apm with clct0 issue Dell Latitude L400, 3.9-beta

classic Classic list List threaded Threaded
1 message Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

apm with clct0 issue Dell Latitude L400, 3.9-beta

Arndt Stajta
Synopsis:       apm issues with clct0 driver
Confidential:   no
Severity:       non-critical
Priority:       low
Responsible:    bugs
State:          open
Class:          sw-bug
Submitter-Id:   net
Arrival-Date:  
Last-Modified:
Originator:    
Organization:
Release:    OpenBSD 3.9-beta (GENERIC) #605: Mon Feb 20 13:37:54 MST
2006    

Environment:
 
  System      : OpenBSD 3.9
  Architecture: OpenBSD.i386
  Machine     : i386

Description:
Sorry if this one of the known bugs which are documented in the
man-page.

Everytime i used the "Suspend" function on the keyboard, the apm -z or
closing the lit
of the notebook, I'm seeing a error message in Xconsole window or on the
console after the wake up:
clct0: AC97 write fail (DCV!=0) for add=0x26 data=0x7f0f

I have read that could be caused by the BIOS powermanagement, i disabled
it
the error message still appears.


dmesg:
OpenBSD 3.9-beta (GENERIC) #605: Mon Feb 20 13:37:54 MST 2006
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC
cpu0: Intel Pentium III ("GenuineIntel" 686-class) 498 MHz
cpu0:
FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,MMX,FXSR,SSE
real mem  = 267952128 (261672K)
avail mem = 237502464 (231936K)
using 3296 buffers containing 13500416 bytes (13184K) of memory
mainbus0 (root)
bios0 at mainbus0: AT/286+(83) BIOS, date 05/09/03, BIOS32 rev. 0 @
0xfd7a0
apm0 at bios0: Power Management spec V1.2
apm0: battery life expectancy 82%
apm0: AC off, battery charge high
apm0: flags 30102 dobusy 0 doidle 1
pcibios0 at bios0: rev 2.1 @ 0xfd7a0/0x860
pcibios0: PCI IRQ Routing Table rev 1.0 @ 0xfdf40/160 (8 entries)
pcibios0: PCI Interrupt Router at 000:07:0 ("Intel 82371FB ISA" rev
0x00)
pcibios0: PCI bus #2 is the last bus
WARNING: can't reserve area for I/O APIC.
bios0: ROM list: 0xc0000/0x10000 0xd0000/0x800! 0xdc000/0x4000!
cpu0 at mainbus0
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (no bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel 82443BX AGP" rev 0x03
ppb0 at pci0 dev 1 function 0 "Intel 82443BX AGP" rev 0x03
pci1 at ppb0 bus 1
vga1 at pci1 dev 0 function 0 "ATI Mobility 1" rev 0x64
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
pcib0 at pci0 dev 7 function 0 "Intel 82371AB PIIX4 ISA" rev 0x02
pciide0 at pci0 dev 7 function 1 "Intel 82371AB IDE" rev 0x01: DMA,
channel 0 wired to compatibility, channel 1 wired to compatibility
wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <IC25N020ATDA04-0>
wd0: 16-sector PIO, LBA, 19077MB, 39070080 sectors
wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2
pciide0: channel 1 disabled (no drives)
uhci0 at pci0 dev 7 function 2 "Intel 82371AB USB" rev 0x01: irq 11
usb0 at uhci0: USB revision 1.0
uhub0 at usb0
uhub0: Intel UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
piixpm0 at pci0 dev 7 function 3 "Intel 82371AB Power" rev 0x03: SMI
iic0 at piixpm0
clct0 at pci0 dev 8 function 0 "Cirrus Logic CS4281 CrystalClear" rev
0x01 irq 10
ac97: codec id 0x43525914 (Cirrus Logic CS4297A rev 4)
ac97: codec features headphone, 20 bit DAC, 18 bit ADC, Crystal Semi 3D
audio0 at clct0
cbb0 at pci0 dev 10 function 0 "Texas Instruments PCI1410 CardBus" rev
0x01: irq 10
xl0 at pci0 dev 13 function 0 "3Com 3c905C 100Base-TX" rev 0x78: irq 10,
address 00:06:5b:31:4a:69
bmtphy0 at xl0 phy 24: Broadcom 3C905C internal PHY, rev. 7
"AT&T/Lucent LTMODEM" rev 0x01 at pci0 dev 16 function 0 not configured
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
pckbc0: using irq 12 for aux slot
wsmouse0 at pms0 mux 0
pcppi0 at isa0 port 0x61
midi0 at pcppi0: <PC speaker>
spkr0 at pcppi0
lpt0 at isa0 port 0x378/4 irq 7
npx0 at isa0 port 0xf0/16: using exception 16
pccom0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
fdc0 at isa0 port 0x3f0/6 irq 6 drq 2
cardslot0 at cbb0 slot 0 flags 0
cardbus0 at cardslot0: bus 2 device 0 cacheline 0x8, lattimer 0x20
pcmcia0 at cardslot0
biomask ef6d netmask ef6d ttymask ffef
pctr: 686-class user-level performance counters enabled
mtrr: Pentium Pro MTRR support
an0 at pcmcia0 function 0 "Cisco Systems, 350 Series Wireless LAN
Adapter"
an0: Firmware 4.25.1e, Radio: 802.11 DS, address: 00:09:43:b3:10:55
dkcsum: wd0 matches BIOS drive 0x80
root on wd0a
rootdev=0x0 rrootdev=0x300 rawdev=0x302
an0 detached
clct0: AC97 write fail (DCV!=0) for add=0x26 data=0x7f0f
clct0: AC97 write fail (DCV!=0) for add=0x26 data=0x7f0f
clct0: AC97 write fail (DCV!=0) for add=0x26 data=0x7f0f
umass0 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 0
umass0: USB Mass Storage USB Mass Storage, rev 1.10/1.00, addr 2
umass0: using SCSI over Bulk-Only
scsibus0 at umass0: 2 targets
sd0 at scsibus0 targ 1 lun 0: <USB-DISK, FREEDIK-LWFORMAT, 1.06> SCSI0
0/direct removable
sd0: 63MB, 63 cyl, 64 head, 32 sec, 512 bytes/sec, 130752 sec total
umass0: at uhub0 port 1 (addr 2) disconnected
sd0 detached
scsibus0 detached
umass0 detached
umass0 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 0
umass0: USB Mass Storage USB Mass Storage, rev 1.10/1.00, addr 2
umass0: using SCSI over Bulk-Only
scsibus0 at umass0: 2 targets
sd0 at scsibus0 targ 1 lun 0: <USB-DISK, FREEDIK-LWFORMAT, 1.06> SCSI0
0/direct removable
sd0: 63MB, 63 cyl, 64 head, 32 sec, 512 bytes/sec, 130752 sec total
umass0: at uhub0 port 1 (addr 2) disconnected
sd0 detached
scsibus0 detached
umass0 detached
umass0 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 0
umass0: USB Mass Storage USB Mass Storage, rev 1.10/1.00, addr 2
umass0: using SCSI over Bulk-Only
scsibus0 at umass0: 2 targets
sd0 at scsibus0 targ 1 lun 0: <USB-DISK, FREEDIK-LWFORMAT, 1.06> SCSI0
0/direct removable
sd0: 63MB, 63 cyl, 64 head, 32 sec, 512 bytes/sec, 130752 sec total