drm: uvm_fault / i915_gem_object_do_bit_17_swizzle

Previous Topic Next Topic
 
classic Classic list List threaded Threaded
2 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

drm: uvm_fault / i915_gem_object_do_bit_17_swizzle

Sebastien Marie-3
Hi,

On i386, with recent locally built GENERIC.MP, I have a uvm_fault after xenodm
starting (the system is fine as long I don't start xenodm).

the last version of the source tree tested is
68a1d3c69b863445cb9e4c9789ec5053e29e77b2 (Sat Jun 13 14:00:50 2020 UTC).

Please note that the trace below is from an slightly different tree (~ Thun Jun 11)
as I tried to first reproduce with recent tree.

Problem 100% reproductible on this particular host.


manually transcribed trace:

uvm_fault(0xd0e596fc, 0xd3095000, 0, 2) -> e
kernel: page fault trap, code=0
Stopped at i915_gem_object_do_bit_17_swizzle+0x10b: lock andl $-0x9,0x28(%esi)
ddb{0}> trace
i915_gem_object_do_bit_17_swizzle(d525b4e4,d5d811e0) at i915_gem_object_do_bit_17_swizzle+0x10b
shmem_get_pages(d525b4e4) at shmem_get_pages+0x1fd
__i915_gem_object_get_pages(d525b4e4) at __i915_gem_object_get_pages+0x6a
i915_fault(d525b4e4,f62bef98,10000000,0,57d21000,f62bef98,1,0,2) at i915_fault+0x1b3
drm_fault(f62bef98,57d21000,f62bef98,1,0,0,2,40) at drm_fault+0xf7
uvm_fault(d558f324,57d21000,0,2) at uvm_fault+0x617
trap(f62bf0b0) at trap+0x61b
calltrap() at calltrap+0xc
end of kernel


full dmesg:

OpenBSD 6.7-current (GENERIC.MP) #132: Sun Jun 14 10:01:53 CEST 2020
    [hidden email]:/home/openbsd/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC.MP
real mem  = 2137354240 (2038MB)
avail mem = 2082136064 (1985MB)
random: good seed from bootblocks
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: date 06/13/07, BIOS32 rev. 0 @ 0xffa10, SMBIOS rev. 2.4 @ 0xf7980 (44 entries)
bios0: vendor Dell Inc. version "A17" date 06/13/2007
bios0: Dell Inc. MM061
acpi0 at bios0: ACPI 1.0
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP HPET APIC MCFG SLIC BOOT SSDT
acpi0: wakeup devices LID_(S3) PBTN(S4) MBTN(S5) PCI0(S3) USB0(S0) USB1(S0) USB2(S0) USB3(S0) EHCI(S0) AZAL(S3) PCIE(S4) RP01(S4) RP02(S3) RP03(S3) RP04(S3) RP05(S3) [...]
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Genuine Intel(R) CPU T2400 @ 1.83GHz ("GenuineIntel" 686-class) 1.83 GHz, 06-0e-08
cpu0: FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,MWAIT,VMX,EST,TM2,xTPR,PDCM,NXE,PERF,SENSOR,MELTDOWN
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 8 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 166MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.2.2.2, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Genuine Intel(R) CPU T2400 @ 1.83GHz ("GenuineIntel" 686-class) 1.83 GHz, 06-0e-08
cpu1: FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,MWAIT,VMX,EST,TM2,xTPR,PDCM,NXE,PERF,SENSOR,MELTDOWN
ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 24 pins, remapped
acpimcfg0 at acpi0
acpimcfg0: addr 0xf0000000, bus 0-63
acpimcfg0: addr 0x0, bus 0-0
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus -1 (AGP_)
acpiprt2 at acpi0: bus 3 (PCIE)
acpiprt3 at acpi0: bus 11 (RP01)
acpiprt4 at acpi0: bus -1 (RP02)
acpiprt5 at acpi0: bus -1 (RP03)
acpiprt6 at acpi0: bus 12 (RP04)
acpiprt7 at acpi0: bus -1 (RP05)
acpiprt8 at acpi0: bus -1 (RP06)
acpicpu0 at acpi0: !C3(250@85 io@0x1015), !C2(500@1 io@0x1014), C1(1000@1 halt), PSS
acpicpu1 at acpi0: !C3(250@85 io@0x1015), !C2(500@1 io@0x1014), C1(1000@1 halt), PSS
acpitz0 at acpi0: critical temperature is 126 degC
"*pnp0c14" at acpi0 not configured
acpiac0 at acpi0: AC unit online
acpibat0 at acpi0: BAT0 model " DELLUD2649" serial 878 type LION oem "Sanyo"
acpibtn0 at acpi0: LID_
acpibtn1 at acpi0: PBTN
acpibtn2 at acpi0: SBTN
"PNP0C32" at acpi0 not configured
"PNP0A03" at acpi0 not configured
acpicmos0 at acpi0
acpivideo0 at acpi0: VID_
acpivideo1 at acpi0: VID_
acpivout0 at acpivideo1: LCD_
acpivideo2 at acpi0: VID2
bios0: ROM list: 0xc0000/0xe800! 0xce800/0x1800
cpu0: Enhanced SpeedStep 1829 MHz: speeds: 1833, 1333, 1000 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel 82945GM Host" rev 0x03
inteldrm0 at pci0 dev 2 function 0 "Intel 82945GM Video" rev 0x03
drm0 at inteldrm0
intagp0 at inteldrm0
agp0 at intagp0: aperture at 0xd0000000, size 0x10000000
inteldrm0: apic 2 int 16, I945GM, gen 3
"Intel 82945GM Video" rev 0x03 at pci0 dev 2 function 1 not configured
azalia0 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 82801GB HD Audio" rev 0x01: msi
azalia0: codecs: Sigmatel STAC9200, Conexant/0x2bfa, using Sigmatel STAC9200
audio0 at azalia0
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 82801GB PCIE" rev 0x01: apic 2 int 16
pci1 at ppb0 bus 11
wpi0 at pci1 dev 0 function 0 "Intel PRO/Wireless 3945ABG" rev 0x02: msi, MoW2, address 00:13:02:2e:8b:46
ppb1 at pci0 dev 28 function 3 "Intel 82801GB PCIE" rev 0x01: apic 2 int 19
pci2 at ppb1 bus 12
uhci0 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 82801GB USB" rev 0x01: apic 2 int 20
uhci1 at pci0 dev 29 function 1 "Intel 82801GB USB" rev 0x01: apic 2 int 21
uhci2 at pci0 dev 29 function 2 "Intel 82801GB USB" rev 0x01: apic 2 int 22
uhci3 at pci0 dev 29 function 3 "Intel 82801GB USB" rev 0x01: apic 2 int 23
ehci0 at pci0 dev 29 function 7 "Intel 82801GB USB" rev 0x01: apic 2 int 20
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
ppb2 at pci0 dev 30 function 0 "Intel 82801BAM Hub-to-PCI" rev 0xe1
pci3 at ppb2 bus 3
bce0 at pci3 dev 0 function 0 "Broadcom BCM4401B1" rev 0x02: apic 2 int 17, address 00:15:c5:0b:8b:7a
bmtphy0 at bce0 phy 1: BCM4401 10/100baseTX PHY, rev. 0
"Ricoh 5C832 Firewire" rev 0x00 at pci3 dev 1 function 0 not configured
sdhc0 at pci3 dev 1 function 1 "Ricoh 5C822 SD/MMC" rev 0x19: apic 2 int 18
sdhc0: SDHC 1.0, 33 MHz base clock
sdmmc0 at sdhc0: 4-bit, sd high-speed, mmc high-speed
"Ricoh 5C843 MMC" rev 0x01 at pci3 dev 1 function 2 not configured
"Ricoh 5C592 Memory Stick" rev 0x0a at pci3 dev 1 function 3 not configured
"Ricoh 5C852 xD" rev 0x05 at pci3 dev 1 function 4 not configured
ichpcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 82801GBM LPC" rev 0x01: PM disabled
pciide0 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 82801GBM SATA" rev 0x01: DMA, channel 0 wired to compatibility, channel 1 wired to compatibility
wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <ST96812AS>
wd0: 16-sector PIO, LBA48, 57241MB, 117231408 sectors
wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 5
atapiscsi0 at pciide0 channel 1 drive 0
scsibus1 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <_NEC, DVD+-RW ND-6650A, 102C> removable
cd0(pciide0:1:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 82801GB SMBus" rev 0x01: apic 2 int 17
iic0 at ichiic0
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 1GB DDR2 SDRAM non-parity PC2-5300CL5 SO-DIMM
spdmem1 at iic0 addr 0x52: 1GB DDR2 SDRAM non-parity PC2-5300CL5 SO-DIMM
usb1 at uhci0: USB revision 1.0
uhub1 at usb1 configuration 1 interface 0 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb2 at uhci1: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 configuration 1 interface 0 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb3 at uhci2: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 configuration 1 interface 0 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb4 at uhci3: USB revision 1.0
uhub4 at usb4 configuration 1 interface 0 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
isa0 at ichpcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard
pms0 at pckbc0 (aux slot)
wsmouse0 at pms0 mux 0
pms0: Synaptics touchpad, firmware 6.2, 0x180b1 0x200000 0x0 0xa04713 0x0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
npx0 at isa0 port 0xf0/16: reported by CPUID; using exception 16
uslcom0 at uhub3 port 1 configuration 1 interface 0 "Silicon Labs CP2102 USB to UART Bridge Controller" rev 1.10/1.00 addr 2
ucom0 at uslcom0 portno 0
vscsi0 at root
scsibus2 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus3 at softraid0: 256 targets
root on wd0a (055d82c92ce5e61f.a) swap on wd0b dump on wd0b
inteldrm0: 1280x800, 32bpp
wsdisplay0 at inteldrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation), using wskbd0
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)


Thanks.
--
Sebastien Marie

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: drm: uvm_fault / i915_gem_object_do_bit_17_swizzle

Jonathan Gray-11
On Sun, Jun 14, 2020 at 10:18:13AM +0200, Sebastien Marie wrote:

> Hi,
>
> On i386, with recent locally built GENERIC.MP, I have a uvm_fault after xenodm
> starting (the system is fine as long I don't start xenodm).
>
> the last version of the source tree tested is
> 68a1d3c69b863445cb9e4c9789ec5053e29e77b2 (Sat Jun 13 14:00:50 2020 UTC).
>
> Please note that the trace below is from an slightly different tree (~ Thun Jun 11)
> as I tried to first reproduce with recent tree.
>
> Problem 100% reproductible on this particular host.

thanks for the report, should be fixed in i915_gem_fence_reg.c rev 1.3