pppoe loopback

classic Classic list List threaded Threaded
2 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

pppoe loopback

Mitja Muženič
Hi!


Today one of my clients' firewall lost its pppoe connection and had to be
manually restarted (ifconfig pppoe0 down/up). The funny thing was this log
message:

Feb  2 04:57:08 wall /bsd: pppoe0: loopback
Feb  2 04:57:08 wall /bsd: pppoe0: phase terminate
Feb  2 04:57:08 wall /bsd: pppoe0: phase dead


I traced the "loopback" message to the state engine in
/usr/src/sys/net/if_spppsubr.c

                if (nmagic == sp->lcp.magic) {
                        /* Line loopback mode detected. */
                        printf(SPP_FMT "loopback\n", SPP_ARGS(ifp));
                        /* Shut down the PPP link. */
                        lcp.Close(sp);
                        break;
                }


Can in this case the link be reinitialized automatically or at least retry a
couple of times?


Regards, Mitja

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: pppoe loopback

Mitja Muženič
> Today one of my clients' firewall lost its pppoe connection

3.8-stable, dmesg follows:

OpenBSD 3.8-stable (GENERIC) #0: Wed Nov 30 15:41:10 CET 2005
    root@wall.*********.si:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC
cpu0: Intel Pentium II ("GenuineIntel" 686-class, 512KB L2 cache) 349 MHz
cpu0:
FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,MMX,FXSR
real mem  = 133787648 (130652K)
avail mem = 115462144 (112756K)
using 1658 buffers containing 6791168 bytes (6632K) of memory
mainbus0 (root)
bios0 at mainbus0: AT/286+(00) BIOS, date 07/19/01, BIOS32 rev. 0 @ 0xfd801
apm0 at bios0: Power Management spec V1.2
apm0: AC on, battery charge unknown
apm0: flags 30102 dobusy 0 doidle 1
pcibios0 at bios0: rev 2.1 @ 0xf0000/0x10000
pcibios0: PCI IRQ Routing Table rev 1.0 @ 0xf1c50/176 (9 entries)
pcibios0: PCI Interrupt Router at 000:02:0 ("Intel 82371FB ISA" rev 0x00)
pcibios0: PCI bus #1 is the last bus
bios0: ROM list: 0xc0000/0x8000
cpu0 at mainbus0
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (no bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel 82443BX AGP" rev 0x03
ppb0 at pci0 dev 1 function 0 "Intel 82443BX AGP" rev 0x03
pci1 at ppb0 bus 1
vga1 at pci1 dev 1 function 0 "S3 Trio3D AGP" rev 0x01
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
pcib0 at pci0 dev 2 function 0 "Intel 82371AB PIIX4 ISA" rev 0x02
pciide0 at pci0 dev 2 function 1 "Intel 82371AB IDE" rev 0x01: DMA, channel
0 wired to compatibility, channel 1 wired to compatibility
wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <WDC AC26400B>
wd0: 16-sector PIO, LBA, 6149MB, 12594960 sectors
atapiscsi0 at pciide0 channel 0 drive 1
scsibus0 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <LG, CD-ROM CRD-8322B, 1.06> SCSI0 5/cdrom
removable
wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2
cd0(pciide0:0:1): using PIO mode 4, DMA mode 2
pciide0: channel 1 ignored (disabled)
uhci0 at pci0 dev 2 function 2 "Intel 82371AB USB" rev 0x01: irq 11
usb0 at uhci0: USB revision 1.0
uhub0 at usb0
uhub0: Intel UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
"Intel 82371AB Power" rev 0x02 at pci0 dev 2 function 3 not configured
fxp0 at pci0 dev 3 function 0 "Intel 82557" rev 0x05, i82558: irq 11,
address 00:04:ac:d9:eb:b5
inphy0 at fxp0 phy 1: i82555 10/100 PHY, rev. 0
rl0 at pci0 dev 20 function 0 "Realtek 8139" rev 0x10: irq 10 address
00:40:f4:b4:0d:86
rlphy0 at rl0 phy 0: RTL internal phy
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
pckbc0: using irq 12 for aux slot
wsmouse0 at pms0 mux 0
pcppi0 at isa0 port 0x61
midi0 at pcppi0: <PC speaker>
spkr0 at pcppi0
sysbeep0 at pcppi0
lpt0 at isa0 port 0x378/4 irq 7
npx0 at isa0 port 0xf0/16: using exception 16
pccom0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
pccom1 at isa0 port 0x2f8/8 irq 3: ns16550a, 16 byte fifo
fdc0 at isa0 port 0x3f0/6 irq 6 drq 2
fd0 at fdc0 drive 0: 1.44MB 80 cyl, 2 head, 18 sec
isapnp0 at isa0 port 0x279: read port 0x203
wss1 at isapnp0 "Crystal Audio, CSC0100, , WSS/SB" port
0x534/4,0x388/4,0x220/16 irq 5 drq 1,0: CS4236/CS4236B (vers 0)
audio0 at wss1
"Crystal Audio, CSC010F, , Disabled" at isapnp0 not configured
"Crystal Audio, CSC0110, , CTRL" at isapnp0 port 0x120/8 not configured
biomask eb45 netmask ef45 ttymask ffc7
pctr: 686-class user-level performance counters enabled
mtrr: Pentium Pro MTRR support
dkcsum: wd0 matches BIOS drive 0x80
root on wd0a
rootdev=0x0 rrootdev=0x300 rawdev=0x302
WARNING: / was not properly unmounted
pppoe0: phase establish
pppoe0: phase authenticate
pppoe0: phase network
pppoe0: phase terminate
pppoe0: phase dead
pppoe0: phase establish
pppoe0: phase dead
pppoe0: phase establish
pppoe0: up
pppoe0: phase authenticate
pppoe0: phase terminate
pppoe0: phase authenticate
pppoe0: phase terminate
pppoe0: phase authenticate
pppoe0: phase network
pppoe0: LCP keepalive timeout<6>pppoe0: phase terminate
pppoe0: phase establish
pppoe0: phase dead
pppoe0: phase establish
pppoe0: up
pppoe0: phase authenticate
pppoe0: phase network
pppoe0: phase terminate
pppoe0: phase dead
pppoe0: phase establish
pppoe0: phase authenticate
pppoe0: phase network
pppoe0: LCP keepalive timeout<6>pppoe0: phase terminate
pppoe0: phase establish
pppoe0: phase dead
pppoe0: phase establish
pppoe0: up
pppoe0: phase authenticate
pppoe0: phase network
pppoe0: loopback
pppoe0: phase terminate
pppoe0: phase dead
pppoe0: phase establish
pppoe0: phase authenticate
pppoe0: phase network