bwi panic on PowerBook G4 12"

classic Classic list List threaded Threaded
4 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

bwi panic on PowerBook G4 12"

Shawn Anastasio
I recently installed OpenBSD 6.5 on a PowerBook G4 12" and encountered
an issue when attempting to use the built-in bwi wifi card.

Upon executing `ifconfig bwi0 up`, the system panics immediately.
This is reproducible on every boot. The following are some images
of the panic and the relevant ddb output as per ddb.html:

https://imgur.com/a/BBvaA4k

The appropriate firmware is installed via fw_update(1).

Here is the machine's dmesg:

[ using 1271160 bytes of bsd ELF symbol table ]
console out [NVDA,Display-A] console in [keyboard]USB and ADB found,
using ADB
using parent NVDA,Parent:: memaddr 94000000, size 4000000 : consaddr
94004000 : ioaddr 91000000, size 1000000: width 1024 linebytes 1024
height 768 depth 8
Copyright (c) 1982, 1986, 1989, 1991, 1993
        The Regents of the University of California.  All rights reserved.
Copyright (c) 1995-2019 OpenBSD. All rights reserved.
https://www.OpenBSD.org

OpenBSD 6.5 (GENERIC) #496: Sat Apr 13 11:54:02 MDT 2019
     [hidden email]:/usr/src/sys/arch/macppc/compile/GENERIC
real mem = 1207959552 (1152MB)
avail mem = 1150636032 (1097MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root: model PowerBook6,1
cpu0 at mainbus0: 7455 (Revision 0x303): 533 MHz: 256KB L2 cache
mem0 at mainbus0
spdmem0 at mem0: no EEPROM found
spdmem1 at mem0: 1GB DDR SDRAM non-parity PC2700CL2.5
memc0 at mainbus0: uni-n rev 0xd2
"hw-clock" at memc0 not configured
kiic0 at memc0 offset 0xf8001000
iic0 at kiic0
admtmp0 at iic0 addr 0xac
mpcpcibr0 at mainbus0 pci: uni-north
pci0 at mpcpcibr0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 11 function 0 "Apple UniNorth AGP" rev 0x00
agp at pchb0 not configured
vgafb0 at pci0 dev 16 function 0 "NVIDIA GeForce4 440 Go 64M" rev 0xa3, mmio
wsdisplay0 at vgafb0 mux 1: console (std, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
mpcpcibr1 at mainbus0 pci: uni-north
pci1 at mpcpcibr1 bus 0
macobio0 at pci1 dev 23 function 0 "Apple Intrepid" rev 0x00
openpic0 at macobio0 offset 0x40000: version 0x4614 feature 3f0302 LE
macgpio0 at macobio0 offset 0x50
macgpio1 at macgpio0 offset 0x9: irq 47
"programmer-switch" at macgpio0 offset 0x11 not configured
"gpio4" at macgpio0 offset 0x1e not configured
"gpio5" at macgpio0 offset 0x6f not configured
"gpio6" at macgpio0 offset 0x70 not configured
"extint-gpio4" at macgpio0 offset 0x5c not configured
"gpio11" at macgpio0 offset 0x75 not configured
"extint-gpio15" at macgpio0 offset 0x67 not configured
"escc-legacy" at macobio0 offset 0x12000 not configured
zs0 at macobio0 offset 0x13000: irq 22,23
zstty0 at zs0 channel 0
zstty1 at zs0 channel 1
snapper0 at macobio0 offset 0x10000: irq 30,1,2
"timer" at macobio0 offset 0x15000 not configured
adb0 at macobio0 offset 0x16000: irq 25, via-pmu, 3 targets
apm0 at adb0: battery flags 0x7, 29% charged
piic0 at adb0
iic1 at piic0
akbd0 at adb0 addr 2: PowerBook G4 keyboard (Inverted T)
wskbd0 at akbd0: console keyboard, using wsdisplay0
ams0 at adb0 addr 3: EMP trackpad <tpad> 2-button, 400 dpi
wsmouse0 at ams0 mux 0
abtn0 at adb0 addr 7: brightness/volume/eject buttons
"battery" at macobio0 offset 0x0 not configured
"backlight" at macobio0 offset 0xf300 not configured
kiic1 at macobio0 offset 0x18000
iic2 at kiic1
wdc0 at macobio0 offset 0x20000 irq 24: DMA
atapiscsi0 at wdc0 channel 0 drive 0
scsibus1 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <MATSHITA, CD-RW CW-8122, BA21> ATAPI
5/cdrom removable
cd0(wdc0:0:0): using BIOS timings, DMA mode 2
audio0 at snapper0
bwi0 at pci1 dev 18 function 0 "Broadcom BCM4306" rev 0x02: irq 52,
address 00:03:93:ee:3e:f6
ohci0 at pci1 dev 24 function 0 "Apple Intrepid USB" rev 0x00: irq 27,
version 1.0, legacy support
ohci1 at pci1 dev 25 function 0 "Apple Intrepid USB" rev 0x00: irq 28,
version 1.0, legacy support
ohci2 at pci1 dev 26 function 0 "Apple Intrepid USB" rev 0x00: irq 29,
version 1.0, legacy support
usb0 at ohci0: USB revision 1.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Apple OHCI root hub" rev
1.00/1.00 addr 1
usb1 at ohci1: USB revision 1.0
uhub1 at usb1 configuration 1 interface 0 "Apple OHCI root hub" rev
1.00/1.00 addr 1
usb2 at ohci2: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 configuration 1 interface 0 "Apple OHCI root hub" rev
1.00/1.00 addr 1
mpcpcibr2 at mainbus0 pci: uni-north
pci2 at mpcpcibr2 bus 0
kauaiata0 at pci2 dev 13 function 0 "Apple Intrepid ATA" rev 0x00
wdc1 at kauaiata0 irq 39: DMA
wd0 at wdc1 channel 0 drive 0: <HTS726060M9AT00>
wd0: 16-sector PIO, LBA48, 57231MB, 117210240 sectors
wd0(wdc1:0:0): using PIO mode 4, DMA mode 2, Ultra-DMA mode 5
"Apple UniNorth Firewire" rev 0x81 at pci2 dev 14 function 0 not configured
gem0 at pci2 dev 15 function 0 "Apple Uni-N2 GMAC" rev 0x80: irq 41,
address 00:0a:95:7b:17:5c
bmtphy0 at gem0 phy 0: BCM5221 100baseTX PHY, rev. 4
uhidev0 at uhub0 port 2 configuration 1 interface 0 "Apple Computer
HID-proxy" rev 1.10/12.41 addr 2
uhidev0: iclass 3/1
ukbd0 at uhidev0: 8 variable keys, 6 key codes
wskbd1 at ukbd0 mux 1
wskbd1: connecting to wsdisplay0
uhidev1 at uhub0 port 2 configuration 1 interface 1 "Apple Computer
HID-proxy" rev 1.10/12.41 addr 2
uhidev1: iclass 3/1
ums0 at uhidev1: 5 buttons
wsmouse1 at ums0 mux 0
vscsi0 at root
scsibus2 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus3 at softraid0: 256 targets
bootpath: /pci@f4000000/ata-6@d/disk@0:/bsd
root on wd0a (e1fd31535ff1c9dd.a) swap on wd0b dump on wd0b
WARNING: / was not properly unmounted

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: bwi panic on PowerBook G4 12"

Klemens Nanni-2
On Mon, Jul 08, 2019 at 03:05:12PM -0500, Shawn Anastasio wrote:
> Upon executing `ifconfig bwi0 up`, the system panics immediately.
> This is reproducible on every boot. The following are some images
> of the panic and the relevant ddb output as per ddb.html:
I cannot reproduce this on a PowerBook G4 with

        OpenBSD 6.5-current (GENERIC) #547: Sat Jul  6 06:28:15 MDT 2019

        bwi0 at pci1 dev 17 0 "Broadcom BCM4318" rev 0x02: irq 52, adress ...

Anything in /etc/hostname.bwi0?

> OpenBSD 6.5 (GENERIC) #496: Sat Apr 13 11:54:02 MDT 2019
Can you reproduce it with a recent snapshot?

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: bwi panic on PowerBook G4 12"

Shawn Anastasio
On 7/8/19 3:25 PM, Klemens Nanni wrote:

> On Mon, Jul 08, 2019 at 03:05:12PM -0500, Shawn Anastasio wrote:
>> Upon executing `ifconfig bwi0 up`, the system panics immediately.
>> This is reproducible on every boot. The following are some images
>> of the panic and the relevant ddb output as per ddb.html:
> I cannot reproduce this on a PowerBook G4 with
>
> OpenBSD 6.5-current (GENERIC) #547: Sat Jul  6 06:28:15 MDT 2019
>
> bwi0 at pci1 dev 17 0 "Broadcom BCM4318" rev 0x02: irq 52, adress ...
>
> Anything in /etc/hostname.bwi0?

Nope.

>> OpenBSD 6.5 (GENERIC) #496: Sat Apr 13 11:54:02 MDT 2019
> Can you reproduce it with a recent snapshot?

I've just updated to the latest macppc snapshot and the issue
is still present unfortunately.

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: bwi panic on PowerBook G4 12"

Stefan Sperling-5
In reply to this post by Shawn Anastasio
On Mon, Jul 08, 2019 at 03:05:12PM -0500, Shawn Anastasio wrote:

> I recently installed OpenBSD 6.5 on a PowerBook G4 12" and encountered
> an issue when attempting to use the built-in bwi wifi card.
>
> Upon executing `ifconfig bwi0 up`, the system panics immediately.
> This is reproducible on every boot. The following are some images
> of the panic and the relevant ddb output as per ddb.html:
>
> https://imgur.com/a/BBvaA4k
>
> The appropriate firmware is installed via fw_update(1).

Can you please compile a kernel with the DEBUG option in its config
and boot the resulting bsd.gdb image instead of the plain bsd image?
That way, your trace will have line numbers, which should help with
figuring out the issue.

Also note that bwi(4) has numerous other problems, such as random packet loss.
If you want to use wifi on macppc you're better off with a USB wifi dongle.