i386: fxp & re: both not 1000baseT by default

classic Classic list List threaded Threaded
4 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

i386: fxp & re: both not 1000baseT by default

Vladas Urbonas
Hi,

Should not both - fxp0 and re0 - autoselect 1000baseT by
default by the dhclient? Both are connected to the same 1000M switch,
no other tweaks in GENERIC's setup:

# cat /etc/hostname*
dhcp NONE NONE NONE
dhcp NONE NONE NONE

lo0: flags=8049<UP,LOOPBACK,RUNNING,MULTICAST> mtu 33208
        groups: lo
        inet6 ::1 prefixlen 128
        inet6 fe80::1%lo0 prefixlen 64 scopeid 0x4
        inet 127.0.0.1 netmask 0xff000000
bge0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
        lladdr 00:14:85:f3:2a:2e
        groups: egress
        media: Ethernet autoselect (1000baseT full-duplex,rxpause,txpause)
        status: active
        supported media:
                media 10baseT
                media 10baseT mediaopt full-duplex
                media 100baseTX
                media 100baseTX mediaopt full-duplex
                media 1000baseT
                media 1000baseT mediaopt full-duplex
                media autoselect
        inet6 fe80::214:85ff:fef3:2a2e%bge0 prefixlen 64 scopeid 0x1
        inet 192.168.11.10 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.11.255
re0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
        lladdr 00:16:01:3d:7f:a6
        media: Ethernet autoselect (100baseTX full-duplex,rxpause,txpause)
        status: active
        supported media:
                media 10baseT
                media 10baseT mediaopt full-duplex
                media 100baseTX
                media 100baseTX mediaopt full-duplex
                media 1000baseT
                media 1000baseT mediaopt full-duplex
                media autoselect
        inet6 fe80::216:1ff:fe3d:7fa6%re0 prefixlen 64 scopeid 0x2
        inet 192.168.11.5 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.11.255
enc0: flags=0<> mtu 1536

Running ifconfig re0 media 1000baseT mediaopt full-duplex
does change it:

lo0: flags=8049<UP,LOOPBACK,RUNNING,MULTICAST> mtu 33208
        groups: lo
        inet6 ::1 prefixlen 128
        inet6 fe80::1%lo0 prefixlen 64 scopeid 0x4
        inet 127.0.0.1 netmask 0xff000000
bge0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
        lladdr 00:14:85:f3:2a:2e
        groups: egress
        media: Ethernet autoselect (1000baseT full-duplex,rxpause,txpause)
        status: active
        supported media:
                media 10baseT
                media 10baseT mediaopt full-duplex
                media 100baseTX
                media 100baseTX mediaopt full-duplex
                media 1000baseT
                media 1000baseT mediaopt full-duplex
                media autoselect
        inet6 fe80::214:85ff:fef3:2a2e%bge0 prefixlen 64 scopeid 0x1
        inet 192.168.11.10 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.11.255
re0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
        lladdr 00:16:01:3d:7f:a6
        media: Ethernet 1000baseT full-duplex (none)
        status: no carrier
        supported media:
                media 10baseT
                media 10baseT mediaopt full-duplex
                media 100baseTX
                media 100baseTX mediaopt full-duplex
                media 1000baseT
                media 1000baseT mediaopt full-duplex
                media autoselect
        inet6 fe80::216:1ff:fe3d:7fa6%re0 prefixlen 64 scopeid 0x2
        inet 192.168.11.5 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.11.255
enc0: flags=0<> mtu 1536

OpenBSD 4.2-current (GENERIC) #598: Fri Dec 14 08:25:01 MST 2007
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC
cpu0: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz ("GenuineIntel" 686-class) 3.02 GHz
cpu0: FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,SBF,SSE3,MWAIT,DS-CPL,EST,CNXT-ID,CX16,xTPR
real mem  = 1073246208 (1023MB)
avail mem = 1029902336 (982MB)
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: AT/286+ BIOS, date 01/04/06, BIOS32 rev. 0 @
0xfb290, SMBIOS rev. 2.3 @ 0xf0100 (39 entries)
bios0: vendor Award Software International, Inc. version "F6" date 01/04/2006
bios0: Gigabyte Technology Co., Ltd. 8I945G
apm0 at bios0: Power Management spec V1.2 (slowidle)
apm0: AC on, battery charge unknown
acpi at bios0 function 0x0 not configured
pcibios0 at bios0: rev 3.0 @ 0xf0000/0xd974
pcibios0: PCI IRQ Routing Table rev 1.0 @ 0xfd860/256 (14 entries)
pcibios0: PCI Exclusive IRQs: 5 9 10 11
pcibios0: PCI Interrupt Router at 000:31:0 ("Intel 82801GH LPC" rev 0x00)
pcibios0: PCI bus #4 is the last bus
bios0: ROM list: 0xc0000/0xf200 0xd0000/0x8000! 0xd8000/0x1a00!
cpu0 at mainbus0
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (no bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel 82945GP" rev 0x02
agp0 at pchb0: no integrated graphics
ppb0 at pci0 dev 1 function 0 "Intel 82945GP PCIE" rev 0x02: irq 9
pci1 at ppb0 bus 1
vga1 at pci1 dev 0 function 0 "NVIDIA GeForce 6600" rev 0xa2
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
azalia0 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 82801GB HD Audio" rev 0x01: irq 9
azalia0: codec[s]: Realtek ALC882
audio0 at azalia0
ppb1 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 82801GB PCIE" rev 0x01: irq 9
pci2 at ppb1 bus 2
ppb2 at pci0 dev 28 function 2 "Intel 82801GB PCIE" rev 0x01: irq 10
pci3 at ppb2 bus 3
bge0 at pci3 dev 0 function 0 "Broadcom BCM5789" rev 0x11, BCM5750 B1
(0x4101): irq 10, address 00:14:85:f3:2a:2e
brgphy0 at bge0 phy 1: BCM5750 10/100/1000baseT PHY, rev. 0
uhci0 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 82801GB USB" rev 0x01: irq 11
uhci1 at pci0 dev 29 function 1 "Intel 82801GB USB" rev 0x01: irq 10
uhci2 at pci0 dev 29 function 2 "Intel 82801GB USB" rev 0x01: irq 10
uhci3 at pci0 dev 29 function 3 "Intel 82801GB USB" rev 0x01: irq 9
ehci0 at pci0 dev 29 function 7 "Intel 82801GB USB" rev 0x01: irq 11
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
ppb3 at pci0 dev 30 function 0 "Intel 82801BA AGP" rev 0xe1
pci4 at ppb3 bus 4
re0 at pci4 dev 0 function 0 "Realtek 8169" rev 0x10: RTL8169S
(0x0400), irq 5, address 00:16:01:3d:7f:a6
rgephy0 at re0 phy 7: RTL8169S/8110S PHY, rev. 0
pciide0 at pci4 dev 6 function 0 "ITExpress IT8212F" rev 0x13: DMA,
channel 0 wired to native-PCI, channel 1 wired to native-PCI
pciide0: using irq 11 for native-PCI interrupt
wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <FUJITSU MPC3064AT>
wd0: 16-sector PIO, LBA, 6187MB, 12672450 sectors
wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2
wd1 at pciide0 channel 1 drive 0: <Maxtor 6L300R0>
wd1: 16-sector PIO, LBA48, 286188MB, 586114704 sectors
wd1(pciide0:1:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 6
ichpcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 82801GB LPC" rev 0x01: PM disabled
pciide1 at pci0 dev 31 function 1 "Intel 82801GB IDE" rev 0x01: DMA,
channel 0 configured to compatibility, channel 1 configured to
compatibility
atapiscsi0 at pciide1 channel 0 drive 0
scsibus0 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <HL-DT-ST, DVDRAM GSA-H10A, JL02> SCSI0
5/cdrom removable
cd0(pciide1:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2
pciide1: channel 1 disabled (no drives)
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 82801GB SMBus" rev 0x01: irq 10
iic0 at ichiic0
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 512MB DDR2 SDRAM non-parity PC2-4200CL5
spdmem1 at iic0 addr 0x51: 512MB DDR2 SDRAM non-parity PC2-4200CL5
usb1 at uhci0: USB revision 1.0
uhub1 at usb1 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb2 at uhci1: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb3 at uhci2: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb4 at uhci3: USB revision 1.0
uhub4 at usb4 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
isa0 at ichpcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pcppi0 at isa0 port 0x61
midi0 at pcppi0: <PC speaker>
spkr0 at pcppi0
lpt0 at isa0 port 0x378/4 irq 7
it0 at isa0 port 0x290/8: IT87
npx0 at isa0 port 0xf0/16: reported by CPUID; using exception 16
pccom0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
pccom1 at isa0 port 0x2f8/8 irq 3: ns16550a, 16 byte fifo
fdc0 at isa0 port 0x3f0/6 irq 6 drq 2
fd0 at fdc0 drive 0: 1.44MB 80 cyl, 2 head, 18 sec
biomask ff45 netmask ff65 ttymask ffe7
mtrr: Pentium Pro MTRR support
softraid0 at root
root on wd0a swap on wd0b dump on wd0b


Any help would be appreciated.

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: i386: fxp & re: both not 1000baseT by default

Darren S.
On Dec 15, 2007 8:22 PM, vladas <[hidden email]> wrote:
> Hi,
>
> Should not both - fxp0 and re0 - autoselect 1000baseT by
> default by the dhclient? Both are connected to the same 1000M switch,
> no other tweaks in GENERIC's setup:
> re0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
>         lladdr 00:16:01:3d:7f:a6
>         media: Ethernet autoselect (100baseTX full-duplex,rxpause,txpause)

Verify the settings on your switch port that re0 connects to and
verify you've got nothing but autonegotiation selected. If you've got
an unmanaged/unmanageable switch, that should certainly be the case.
If it's manageable, at least see if you can determine the negotiated
state on the switch port.

Although my understanding of the specs re: GigE was that a mismatch
would result in no link, not a mismatch. You running current switch
firmware?

DS

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: i386: fxp & re: both not 1000baseT by default

Stuart Henderson
In reply to this post by Vladas Urbonas
On 2007/12/16 12:22, vladas wrote:
> bge0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
> media: Ethernet autoselect (1000baseT full-duplex,rxpause,txpause)
> inet 192.168.11.10 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.11.255
> re0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
> media: Ethernet autoselect (100baseTX full-duplex,rxpause,txpause)
> inet 192.168.11.5 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.11.255

Try a different cable and/or switch port.

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: i386: fxp & re: both not 1000baseT by default

Vladas Urbonas
On Dec 16, 2007 3:13 PM, Darren Spruell wrote:

> Verify the settings on your switch port that re0 connects to and
> verify you've got nothing but autonegotiation selected. If you've got
> an unmanaged/unmanageable switch, that should certainly be the case.
> If it's manageable, at least see if you can determine the negotiated
> state on the switch port.
>
> Although my understanding of the specs re: GigE was that a mismatch
> would result in no link, not a mismatch. You running current switch
> firmware?
>
> DS

On Dec 16, 2007 8:53 PM, Stuart Henderson wrote:
> Try a different cable and/or switch port.


Darren, Stuart,

Thank you for your responses. Replacing cable helped:

lo0: flags=8049<UP,LOOPBACK,RUNNING,MULTICAST> mtu 33168
        groups: lo
        inet6 ::1 prefixlen 128
        inet6 fe80::1%lo0 prefixlen 64 scopeid 0x4
        inet 127.0.0.1 netmask 0xff000000
bge0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
        lladdr 00:14:85:f3:2a:2e
        groups: egress
        media: Ethernet autoselect (1000baseT full-duplex,rxpause,txpause)
        status: active
        supported media:
                media 10baseT
                media 10baseT mediaopt full-duplex
                media 100baseTX
                media 100baseTX mediaopt full-duplex
                media 1000baseT
                media 1000baseT mediaopt full-duplex
                media autoselect
        inet6 fe80::214:85ff:fef3:2a2e%bge0 prefixlen 64 scopeid 0x1
        inet 192.168.11.10 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.11.255
re0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
        lladdr 00:16:01:3d:7f:a6
        media: Ethernet autoselect (1000baseT full-duplex,rxpause,txpause)
        status: active
        supported media:
                media 10baseT
                media 10baseT mediaopt full-duplex
                media 100baseTX
                media 100baseTX mediaopt full-duplex
                media 1000baseT
                media 1000baseT mediaopt full-duplex
                media autoselect
        inet6 fe80::216:1ff:fe3d:7fa6%re0 prefixlen 64 scopeid 0x2
        inet 192.168.11.5 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.11.255
enc0: flags=0<> mtu 1536