current snapshot kernel uvm fault radeondrm firmware not found

classic Classic list List threaded Threaded
4 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

current snapshot kernel uvm fault radeondrm firmware not found

Mihai Popescu-3
Hello,

I have installed the recent current snapshot for amd64. After
finishing and rebooting I got some kernel uvm fault after some message
about radeondrm firmware not installed. The keyboard was not usable.

I had to reboot and disable radeondrm, then run fw_update -a by hand.
Things were back to normal after that. I didn't get that error at
previous snapshots, radeondrm firmware was installed at first boot. If
the exact error message is needed, I can reinstall or delete firmware
file and copy it.

scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.6 @ 0xeebc0 (57 entries)
bios0: vendor LENOVO version "9VKT33AUS" date 09/11/2013
bios0: LENOVO 1990RZ2
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP APIC TCPA MCFG SLIC MCFG HPET SSDT
acpi0: wakeup devices PCE2(S4) PCE3(S4) PCE4(S4) PCE5(S4) PCE6(S4)
PCE7(S4) PCE9(S4) PCEA(S4) PCEB(S4) PCEC(S4) SBAZ(S4) P0PC(S4)
PE20(S4) PE21(S4) PE22(S4) PE23(S4) [...]
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 32 bits
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: AMD Athlon(tm) II X2 B26 Processor, 3194.55 MHz, 10-06-03
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,3DNOW2,3DNOW,LAHF,CMPLEG,SVM,EAPICSP,AMCR8,ABM,SSE4A,MASSE,3DNOWP,OSVW,IBS,SKINIT,NODEID,ITSC
cpu0: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 1MB
64b/line 16-way L2 cache
cpu0: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
cpu0: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
cpu0: AMD erratum 721 detected and fixed
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 8 var ranges, 88 fixed ranges
,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,3DNOW2,3DNOW,LAHF,CMPLEG,SVM,EAPICSP,AMCR8,ABM,SSE4A,MASSE,3DNOWP,OSVW,IBS,SKINIT,NODEID,ITSC
cpu1: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 1MB
64b/line 16-way L2 cache
cpu1: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
cpu1: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
cpu1: AMD erratum 721 detected and fixed
cpu1: smt 0, core 1, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 3 pa 0xfec00000, version 21, 24 pins
acpimcfg0 at acpi0
acpimcfg0: addr 0xe0000000, bus 0-255
acpimcfg1 at acpi0
acpimcfg1: addr 0xe0000000, bus 0-255
acpihpet0 at acpi0: 14318180 Hz
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus 1 (P0P1)
acpiprt2 at acpi0: bus -1 (PCE2)
acpiprt3 at acpi0: bus -1 (PCE3)
acpiprt4 at acpi0: bus -1 (PCE4)
acpiprt5 at acpi0: bus -1 (PCE5)
acpiprt6 at acpi0: bus -1 (PCE6)
acpiprt7 at acpi0: bus -1 (PCE7)
acpiprt8 at acpi0: bus -1 (PCE9)
acpiprt9 at acpi0: bus -1 (PCEA)
acpiprt10 at acpi0: bus 2 (P0PC)
acpiprt11 at acpi0: bus 3 (PE20)
acpiprt12 at acpi0: bus -1 (PE21)
acpiprt13 at acpi0: bus -1 (PE22)
acpiprt14 at acpi0: bus 4 (PE23)
acpicpu0 at acpi0: C1(@1 halt!), PSS
acpicpu1 at acpi0: C1(@1 halt!), PSS
acpipci0 at acpi0 PCI0: _OSC failed
acpicmos0 at acpi0
acpibtn0 at acpi0: PWRB
cpu0: 3194 MHz: speeds: 3200 2500 1900 800 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "AMD RS880 Host" rev 0x00
ppb0 at pci0 dev 1 function 0 vendor "Lenovo", unknown product 0x9602 rev 0x00
pci1 at ppb0 bus 1
radeondrm0 at pci1 dev 5 function 0 "ATI Radeon HD 4250" rev 0x00
drm0 at radeondrm0
radeondrm0: apic 3 int 18
ahci0 at pci0 dev 17 function 0 "ATI SBx00 SATA" rev 0x00: apic 3 int
19, AHCI 1.2
ahci0: port 0: 3.0Gb/s
ahci0: port 1: 1.5Gb/s
scsibus1 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <ATA, WDC WD3200AAKS-0, 40.0> SCSI3
0/direct fixed naa.50014ee1018094dc
sd0: 305245MB, 512 bytes/sector, 625142448 sectors
cd0 at scsibus1 targ 1 lun 0: <PLDS, DVD-RW DH16ABSH, YL32> ATAPI
5/cdrom removable
ohci0 at pci0 dev 18 function 0 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 3 int
18, version 1.0, legacy support
ehci0 at pci0 dev 18 function 2 "ATI SB700 USB2" rev 0x00: apic 3 int 17
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "ATI EHCI root hub" rev
2.00/1.00 addr 1
ohci1 at pci0 dev 19 function 0 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 3 int
18, version 1.0, legacy support
ehci1 at pci0 dev 19 function 2 "ATI SB700 USB2" rev 0x00: apic 3 int 17
usb1 at ehci1: USB revision 2.0
uhub1 at usb1 configuration 1 interface 0 "ATI EHCI root hub" rev
2.00/1.00 addr 1
piixpm0 at pci0 dev 20 function 0 "ATI SBx00 SMBus" rev 0x42: polling
iic0 at piixpm0
spdmem0 at iic0 addr 0x52: 4GB DDR3 SDRAM PC3-10600
spdmem1 at iic0 addr 0x53: 4GB DDR3 SDRAM PC3-10600
azalia0 at pci0 dev 20 function 2 "ATI SBx00 HD Audio" rev 0x40: apic 3 int 16
azalia0: codecs: Realtek ALC662
audio0 at azalia0
pcib0 at pci0 dev 20 function 3 "ATI SB700 ISA" rev 0x40
ppb1 at pci0 dev 20 function 4 "ATI SB600 PCI" rev 0x40
pci2 at ppb1 bus 2
ohci2 at pci0 dev 20 function 5 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 3 int
18, version 1.0, legacy support
ppb2 at pci0 dev 21 function 0 "ATI SB800 PCIE" rev 0x00
pci3 at ppb2 bus 3
ppb3 at pci0 dev 21 function 3 "ATI SB800 PCIE" rev 0x00
pci4 at ppb3 bus 4
bge0 at pci4 dev 0 function 0 "Broadcom BCM5761" rev 0x10, BCM5761 A1
(0x5761100): msi, address c8:9c:dc:b2:8f:1d
brgphy0 at bge0 phy 1: BCM5761 10/100/1000baseT PHY, rev. 0
ohci3 at pci0 dev 22 function 0 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 3 int
18, version 1.0, legacy support
ehci2 at pci0 dev 22 function 2 "ATI SB700 USB2" rev 0x00: apic 3 int 17
usb2 at ehci2: USB revision 2.0
uhub2 at usb2 configuration 1 interface 0 "ATI EHCI root hub" rev
2.00/1.00 addr 1
pchb1 at pci0 dev 24 function 0 "AMD AMD64 10h HyperTransport" rev 0x00
pchb2 at pci0 dev 24 function 1 "AMD AMD64 10h Address Map" rev 0x00
pchb3 at pci0 dev 24 function 2 "AMD AMD64 10h DRAM Cfg" rev 0x00
km0 at pci0 dev 24 function 3 "AMD AMD64 10h Misc Cfg" rev 0x00
pchb4 at pci0 dev 24 function 4 "AMD AMD64 10h Link Cfg" rev 0x00
usb3 at ohci0: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 configuration 1 interface 0 "ATI OHCI root hub" rev
1.00/1.00 addr 1
usb4 at ohci1: USB revision 1.0
uhub4 at usb4 configuration 1 interface 0 "ATI OHCI root hub" rev
1.00/1.00 addr 1
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
com0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
usb5 at ohci2: USB revision 1.0
uhub5 at usb5 configuration 1 interface 0 "ATI OHCI root hub" rev
1.00/1.00 addr 1
usb6 at ohci3: USB revision 1.0
uhub6 at usb6 configuration 1 interface 0 "ATI OHCI root hub" rev
1.00/1.00 addr 1
vmm0 at mainbus0: SVM/RVI
umass0 at uhub2 port 1 configuration 1 interface 0 "Generic Mass
Storage" rev 2.00/1.05 addr 2
umass0: using SCSI over Bulk-Only
scsibus2 at umass0: 2 targets, initiator 0
sd1 at scsibus2 targ 1 lun 0: <Generic, Flash Disk, 8.07> SCSI2
0/direct removable
sd1: 961MB, 512 bytes/sector, 1968128 sectors
uhidev0 at uhub3 port 5 configuration 1 interface 0 "Genius USB
Optical Mouse" rev 2.00/1.00 addr 2
uhidev0: iclass 3/1
ums0 at uhidev0: 3 buttons, Z dir
wsmouse0 at ums0 mux 0
uhidev1 at uhub4 port 1 configuration 1 interface 0 "SIGMACH1P USB
Keykoard" rev 1.10/1.10 addr 2
uhidev1: iclass 3/1
ukbd0 at uhidev1: 8 variable keys, 6 key codes
wskbd1 at ukbd0 mux 1
uhidev2 at uhub4 port 1 configuration 1 interface 1 "SIGMACH1P USB
Keykoard" rev 1.10/1.10 addr 2
uhidev2: iclass 3/0, 2 report ids
uhid0 at uhidev2 reportid 1: input=2, output=0, feature=0
uhid1 at uhidev2 reportid 2: input=1, output=0, feature=0
vscsi0 at root
scsibus3 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus4 at softraid0: 256 targets
root on sd0a (baca454e8875a8a9.a) swap on sd0b dump on sd0b
initializing kernel modesetting (RS880 0x1002:0x9715 0x17AA:0x3082 0x00).
radeondrm0: 1680x1050, 32bpp
wsdisplay0 at radeondrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation), using wskbd0
wskbd1: connecting to wsdisplay0
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: current snapshot kernel uvm fault radeondrm firmware not found

Mihai Popescu-3
Here is the error message part:

initializing kernel modesetting (Rs880 0x1002:0x9715 0x17AA:0x3082 0x00).
r600_cp: Failed to load firmware "radeon/RS780_pfp.bin"
[drm] *ERROR* Failed to load firmware!
drm:pid0: radeondrm_attachhook *ERROR* Fatal error during GPU init
uvm_fault(0xffffffff81dc5468, 0x12, 0, 1) -> e
kernel: page fault trap, code=0
Stopped at config_detach+0x9d: movzwl 0x12(%rax),%ecx
ddb{0}>_

I clipped the first lines of dmesg, by mistake, so here they are:

OpenBSD 6.5-current (GENERIC.MP) #7: Fri Apr 19 12:10:14 MDT 2019
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 8029429760 (7657MB)
avail mem = 7775989760 (7415MB)
mpath0 at root

Thank you.

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: current snapshot kernel uvm fault radeondrm firmware not found

Jonathan Gray-11
On Sat, Apr 20, 2019 at 12:58:06AM +0300, Mihai Popescu wrote:

> Here is the error message part:
>
> initializing kernel modesetting (Rs880 0x1002:0x9715 0x17AA:0x3082 0x00).
> r600_cp: Failed to load firmware "radeon/RS780_pfp.bin"
> [drm] *ERROR* Failed to load firmware!
> drm:pid0: radeondrm_attachhook *ERROR* Fatal error during GPU init
> uvm_fault(0xffffffff81dc5468, 0x12, 0, 1) -> e
> kernel: page fault trap, code=0
> Stopped at config_detach+0x9d: movzwl 0x12(%rax),%ecx
> ddb{0}>_
>
> I clipped the first lines of dmesg, by mistake, so here they are:
>
> OpenBSD 6.5-current (GENERIC.MP) #7: Fri Apr 19 12:10:14 MDT 2019
>     [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
> real mem = 8029429760 (7657MB)
> avail mem = 7775989760 (7415MB)
> mpath0 at root
>
> Thank you.
>

Thanks for the report.  Fixed in radeon_kms.c rev 1.60.

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: current snapshot kernel uvm fault radeondrm firmware not found

Mihai Popescu-3
> Thanks for the report.  Fixed in radeon_kms.c rev 1.60.

Installed, tested and it works.
Thank you.