/etc/mygate not work

classic Classic list List threaded Threaded
2 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

/etc/mygate not work

lilit-aibolit
there is strange behaviour in 5.1.
before reboot:
# cat /etc/mygate
192.168.2.80
# ls -la /etc/mygate
-rw-r--r-- 1 root wheel 13 Jul 30 13:15 /etc/mygate
# ifconfig -a
lo0: flags=8049<UP,LOOPBACK,RUNNING,MULTICAST> mtu 33196
...
em0: flags=28843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST,NOINET6> mtu 1500
..
status: active
inet 192.168.2.2 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.2.255
em1: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
...
status: no carrier
inet6 fe80::218:7dff:fe13:f325%em1 prefixlen 64 scopeid 0x2
enc0: flags=0<>
..
rum0: flags=28843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST,NOINET6> mtu 1500
..
status: active
..
inet 192.168.22.2 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.22.255
tun0: flags=8051<UP,POINTOPOINT,RUNNING,MULTICAST> mtu 1500
юю
status: active
inet 192.168.88.1 --> 192.168.88.2 netmask 0xffffffff
pflog0: flags=141<UP,RUNNING,PROMISC> mtu 33196

after reboot:
# netstat -rn
Destination Gateway Flags Refs Use Mtu Prio Iface
127/8 127.0.0.1 UGRS 0 0 33196 8 lo0
127.0.0.1 127.0.0.1 UH 1 6 33196 4 lo0
192.168.2/24 link#1 UC 2 0 - 4 em0
....

default route is absent.
please, help to understand what is wrong?

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: /etc/mygate not work

Paulm-7
How do your interfaces get configured on boot?  Is DHCP involved anywhere?

From mygate(5):

"/etc/mygate is processed after all interfaces have been configured.
If any hostname.if(5) files contain ``dhcp'' directives, IPv4 entries
in /etc/mygate will be ignored."



On Mon, Jul 30, 2012 at 02:40:47PM +0300, lilit-aibolit wrote:

> there is strange behaviour in 5.1.
> before reboot:
> # cat /etc/mygate
> 192.168.2.80
> # ls -la /etc/mygate
> -rw-r--r-- 1 root wheel 13 Jul 30 13:15 /etc/mygate
> # ifconfig -a
> lo0: flags=8049<UP,LOOPBACK,RUNNING,MULTICAST> mtu 33196
> ...
> em0: flags=28843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST,NOINET6> mtu 1500
> ..
> status: active
> inet 192.168.2.2 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.2.255
> em1: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
> ...
> status: no carrier
> inet6 fe80::218:7dff:fe13:f325%em1 prefixlen 64 scopeid 0x2
> enc0: flags=0<>
> ..
> rum0: flags=28843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST,NOINET6> mtu 1500
> ..
> status: active
> ..
> inet 192.168.22.2 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.22.255
> tun0: flags=8051<UP,POINTOPOINT,RUNNING,MULTICAST> mtu 1500
> ????
> status: active
> inet 192.168.88.1 --> 192.168.88.2 netmask 0xffffffff
> pflog0: flags=141<UP,RUNNING,PROMISC> mtu 33196
>
> after reboot:
> # netstat -rn
> Destination Gateway Flags Refs Use Mtu Prio Iface
> 127/8 127.0.0.1 UGRS 0 0 33196 8 lo0
> 127.0.0.1 127.0.0.1 UH 1 6 33196 4 lo0
> 192.168.2/24 link#1 UC 2 0 - 4 em0
> ....
>
> default route is absent.
> please, help to understand what is wrong?
>

----- End forwarded message -----