> then back to the ehci_sync_hc's posted below, then:
>>>>>
>>>>> stopped at   usb_allocmem+0x175:  cmpq %rbx,0(%rax)
>>>>>
>>>>
>>>> cool, could you please post ehci, ohci and uhci lines from your
>>>> dmesg as well?
>>>>
>>>
>>> And I'm been told that this might have been caused by something
>>> else.  To rule that out could you also try a newer snapshot (Jan 15).
>>>
>>
>> Sorry, I should have mentioned that I did update to today's snapshot,
>> and the problem recurred.
>>
>> I can still post dmesg output of ehci, ohci, uhci if you still need.
>>
>
> Please do.

Here is the last /var/run/dmesg.boot.

http://dmesgd.nycbug.org/index.cgi?action=dmesgd&do=view&id=2883

and here:
OpenBSD 5.9-beta (GENERIC.MP) #1825: Tue Jan 12 22:14:04 MST 2016
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 8145928192 (7768MB)
avail mem = 7894904832 (7529MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.6 @ 0xf9ba0 (59 entries)
bios0: vendor LENOVO version "8FET33WW (1.17 )" date 11/07/2012
bios0: LENOVO 05962R5
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP SLIC HPET APIC MCFG UEFI UEFI SSDT SSDT UEFI
acpi0: wakeup devices PB4_(S4) PB5_(S4) PB6_(S4) PB7_(S4) OHC1(S3)
OHC2(S3) EHC2(S3) OHC3(S3) EHC3(S3) OHC4(S3) SBAZ(S4) GEC_(S4) P2P_(S5)
SPB0(S4) SPB1(S4) SPB2(S4) [...]
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 32 bits
acpihpet0 at acpi0: 14318180 Hz
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: AMD E-350 Processor, 7983.55 MHz
cpu0:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,SSSE3,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,PAGE1GB,LONG,LAHF,CMPLEG,SVM,EAPICSP,AMCR8,ABM,SSE4A,MASSE,3DNOWP,IBS,SKINIT,ITSC
cpu0: 32KB 64b/line 2-way I-cache, 32KB 64b/line 8-way D-cache, 512KB
64b/line 16-way L2 cache
cpu0: 8 4MB entries fully associative
cpu0: DTLB 40 4KB entries fully associative, 8 4MB entries fully associative
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 8 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 199MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: AMD E-350 Processor, 1596.60 MHz
cpu1:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,SSSE3,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,PAGE1GB,LONG,LAHF,CMPLEG,SVM,EAPICSP,AMCR8,ABM,SSE4A,MASSE,3DNOWP,IBS,SKINIT,ITSC
cpu1: 32KB 64b/line 2-way I-cache, 32KB 64b/line 8-way D-cache, 512KB
64b/line 16-way L2 cache
cpu1: 8 4MB entries fully associative
cpu1: DTLB 40 4KB entries fully associative, 8 4MB entries fully associative
cpu1: smt 0, core 1, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 21, 24 pins
ioapic0: misconfigured as apic 0, remapped to apid 2
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xf8000000, bus 0-31
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus -1 (PB4_)
acpiprt2 at acpi0: bus -1 (PB5_)
acpiprt3 at acpi0: bus 1 (PB6_)
acpiprt4 at acpi0: bus -1 (PB7_)
acpiprt5 at acpi0: bus 2 (P2P_)
acpiprt6 at acpi0: bus 3 (SPB0)
acpiprt7 at acpi0: bus -1 (SPB1)
acpiprt8 at acpi0: bus -1 (SPB2)
acpiprt9 at acpi0: bus -1 (SPB3)
acpiec0 at acpi0
acpicpu0 at acpi0: C2(0@100 io@0x841), C1(@1 halt!), PSS
acpicpu1 at acpi0: C2(0@100 io@0x841), C1(@1 halt!), PSS
acpitz0 at acpi0: critical temperature is 92 degC
acpibtn0 at acpi0: PWRB
acpibtn1 at acpi0: SLPB
acpithinkpad0 at acpi0
acpiac0 at acpi0: AC unit offline
acpibat0 at acpi0: BAT1 model "789" serial  2872 type LION oem "SANYO"
acpibtn2 at acpi0: LID_
cpu0: 7983 MHz: speeds: 1600 1280 800 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "AMD AMD64 14h Host" rev 0x00
radeondrm0 at pci0 dev 1 function 0 "ATI Radeon HD 6310" rev 0x00
drm0 at radeondrm0
radeondrm0: msi
azalia0 at pci0 dev 1 function 1 "ATI Radeon HD 6310 HD Audio" rev 0x00: msi
azalia0: no supported codecs
ppb0 at pci0 dev 6 function 0 "AMD AMD64 14h PCIE" rev 0x00: msi
pci1 at ppb0 bus 1
1:0:0: mem address conflict 0xfffe0000/0x20000
re0 at pci1 dev 0 function 0 "Realtek 8168" rev 0x03: RTL8168D/8111D
(0x2800), msi, address 04:7d:7b:35:51:c7
rgephy0 at re0 phy 7: RTL8169S/8110S/8211 PHY, rev. 2
ahci0 at pci0 dev 17 function 0 "ATI SBx00 SATA" rev 0x00: apic 2 int
19, AHCI 1.2
ahci0: port 0: 3.0Gb/s
scsibus1 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <ATA, HGST HTS541010A9, JA0O> SCSI3
0/direct fixed naa.5000cca79beb85f2
sd0: 953869MB, 512 bytes/sector, 1953525168 sectors
ohci0 at pci0 dev 18 function 0 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 2 int 18,
version 1.0, legacy support
ehci0 at pci0 dev 18 function 2 "ATI SB700 USB2" rev 0x00: apic 2 int 17
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 "ATI EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
ohci1 at pci0 dev 19 function 0 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 2 int 18,
version 1.0, legacy support
ehci1 at pci0 dev 19 function 2 "ATI SB700 USB2" rev 0x00: apic 2 int 17
usb1 at ehci1: USB revision 2.0
uhub1 at usb1 "ATI EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
piixpm0 at pci0 dev 20 function 0 "ATI SBx00 SMBus" rev 0x42: polling
iic0 at piixpm0
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 4GB DDR3 SDRAM PC3-12800 SO-DIMM
spdmem1 at iic0 addr 0x51: 4GB DDR3 SDRAM PC3-12800 SO-DIMM
azalia1 at pci0 dev 20 function 2 "ATI SBx00 HD Audio" rev 0x40: apic 2
int 16
azalia1: codecs: Conexant/0x5066
audio0 at azalia1
pcib0 at pci0 dev 20 function 3 "ATI SB700 ISA" rev 0x40
ppb1 at pci0 dev 20 function 4 "ATI SB600 PCI" rev 0x40
pci2 at ppb1 bus 2
ppb2 at pci0 dev 21 function 0 "ATI SB800 PCIE" rev 0x00
pci3 at ppb2 bus 3
pchb1 at pci0 dev 24 function 0 "AMD AMD64 14h Link Cfg" rev 0x43
pchb2 at pci0 dev 24 function 1 "AMD AMD64 14h Address Map" rev 0x00
pchb3 at pci0 dev 24 function 2 "AMD AMD64 14h DRAM Cfg" rev 0x00
km0 at pci0 dev 24 function 3 "AMD AMD64 14h Misc Cfg" rev 0x00
pchb4 at pci0 dev 24 function 4 "AMD AMD64 14h CPU Power" rev 0x00
pchb5 at pci0 dev 24 function 5 "AMD AMD64 14h Reserved" rev 0x00
pchb6 at pci0 dev 24 function 6 "AMD AMD64 14h NB Power" rev 0x00
pchb7 at pci0 dev 24 function 7 "AMD AMD64 14h Reserved" rev 0x00
usb2 at ohci0: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb3 at ohci1: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard
pms0 at pckbc0 (aux slot)
wsmouse0 at pms0 mux 0
wsmouse1 at pms0 mux 0
pms0: Synaptics touchpad, firmware 7.5
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
umass0 at uhub1 port 2 configuration 1 interface 0 "Generic USB2.0-CRW"
rev 2.00/58.88 addr 2
umass0: using SCSI over Bulk-Only
scsibus2 at umass0: 2 targets, initiator 0
sd1 at scsibus2 targ 1 lun 0: <Generic-, Multi-Card, 1.00> SCSI0
0/direct removable serial.0bda0158114173400000
vscsi0 at root
scsibus3 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus4 at softraid0: 256 targets
root on sd0a (4c09b23b7b9ac9dc.a) swap on sd0b dump on sd0b
radeondrm0: 1366x768
wsdisplay0 at radeondrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation), using wskbd0
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)

g

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: stinkpad x120e USB issue with 20160114 snapshot

George Rosamond


George Rosamond:

> Mike Belopuhov:
>> On 15 January 2016 at 21:54, George Rosamond
>> <[hidden email]> wrote:
>>> Mike Belopuhov:
>>>> On 15 January 2016 at 21:43, Mike Belopuhov <[hidden email]> wrote:
>>>>> On 15 January 2016 at 21:41, George Rosamond
>>>>> <[hidden email]> wrote:
>>>>>> Mike Belopuhov:
>>>>>>> Hi,
>>>>>>>
>>>>>>> Thanks for the report.  Could you please do a "boot -d", "w mp_verbose
>>>>>>> 1", "continue"
>>>>>>> and then show us the ioapic dump.
>>>>>>
>>>>>> I don't have console, but this is what I have, manually typed:
>>>>>>
>>>>>> ioapic0: int1 0x92 0x0
>>>>>> "       int9 0xa090 0x0
>>>>>> "       int12 0x93 0x0
>>>>>> "       int16 0xb0b0 0x0
>>>>>> "       int17 0xe063 0x0
>>>>>> "       int18 0xb062 0x0
>>>>>> "       int19 0xa061 0x0
>>>>>>
>>>>>> then back to the ehci_sync_hc's posted below, then:
>>>>>>
>>>>>> stopped at   usb_allocmem+0x175:  cmpq %rbx,0(%rax)
>>>>>>
>>>>>
>>>>> cool, could you please post ehci, ohci and uhci lines from your
>>>>> dmesg as well?
>>>>>
>>>>
>>>> And I'm been told that this might have been caused by something
>>>> else.  To rule that out could you also try a newer snapshot (Jan 15).
>>>>
>>>
>>> Sorry, I should have mentioned that I did update to today's snapshot,
>>> and the problem recurred.
>>>
>>> I can still post dmesg output of ehci, ohci, uhci if you still need.
>>>
>>
>> Please do.
>
> Here is the last /var/run/dmesg.boot.
>
> http://dmesgd.nycbug.org/index.cgi?action=dmesgd&do=view&id=2883

Issue seems resolved with snapshot #1846 from early 20160117

http://dmesgd.nycbug.org/index.cgi?action=dmesgd&do=view&id=2884

Thanks

g

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: stinkpad x120e USB issue with 20160114 snapshot

Mike Belopuhov-5
On 17 January 2016 at 17:53, George Rosamond
<[hidden email]> wrote:

>
>
> George Rosamond:
>> Mike Belopuhov:
>>> On 15 January 2016 at 21:54, George Rosamond
>>> <[hidden email]> wrote:
>>>> Mike Belopuhov:
>>>>> On 15 January 2016 at 21:43, Mike Belopuhov <[hidden email]> wrote:
>>>>>> On 15 January 2016 at 21:41, George Rosamond
>>>>>> <[hidden email]> wrote:
>>>>>>> Mike Belopuhov:
>>>>>>>> Hi,
>>>>>>>>
>>>>>>>> Thanks for the report.  Could you please do a "boot -d", "w mp_verbose
>>>>>>>> 1", "continue"
>>>>>>>> and then show us the ioapic dump.
>>>>>>>
>>>>>>> I don't have console, but this is what I have, manually typed:
>>>>>>>
>>>>>>> ioapic0: int1 0x92 0x0
>>>>>>> "       int9 0xa090 0x0
>>>>>>> "       int12 0x93 0x0
>>>>>>> "       int16 0xb0b0 0x0
>>>>>>> "       int17 0xe063 0x0
>>>>>>> "       int18 0xb062 0x0
>>>>>>> "       int19 0xa061 0x0
>>>>>>>
>>>>>>> then back to the ehci_sync_hc's posted below, then:
>>>>>>>
>>>>>>> stopped at   usb_allocmem+0x175:  cmpq %rbx,0(%rax)
>>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> cool, could you please post ehci, ohci and uhci lines from your
>>>>>> dmesg as well?
>>>>>>
>>>>>
>>>>> And I'm been told that this might have been caused by something
>>>>> else.  To rule that out could you also try a newer snapshot (Jan 15).
>>>>>
>>>>
>>>> Sorry, I should have mentioned that I did update to today's snapshot,
>>>> and the problem recurred.
>>>>
>>>> I can still post dmesg output of ehci, ohci, uhci if you still need.
>>>>
>>>
>>> Please do.
>>
>> Here is the last /var/run/dmesg.boot.
>>
>> http://dmesgd.nycbug.org/index.cgi?action=dmesgd&do=view&id=2883
>
> Issue seems resolved with snapshot #1846 from early 20160117
>

Sure, a few snaps contained a temporary change that we need to test widely.
I'll be bugging you and others to test stuff this week  :-)

> http://dmesgd.nycbug.org/index.cgi?action=dmesgd&do=view&id=2884
>
> Thanks
>
> g