em0: Hardware Initialization Failed

Previous Topic Next Topic
 
classic Classic list List threaded Threaded
3 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

em0: Hardware Initialization Failed

Jan Stary
This is current/amd64 on a Dell Latitude E5570 (dmesg below).
When booting without the ethernet cable plugged in,
the boot sequence finishes with the following message:

        em0: Hardware Initialization Failed
        em0: Unable to initialize the hardware

So, the cable is not it now:

        $ ifconfig em0
        em0: flags=8803<UP,BROADCAST,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
                lladdr 28:f1:0e:26:94:75
                index 2 priority 0 llprio 3
                media: Ethernet autoselect (none)
                status: no carrier

The I plug the cable in:

        $ ifconfig em0
        em0: flags=8803<UP,BROADCAST,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
                lladdr 28:f1:0e:26:94:75
                index 2 priority 0 llprio 3
                media: Ethernet autoselect (10baseT full-duplex)
                status: active

But it won't get a DHCP lease:

        $ doas dhclient em0
        doas ([hidden email]) password:
        em0: no link ........... sleeping

        $ doas dhclient em0
        doas ([hidden email]) password:
        em0: no link .......... sleeping

        $ doas dhclient em0
        doas ([hidden email]) password:
        em0: no link ........... sleeping

When I boot with the cable plugged in, everything works as expected,
like it always has. But now it seems that the ethernet cable _must_
be plugged in at boot, otherwise em0 will just not work.

Can somebody with em(4) reproduce?
How can I debug this?

        Jan


OpenBSD 6.2-current (GENERIC.MP) #0: Sat Nov 11 11:52:13 CET 2017
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 16810340352 (16031MB)
avail mem = 16294019072 (15539MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.8 @ 0xeac10 (107 entries)
bios0: vendor Dell Inc. version "1.5.0" date 04/22/2016
bios0: Dell Inc. Latitude E5570
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP APIC FPDT FIDT MCFG HPET SSDT LPIT SSDT SSDT SSDT DBGP DBG2 SSDT UEFI SSDT SSDT SLIC ASF!
acpi0: wakeup devices PEGP(S4) PEG0(S4) PEGP(S4) PEG1(S4) PEGP(S4) PEG2(S4) PXSX(S4) RP09(S4) PXSX(S4) RP10(S4) PXSX(S4) RP11(S4) PXSX(S4) RP12(S4) PXSX(S4) RP13(S4) [...]
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Core(TM) i5-6440HQ CPU @ 2.60GHz, 2295.52 MHz
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,HLE,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,RTM,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT
cpu0: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 10 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 24MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.1.2.4.1.1.1, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 2 (application processor)
cpu1: Intel(R) Core(TM) i5-6440HQ CPU @ 2.60GHz, 2294.67 MHz
cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,HLE,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,RTM,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT
cpu1: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu1: smt 0, core 1, package 0
cpu2 at mainbus0: apid 4 (application processor)
cpu2: Intel(R) Core(TM) i5-6440HQ CPU @ 2.60GHz, 2294.67 MHz
cpu2: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,HLE,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,RTM,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT
cpu2: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu2: smt 0, core 2, package 0
cpu3 at mainbus0: apid 6 (application processor)
cpu3: Intel(R) Core(TM) i5-6440HQ CPU @ 2.60GHz, 2294.67 MHz
cpu3: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,HLE,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,RTM,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT
cpu3: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu3: smt 0, core 3, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 120 pins
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xf0000000, bus 0-127
acpihpet0 at acpi0: 23999999 Hz
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus -1 (PEG0)
acpiprt2 at acpi0: bus -1 (PEG1)
acpiprt3 at acpi0: bus -1 (PEG2)
acpiprt4 at acpi0: bus -1 (RP09)
acpiprt5 at acpi0: bus -1 (RP10)
acpiprt6 at acpi0: bus -1 (RP11)
acpiprt7 at acpi0: bus -1 (RP12)
acpiprt8 at acpi0: bus -1 (RP13)
acpiprt9 at acpi0: bus -1 (RP01)
acpiprt10 at acpi0: bus 1 (RP02)
acpiprt11 at acpi0: bus 2 (RP03)
acpiprt12 at acpi0: bus -1 (RP04)
acpiprt13 at acpi0: bus -1 (RP05)
acpiprt14 at acpi0: bus -1 (RP06)
acpiprt15 at acpi0: bus -1 (RP07)
acpiprt16 at acpi0: bus -1 (RP08)
acpiprt17 at acpi0: bus -1 (RP17)
acpiprt18 at acpi0: bus -1 (RP18)
acpiprt19 at acpi0: bus -1 (RP19)
acpiprt20 at acpi0: bus -1 (RP20)
acpiprt21 at acpi0: bus -1 (RP14)
acpiprt22 at acpi0: bus -1 (RP15)
acpiprt23 at acpi0: bus -1 (RP16)
acpiec0 at acpi0
acpicpu0 at acpi0: C3(200@1034 mwait.1@0x60), C2(200@151 mwait.1@0x33), C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu1 at acpi0: C3(200@1034 mwait.1@0x60), C2(200@151 mwait.1@0x33), C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu2 at acpi0: C3(200@1034 mwait.1@0x60), C2(200@151 mwait.1@0x33), C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu3 at acpi0: C3(200@1034 mwait.1@0x60), C2(200@151 mwait.1@0x33), C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpipwrres0 at acpi0: PG00, resource for PEG0
acpipwrres1 at acpi0: PG01, resource for PEG1
acpipwrres2 at acpi0: PG02, resource for PEG2
acpipwrres3 at acpi0: WRST
acpipwrres4 at acpi0: WRST
acpipwrres5 at acpi0: WRST
acpipwrres6 at acpi0: WRST
acpipwrres7 at acpi0: WRST
acpipwrres8 at acpi0: WRST
acpipwrres9 at acpi0: WRST
acpipwrres10 at acpi0: WRST
acpipwrres11 at acpi0: WRST
acpipwrres12 at acpi0: WRST
acpipwrres13 at acpi0: WRST
acpipwrres14 at acpi0: WRST
acpipwrres15 at acpi0: WRST
acpipwrres16 at acpi0: WRST
acpipwrres17 at acpi0: WRST
acpipwrres18 at acpi0: WRST
acpipwrres19 at acpi0: WRST
acpitz0 at acpi0: critical temperature is 107 degC
"INT3F0D" at acpi0 not configured
"INT3403" at acpi0 not configured
"INT3403" at acpi0 not configured
"DLLK06DF" at acpi0 not configured
"DLL06DF" at acpi0 not configured
"PNP0401" at acpi0 not configured
"SMO8810" at acpi0 not configured
"INT3403" at acpi0 not configured
"PNP0C14" at acpi0 not configured
"INT33A1" at acpi0 not configured
"PNP0C14" at acpi0 not configured
acpibtn0 at acpi0: LID0
acpibtn1 at acpi0: PBTN
acpibtn2 at acpi0: SBTN
acpiac0 at acpi0: AC unit online
acpibat0 at acpi0: BAT0 model "DELL TXF9M65" serial 48071 type LiP oem "Samsung SDI"
"DELLABC6" at acpi0 not configured
"DELLABCE" at acpi0 not configured
"INT340E" at acpi0 not configured
"INT3400" at acpi0 not configured
acpivideo0 at acpi0: GFX0
acpivout0 at acpivideo0: LCD_
cpu0: Enhanced SpeedStep 2295 MHz: speeds: 2601, 2600, 2400, 2300, 2200, 2100, 2000, 1800, 1700, 1600, 1400, 1300, 1200, 1100, 900, 800 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel Core 6G Host" rev 0x07
inteldrm0 at pci0 dev 2 function 0 "Intel HD Graphics 530" rev 0x06
drm0 at inteldrm0
inteldrm0: msi
error: [drm:pid0:i915_firmware_load_error_print] *ERROR* failed to load firmware i915/skl_dmc_ver1.bin (-22)
error: [drm:pid0:i915_gem_init_hw] *ERROR* Failed to initialize GuC, error -8 (ignored)
inteldrm0: 1920x1080, 32bpp
wsdisplay0 at inteldrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
"Intel Core 6G Thermal" rev 0x07 at pci0 dev 4 function 0 not configured
xhci0 at pci0 dev 20 function 0 "Intel 100 Series xHCI" rev 0x31: msi
usb0 at xhci0: USB revision 3.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel xHCI root hub" rev 3.00/1.00 addr 1
pchtemp0 at pci0 dev 20 function 2 "Intel 100 Series Thermal" rev 0x31
"Intel 100 Series MEI" rev 0x31 at pci0 dev 22 function 0 not configured
puc0 at pci0 dev 22 function 3 "Intel 100 Series KT" rev 0x31: ports: 1 com
com4 at puc0 port 0 apic 2 int 19: ns16550a, 16 byte fifo
ahci0 at pci0 dev 23 function 0 "Intel 100 Series AHCI" rev 0x31: msi, AHCI 1.3.1
ahci0: port 0: 6.0Gb/s
ahci0: PHY offline on port 2
scsibus1 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <ATA, INTEL SSDSCKGF25, LB1i> SCSI3 0/direct fixed naa.55cd2e414d0cc399
sd0: 244198MB, 512 bytes/sector, 500118192 sectors, thin
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 100 Series PCIE" rev 0xf1: msi
pci1 at ppb0 bus 1
iwm0 at pci1 dev 0 function 0 "Intel Dual Band Wireless AC 8260" rev 0x3a, msi
ppb1 at pci0 dev 28 function 2 "Intel 100 Series PCIE" rev 0xf1: msi
pci2 at ppb1 bus 2
rtsx0 at pci2 dev 0 function 0 "Realtek RTS525A Card Reader" rev 0x01: msi
sdmmc0 at rtsx0: 4-bit, dma
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel CM236 LPC" rev 0x31
"Intel 100 Series PMC" rev 0x31 at pci0 dev 31 function 2 not configured
azalia0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 100 Series HD Audio" rev 0x31: msi
azalia0: codecs: Realtek/0x0293, Intel/0x2809, using Realtek/0x0293
audio0 at azalia0
ichiic0 at pci0 dev 31 function 4 "Intel 100 Series SMBus" rev 0x31: apic 2 int 16
iic0 at ichiic0
iic0: addr 0x29 0f=33 10=82 11=80 12=8e 13=61 14=a0 15=20 16=24 17=20 18=1a 19=a0 1a=70 1b=64 1c=e0 1d=a0 1e=a0 20=0f 22=40 2f=20 30=95 32=0e 33=16 8f=33 90=82 91=80 92=8e 93=61 94=a0 95=20 96=24 97=20 98=1a 99=a0 9a=70 9b=64 9c=e0 9d=a0 9e=a0 a0=0f a2=40 af=20 b0=95 b2=0e b3=16 words 00=0000 01=0000 02=0000 03=0000 04=0000 05=0000 06=0000 07=0000
em0 at pci0 dev 31 function 6 "Intel I219-LM" rev 0x31: msi, address 28:f1:0e:26:94:75
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
wsmouse0 at pms0 mux 0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
ugen0 at uhub0 port 10 "Broadcom Corp 5880" rev 1.10/1.01 addr 2
uvideo0 at uhub0 port 11 configuration 1 interface 0 "CN0J8NNP7248765RBBM6A00 Integrated_Webcam_HD" rev 2.00/54.13 addr 3
video0 at uvideo0
vscsi0 at root
scsibus2 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus3 at softraid0: 256 targets
sd1 at scsibus3 targ 1 lun 0: <OPENBSD, SR CRYPTO, 006> SCSI2 0/direct fixed
sd1: 244190MB, 512 bytes/sector, 500102858 sectors
root on sd1a (5b54f917e2739114.a) swap on sd1b dump on sd1b
iwm0: hw rev 0x200, fw ver 16.242414.0, address e4:a4:71:40:21:08
em0: Hardware Initialization Failed
em0: Unable to initialize the hardware

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: em0: Hardware Initialization Failed

Reese Johnson
Hello,

I can reproduce this on my VPS. I was never able to get em0 back
working. I was wondering if it was something related to KVM. I had been
using em0 for 3+ years. I was thinking it was just me but watching the
list. I ended up switching to vio0 and got it back working. Still trying
to figure out what went wrong.

Thanks!

On Sat, Nov 11, 2017 at 04:03:09PM +0100, Jan Stary wrote:

> This is current/amd64 on a Dell Latitude E5570 (dmesg below).
> When booting without the ethernet cable plugged in,
> the boot sequence finishes with the following message:
>
> em0: Hardware Initialization Failed
> em0: Unable to initialize the hardware
>
> So, the cable is not it now:
>
> $ ifconfig em0
> em0: flags=8803<UP,BROADCAST,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
> lladdr 28:f1:0e:26:94:75
> index 2 priority 0 llprio 3
> media: Ethernet autoselect (none)
> status: no carrier
>
> The I plug the cable in:
>
> $ ifconfig em0
> em0: flags=8803<UP,BROADCAST,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
> lladdr 28:f1:0e:26:94:75
> index 2 priority 0 llprio 3
> media: Ethernet autoselect (10baseT full-duplex)
> status: active
>
> But it won't get a DHCP lease:
>
> $ doas dhclient em0
> doas ([hidden email]) password:
> em0: no link ........... sleeping
>
> $ doas dhclient em0
> doas ([hidden email]) password:
> em0: no link .......... sleeping
>
> $ doas dhclient em0
> doas ([hidden email]) password:
> em0: no link ........... sleeping
>
> When I boot with the cable plugged in, everything works as expected,
> like it always has. But now it seems that the ethernet cable _must_
> be plugged in at boot, otherwise em0 will just not work.
>
> Can somebody with em(4) reproduce?
> How can I debug this?
>
> Jan
>
>
> OpenBSD 6.2-current (GENERIC.MP) #0: Sat Nov 11 11:52:13 CET 2017
>     [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
> real mem = 16810340352 (16031MB)
> avail mem = 16294019072 (15539MB)
> mpath0 at root
> scsibus0 at mpath0: 256 targets
> mainbus0 at root
> bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.8 @ 0xeac10 (107 entries)
> bios0: vendor Dell Inc. version "1.5.0" date 04/22/2016
> bios0: Dell Inc. Latitude E5570
> acpi0 at bios0: rev 2
> acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
> acpi0: tables DSDT FACP APIC FPDT FIDT MCFG HPET SSDT LPIT SSDT SSDT SSDT DBGP DBG2 SSDT UEFI SSDT SSDT SLIC ASF!
> acpi0: wakeup devices PEGP(S4) PEG0(S4) PEGP(S4) PEG1(S4) PEGP(S4) PEG2(S4) PXSX(S4) RP09(S4) PXSX(S4) RP10(S4) PXSX(S4) RP11(S4) PXSX(S4) RP12(S4) PXSX(S4) RP13(S4) [...]
> acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
> acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
> cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
> cpu0: Intel(R) Core(TM) i5-6440HQ CPU @ 2.60GHz, 2295.52 MHz
> cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,HLE,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,RTM,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT
> cpu0: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
> cpu0: smt 0, core 0, package 0
> mtrr: Pentium Pro MTRR support, 10 var ranges, 88 fixed ranges
> cpu0: apic clock running at 24MHz
> cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.1.2.4.1.1.1, IBE
> cpu1 at mainbus0: apid 2 (application processor)
> cpu1: Intel(R) Core(TM) i5-6440HQ CPU @ 2.60GHz, 2294.67 MHz
> cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,HLE,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,RTM,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT
> cpu1: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
> cpu1: smt 0, core 1, package 0
> cpu2 at mainbus0: apid 4 (application processor)
> cpu2: Intel(R) Core(TM) i5-6440HQ CPU @ 2.60GHz, 2294.67 MHz
> cpu2: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,HLE,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,RTM,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT
> cpu2: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
> cpu2: smt 0, core 2, package 0
> cpu3 at mainbus0: apid 6 (application processor)
> cpu3: Intel(R) Core(TM) i5-6440HQ CPU @ 2.60GHz, 2294.67 MHz
> cpu3: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,HLE,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,RTM,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT
> cpu3: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
> cpu3: smt 0, core 3, package 0
> ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 120 pins
> acpimcfg0 at acpi0 addr 0xf0000000, bus 0-127
> acpihpet0 at acpi0: 23999999 Hz
> acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
> acpiprt1 at acpi0: bus -1 (PEG0)
> acpiprt2 at acpi0: bus -1 (PEG1)
> acpiprt3 at acpi0: bus -1 (PEG2)
> acpiprt4 at acpi0: bus -1 (RP09)
> acpiprt5 at acpi0: bus -1 (RP10)
> acpiprt6 at acpi0: bus -1 (RP11)
> acpiprt7 at acpi0: bus -1 (RP12)
> acpiprt8 at acpi0: bus -1 (RP13)
> acpiprt9 at acpi0: bus -1 (RP01)
> acpiprt10 at acpi0: bus 1 (RP02)
> acpiprt11 at acpi0: bus 2 (RP03)
> acpiprt12 at acpi0: bus -1 (RP04)
> acpiprt13 at acpi0: bus -1 (RP05)
> acpiprt14 at acpi0: bus -1 (RP06)
> acpiprt15 at acpi0: bus -1 (RP07)
> acpiprt16 at acpi0: bus -1 (RP08)
> acpiprt17 at acpi0: bus -1 (RP17)
> acpiprt18 at acpi0: bus -1 (RP18)
> acpiprt19 at acpi0: bus -1 (RP19)
> acpiprt20 at acpi0: bus -1 (RP20)
> acpiprt21 at acpi0: bus -1 (RP14)
> acpiprt22 at acpi0: bus -1 (RP15)
> acpiprt23 at acpi0: bus -1 (RP16)
> acpiec0 at acpi0
> acpicpu0 at acpi0: C3(200@1034 mwait.1@0x60), C2(200@151 mwait.1@0x33), C1(1000@1 mwait.1), PSS
> acpicpu1 at acpi0: C3(200@1034 mwait.1@0x60), C2(200@151 mwait.1@0x33), C1(1000@1 mwait.1), PSS
> acpicpu2 at acpi0: C3(200@1034 mwait.1@0x60), C2(200@151 mwait.1@0x33), C1(1000@1 mwait.1), PSS
> acpicpu3 at acpi0: C3(200@1034 mwait.1@0x60), C2(200@151 mwait.1@0x33), C1(1000@1 mwait.1), PSS
> acpipwrres0 at acpi0: PG00, resource for PEG0
> acpipwrres1 at acpi0: PG01, resource for PEG1
> acpipwrres2 at acpi0: PG02, resource for PEG2
> acpipwrres3 at acpi0: WRST
> acpipwrres4 at acpi0: WRST
> acpipwrres5 at acpi0: WRST
> acpipwrres6 at acpi0: WRST
> acpipwrres7 at acpi0: WRST
> acpipwrres8 at acpi0: WRST
> acpipwrres9 at acpi0: WRST
> acpipwrres10 at acpi0: WRST
> acpipwrres11 at acpi0: WRST
> acpipwrres12 at acpi0: WRST
> acpipwrres13 at acpi0: WRST
> acpipwrres14 at acpi0: WRST
> acpipwrres15 at acpi0: WRST
> acpipwrres16 at acpi0: WRST
> acpipwrres17 at acpi0: WRST
> acpipwrres18 at acpi0: WRST
> acpipwrres19 at acpi0: WRST
> acpitz0 at acpi0: critical temperature is 107 degC
> "INT3F0D" at acpi0 not configured
> "INT3403" at acpi0 not configured
> "INT3403" at acpi0 not configured
> "DLLK06DF" at acpi0 not configured
> "DLL06DF" at acpi0 not configured
> "PNP0401" at acpi0 not configured
> "SMO8810" at acpi0 not configured
> "INT3403" at acpi0 not configured
> "PNP0C14" at acpi0 not configured
> "INT33A1" at acpi0 not configured
> "PNP0C14" at acpi0 not configured
> acpibtn0 at acpi0: LID0
> acpibtn1 at acpi0: PBTN
> acpibtn2 at acpi0: SBTN
> acpiac0 at acpi0: AC unit online
> acpibat0 at acpi0: BAT0 model "DELL TXF9M65" serial 48071 type LiP oem "Samsung SDI"
> "DELLABC6" at acpi0 not configured
> "DELLABCE" at acpi0 not configured
> "INT340E" at acpi0 not configured
> "INT3400" at acpi0 not configured
> acpivideo0 at acpi0: GFX0
> acpivout0 at acpivideo0: LCD_
> cpu0: Enhanced SpeedStep 2295 MHz: speeds: 2601, 2600, 2400, 2300, 2200, 2100, 2000, 1800, 1700, 1600, 1400, 1300, 1200, 1100, 900, 800 MHz
> pci0 at mainbus0 bus 0
> pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel Core 6G Host" rev 0x07
> inteldrm0 at pci0 dev 2 function 0 "Intel HD Graphics 530" rev 0x06
> drm0 at inteldrm0
> inteldrm0: msi
> error: [drm:pid0:i915_firmware_load_error_print] *ERROR* failed to load firmware i915/skl_dmc_ver1.bin (-22)
> error: [drm:pid0:i915_gem_init_hw] *ERROR* Failed to initialize GuC, error -8 (ignored)
> inteldrm0: 1920x1080, 32bpp
> wsdisplay0 at inteldrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation)
> wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
> "Intel Core 6G Thermal" rev 0x07 at pci0 dev 4 function 0 not configured
> xhci0 at pci0 dev 20 function 0 "Intel 100 Series xHCI" rev 0x31: msi
> usb0 at xhci0: USB revision 3.0
> uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel xHCI root hub" rev 3.00/1.00 addr 1
> pchtemp0 at pci0 dev 20 function 2 "Intel 100 Series Thermal" rev 0x31
> "Intel 100 Series MEI" rev 0x31 at pci0 dev 22 function 0 not configured
> puc0 at pci0 dev 22 function 3 "Intel 100 Series KT" rev 0x31: ports: 1 com
> com4 at puc0 port 0 apic 2 int 19: ns16550a, 16 byte fifo
> ahci0 at pci0 dev 23 function 0 "Intel 100 Series AHCI" rev 0x31: msi, AHCI 1.3.1
> ahci0: port 0: 6.0Gb/s
> ahci0: PHY offline on port 2
> scsibus1 at ahci0: 32 targets
> sd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <ATA, INTEL SSDSCKGF25, LB1i> SCSI3 0/direct fixed naa.55cd2e414d0cc399
> sd0: 244198MB, 512 bytes/sector, 500118192 sectors, thin
> ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 100 Series PCIE" rev 0xf1: msi
> pci1 at ppb0 bus 1
> iwm0 at pci1 dev 0 function 0 "Intel Dual Band Wireless AC 8260" rev 0x3a, msi
> ppb1 at pci0 dev 28 function 2 "Intel 100 Series PCIE" rev 0xf1: msi
> pci2 at ppb1 bus 2
> rtsx0 at pci2 dev 0 function 0 "Realtek RTS525A Card Reader" rev 0x01: msi
> sdmmc0 at rtsx0: 4-bit, dma
> pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel CM236 LPC" rev 0x31
> "Intel 100 Series PMC" rev 0x31 at pci0 dev 31 function 2 not configured
> azalia0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 100 Series HD Audio" rev 0x31: msi
> azalia0: codecs: Realtek/0x0293, Intel/0x2809, using Realtek/0x0293
> audio0 at azalia0
> ichiic0 at pci0 dev 31 function 4 "Intel 100 Series SMBus" rev 0x31: apic 2 int 16
> iic0 at ichiic0
> iic0: addr 0x29 0f=33 10=82 11=80 12=8e 13=61 14=a0 15=20 16=24 17=20 18=1a 19=a0 1a=70 1b=64 1c=e0 1d=a0 1e=a0 20=0f 22=40 2f=20 30=95 32=0e 33=16 8f=33 90=82 91=80 92=8e 93=61 94=a0 95=20 96=24 97=20 98=1a 99=a0 9a=70 9b=64 9c=e0 9d=a0 9e=a0 a0=0f a2=40 af=20 b0=95 b2=0e b3=16 words 00=0000 01=0000 02=0000 03=0000 04=0000 05=0000 06=0000 07=0000
> em0 at pci0 dev 31 function 6 "Intel I219-LM" rev 0x31: msi, address 28:f1:0e:26:94:75
> isa0 at pcib0
> isadma0 at isa0
> pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
> pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
> wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
> pms0 at pckbc0 (aux slot)
> wsmouse0 at pms0 mux 0
> pcppi0 at isa0 port 0x61
> spkr0 at pcppi0
> ugen0 at uhub0 port 10 "Broadcom Corp 5880" rev 1.10/1.01 addr 2
> uvideo0 at uhub0 port 11 configuration 1 interface 0 "CN0J8NNP7248765RBBM6A00 Integrated_Webcam_HD" rev 2.00/54.13 addr 3
> video0 at uvideo0
> vscsi0 at root
> scsibus2 at vscsi0: 256 targets
> softraid0 at root
> scsibus3 at softraid0: 256 targets
> sd1 at scsibus3 targ 1 lun 0: <OPENBSD, SR CRYPTO, 006> SCSI2 0/direct fixed
> sd1: 244190MB, 512 bytes/sector, 500102858 sectors
> root on sd1a (5b54f917e2739114.a) swap on sd1b dump on sd1b
> iwm0: hw rev 0x200, fw ver 16.242414.0, address e4:a4:71:40:21:08
> em0: Hardware Initialization Failed
> em0: Unable to initialize the hardware
>
--
TTTTT

signature.asc (465 bytes) Download Attachment
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: em0: Hardware Initialization Failed

Jan Stary
In reply to this post by Jan Stary
On Nov 11 13:05:46, [hidden email] wrote:
> Sorry for top posting. I don’t know if this will solve your larger
> issue, but I when I do something like this, I always need to insure that
> the interface is down before I ask for a lease. That is, please try:
> $ doas ifconfig em0 down
> $ doas dhclient em0

Indeed, if I put the interface down first, it does get a DHCP lease.
I can reproduce both cases reliably.

        Jan


> On Sat, 11 Nov 2017 16:03 +0100, Jan Stary wrote:
> > This is current/amd64 on a Dell Latitude E5570 (dmesg below).
> > When booting without the ethernet cable plugged in,
> > the boot sequence finishes with the following message:
> >
> >  em0: Hardware Initialization Failed
> >  em0: Unable to initialize the hardware
> >
> > So, the cable is not it now:
> >
> >  $ ifconfig em0
> >  em0: flags=8803<UP,BROADCAST,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
> >   lladdr 28:f1:0e:26:94:75
> >   index 2 priority 0 llprio 3
> >   media: Ethernet autoselect (none)
> >   status: no carrier
> >
> > The I plug the cable in:
> >
> >  $ ifconfig em0
> >  em0: flags=8803<UP,BROADCAST,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
> >   lladdr 28:f1:0e:26:94:75
> >   index 2 priority 0 llprio 3
> >   media: Ethernet autoselect (10baseT full-duplex)
> >   status: active
> >
> > But it won't get a DHCP lease:
> >
> >  $ doas dhclient em0
> >  doas ([hidden email]) password:
> >  em0: no link ........... sleeping
> >
> >  $ doas dhclient em0
> >  doas ([hidden email]) password:
> >  em0: no link .......... sleeping
> >
> >  $ doas dhclient em0
> >  doas ([hidden email]) password:
> >  em0: no link ........... sleeping
> >
> > When I boot with the cable plugged in, everything works as expected,
> > like it always has. But now it seems that the ethernet cable _must_
> > be plugged in at boot, otherwise em0 will just not work.
> >
> > Can somebody with em(4) reproduce?
> > How can I debug this?
> >
> >  Jan
> >
> >
> > OpenBSD 6.2-current (GENERIC.MP) #0: Sat Nov 11 11:52:13 CET 2017
> >     [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
> > real mem = 16810340352 (16031MB)
> > avail mem = 16294019072 (15539MB)
> > mpath0 at root
> > scsibus0 at mpath0: 256 targets
> > mainbus0 at root
> > bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.8 @ 0xeac10 (107 entries)
> > bios0: vendor Dell Inc. version "1.5.0" date 04/22/2016
> > bios0: Dell Inc. Latitude E5570
> > acpi0 at bios0: rev 2
> > acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
> > acpi0: tables DSDT FACP APIC FPDT FIDT MCFG HPET SSDT LPIT SSDT
> > SSDT SSDT> DBGP DBG2 SSDT UEFI SSDT SSDT SLIC ASF!
> > acpi0: wakeup devices PEGP(S4) PEG0(S4) PEGP(S4) PEG1(S4) PEGP(S4)
> > PEG2(S4) PXSX(S4) RP09(S4) PXSX(S4) RP10(S4) PXSX(S4) RP11(S4)
> > PXSX(S4)> RP12(S4) PXSX(S4) RP13(S4) [...]
> > acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
> > acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
> > cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
> > cpu0: Intel(R) Core(TM) i5-6440HQ CPU @ 2.60GHz, 2295.52 MHz
> > cpu0:
> > FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE-
> > 36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,-
> > MWAIT,DS-
> > CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2-
> > ,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,R-
> > DTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,HLE,AVX2,SMEP,-
> > BMI2,ERMS,INVPCID,RTM,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT> cpu0: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
> > cpu0: smt 0, core 0, package 0
> > mtrr: Pentium Pro MTRR support, 10 var ranges, 88 fixed ranges
> > cpu0: apic clock running at 24MHz
> > cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.1.2.4.1.1.1, IBE
> > cpu1 at mainbus0: apid 2 (application processor)
> > cpu1: Intel(R) Core(TM) i5-6440HQ CPU @ 2.60GHz, 2294.67 MHz
> > cpu1:
> > FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE-
> > 36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,-
> > MWAIT,DS-
> > CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2-
> > ,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,R-
> > DTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,HLE,AVX2,SMEP,-
> > BMI2,ERMS,INVPCID,RTM,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT> cpu1: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
> > cpu1: smt 0, core 1, package 0
> > cpu2 at mainbus0: apid 4 (application processor)
> > cpu2: Intel(R) Core(TM) i5-6440HQ CPU @ 2.60GHz, 2294.67 MHz
> > cpu2:
> > FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE-
> > 36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,-
> > MWAIT,DS-
> > CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2-
> > ,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,R-
> > DTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,HLE,AVX2,SMEP,-
> > BMI2,ERMS,INVPCID,RTM,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT> cpu2: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
> > cpu2: smt 0, core 2, package 0
> > cpu3 at mainbus0: apid 6 (application processor)
> > cpu3: Intel(R) Core(TM) i5-6440HQ CPU @ 2.60GHz, 2294.67 MHz
> > cpu3:
> > FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE-
> > 36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,-
> > MWAIT,DS-
> > CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2-
> > ,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,R-
> > DTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,HLE,AVX2,SMEP,-
> > BMI2,ERMS,INVPCID,RTM,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT> cpu3: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
> > cpu3: smt 0, core 3, package 0
> > ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 120 pins
> > acpimcfg0 at acpi0 addr 0xf0000000, bus 0-127
> > acpihpet0 at acpi0: 23999999 Hz
> > acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
> > acpiprt1 at acpi0: bus -1 (PEG0)
> > acpiprt2 at acpi0: bus -1 (PEG1)
> > acpiprt3 at acpi0: bus -1 (PEG2)
> > acpiprt4 at acpi0: bus -1 (RP09)
> > acpiprt5 at acpi0: bus -1 (RP10)
> > acpiprt6 at acpi0: bus -1 (RP11)
> > acpiprt7 at acpi0: bus -1 (RP12)
> > acpiprt8 at acpi0: bus -1 (RP13)
> > acpiprt9 at acpi0: bus -1 (RP01)
> > acpiprt10 at acpi0: bus 1 (RP02)
> > acpiprt11 at acpi0: bus 2 (RP03)
> > acpiprt12 at acpi0: bus -1 (RP04)
> > acpiprt13 at acpi0: bus -1 (RP05)
> > acpiprt14 at acpi0: bus -1 (RP06)
> > acpiprt15 at acpi0: bus -1 (RP07)
> > acpiprt16 at acpi0: bus -1 (RP08)
> > acpiprt17 at acpi0: bus -1 (RP17)
> > acpiprt18 at acpi0: bus -1 (RP18)
> > acpiprt19 at acpi0: bus -1 (RP19)
> > acpiprt20 at acpi0: bus -1 (RP20)
> > acpiprt21 at acpi0: bus -1 (RP14)
> > acpiprt22 at acpi0: bus -1 (RP15)
> > acpiprt23 at acpi0: bus -1 (RP16)
> > acpiec0 at acpi0
> > acpicpu0 at acpi0: C3(200@1034 mwait.1@0x60), C2(200@151
> > mwait.1@0x33),> C1(1000@1 mwait.1), PSS
> > acpicpu1 at acpi0: C3(200@1034 mwait.1@0x60), C2(200@151
> > mwait.1@0x33),> C1(1000@1 mwait.1), PSS
> > acpicpu2 at acpi0: C3(200@1034 mwait.1@0x60), C2(200@151
> > mwait.1@0x33),> C1(1000@1 mwait.1), PSS
> > acpicpu3 at acpi0: C3(200@1034 mwait.1@0x60), C2(200@151
> > mwait.1@0x33),> C1(1000@1 mwait.1), PSS
> > acpipwrres0 at acpi0: PG00, resource for PEG0
> > acpipwrres1 at acpi0: PG01, resource for PEG1
> > acpipwrres2 at acpi0: PG02, resource for PEG2
> > acpipwrres3 at acpi0: WRST
> > acpipwrres4 at acpi0: WRST
> > acpipwrres5 at acpi0: WRST
> > acpipwrres6 at acpi0: WRST
> > acpipwrres7 at acpi0: WRST
> > acpipwrres8 at acpi0: WRST
> > acpipwrres9 at acpi0: WRST
> > acpipwrres10 at acpi0: WRST
> > acpipwrres11 at acpi0: WRST
> > acpipwrres12 at acpi0: WRST
> > acpipwrres13 at acpi0: WRST
> > acpipwrres14 at acpi0: WRST
> > acpipwrres15 at acpi0: WRST
> > acpipwrres16 at acpi0: WRST
> > acpipwrres17 at acpi0: WRST
> > acpipwrres18 at acpi0: WRST
> > acpipwrres19 at acpi0: WRST
> > acpitz0 at acpi0: critical temperature is 107 degC
> > "INT3F0D" at acpi0 not configured
> > "INT3403" at acpi0 not configured
> > "INT3403" at acpi0 not configured
> > "DLLK06DF" at acpi0 not configured
> > "DLL06DF" at acpi0 not configured
> > "PNP0401" at acpi0 not configured
> > "SMO8810" at acpi0 not configured
> > "INT3403" at acpi0 not configured
> > "PNP0C14" at acpi0 not configured
> > "INT33A1" at acpi0 not configured
> > "PNP0C14" at acpi0 not configured
> > acpibtn0 at acpi0: LID0
> > acpibtn1 at acpi0: PBTN
> > acpibtn2 at acpi0: SBTN
> > acpiac0 at acpi0: AC unit online
> > acpibat0 at acpi0: BAT0 model "DELL TXF9M65" serial 48071 type LiP oem> "Samsung SDI"
> > "DELLABC6" at acpi0 not configured
> > "DELLABCE" at acpi0 not configured
> > "INT340E" at acpi0 not configured
> > "INT3400" at acpi0 not configured
> > acpivideo0 at acpi0: GFX0
> > acpivout0 at acpivideo0: LCD_
> > cpu0: Enhanced SpeedStep 2295 MHz: speeds: 2601, 2600, 2400,
> > 2300, 2200,> 2100, 2000, 1800, 1700, 1600, 1400, 1300, 1200, 1100, 900, 800 MHz
> > pci0 at mainbus0 bus 0
> > pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel Core 6G Host" rev 0x07
> > inteldrm0 at pci0 dev 2 function 0 "Intel HD Graphics 530" rev 0x06
> > drm0 at inteldrm0
> > inteldrm0: msi
> > error: [drm:pid0:i915_firmware_load_error_print] *ERROR* failed to
> > load> firmware i915/skl_dmc_ver1.bin (-22)
> > error: [drm:pid0:i915_gem_init_hw] *ERROR* Failed to initialize GuC,
> > error -8 (ignored)
> > inteldrm0: 1920x1080, 32bpp
> > wsdisplay0 at inteldrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation)
> > wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
> > "Intel Core 6G Thermal" rev 0x07 at pci0 dev 4 function 0 not
> > configured> xhci0 at pci0 dev 20 function 0 "Intel 100 Series xHCI" rev 0x31: msi> usb0 at xhci0: USB revision 3.0
> > uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel xHCI root hub" rev
> > 3.00/1.00 addr 1
> > pchtemp0 at pci0 dev 20 function 2 "Intel 100 Series Thermal" rev 0x31> "Intel 100 Series MEI" rev 0x31 at pci0 dev 22 function 0 not
> > configured> puc0 at pci0 dev 22 function 3 "Intel 100 Series KT" rev 0x31:
> > ports: 1> com
> > com4 at puc0 port 0 apic 2 int 19: ns16550a, 16 byte fifo
> > ahci0 at pci0 dev 23 function 0 "Intel 100 Series AHCI" rev 0x31: msi,> AHCI 1.3.1
> > ahci0: port 0: 6.0Gb/s
> > ahci0: PHY offline on port 2
> > scsibus1 at ahci0: 32 targets
> > sd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <ATA, INTEL SSDSCKGF25, LB1i> SCSI3
> > 0/direct fixed naa.55cd2e414d0cc399
> > sd0: 244198MB, 512 bytes/sector, 500118192 sectors, thin
> > ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 100 Series PCIE" rev 0xf1: msi
> > pci1 at ppb0 bus 1
> > iwm0 at pci1 dev 0 function 0 "Intel Dual Band Wireless AC 8260" rev
> > 0x3a, msi
> > ppb1 at pci0 dev 28 function 2 "Intel 100 Series PCIE" rev 0xf1: msi
> > pci2 at ppb1 bus 2
> > rtsx0 at pci2 dev 0 function 0 "Realtek RTS525A Card Reader" rev 0x01:> msi
> > sdmmc0 at rtsx0: 4-bit, dma
> > pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel CM236 LPC" rev 0x31
> > "Intel 100 Series PMC" rev 0x31 at pci0 dev 31 function 2 not
> > configured> azalia0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 100 Series HD Audio"
> > rev 0x31:> msi
> > azalia0: codecs: Realtek/0x0293, Intel/0x2809, using Realtek/0x0293
> > audio0 at azalia0
> > ichiic0 at pci0 dev 31 function 4 "Intel 100 Series SMBus" rev
> > 0x31: apic> 2 int 16
> > iic0 at ichiic0
> > iic0: addr 0x29 0f=33 10=82 11=80 12=8e 13=61 14=a0 15=20 16=24 17=20> 18=1a 19=a0 1a=70 1b=64 1c=e0 1d=a0 1e=a0 20=0f 22=40 2f=20
> > 30=95 32=0e> 33=16 8f=33 90=82 91=80 92=8e 93=61 94=a0 95=20 96=24 97=20
> > 98=1a 99=a0> 9a=70 9b=64 9c=e0 9d=a0 9e=a0 a0=0f a2=40 af=20 b0=95 b2=0e
> > b3=16 words> 00=0000 01=0000 02=0000 03=0000 04=0000 05=0000 06=0000 07=0000
> > em0 at pci0 dev 31 function 6 "Intel I219-LM" rev 0x31: msi, address
> > 28:f1:0e:26:94:75
> > isa0 at pcib0
> > isadma0 at isa0
> > pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
> > pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
> > wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
> > pms0 at pckbc0 (aux slot)
> > wsmouse0 at pms0 mux 0
> > pcppi0 at isa0 port 0x61
> > spkr0 at pcppi0
> > ugen0 at uhub0 port 10 "Broadcom Corp 5880" rev 1.10/1.01 addr 2
> > uvideo0 at uhub0 port 11 configuration 1 interface 0
> > "CN0J8NNP7248765RBBM6A00 Integrated_Webcam_HD" rev 2.00/54.13 addr 3
> > video0 at uvideo0
> > vscsi0 at root
> > scsibus2 at vscsi0: 256 targets
> > softraid0 at root
> > scsibus3 at softraid0: 256 targets
> > sd1 at scsibus3 targ 1 lun 0: <OPENBSD, SR CRYPTO, 006> SCSI2 0/direct> fixed
> > sd1: 244190MB, 512 bytes/sector, 500102858 sectors
> > root on sd1a (5b54f917e2739114.a) swap on sd1b dump on sd1b
> > iwm0: hw rev 0x200, fw ver 16.242414.0, address e4:a4:71:40:21:08
> > em0: Hardware Initialization Failed
> > em0: Unable to initialize the hardware
> >
>