bce causes hangs on i386

Previous Topic Next Topic
 
classic Classic list List threaded Threaded
1 message Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

bce causes hangs on i386

Richard Hopkins-2
Hi,
I'm currently running OpenBSD 6.7 i386 on a Dell Inspiron 1501 (2006)
and find it hangs with resuming after a sleep.  Everything else
including graphics and wireless (with fw_update) works great.

Steps to reproduce
1) Install OpenBSD 6.7 i386 (with default answers) and GENERIC kernel
2) Login as root
3) apmd
4) zzz
5) Resume

What happens here is either

1) Does not resume.  Screen stays black, and does not return to the
   console.  CPU fans increase.

2) It does resume successfully, but running ifconfig where it accesses
   bce causes the same hang issue described above.  Example commands
   are `ifconfig` and `ifconfig bce0`.  Running `ifconfig bwi0` is
   fine.

bce does work during install and subsequent boots and only causes
issues after at least one sleep.

Booting with `-c` and `disable bce0` will successfully allow a suspend
and resume without issue.

This may be related: on the same machine the amd64 6.7 hard panics on
boot with

panic: aml_die aml_parse:4376
...acpipci_attach
...config_attach
...acpi_foundhid
...

I'm happy to send more information or try patches if others have seen
this before.  I'm currently looking into if_bce.c.


Regards
Richard
OpenBSD 6.7 (GENERIC) #1: Sat May 16 15:49:28 MDT 2020    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC
real mem  = 2011111424 (1917MB)
avail mem = 1958764544 (1868MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: date 08/23/07, BIOS32 rev. 0 @ 0xfdc84, SMBIOS rev. 2.4 @ 0xf0420 (37 entries)
bios0: vendor Dell Inc. version "2.6.1" date 08/23/2006
bios0: Dell Inc. Inspiron 1501
acpi0 at bios0: ACPI 1.0
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP TCPA SSDT APIC MCFG SLIC
acpi0: wakeup devices PB2_(S4) PB3_(S4) PB5_(S4) PB6_(S4) OHC1(S0) OHC2(S0) OHC3(S0) OHC4(S0) OHC5(S0) EHCI(S0) P2P_(S5) MODM(S3) SLPB(S4) LID_(S3)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 32 bits
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: AMD Turion(tm) 64 Mobile Technology MK-36 ("AuthenticAMD" 686-class, 512KB L2 cache) 2 GHz, 0f-4c-02
cpu0: FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SSE3,CX16,NXE,MMXX,FFXSR,RDTSCP,LONG,3DNOW2,3DNOW,LAHF,SVM,EAPICSP,AMCR8
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 8 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 199MHz
ioapic0 at mainbus0: apid 1 pa 0xfec00000, version 21, 24 pins
acpimcfg0 at acpi0
acpimcfg0: addr 0xe0000000, bus 0-9
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus -1 (PB2_)
acpiprt2 at acpi0: bus -1 (PB3_)
acpiprt3 at acpi0: bus 2 (PB5_)
acpiprt4 at acpi0: bus 5 (PB6_)
acpiprt5 at acpi0: bus 8 (P2P_)
acpiprt6 at acpi0: bus 1 (AGP_)
acpiec0 at acpi0
acpicpu0 at acpi0: !C3(@83 io@0x8015), !C2(@18 io@0x8014), C1(@1 halt!), PSS
acpitz0 at acpi0: critical temperature is 110 degC
"PNP0C14" at acpi0 not configured
acpibtn0 at acpi0: PWRB
"PNP0A08" at acpi0 not configured
acpicmos0 at acpi0
"SYN1015" at acpi0 not configured
acpibtn1 at acpi0: SLPB
acpibtn2 at acpi0: LID_
acpiac0 at acpi0: AC unit online
acpibat0 at acpi0: BAT1 model "DELL00" serial 1 type LION oem "Sanyo"
acpivideo0 at acpi0: VGA_
acpivout0 at acpivideo0: LCD_
bios0: ROM list: 0xc0000/0xd000 0xcd000/0x1000
cpu0: PowerNow! K8 1996 MHz: speeds: 2000 1800 1600 800 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "ATI RS480 Host" rev 0x10
ppb0 at pci0 dev 1 function 0 "ATI RS480 PCIE" rev 0x00
pci1 at ppb0 bus 1
radeondrm0 at pci1 dev 5 function 0 "ATI Radeon XPRESS 200M" rev 0x00
drm0 at radeondrm0
radeondrm0: apic 1 int 17
ppb1 at pci0 dev 5 function 0 "ATI RS480 PCIE" rev 0x00
pci2 at ppb1 bus 2
ppb2 at pci0 dev 6 function 0 "ATI RX480 PCIE" rev 0x00
pci3 at ppb2 bus 5
bwi0 at pci3 dev 0 function 0 "Broadcom BCM4311" rev 0x01: apic 1 int 18, address 00:19:7d:69:93:07
ahci0 at pci0 dev 18 function 0 "ATI SB600 SATA" rev 0x00: apic 1 int 22, AHCI 1.1
ahci0: port 0: 3.0Gb/s
scsibus1 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <ATA, CT120BX500SSD1, M6C> naa.0000000000000000
sd0: 114473MB, 512 bytes/sector, 234441648 sectors, thin
ohci0 at pci0 dev 19 function 0 "ATI SB600 USB" rev 0x00: apic 1 int 16, version 1.0, legacy support
ohci1 at pci0 dev 19 function 1 "ATI SB600 USB" rev 0x00: apic 1 int 17, version 1.0, legacy support
ohci2 at pci0 dev 19 function 2 "ATI SB600 USB" rev 0x00: apic 1 int 18, version 1.0, legacy support
ohci3 at pci0 dev 19 function 3 "ATI SB600 USB" rev 0x00: apic 1 int 17, version 1.0, legacy support
ohci4 at pci0 dev 19 function 4 "ATI SB600 USB" rev 0x00: apic 1 int 18, version 1.0, legacy support
ehci0 at pci0 dev 19 function 5 "ATI SB600 USB2" rev 0x00: apic 1 int 19
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "ATI EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
piixpm0 at pci0 dev 20 function 0 "ATI SBx00 SMBus" rev 0x13: SMI
iic0 at piixpm0
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 1GB DDR2 SDRAM non-parity PC2-6400CL6 SO-DIMM
spdmem1 at iic0 addr 0x52: 1GB DDR2 SDRAM non-parity PC2-6400CL6 SO-DIMM
piixpm0: exec: op 1, addr 0x55, cmdlen 1, len 0, flags 0x08: timeout, status 0x9<BUSY,BUSERR>
pciide0 at pci0 dev 20 function 1 "ATI SB600 IDE" rev 0x00: DMA, channel 0 configured to compatibility, channel 1 configured to compatibility
atapiscsi0 at pciide0 channel 0 drive 0
scsibus2 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus2 targ 0 lun 0: <HL-DT-ST, DVD+-RW GSA-T11N, A102> removable
cd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, DMA mode 2, Ultra-DMA mode 2
azalia0 at pci0 dev 20 function 2 "ATI SBx00 HD Audio" rev 0x00: apic 1 int 16
azalia0: codecs: Conexant/0x2bfa, Sigmatel STAC9200, using Sigmatel STAC9200
audio0 at azalia0
pcib0 at pci0 dev 20 function 3 "ATI SB600 ISA" rev 0x00
ppb3 at pci0 dev 20 function 4 "ATI SB600 PCI" rev 0x00
pci4 at ppb3 bus 8
bce0 at pci4 dev 0 function 0 "Broadcom BCM4401B1" rev 0x02: apic 1 int 21, address 00:19:b9:56:32:b9
bmtphy0 at bce0 phy 1: BCM4401 10/100baseTX PHY, rev. 0
sdhc0 at pci4 dev 1 function 0 "Ricoh 5C822 SD/MMC" rev 0x19: apic 1 int 20
sdhc0: SDHC 1.0, 33 MHz base clock
sdmmc0 at sdhc0: 4-bit
"Ricoh 5C843 MMC" rev 0x01 at pci4 dev 1 function 1 not configured
pchb1 at pci0 dev 24 function 0 "AMD 0Fh HyperTransport" rev 0x00
pchb2 at pci0 dev 24 function 1 "AMD 0Fh Address Map" rev 0x00
pchb3 at pci0 dev 24 function 2 "AMD 0Fh DRAM Cfg" rev 0x00
kate0 at pci0 dev 24 function 3 "AMD 0Fh Misc Cfg" rev 0x00: core rev DH-F2
usb1 at ohci0: USB revision 1.0
uhub1 at usb1 configuration 1 interface 0 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb2 at ohci1: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 configuration 1 interface 0 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb3 at ohci2: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 configuration 1 interface 0 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb4 at ohci3: USB revision 1.0
uhub4 at usb4 configuration 1 interface 0 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb5 at ohci4: USB revision 1.0
uhub5 at usb5 configuration 1 interface 0 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard
pms0 at pckbc0 (aux slot)
wsmouse0 at pms0 mux 0
pms0: Synaptics touchpad, firmware 6.3, 0x180b1 0x200000 0x0 0xa04713 0x0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
npx0 at isa0 port 0xf0/16: reported by CPUID; using exception 16
vscsi0 at root
scsibus3 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus4 at softraid0: 256 targets
sd1 at scsibus4 targ 1 lun 0: <OPENBSD, SR CRYPTO, 006>
sd1: 114470MB, 512 bytes/sector, 234435953 sectors
root on sd1a (45187d5fe521516f.a) swap on sd1b dump on sd1b
initializing kernel modesetting (RS480 0x1002:0x5975 0x1028:0x01F5 0x00).
radeondrm0: 1280x800, 32bpp
wsdisplay0 at radeondrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation), using wskbd0
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
arp: attempt to add entry for 192.168.1.254 on bce0 by 78:dd:12:e4:a0:02 on bwi0
arp: attempt to add entry for 192.168.1.238 on bce0 by 44:fe:3b:72:af:1c on bwi0
hw.sensors.acpitz0.temp0=45.00 degC (zone temperature)
hw.sensors.acpibtn2.indicator0=On (lid open)
hw.sensors.acpiac0.indicator0=On (power supply)
hw.sensors.acpibat0.volt0=11.10 VDC (voltage)
hw.sensors.acpibat0.volt1=12.23 VDC (current voltage)
hw.sensors.acpibat0.current0=0.00 A (rate)
hw.sensors.acpibat0.amphour0=4.01 Ah (last full capacity)
hw.sensors.acpibat0.amphour1=0.25 Ah (warning capacity)
hw.sensors.acpibat0.amphour2=0.05 Ah (low capacity)
hw.sensors.acpibat0.amphour3=14.44 Ah (remaining capacity), OK
hw.sensors.acpibat0.amphour4=5.20 Ah (design capacity)
hw.sensors.acpibat0.raw0=2 (battery full), OK
hw.sensors.kate0.temp0=44.00 degC
hw.sensors.kate0.temp2=44.00 degC
hw.sensors.softraid0.drive0=online (sd1), OK