checking for working vfork .. uvm_fault - fd_getfile_mode

classic Classic list List threaded Threaded
2 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

checking for working vfork .. uvm_fault - fd_getfile_mode

Rafael Sadowski
>Synopsis: kernel page fault trap building userland
>Category: kernel trap
>Environment:
        System      : OpenBSD 5.7
        Details     : OpenBSD 5.7-current (GENERIC.MP) #24: Fri May  1 09:09:34 CEST 2015
                         sizeofvoid@thinkbsd:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP

        Architecture: OpenBSD.amd64
        Machine     : amd64
>Description:
Building current userland (I think after GCC build):

"
checking for working vfork... uvm_fault(0xfffff023881aa60, 0x10,
kernel: page fault trap, code=0
Stopped at fd_getfile_mode+0x14: movswl 0x10(%rax), %edx
"
Kernel stops at "checking for working vfork..." always.

>How-To-Repeat:
Build userland (I think, next part after GCC build)


dmesg:
OpenBSD 5.7-current (GENERIC.MP) #24: Fri May  1 09:09:34 CEST 2015
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 8458539008 (8066MB)
avail mem = 8198332416 (7818MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.4 @ 0xe0010 (80 entries)
bios0: vendor LENOVO version "6HET36WW (1.21 )" date 12/19/2011
bios0: LENOVO 2815W14
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP SSDT ECDT APIC MCFG HPET BOOT ASF! SSDT TCPA DMAR SSDT SSDT SSDT
acpi0: wakeup devices LID_(S3) SLPB(S3) IGBE(S4) EXP0(S4) EXP1(S4) EXP2(S4) EXP3(S4) PCI1(S4) USB0(S3) USB3(S3) USB5(S3) EHC0(S3) EHC1(S3) HDEF(S4)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpiec0 at acpi0
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P9600 @ 2.53GHz, 2527.33 MHz
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,SSE4.1,XSAVE,LONG,LAHF,PERF
cpu0: 6MB 64b/line 16-way L2 cache
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 7 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 266MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.2.2.2, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P9600 @ 2.53GHz, 2527.02 MHz
cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,SSE4.1,XSAVE,LONG,LAHF,PERF
cpu1: 6MB 64b/line 16-way L2 cache
cpu1: smt 0, core 1, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 1 pa 0xfec00000, version 20, 24 pins
ioapic0: misconfigured as apic 2, remapped to apid 1
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xe0000000, bus 0-63
acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus -1 (AGP_)
acpiprt2 at acpi0: bus 2 (EXP0)
acpiprt3 at acpi0: bus 3 (EXP1)
acpiprt4 at acpi0: bus -1 (EXP2)
acpiprt5 at acpi0: bus 5 (EXP3)
acpiprt6 at acpi0: bus 14 (PCI1)
acpicpu0 at acpi0: C3, C2, C1, PSS
acpicpu1 at acpi0: C3, C2, C1, PSS
acpipwrres0 at acpi0: PUBS, resource for USB0, USB3, USB5, EHC0, EHC1
acpitz0 at acpi0: critical temperature is 127 degC
acpitz1 at acpi0: critical temperature is 100 degC
acpibtn0 at acpi0: LID_
acpibtn1 at acpi0: SLPB
acpibat0 at acpi0: BAT0 model "42T4751" serial 23072 type LION oem "SANYO"
acpibat1 at acpi0: BAT1 not present
acpiac0 at acpi0: AC unit online
acpithinkpad0 at acpi0
cpu0: Enhanced SpeedStep 2527 MHz: speeds: 2534, 2533, 1600, 800 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel GM45 Host" rev 0x07
vga1 at pci0 dev 2 function 0 "Intel GM45 Video" rev 0x07
intagp0 at vga1
agp0 at intagp0: aperture at 0xd0000000, size 0x10000000
inteldrm0 at vga1
drm0 at inteldrm0
inteldrm0: 1440x900
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (std, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
"Intel GM45 Video" rev 0x07 at pci0 dev 2 function 1 not configured
"Intel GM45 HECI" rev 0x07 at pci0 dev 3 function 0 not configured
puc0 at pci0 dev 3 function 3 "Intel GM45 KT" rev 0x07: ports: 1 com
com4 at puc0 port 0 apic 1 int 17: ns16550a, 16 byte fifo
com4: probed fifo depth: 0 bytes
em0 at pci0 dev 25 function 0 "Intel ICH9 IGP M AMT" rev 0x03: msi, address 00:24:7e:6d:ff:35
uhci0 at pci0 dev 26 function 0 "Intel 82801I USB" rev 0x03: apic 1 int 20
uhci1 at pci0 dev 26 function 1 "Intel 82801I USB" rev 0x03: apic 1 int 21
uhci2 at pci0 dev 26 function 2 "Intel 82801I USB" rev 0x03: apic 1 int 22
ehci0 at pci0 dev 26 function 7 "Intel 82801I USB" rev 0x03: apic 1 int 23
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
azalia0 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 82801I HD Audio" rev 0x03: msi
azalia0: codecs: Conexant/0x5069
audio0 at azalia0
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 82801I PCIE" rev 0x03: msi
pci1 at ppb0 bus 2
ppb1 at pci0 dev 28 function 1 "Intel 82801I PCIE" rev 0x03: msi
pci2 at ppb1 bus 3
iwn0 at pci2 dev 0 function 0 "Intel WiFi Link 5300" rev 0x00: msi, MIMO 3T3R, MoW, address 00:21:6a:5f:11:92
ppb2 at pci0 dev 28 function 3 "Intel 82801I PCIE" rev 0x03: msi
pci3 at ppb2 bus 5
sdhc0 at pci3 dev 0 function 0 "Ricoh 5U822 SD/MMC" rev 0x01: apic 1 int 19
sdmmc0 at sdhc0
"Ricoh 5U230 Memory Stick" rev 0x01 at pci3 dev 0 function 1 not configured
uhci3 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 82801I USB" rev 0x03: apic 1 int 16
uhci4 at pci0 dev 29 function 1 "Intel 82801I USB" rev 0x03: apic 1 int 17
uhci5 at pci0 dev 29 function 2 "Intel 82801I USB" rev 0x03: apic 1 int 18
ehci1 at pci0 dev 29 function 7 "Intel 82801I USB" rev 0x03: apic 1 int 19
usb1 at ehci1: USB revision 2.0
uhub1 at usb1 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
ppb3 at pci0 dev 30 function 0 "Intel 82801BAM Hub-to-PCI" rev 0x93
pci4 at ppb3 bus 14
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 82801IEM LPC" rev 0x03
ahci0 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 82801I AHCI" rev 0x03: msi, AHCI 1.2
ahci0: port 0: 3.0Gb/s
ahci0: port 1: 1.5Gb/s
scsibus1 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <ATA, SAMSUNG MMCRE28G, VBM1> SCSI3 0/direct fixed t10.ATA_SAMSUNG_MMCRE28G8MXP-0VBL1_YCC000S930SY930A7915
sd0: 122104MB, 512 bytes/sector, 250069680 sectors
cd0 at scsibus1 targ 1 lun 0: <Optiarc, DVD RW AD-7910S, 1.D1> ATAPI 5/cdrom removable
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 82801I SMBus" rev 0x03: apic 1 int 23
iic0 at ichiic0
usb2 at uhci0: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb3 at uhci1: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb4 at uhci2: USB revision 1.0
uhub4 at usb4 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb5 at uhci3: USB revision 1.0
uhub5 at usb5 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb6 at uhci4: USB revision 1.0
uhub6 at usb6 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb7 at uhci5: USB revision 1.0
uhub7 at usb7 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
pckbc0: using irq 12 for aux slot
wsmouse0 at pms0 mux 0
wsmouse1 at pms0 mux 0
pms0: Synaptics touchpad, firmware 7.2
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
aps0 at isa0 port 0x1600/31
uhub8 at uhub0 port 5 "Lenovo product 0x100a" rev 2.00/0.00 addr 2
umass0 at uhub8 port 1 configuration 1 interface 0 "JMicron USB to ATA/ATAPI bridge" rev 2.00/1.00 addr 3
umass0: using SCSI over Bulk-Only
scsibus2 at umass0: 2 targets, initiator 0
sd1 at scsibus2 targ 1 lun 0: <SAMSUNG, HD753LJ, 1AA0> SCSI2 0/direct fixed serial.152d2329313541813024
sd1: 715403MB, 512 bytes/sector, 1465147055 sectors
uhidev0 at uhub8 port 3 configuration 1 interface 0 "Logitech USB Receiver" rev 2.00/12.01 addr 4
uhidev0: iclass 3/1
ukbd0 at uhidev0: 8 variable keys, 6 key codes
wskbd1 at ukbd0 mux 1
wskbd1: connecting to wsdisplay0
uhidev1 at uhub8 port 3 configuration 1 interface 1 "Logitech USB Receiver" rev 2.00/12.01 addr 4
uhidev1: iclass 3/1, 8 report ids
ums0 at uhidev1 reportid 2: 16 buttons, Z dir
wsmouse2 at ums0 mux 0
uhid0 at uhidev1 reportid 3: input=4, output=0, feature=0
uhid1 at uhidev1 reportid 4: input=1, output=0, feature=0
uhid2 at uhidev1 reportid 8: input=1, output=0, feature=0
uhidev2 at uhub8 port 3 configuration 1 interface 2 "Logitech USB Receiver" rev 2.00/12.01 addr 4
uhidev2: iclass 3/0, 33 report ids
uhid3 at uhidev2 reportid 16: input=6, output=6, feature=0
uhid4 at uhidev2 reportid 17: input=19, output=19, feature=0
uhid5 at uhidev2 reportid 32: input=14, output=14, feature=0
uhid6 at uhidev2 reportid 33: input=31, output=31, feature=0
uvideo0 at uhub0 port 6 configuration 1 interface 0 "Chicony Electronics Co., Ltd. Integrated Camera" rev 2.00/23.38 addr 5
video0 at uvideo0
umodem0 at uhub1 port 4 configuration 1 interface 1 "Ericsson Ericsson F3507g Mobile Broadband Minicard Composite Device" rev 2.00/0.00 addr 2
umodem0: data interface 2, has CM over data, has break
umodem0: status change notification available
ucom0 at umodem0
umodem1 at uhub1 port 4 configuration 1 interface 3 "Ericsson Ericsson F3507g Mobile Broadband Minicard Composite Device" rev 2.00/0.00 addr 2
umodem1: data interface 4, has CM over data, has break
umodem1: status change notification available
ucom1 at umodem1
cdce0 at uhub1 port 4 configuration 1 interface 7 "Ericsson Ericsson F3507g Mobile Broadband Minicard Composite Device" rev 2.00/0.00 addr 2
cdce0: address 02:80:37:ec:02:00
ugen0 at uhub1 port 4 configuration 1 "Ericsson Ericsson F3507g Mobile Broadband Minicard Composite Device" rev 2.00/0.00 addr 2
vscsi0 at root
scsibus3 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus4 at softraid0: 256 targets
root on sd0a (8d5d03504429acd3.a) swap on sd0b dump on sd0b
WARNING: R/W mount of /mnt/usb2 denied.  Filesystem is not clean - run fsck

usbdevs:
Controller /dev/usb0:
addr 1: high speed, self powered, config 1, EHCI root hub(0x0000), Intel(0x8086), rev 1.00
 port 1 powered
 port 2 powered
 port 3 powered
 port 4 powered
 port 5 addr 2: high speed, self powered, config 1, product 0x100a(0x100a), Lenovo(0x17ef), rev 0.00
  port 1 addr 3: high speed, self powered, config 1, USB to ATA/ATAPI bridge(0x2329), JMicron(0x152d), rev 1.00, iSerialNumber 313541813024
  port 2 powered
  port 3 addr 4: full speed, power 98 mA, config 1, USB Receiver(0xc52b), Logitech(0x046d), rev 12.01
  port 4 powered
  port 5 powered
  port 6 powered
 port 6 addr 5: high speed, power 200 mA, config 1, Integrated Camera(0x480d), Chicony Electronics Co., Ltd.(0x17ef), rev 23.38
Controller /dev/usb1:
addr 1: high speed, self powered, config 1, EHCI root hub(0x0000), Intel(0x8086), rev 1.00
 port 1 powered
 port 2 powered
 port 3 powered
 port 4 addr 2: high speed, power 20 mA, config 1, Ericsson F3507g Mobile Broadband Minicard Composite Device(0x1900), Ericsson(0x0bdb), rev 0.00, iSerialNumber 3541430239353230
 port 5 powered
 port 6 powered
Controller /dev/usb2:
addr 1: full speed, self powered, config 1, UHCI root hub(0x0000), Intel(0x8086), rev 1.00
 port 1 powered
 port 2 powered
Controller /dev/usb3:
addr 1: full speed, self powered, config 1, UHCI root hub(0x0000), Intel(0x8086), rev 1.00
 port 1 powered
 port 2 powered
Controller /dev/usb4:
addr 1: full speed, self powered, config 1, UHCI root hub(0x0000), Intel(0x8086), rev 1.00
 port 1 powered
 port 2 powered
Controller /dev/usb5:
addr 1: full speed, self powered, config 1, UHCI root hub(0x0000), Intel(0x8086), rev 1.00
 port 1 powered
 port 2 powered
Controller /dev/usb6:
addr 1: full speed, self powered, config 1, UHCI root hub(0x0000), Intel(0x8086), rev 1.00
 port 1 powered
 port 2 powered
Controller /dev/usb7:
addr 1: full speed, self powered, config 1, UHCI root hub(0x0000), Intel(0x8086), rev 1.00
 port 1 powered
 port 2 powered

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: checking for working vfork .. uvm_fault - fd_getfile_mode

Jonathan Gray-11
On Fri, May 01, 2015 at 09:26:54AM +0200, [hidden email] wrote:

> >Synopsis: kernel page fault trap building userland
> >Category: kernel trap
> >Environment:
> System      : OpenBSD 5.7
> Details     : OpenBSD 5.7-current (GENERIC.MP) #24: Fri May  1 09:09:34 CEST 2015
> sizeofvoid@thinkbsd:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
>
> Architecture: OpenBSD.amd64
> Machine     : amd64
> >Description:
> Building current userland (I think after GCC build):
>
> "
> checking for working vfork... uvm_fault(0xfffff023881aa60, 0x10,
> kernel: page fault trap, code=0
> Stopped at fd_getfile_mode+0x14: movswl 0x10(%rax), %edx
> "
> Kernel stops at "checking for working vfork..." always.
>
> >How-To-Repeat:
> Build userland (I think, next part after GCC build)

Seems you hit the window where this was broken.
It should have been fixed about 13 hours ago with sys/kern/kern_descrip.c
rev 1.119