kernel not building on BBB

Previous Topic Next Topic
 
classic Classic list List threaded Threaded
2 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

kernel not building on BBB

Jan Stary
This is current/armv7 on a BeagleBone Black (dmesg below).
It installs and runs fine, but I can't compile the kernel.
After cvs'ing up, make obj, make config:

hans@bbb:GENERIC$ make
cat /usr/src/sys/arch/arm/arm/genassym.cf /usr/src/sys/arch/armv7/armv7/genassym.cf |  sh /usr/src/sys/kern/genassym.sh cc  -g -Werror -Wall -Wimplicit-function-declaration  -Wno-uninitialized -Wno-pointer-sign  -Wno-address-of-packed-member -Wno-constant-conversion  -Wframe-larger-than=2047 -msoft-float -march=armv6 -Wa,-march=armv7a -ffreestanding -fno-pie -O2 -pipe -nostdinc -I/usr/src/sys -I. -I/usr/src/sys/arch -DDDB -DDIAGNOSTIC -DKTRACE -DACCOUNTING -DKMEMSTATS -DPTRACE -DPOOL_DEBUG -DCRYPTO -DSYSVMSG -DSYSVSEM -DSYSVSHM -DUVM_SWAP_ENCRYPT -DFFS -DFFS2 -DFFS_SOFTUPDATES -DUFS_DIRHASH -DQUOTA -DEXT2FS -DMFS -DNFSCLIENT -DNFSSERVER -DCD9660 -DUDF -DMSDOSFS -DFIFO -DFUSE -DSOCKET_SPLICE -DTCP_ECN -DTCP_SIGNATURE -DINET6 -DIPSEC -DPPP_BSDCOMP -DPPP_DEFLATE -DPIPEX -DMROUTING -DMPLS -DBOOT_CONFIG -DCPU_ARMv7 -DWSDISPLAY_COMPAT_RAWKBD -DWSDISPLAY_DEFAULTSCREENS="1" -DCONF_HAVE_GPIO -DUSBVERBOSE -DONEWIREVERBOSE -DMAXUSERS=32 -D_KERNEL -D__armv7__ -MD -MP -MF assym.P > assym.h.tmp
cc: error: argument unused during compilation: '-Wa,-march=armv7a' [-Werror,-Wunused-command-line-argument]

Am I missing something obvious?


        Jan

OpenBSD 6.2-current (GENERIC) #167: Wed Jan 24 14:14:48 MST 2018
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/armv7/compile/GENERIC
real mem  = 536870912 (512MB)
avail mem = 516919296 (492MB)
mainbus0 at root: TI AM335x BeagleBone Black
cpu0 at mainbus0: ARM Cortex-A8 r3p2 (ARMv7)
cpu0: DC enabled IC enabled WB disabled EABT branch prediction enabled
cpu0: 32KB(64b/l,4way) I-cache, 32KB(64b/l,4way) wr-back D-cache
omap0 at mainbus0
prcm0 at omap0 rev 0.2
dmtimer0 at omap0 rev 3.1
dmtimer1 at omap0 rev 3.1
simplebus0 at mainbus0: "ocp"
simplebus1 at simplebus0: "l4_wkup"
simplebus2 at simplebus1: "scm"
syscon0 at simplebus2: "scm_conf"
ompinmux0 at simplebus2
simplebus3 at simplebus2: "scm_conf"
intc0 at simplebus0 rev 5.0
omgpio0 at simplebus0: rev 0.1
gpio0 at omgpio0: 32 pins
omgpio1 at simplebus0: rev 0.1
gpio1 at omgpio1: 32 pins
omgpio2 at simplebus0: rev 0.1
gpio2 at omgpio2: 32 pins
omgpio3 at simplebus0: rev 0.1
gpio3 at omgpio3: 32 pins
com0 at simplebus0: ti16750, 64 byte fifo
com0: console
tiiic0 at simplebus0 rev 0.11
iic0 at tiiic0
"ti,tps65217" at iic0 addr 0x24 not configured
"atmel,24c256" at iic0 addr 0x50 not configured
nxphdmi0 at iic0 addr 0x70: rev 0x0301
nxphdmi0: no display detected
tiiic1 at simplebus0 rev 0.11
iic1 at tiiic1
"atmel,24c256" at iic1 addr 0x54 not configured
"atmel,24c256" at iic1 addr 0x55 not configured
"atmel,24c256" at iic1 addr 0x56 not configured
"atmel,24c256" at iic1 addr 0x57 not configured
ommmc0 at simplebus0
sdmmc0 at ommmc0: 4-bit, sd high-speed, mmc high-speed
ommmc1 at simplebus0
sdmmc1 at ommmc1: 1-bit
omdog0 at simplebus0 rev 0.1
cpsw0 at simplebus0: version 1.12 (0), address 90:59:af:82:2e:7e
ukphy0 at cpsw0 phy 0: Generic IEEE 802.3u media interface, rev. 1: OUI 0x0001f0, model 0x000f
amdisplay0 at simplebus0
amdisplay0: no display attached.
scsibus0 at sdmmc1: 2 targets, initiator 0
sd0 at scsibus0 targ 1 lun 0: <SD/MMC, MMC02G, 0000> SCSI2 0/direct removable
sd0: 1832MB, 512 bytes/sector, 3751936 sectors
scsibus1 at sdmmc0: 2 targets, initiator 0
sd1 at scsibus1 targ 1 lun 0: <SD/MMC, SU32G, 0080> SCSI2 0/direct removable
sd1: 30436MB, 512 bytes/sector, 62333952 sectors
vscsi0 at root
scsibus2 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus3 at softraid0: 256 targets
boot device: sd0
root on sd1a (93aae518915c8841.a) swap on sd1b dump on sd1b
WARNING: CHECK AND RESET THE DATE!

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: kernel not building on BBB

Jonathan Gray-11
On Sat, Jan 27, 2018 at 11:42:02AM +0100, Jan Stary wrote:
> This is current/armv7 on a BeagleBone Black (dmesg below).
> It installs and runs fine, but I can't compile the kernel.
> After cvs'ing up, make obj, make config:
>
> hans@bbb:GENERIC$ make
> cat /usr/src/sys/arch/arm/arm/genassym.cf /usr/src/sys/arch/armv7/armv7/genassym.cf |  sh /usr/src/sys/kern/genassym.sh cc  -g -Werror -Wall -Wimplicit-function-declaration  -Wno-uninitialized -Wno-pointer-sign  -Wno-address-of-packed-member -Wno-constant-conversion  -Wframe-larger-than=2047 -msoft-float -march=armv6 -Wa,-march=armv7a -ffreestanding -fno-pie -O2 -pipe -nostdinc -I/usr/src/sys -I. -I/usr/src/sys/arch -DDDB -DDIAGNOSTIC -DKTRACE -DACCOUNTING -DKMEMSTATS -DPTRACE -DPOOL_DEBUG -DCRYPTO -DSYSVMSG -DSYSVSEM -DSYSVSHM -DUVM_SWAP_ENCRYPT -DFFS -DFFS2 -DFFS_SOFTUPDATES -DUFS_DIRHASH -DQUOTA -DEXT2FS -DMFS -DNFSCLIENT -DNFSSERVER -DCD9660 -DUDF -DMSDOSFS -DFIFO -DFUSE -DSOCKET_SPLICE -DTCP_ECN -DTCP_SIGNATURE -DINET6 -DIPSEC -DPPP_BSDCOMP -DPPP_DEFLATE -DPIPEX -DMROUTING -DMPLS -DBOOT_CONFIG -DCPU_ARMv7 -DWSDISPLAY_COMPAT_RAWKBD -DWSDISPLAY_DEFAULTSCREENS="1" -DCONF_HAVE_GPIO -DUSBVERBOSE -DONEWIREVERBOSE -DMAXUSERS=32 -D_KERNEL -D__armv7__ -MD -MP -MF assym.P > assym.h.tmp
> cc: error: argument unused during compilation: '-Wa,-march=armv7a' [-Werror,-Wunused-command-line-argument]
>
> Am I missing something obvious?

armv7 switched to clang as default compiler

https://www.openbsd.org/faq/current.html

in particular it seems you need

# cd /usr/src/share/mk && make install

>
>
> Jan
>
> OpenBSD 6.2-current (GENERIC) #167: Wed Jan 24 14:14:48 MST 2018
>     [hidden email]:/usr/src/sys/arch/armv7/compile/GENERIC
> real mem  = 536870912 (512MB)
> avail mem = 516919296 (492MB)
> mainbus0 at root: TI AM335x BeagleBone Black
> cpu0 at mainbus0: ARM Cortex-A8 r3p2 (ARMv7)
> cpu0: DC enabled IC enabled WB disabled EABT branch prediction enabled
> cpu0: 32KB(64b/l,4way) I-cache, 32KB(64b/l,4way) wr-back D-cache
> omap0 at mainbus0
> prcm0 at omap0 rev 0.2
> dmtimer0 at omap0 rev 3.1
> dmtimer1 at omap0 rev 3.1
> simplebus0 at mainbus0: "ocp"
> simplebus1 at simplebus0: "l4_wkup"
> simplebus2 at simplebus1: "scm"
> syscon0 at simplebus2: "scm_conf"
> ompinmux0 at simplebus2
> simplebus3 at simplebus2: "scm_conf"
> intc0 at simplebus0 rev 5.0
> omgpio0 at simplebus0: rev 0.1
> gpio0 at omgpio0: 32 pins
> omgpio1 at simplebus0: rev 0.1
> gpio1 at omgpio1: 32 pins
> omgpio2 at simplebus0: rev 0.1
> gpio2 at omgpio2: 32 pins
> omgpio3 at simplebus0: rev 0.1
> gpio3 at omgpio3: 32 pins
> com0 at simplebus0: ti16750, 64 byte fifo
> com0: console
> tiiic0 at simplebus0 rev 0.11
> iic0 at tiiic0
> "ti,tps65217" at iic0 addr 0x24 not configured
> "atmel,24c256" at iic0 addr 0x50 not configured
> nxphdmi0 at iic0 addr 0x70: rev 0x0301
> nxphdmi0: no display detected
> tiiic1 at simplebus0 rev 0.11
> iic1 at tiiic1
> "atmel,24c256" at iic1 addr 0x54 not configured
> "atmel,24c256" at iic1 addr 0x55 not configured
> "atmel,24c256" at iic1 addr 0x56 not configured
> "atmel,24c256" at iic1 addr 0x57 not configured
> ommmc0 at simplebus0
> sdmmc0 at ommmc0: 4-bit, sd high-speed, mmc high-speed
> ommmc1 at simplebus0
> sdmmc1 at ommmc1: 1-bit
> omdog0 at simplebus0 rev 0.1
> cpsw0 at simplebus0: version 1.12 (0), address 90:59:af:82:2e:7e
> ukphy0 at cpsw0 phy 0: Generic IEEE 802.3u media interface, rev. 1: OUI 0x0001f0, model 0x000f
> amdisplay0 at simplebus0
> amdisplay0: no display attached.
> scsibus0 at sdmmc1: 2 targets, initiator 0
> sd0 at scsibus0 targ 1 lun 0: <SD/MMC, MMC02G, 0000> SCSI2 0/direct removable
> sd0: 1832MB, 512 bytes/sector, 3751936 sectors
> scsibus1 at sdmmc0: 2 targets, initiator 0
> sd1 at scsibus1 targ 1 lun 0: <SD/MMC, SU32G, 0080> SCSI2 0/direct removable
> sd1: 30436MB, 512 bytes/sector, 62333952 sectors
> vscsi0 at root
> scsibus2 at vscsi0: 256 targets
> softraid0 at root
> scsibus3 at softraid0: 256 targets
> boot device: sd0
> root on sd1a (93aae518915c8841.a) swap on sd1b dump on sd1b
> WARNING: CHECK AND RESET THE DATE!
>