Quantcast

X crash switching consoles when using xenodm

Previous Topic Next Topic
 
classic Classic list List threaded Threaded
1 message Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

X crash switching consoles when using xenodm

joshua stein-3
>Synopsis: X crashes when switching consoles with xenodm
>Category: system
>Environment:
        System      : OpenBSD 6.1
        Details     : OpenBSD 6.1-current (GENERIC.MP) #57: Sun May 14 10:52:05 MDT 2017
                         [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP

        Architecture: OpenBSD.amd64
        Machine     : amd64
>Description:
    With xenodm enabled via rcctl, I think a race is happening when
    X starts up before init finishes /etc/rc and spawns gettys.
    Upon first switch to a console via Ctrl+Alt+F1, X will log:

        [    59.798] (EE) wsfb(0): error setting text mode Inappropriate ioctl for device

    Upon switching back to X with Ctrl+Alt+F5, X will log more
    errors and exit:

    [    22.783] (EE) wsfb(0): ioctl WSDISPLAYIO_SMODE: Inappropriate ioctl for device
    [    22.783] (EE)
    Fatal server error:
    [    22.783] (EE) EnterVT failed for screen 0
    [    22.783] (EE)
    [    22.783] (EE)
    Please consult the The X.Org Foundation support
         at http://wiki.x.org
     for help.
    [    22.783] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
    [    22.783] (EE)
    [    22.784] (EE) ws: /dev/wsmouse: unknown command 4
    [    22.785] (EE) wsfb(0): error setting text mode Inappropriate ioctl for device
    [    22.785] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.

>How-To-Repeat:
    rcctl enable xenodm
    reboot
    wait for X to come up (no need to login)
    Ctrl+Alt+F1
    Ctrl+Alt+F5
    (crash)

    The crash will only happen on the first time after boot, and
    only if X/xenodm was started early from /etc/rc.  If you start
    it from rc.local after a delay, it will not crash:

    (sleep 2; /usr/X11R6/bin/xenodm) &
>Fix:
    dunno

dmesg:
OpenBSD 6.1-current (GENERIC.MP) #57: Sun May 14 10:52:05 MDT 2017
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
RTC BIOS diagnostic error 80<clock_battery>
real mem = 4186648576 (3992MB)
avail mem = 4053966848 (3866MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.8 @ 0x8c4fd000 (69 entries)
bios0: vendor INSYDE Corp. version "A04" date 08/06/2016
bios0: Timi TM1612
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP TCPA UEFI UEFI SSDT SSDT TPM2 MSDM SSDT SSDT DBGP DBG2 ASF! ASPT BOOT DBGP HPET LPIT APIC MCFG SSDT SSDT SSDT SSDT SSDT SSDT SSDT DMAR FPDT WPBT BGRT
acpi0: wakeup devices PEGP(S4) PEG0(S4) PEGP(S4) PEG1(S4) PEGP(S4) PEG2(S4) PWRB(S4) LID0(S3) GLAN(S4) XHC_(S3) XDCI(S4) HDAS(S4) RP01(S4) RP02(S4) RP03(S4) RP04(S4) [...]
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpihpet0 at acpi0: 23999999 Hz
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Core(TM) m3-6Y30 CPU @ 0.90GHz, 1512.00 MHz
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT
cpu0: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu0: TSC frequency 1512000000 Hz
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 10 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 23MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.1.2.4.1.1.1, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 2 (application processor)
cpu1: Intel(R) Core(TM) m3-6Y30 CPU @ 0.90GHz, 1512.00 MHz
cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT
cpu1: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu1: smt 0, core 1, package 0
cpu2 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu2: Intel(R) Core(TM) m3-6Y30 CPU @ 0.90GHz, 1512.00 MHz
cpu2: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT
cpu2: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu2: smt 1, core 0, package 0
cpu3 at mainbus0: apid 3 (application processor)
cpu3: Intel(R) Core(TM) m3-6Y30 CPU @ 0.90GHz, 1512.00 MHz
cpu3: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT
cpu3: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu3: smt 1, core 1, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 120 pins
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xe0000000, bus 0-255
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus -1 (PEG0)
acpiprt2 at acpi0: bus -1 (PEG1)
acpiprt3 at acpi0: bus -1 (PEG2)
acpiprt4 at acpi0: bus 1 (RP01)
acpiprt5 at acpi0: bus -1 (RP02)
acpiprt6 at acpi0: bus -1 (RP03)
acpiprt7 at acpi0: bus -1 (RP04)
acpiprt8 at acpi0: bus -1 (RP05)
acpiprt9 at acpi0: bus -1 (RP06)
acpiprt10 at acpi0: bus -1 (RP07)
acpiprt11 at acpi0: bus -1 (RP08)
acpiprt12 at acpi0: bus 2 (RP09)
acpiprt13 at acpi0: bus -1 (RP10)
acpiprt14 at acpi0: bus -1 (RP11)
acpiprt15 at acpi0: bus -1 (RP12)
acpiprt16 at acpi0: bus -1 (RP13)
acpiprt17 at acpi0: bus -1 (RP14)
acpiprt18 at acpi0: bus -1 (RP15)
acpiprt19 at acpi0: bus -1 (RP16)
acpiprt20 at acpi0: bus -1 (RP17)
acpiprt21 at acpi0: bus -1 (RP18)
acpiprt22 at acpi0: bus -1 (RP19)
acpiprt23 at acpi0: bus -1 (RP20)
acpicpu0 at acpi0: C3(200@1034 mwait.1@0x60), C2(200@151 mwait.1@0x33), C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu1 at acpi0: C3(200@1034 mwait.1@0x60), C2(200@151 mwait.1@0x33), C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu2 at acpi0: C3(200@1034 mwait.1@0x60), C2(200@151 mwait.1@0x33), C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu3 at acpi0: C3(200@1034 mwait.1@0x60), C2(200@151 mwait.1@0x33), C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpipwrres0 at acpi0: PG00, resource for PEG0
acpipwrres1 at acpi0: PG01, resource for PEG1
acpipwrres2 at acpi0: PG02, resource for PEG2
acpipwrres3 at acpi0: FN00, resource for FAN0
acpitz0 at acpi0: critical temperature is 105 degC
"PNP0C14" at acpi0 not configured
"INT33D3" at acpi0 not configured
"INT33D5" at acpi0 not configured
acpibtn0 at acpi0: PWRB
acpibtn1 at acpi0: LID0
acpiac0 at acpi0: AC unit online
acpibat0 at acpi0: BAT0 serial 01FA type Li-ion
"INT3F0D" at acpi0 not configured
"MSFT0001" at acpi0 not configured
"INT3403" at acpi0 not configured
"INT3403" at acpi0 not configured
"INT344B" at acpi0 not configured
"SYNA3105" at acpi0 not configured
"PNP0C14" at acpi0 not configured
"INT33A1" at acpi0 not configured
"MSFT0101" at acpi0 not configured
"INT3400" at acpi0 not configured
"INT340E" at acpi0 not configured
"PNP0C0B" at acpi0 not configured
acpivideo0 at acpi0: GFX0
acpivout0 at acpivideo0: DD1F
cpu0: Enhanced SpeedStep 1512 MHz: speeds: 1501, 1500, 1400, 1300, 1200, 1100, 1000, 900, 800, 700, 600, 500, 400 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 vendor "Intel", unknown product 0x190c rev 0x08
vendor "Intel", unknown product 0x191e (class display subclass VGA, rev 0x07) at pci0 dev 2 function 0 not configured
vendor "Intel", unknown product 0x1903 (class DASP subclass miscellaneous, rev 0x08) at pci0 dev 4 function 0 not configured
xhci0 at pci0 dev 20 function 0 "Intel 100 Series xHCI" rev 0x21: msi
usb0 at xhci0: USB revision 3.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel xHCI root hub" rev 3.00/1.00 addr 1
vendor "Intel", unknown product 0x9d60 (class DASP subclass miscellaneous, rev 0x21) at pci0 dev 21 function 0 not configured
vendor "Intel", unknown product 0x9d61 (class DASP subclass miscellaneous, rev 0x21) at pci0 dev 21 function 1 not configured
"Intel 100 Series MEI" rev 0x21 at pci0 dev 22 function 0 not configured
ahci0 at pci0 dev 23 function 0 "Intel 100 Series AHCI" rev 0x21: msi, AHCI 1.3.1
ahci0: PHY offline on port 0
ahci0: PHY offline on port 1
scsibus1 at ahci0: 32 targets
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 100 Series PCIE" rev 0xf1: msi
pci1 at ppb0 bus 1
nvme0 at pci1 dev 0 function 0 vendor "Samsung", unknown product 0xa804 rev 0x00: msi, NVMe 1.2
nvme0: SAMSUNG MZVLW256HEHP-00000, firmware CXB7201Q, serial S33VNX0J132585
scsibus2 at nvme0: 1 targets
sd0 at scsibus2 targ 0 lun 0: <NVMe, SAMSUNG MZVLW256, CXB7> SCSI4 0/direct fixed
sd0: 244198MB, 512 bytes/sector, 500118192 sectors
ppb1 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 100 Series PCIE" rev 0xf1: msi
pci2 at ppb1 bus 2
iwm0 at pci2 dev 0 function 0 "Intel Dual Band Wireless AC 8260" rev 0x3a, msi
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 100 Series LPC" rev 0x21
"Intel 100 Series PMC" rev 0x21 at pci0 dev 31 function 2 not configured
azalia0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 100 Series HD Audio" rev 0x21: msi
azalia0: codecs: Realtek/0x0235, Intel/0x2809, using Realtek/0x0235
audio0 at azalia0
ichiic0 at pci0 dev 31 function 4 "Intel 100 Series SMBus" rev 0x21: apic 2 int 16
iic0 at ichiic0
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
vmm0 at mainbus0: VMX/EPT
efifb0 at mainbus0: 1920x1080, 32bpp
wsdisplay0 at efifb0 mux 1: console (std, vt100 emulation), using wskbd0
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
ugen0 at uhub0 port 3 "Intel Bluetooth" rev 2.00/0.01 addr 2
vscsi0 at root
scsibus3 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus4 at softraid0: 256 targets
sd1 at scsibus4 targ 1 lun 0: <OPENBSD, SR CRYPTO, 006> SCSI2 0/direct fixed
sd1: 244096MB, 512 bytes/sector, 499910128 sectors
root on sd1a (50a6ea8f59747d76.a) swap on sd1b dump on sd1b
iwm0: hw rev 0x200, fw ver 16.242414.0, address 00:c2:c6:f0:72:c9

usbdevs:
Controller /dev/usb0:
addr 1: super speed, self powered, config 1, xHCI root hub(0x0000), Intel(0x8086), rev 1.00
 port 1 disabled
 port 2 disabled
 port 3 addr 2: full speed, self powered, config 1, Bluetooth(0x0a2b), Intel(0x8087), rev 0.01
 port 4 disabled
 port 5 disabled
 port 6 disabled
 port 7 disabled
 port 8 disabled
 port 9 disabled
 port 10 disabled
 port 11 disabled
 port 12 disabled
 port 13 disabled
 port 14 disabled
 port 15 disabled
 port 16 disabled



Xorg.0.log:

[    13.640] (--) checkDevMem: using aperture driver /dev/xf86
[    13.687] (--) Using wscons driver on /dev/ttyC4
[    13.704]
X.Org X Server 1.18.4
Release Date: 2016-07-19
[    13.704] X Protocol Version 11, Revision 0
[    13.704] Build Operating System: OpenBSD 6.1 amd64
[    13.704] Current Operating System: OpenBSD mi.superblock.net 6.1 GENERIC.MP#103 amd64
[    13.705] Build Date: 14 May 2017  07:44:28PM
[    13.705]  
[    13.705] Current version of pixman: 0.34.0
[    13.705] Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
[    13.705] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    13.705] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sun May 14 21:43:10 2017
[    13.707] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[    13.707] (==) Using system config directory "/usr/X11R6/share/X11/xorg.conf.d"
[    13.709] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[    13.710] (==) No screen section available. Using defaults.
[    13.710] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[    13.710] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[    13.711] (==) No device specified for screen "Default Screen Section".
        Using the first device section listed.
[    13.711] (**) |   |-->Device "default device"
[    13.711] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
        Using a default monitor configuration.
[    13.711] (==) Disabling SIGIO handlers for input devices
[    13.712] (==) Automatically adding devices
[    13.712] (==) Automatically enabling devices
[    13.712] (==) Not automatically adding GPU devices
[    13.712] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[    13.721] (==) FontPath set to:
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF/,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/OTF/,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/
[    13.721] (==) ModulePath set to "/usr/X11R6/lib/modules"
[    13.721] (II) The server relies on wscons to provide the list of input devices.
        If no devices become available, reconfigure wscons or disable AutoAddDevices.
[    13.721] (II) Loader magic: 0x11f95b934020
[    13.721] (II) Module ABI versions:
[    13.721] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    13.721] X.Org Video Driver: 20.0
[    13.721] X.Org XInput driver : 22.1
[    13.721] X.Org Server Extension : 9.0
[    13.722] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:191e:1d72:1501 rev 7, Mem @ 0xb0000000/16777216, 0xa0000000/268435456, I/O @ 0x00003000/64
[    13.722] (II) LoadModule: "glx"
[    13.727] (II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libglx.so
[    13.744] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[    13.744] compiled for 1.18.4, module version = 1.0.0
[    13.744] ABI class: X.Org Server Extension, version 9.0
[    13.744] (==) AIGLX enabled
[    13.744] (II) LoadModule: "wsfb"
[    13.746] (II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/drivers/wsfb_drv.so
[    13.747] (II) Module wsfb: vendor="X.Org Foundation"
[    13.747] compiled for 1.18.4, module version = 0.4.1
[    13.747] ABI class: X.Org Video Driver, version 20.0
[    13.747] (II) wsfb: driver for wsdisplay framebuffer: wsfb
[    13.747] (WW) Falling back to old probe method for wsfb
[    13.748] (II) wsfb(0): using default device
[    13.748] (II) wsfb(0): Creating default Display subsection in Screen section
        "Default Screen Section" for depth/fbbpp 24/32
[    13.748] (==) wsfb(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[    13.748] (==) wsfb(0): RGB weight 888
[    13.748] (==) wsfb(0): Default visual is TrueColor
[    13.748] (==) wsfb(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[    13.748] (II) wsfb(0): Vidmem: 8100k
[    13.748] (==) wsfb(0): DPI set to (96, 96)
[    13.748] (**) wsfb(0): Using "Shadow Framebuffer"
[    13.748] (II) Loading sub module "shadow"
[    13.748] (II) LoadModule: "shadow"
[    13.754] (II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libshadow.so
[    13.755] (II) Module shadow: vendor="X.Org Foundation"
[    13.755] compiled for 1.18.4, module version = 1.1.0
[    13.755] ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    13.755] (II) Loading sub module "fb"
[    13.755] (II) LoadModule: "fb"
[    13.760] (II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libfb.so
[    13.762] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[    13.762] compiled for 1.18.4, module version = 1.0.0
[    13.762] ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    13.762] (--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
[    13.766] (==) wsfb(0): Backing store enabled
[    13.768] (==) RandR enabled
[    13.817] (II) AIGLX: Screen 0 is not DRI2 capable
[    13.818] (EE) AIGLX: reverting to software rendering
[    13.876] (II) AIGLX: enabled GLX_MESA_copy_sub_buffer
[    13.879] (II) AIGLX: Loaded and initialized swrast
[    13.879] (II) GLX: Initialized DRISWRAST GL provider for screen 0
[    14.069] (II) config/wscons: checking input device /dev/wskbd
[    14.069] (II) wskbd: ignoring "user" layout
[    14.069] (II) LoadModule: "kbd"
[    14.070] (II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/input/kbd_drv.so
[    14.071] (II) Module kbd: vendor="X.Org Foundation"
[    14.071] compiled for 1.18.4, module version = 1.9.0
[    14.071] Module class: X.Org XInput Driver
[    14.071] ABI class: X.Org XInput driver, version 22.1
[    14.071] (II) Using input driver 'kbd' for '/dev/wskbd'
[    14.071] (**) /dev/wskbd: always reports core events
[    14.071] (**) /dev/wskbd: always reports core events
[    14.071] (**) Option "Protocol" "standard"
[    14.071] (**) Option "XkbRules" "base"
[    14.071] (**) Option "XkbModel" "pc105"
[    14.071] (**) Option "XkbLayout" "us"
[    14.071] (II) XINPUT: Adding extended input device "/dev/wskbd" (type: KEYBOARD, id 6)
[    14.084] (II) config/wscons: checking input device /dev/wsmouse
[    14.084] (II) LoadModule: "ws"
[    14.085] (II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/input/ws_drv.so
[    14.085] (II) Module ws: vendor="X.Org Foundation"
[    14.085] compiled for 1.18.4, module version = 1.3.0
[    14.085] Module class: X.Org XInput Driver
[    14.085] ABI class: X.Org XInput driver, version 22.1
[    14.085] (II) Using input driver 'ws' for '/dev/wsmouse'
[    14.086] (**) /dev/wsmouse: always reports core events
[    14.086] (II) ws: /dev/wsmouse: debuglevel 0
[    14.086] (**) Option "Device" "/dev/wsmouse"
[    14.086] (**) ws: /dev/wsmouse: ZAxisMapping: buttons 4 and 5
[    14.086] (**) ws: /dev/wsmouse: WAxisMapping: buttons 6 and 7
[    14.086] (**) ws: /dev/wsmouse: associated screen: 0
[    14.086] (II) ws: /dev/wsmouse: minimum x position: 0
[    14.086] (II) ws: /dev/wsmouse: maximum x position: 1919
[    14.086] (II) ws: /dev/wsmouse: minimum y position: 0
[    14.086] (II) ws: /dev/wsmouse: maximum y position: 1079
[    14.086] (==) ws: /dev/wsmouse: Buttons: 7
[    14.086] (**) ws: /dev/wsmouse: YAxisMapping: buttons 4 and 5
[    14.086] (II) XINPUT: Adding extended input device "/dev/wsmouse" (type: MOUSE, id 7)
[    14.086] (**) /dev/wsmouse: (accel) keeping acceleration scheme 1
[    14.086] (**) /dev/wsmouse: (accel) acceleration profile 0
[    14.086] (**) /dev/wsmouse: (accel) acceleration factor: 2.000
[    14.086] (**) /dev/wsmouse: (accel) acceleration threshold: 4
[    16.606] (EE) wsfb(0): error setting text mode Inappropriate ioctl for device
[    22.783] (EE) wsfb(0): ioctl WSDISPLAYIO_SMODE: Inappropriate ioctl for device
[    22.783] (EE)
Fatal server error:
[    22.783] (EE) EnterVT failed for screen 0
[    22.783] (EE)
[    22.783] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
         at http://wiki.x.org
 for help.
[    22.783] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[    22.783] (EE)
[    22.784] (EE) ws: /dev/wsmouse: unknown command 4
[    22.785] (EE) wsfb(0): error setting text mode Inappropriate ioctl for device
[    22.785] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.

Loading...