Thinkpad x230 usb3 xhci(4) issues with usb drives

Previous Topic Next Topic
 
classic Classic list List threaded Threaded
4 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Thinkpad x230 usb3 xhci(4) issues with usb drives

merino
Hello,

OpenBSD 6.2 doesn't work well with the usb3 ports on my Thinkpad x230.
I tried to create a partition on a usb drive with XHCI_DEBUG enabled,
in hope it can be of help to find out what went wrong so that we can
improve xhci(4). No such issues with the usb2 port.

I tested multiple usb drives and got similar results, below is just the
test case with one though. Please let me know if I should submit more
reports with other usb drives.

Attached is the dmesg output after booting OpenBSD 6.2, plugging in the
usb drive, running "fdisk -iy sd2", creating a partition with disklabel
and running "newfs sd2a". "newfs" hangs, sometimes this happens on
"disklabel". I waited about 10 minutes after i got the following
message in newfs, before removing the drive and getting dmesg output:

/dev/rsd2a: 118267.5MB in 242211936 sectors of 512 bytes
585 cylinder groups of 202.47MB, 12958 blocks, 25984 inodes each
newfs: wtfs: write error on block 16: Input/output error

dmesg:

OpenBSD 6.2-stable (GENERIC.MP) #1: Fri Dec 29 14:31:06 UTC 2017
     anon@sage:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 8494604288 (8101MB)
avail mem = 8230137856 (7848MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.7 @ 0xbff28020 (10 entries)
bios0: vendor coreboot version "CBET4000 4.6-196-g0fb6568" date
05/22/2017
bios0: LENOVO 2325YBN
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP SSDT MCFG TCPA APIC DMAR HPET
acpi0: wakeup devices HDEF(S4) EHC1(S4) EHC2(S4) XHC_(S4) SLPB(S3)
LID_(S3)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xf8000000, bus 0-63
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Core(TM) i5-3320M CPU @ 2.60GHz, 2594.46 MHz
cpu0:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,FSGSBASE,SMEP,ERMS,SENSOR,ARAT
cpu0: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu0: TSC frequency 2594455560 Hz
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 10 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 99MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.1.1.2, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Core(TM) i5-3320M CPU @ 2.60GHz, 2594.11 MHz
cpu1:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,FSGSBASE,SMEP,ERMS,SENSOR,ARAT
cpu1: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu1: smt 1, core 0, package 0
cpu2 at mainbus0: apid 2 (application processor)
cpu2: Intel(R) Core(TM) i5-3320M CPU @ 2.60GHz, 2594.11 MHz
cpu2:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,FSGSBASE,SMEP,ERMS,SENSOR,ARAT
cpu2: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu2: smt 0, core 1, package 0
cpu3 at mainbus0: apid 3 (application processor)
cpu3: Intel(R) Core(TM) i5-3320M CPU @ 2.60GHz, 2594.11 MHz
cpu3:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,FSGSBASE,SMEP,ERMS,SENSOR,ARAT
cpu3: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu3: smt 1, core 1, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 24 pins
acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
acpiprt0 at acpi0: bus 1 (RP01)
acpiprt1 at acpi0: bus 2 (RP02)
acpiprt2 at acpi0: bus 3 (RP03)
acpiprt3 at acpi0: bus -1 (RP04)
acpiprt4 at acpi0: bus -1 (RP05)
acpiprt5 at acpi0: bus -1 (RP06)
acpiprt6 at acpi0: bus -1 (RP07)
acpiprt7 at acpi0: bus -1 (RP08)
acpiprt8 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiec0 at acpi0
acpicpu0 at acpi0: C3(200@90 mwait.1@0x30), C2(500@63 mwait.1@0x10),
C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu1 at acpi0: C3(200@90 mwait.1@0x30), C2(500@63 mwait.1@0x10),
C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu2 at acpi0: C3(200@90 mwait.1@0x30), C2(500@63 mwait.1@0x10),
C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu3 at acpi0: C3(200@90 mwait.1@0x30), C2(500@63 mwait.1@0x10),
C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpitz0 at acpi0: critical temperature is 127 degC
acpitz1 at acpi0: critical temperature is 99 degC
acpithinkpad0 at acpi0
acpiac0 at acpi0: AC unit offline
acpibat0 at acpi0: BAT0 model "45N1029" serial 17063 type LION oem "LGC"
acpibat1 at acpi0: BAT1 not present
acpibtn0 at acpi0: SLPB
acpibtn1 at acpi0: LID_
"PNP0F13" at acpi0 not configured
"BOOT0000" at acpi0 not configured
acpivideo0 at acpi0: GFX0
acpivout0 at acpivideo0: LCD0
cpu0: Enhanced SpeedStep 2594 MHz: speeds: 2601, 2600, 2400, 2200, 2000,
1800, 1600, 1400, 1200 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel Core 3G Host" rev 0x09
inteldrm0 at pci0 dev 2 function 0 "Intel HD Graphics 4000" rev 0x09
drm0 at inteldrm0
inteldrm0: msi
inteldrm0: 1366x768, 32bpp
wsdisplay0 at inteldrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
"Intel Core 3G Thermal" rev 0x09 at pci0 dev 4 function 0 not configured
xhci0 at pci0 dev 20 function 0 "Intel 7 Series xHCI" rev 0x04: msi
xhci0: xHCI version 1.0
xhci0: CAPLENGTH=0x80
xhci0: DOORBELL=0x3000
xhci0: RUNTIME=0x2000
xhci0: 32 bytes context
xhci0: supported page size 0x00000001
xhci0: 8 ports and 32 slots
xhci0: 16 scratch pages
xhci0: USB3PRM / USB3.0 configurable ports: 0x0000000f
xhci0: USB3_PSSEN / Enabled USB3.0 ports under xHCI: 0x0000000f
xhci0: XUSB2PRM / USB2.0 ports can switch from EHCI to xHCI:0x0000000f
xhci0: XUSB2PR / USB2.0 ports under xHCI: 0x0000000f
usb0 at xhci0: USB revision 3.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel xHCI root hub" rev
3.00/1.00 addr 1
xhci0: DCBAAP=00x1d61000
xhci0: CRCR=00 (0000000001d62000)
xhci0: ERSTBA=00xbff05000
xhci0: ERDP=00x1d63000
xhci0: USBCMD=0x5
xhci0: IMAN=0x2
"Intel 7 Series MEI" rev 0x04 at pci0 dev 22 function 0 not configured
em0 at pci0 dev 25 function 0 "Intel 82579LM" rev 0x04: msi, address
3c:97:0e:b7:ad:91
ehci0 at pci0 dev 26 function 0 "Intel 7 Series USB" rev 0x04: apic 2
int 21
usb1 at ehci0: USB revision 2.0
uhub1 at usb1 configuration 1 interface 0 "Intel EHCI root hub" rev
2.00/1.00 addr 1
azalia0 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 7 Series HD Audio" rev 0x04:
msi
azalia0: codecs: Realtek ALC269, Intel/0x2806, using Realtek ALC269
audio0 at azalia0
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 7 Series PCIE" rev 0xc4
pci1 at ppb0 bus 1
sdhc0 at pci1 dev 0 function 0 "Ricoh 5U823 SD/MMC" rev 0x04: apic 2 int
16
sdhc0: SDHC 3.0, 50 MHz base clock
sdmmc0 at sdhc0: 4-bit, sd high-speed, mmc high-speed, dma
ppb1 at pci0 dev 28 function 1 "Intel 7 Series PCIE" rev 0xc4
pci2 at ppb1 bus 2
athn0 at pci2 dev 0 function 0 "Atheros AR9285" rev 0x01: apic 2 int 17
athn0: AR9285 rev 2 (1T1R), ROM rev 14, address 64:27:37:14:46:5f
ppb2 at pci0 dev 28 function 2 "Intel 7 Series PCIE" rev 0xc4: msi
pci3 at ppb2 bus 3
ehci1 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 7 Series USB" rev 0x04: apic 2
int 19
usb2 at ehci1: USB revision 2.0
uhub2 at usb2 configuration 1 interface 0 "Intel EHCI root hub" rev
2.00/1.00 addr 1
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel QM77 LPC" rev 0x04
ahci0 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 7 Series AHCI" rev 0x04: msi,
AHCI 1.3
ahci0: port 0: 6.0Gb/s
scsibus1 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <ATA, SAMSUNG MZ7TD256, DXT0> SCSI3
0/direct fixed naa.5002538500000000
sd0: 244198MB, 512 bytes/sector, 500118192 sectors, thin
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 7 Series SMBus" rev 0x04: apic
2 int 23
iic0 at ichiic0
iic0: addr 0x24 03=04 09=41 0a=46 0b=16 0c=06 0d=29 0e=12 0f=17 words
00=00ff 01=00ff 02=00ff 03=04ff 04=00ff 05=00ff 06=00ff 07=00ff
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 4GB DDR3 SDRAM PC3-12800 SO-DIMM
spdmem1 at iic0 addr 0x51: 4GB DDR3 SDRAM PC3-12800 SO-DIMM
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
wsmouse0 at pms0 mux 0
wsmouse1 at pms0 mux 0
pms0: Synaptics clickpad, firmware 8.1, 0x1e2b1 0x940300
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
vmm0 at mainbus0: VMX/EPT
error: [drm:pid0:cpt_set_fifo_underrun_reporting] *ERROR* uncleared pch
fifo underrun on pch transcoder A
error: [drm:pid0:intel_pch_fifo_underrun_irq_handler] *ERROR* PCH
transcoder A FIFO underrun
uhub3 at uhub1 port 1 configuration 1 interface 0 "Intel Rate Matching
Hub" rev 2.00/0.00 addr 2
ugen0 at uhub3 port 4 "Broadcom Corp BCM20702A0" rev 2.00/1.12 addr 3
uvideo0 at uhub3 port 6 configuration 1 interface 0 "Chicony Electronics
Co., Ltd. Integrated Camera" rev 2.00/5.20 addr 4
video0 at uvideo0
uhub4 at uhub2 port 1 configuration 1 interface 0 "Intel Rate Matching
Hub" rev 2.00/0.00 addr 2
vscsi0 at root
scsibus2 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus3 at softraid0: 256 targets
sd1 at scsibus3 targ 1 lun 0: <OPENBSD, SR CRYPTO, 006> SCSI2 0/direct
fixed
sd1: 244190MB, 512 bytes/sector, 500102858 sectors
root on sd1a (d8858b99176db494.a) swap on sd1b dump on sd1b
xhci0: port=6 change=0x40
xhci0: port=6 change=0x40
xhci0: xhci_cmd_slot_control
xhci0: dev 1, input=0xffffff0002080000 slot=0xffffff0002080020
ep0=0xffffff0002080040
xhci0: dev 1, setting DCBAA to 0x0000000002081000
xhci_pipe_init: pipe=0xffff800000b50000 addr=0 depth=1 port=6 speed=4
dev 1 dci 1 (epAddr=0x0)
xhci0: xhci_cmd_set_address BSR=1
xhci0: xhci_cmd_set_address BSR=0
xhci0: dev 1 addr 1
umass0 at uhub0 port 6 configuration 1 interface 0 "Kingston DT Elite
G2" rev 3.10/1.00 addr 2
umass0: using SCSI over Bulk-Only
xhci_pipe_init: pipe=0xffff800000ba6000 addr=2 depth=1 port=6 speed=4
dev 1 dci 4 (epAddr=0x2)
xhci0: xhci_cmd_configure_ep dev 1
xhci_pipe_init: pipe=0xffff800000ba7000 addr=2 depth=1 port=6 speed=4
dev 1 dci 3 (epAddr=0x81)
xhci0: xhci_cmd_configure_ep dev 1
scsibus4 at umass0: 2 targets, initiator 0
sd2 at scsibus4 targ 1 lun 0: <Kingston, DT Elite G2, PMAP> SCSI4
0/direct removable serial.095116d5E191220809AC
sd2: 118272MB, 512 bytes/sector, 242221056 sectors
xhci_abort_xfer: xfer=0xffffff023a1f81e0 status=IN_PROGRESS err=TIMEOUT
actlen=0 len=8192 idx=67
xhci0: xhci_cmd_stop_ep dev 1 dci 4
xhci_event_xfer: stopped xfer=0xffffff023a1f81e0
xhci0: xhci_cmd_set_tr_deq_async dev 1 dci 4
xhci0: txerr? code 4
xhci_abort_xfer: xfer=0xffffff023a1f80f0 status=IN_PROGRESS err=TIMEOUT
actlen=0 len=31 idx=69
xhci0: xhci_cmd_stop_ep dev 1 dci 4
xhci0: event error code=19, result=33
trb=0xffff800032dc4120 (0x0000000001d62070 0x13000000 0x1008400)
xhci0: error stopping endpoint
xhci0: xhci_cmd_set_tr_deq_async dev 1 dci 4
xhci_abort_xfer: xfer=0xffffff023a1f80f0 status=IN_PROGRESS err=TIMEOUT
actlen=0 len=31 idx=70
xhci0: xhci_cmd_stop_ep dev 1 dci 4
xhci0: event error code=19, result=33
trb=0xffff800032dc4120 (0x0000000001d62090 0x13000000 0x1008400)
xhci0: error stopping endpoint
xhci0: xhci_cmd_set_tr_deq_async dev 1 dci 4
xhci_abort_xfer: xfer=0xffffff023a1f80f0 status=IN_PROGRESS err=TIMEOUT
actlen=0 len=31 idx=71
xhci0: xhci_cmd_stop_ep dev 1 dci 4
xhci0: event error code=19, result=33
trb=0xffff800032dc4120 (0x0000000001d620b0 0x13000000 0x1008400)
xhci0: error stopping endpoint
xhci0: xhci_cmd_set_tr_deq_async dev 1 dci 4
xhci_abort_xfer: xfer=0xffffff023a1f80f0 status=IN_PROGRESS err=TIMEOUT
actlen=0 len=31 idx=72
xhci0: xhci_cmd_stop_ep dev 1 dci 4
xhci0: event error code=19, result=33
trb=0xffff800032dc4120 (0x0000000001d620d0 0x13000000 0x1008400)
xhci0: error stopping endpoint
xhci0: xhci_cmd_set_tr_deq_async dev 1 dci 4
xhci0: port=6 change=0x40
xhci_abort_xfer: xfer=0xffffff023a1f80f0 status=IN_PROGRESS
err=CANCELLED actlen=0 len=31 idx=73
xhci0: xhci_cmd_stop_ep dev 1 dci 4
xhci0: event error code=19, result=33
trb=0xffff800032dca0a0 (0x0000000001d62000 0x13000000 0x1008400)
xhci0: error stopping endpoint
xhci0: xhci_cmd_set_tr_deq_async dev 1 dci 4
sd2 detached
scsibus4 detached
xhci0: xhci_cmd_configure_ep dev 1
xhci0: xhci_cmd_configure_ep dev 1
umass0 detached
xhci0: xhci_cmd_configure_ep dev 1
xhci0: xhci_cmd_slot_control

Thank you for reading my bug report.
-merino

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Thinkpad x230 usb3 xhci(4) issues with usb drives

Mike Larkin
On Mon, Jan 01, 2018 at 04:52:45PM +0000, [hidden email] wrote:

> Hello,
>
> OpenBSD 6.2 doesn't work well with the usb3 ports on my Thinkpad x230.
> I tried to create a partition on a usb drive with XHCI_DEBUG enabled,
> in hope it can be of help to find out what went wrong so that we can
> improve xhci(4). No such issues with the usb2 port.
>
> I tested multiple usb drives and got similar results, below is just the
> test case with one though. Please let me know if I should submit more
> reports with other usb drives.
>
> Attached is the dmesg output after booting OpenBSD 6.2, plugging in the
> usb drive, running "fdisk -iy sd2", creating a partition with disklabel
> and running "newfs sd2a". "newfs" hangs, sometimes this happens on
> "disklabel". I waited about 10 minutes after i got the following
> message in newfs, before removing the drive and getting dmesg output:
>
> /dev/rsd2a: 118267.5MB in 242211936 sectors of 512 bytes
> 585 cylinder groups of 202.47MB, 12958 blocks, 25984 inodes each
> newfs: wtfs: write error on block 16: Input/output error
>
> dmesg:
>
> OpenBSD 6.2-stable (GENERIC.MP) #1: Fri Dec 29 14:31:06 UTC 2017
>     anon@sage:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
> real mem = 8494604288 (8101MB)
> avail mem = 8230137856 (7848MB)
> mpath0 at root
> scsibus0 at mpath0: 256 targets
> mainbus0 at root
> bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.7 @ 0xbff28020 (10 entries)
> bios0: vendor coreboot version "CBET4000 4.6-196-g0fb6568" date 05/22/2017

Please retest using stock BIOS and let us know how that works for you.

-ml

> bios0: LENOVO 2325YBN
> acpi0 at bios0: rev 2
> acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
> acpi0: tables DSDT FACP SSDT MCFG TCPA APIC DMAR HPET
> acpi0: wakeup devices HDEF(S4) EHC1(S4) EHC2(S4) XHC_(S4) SLPB(S3) LID_(S3)
> acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
> acpimcfg0 at acpi0 addr 0xf8000000, bus 0-63
> acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
> cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
> cpu0: Intel(R) Core(TM) i5-3320M CPU @ 2.60GHz, 2594.46 MHz
> cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,FSGSBASE,SMEP,ERMS,SENSOR,ARAT
> cpu0: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
> cpu0: TSC frequency 2594455560 Hz
> cpu0: smt 0, core 0, package 0
> mtrr: Pentium Pro MTRR support, 10 var ranges, 88 fixed ranges
> cpu0: apic clock running at 99MHz
> cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.1.1.2, IBE
> cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
> cpu1: Intel(R) Core(TM) i5-3320M CPU @ 2.60GHz, 2594.11 MHz
> cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,FSGSBASE,SMEP,ERMS,SENSOR,ARAT
> cpu1: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
> cpu1: smt 1, core 0, package 0
> cpu2 at mainbus0: apid 2 (application processor)
> cpu2: Intel(R) Core(TM) i5-3320M CPU @ 2.60GHz, 2594.11 MHz
> cpu2: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,FSGSBASE,SMEP,ERMS,SENSOR,ARAT
> cpu2: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
> cpu2: smt 0, core 1, package 0
> cpu3 at mainbus0: apid 3 (application processor)
> cpu3: Intel(R) Core(TM) i5-3320M CPU @ 2.60GHz, 2594.11 MHz
> cpu3: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,FSGSBASE,SMEP,ERMS,SENSOR,ARAT
> cpu3: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
> cpu3: smt 1, core 1, package 0
> ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 24 pins
> acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
> acpiprt0 at acpi0: bus 1 (RP01)
> acpiprt1 at acpi0: bus 2 (RP02)
> acpiprt2 at acpi0: bus 3 (RP03)
> acpiprt3 at acpi0: bus -1 (RP04)
> acpiprt4 at acpi0: bus -1 (RP05)
> acpiprt5 at acpi0: bus -1 (RP06)
> acpiprt6 at acpi0: bus -1 (RP07)
> acpiprt7 at acpi0: bus -1 (RP08)
> acpiprt8 at acpi0: bus 0 (PCI0)
> acpiec0 at acpi0
> acpicpu0 at acpi0: C3(200@90 mwait.1@0x30), C2(500@63 mwait.1@0x10),
> C1(1000@1 mwait.1), PSS
> acpicpu1 at acpi0: C3(200@90 mwait.1@0x30), C2(500@63 mwait.1@0x10),
> C1(1000@1 mwait.1), PSS
> acpicpu2 at acpi0: C3(200@90 mwait.1@0x30), C2(500@63 mwait.1@0x10),
> C1(1000@1 mwait.1), PSS
> acpicpu3 at acpi0: C3(200@90 mwait.1@0x30), C2(500@63 mwait.1@0x10),
> C1(1000@1 mwait.1), PSS
> acpitz0 at acpi0: critical temperature is 127 degC
> acpitz1 at acpi0: critical temperature is 99 degC
> acpithinkpad0 at acpi0
> acpiac0 at acpi0: AC unit offline
> acpibat0 at acpi0: BAT0 model "45N1029" serial 17063 type LION oem "LGC"
> acpibat1 at acpi0: BAT1 not present
> acpibtn0 at acpi0: SLPB
> acpibtn1 at acpi0: LID_
> "PNP0F13" at acpi0 not configured
> "BOOT0000" at acpi0 not configured
> acpivideo0 at acpi0: GFX0
> acpivout0 at acpivideo0: LCD0
> cpu0: Enhanced SpeedStep 2594 MHz: speeds: 2601, 2600, 2400, 2200, 2000,
> 1800, 1600, 1400, 1200 MHz
> pci0 at mainbus0 bus 0
> pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel Core 3G Host" rev 0x09
> inteldrm0 at pci0 dev 2 function 0 "Intel HD Graphics 4000" rev 0x09
> drm0 at inteldrm0
> inteldrm0: msi
> inteldrm0: 1366x768, 32bpp
> wsdisplay0 at inteldrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation)
> wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
> "Intel Core 3G Thermal" rev 0x09 at pci0 dev 4 function 0 not configured
> xhci0 at pci0 dev 20 function 0 "Intel 7 Series xHCI" rev 0x04: msi
> xhci0: xHCI version 1.0
> xhci0: CAPLENGTH=0x80
> xhci0: DOORBELL=0x3000
> xhci0: RUNTIME=0x2000
> xhci0: 32 bytes context
> xhci0: supported page size 0x00000001
> xhci0: 8 ports and 32 slots
> xhci0: 16 scratch pages
> xhci0: USB3PRM / USB3.0 configurable ports: 0x0000000f
> xhci0: USB3_PSSEN / Enabled USB3.0 ports under xHCI: 0x0000000f
> xhci0: XUSB2PRM / USB2.0 ports can switch from EHCI to xHCI:0x0000000f
> xhci0: XUSB2PR / USB2.0 ports under xHCI: 0x0000000f
> usb0 at xhci0: USB revision 3.0
> uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel xHCI root hub" rev
> 3.00/1.00 addr 1
> xhci0: DCBAAP=00x1d61000
> xhci0: CRCR=00 (0000000001d62000)
> xhci0: ERSTBA=00xbff05000
> xhci0: ERDP=00x1d63000
> xhci0: USBCMD=0x5
> xhci0: IMAN=0x2
> "Intel 7 Series MEI" rev 0x04 at pci0 dev 22 function 0 not configured
> em0 at pci0 dev 25 function 0 "Intel 82579LM" rev 0x04: msi, address
> 3c:97:0e:b7:ad:91
> ehci0 at pci0 dev 26 function 0 "Intel 7 Series USB" rev 0x04: apic 2 int 21
> usb1 at ehci0: USB revision 2.0
> uhub1 at usb1 configuration 1 interface 0 "Intel EHCI root hub" rev
> 2.00/1.00 addr 1
> azalia0 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 7 Series HD Audio" rev 0x04: msi
> azalia0: codecs: Realtek ALC269, Intel/0x2806, using Realtek ALC269
> audio0 at azalia0
> ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 7 Series PCIE" rev 0xc4
> pci1 at ppb0 bus 1
> sdhc0 at pci1 dev 0 function 0 "Ricoh 5U823 SD/MMC" rev 0x04: apic 2 int 16
> sdhc0: SDHC 3.0, 50 MHz base clock
> sdmmc0 at sdhc0: 4-bit, sd high-speed, mmc high-speed, dma
> ppb1 at pci0 dev 28 function 1 "Intel 7 Series PCIE" rev 0xc4
> pci2 at ppb1 bus 2
> athn0 at pci2 dev 0 function 0 "Atheros AR9285" rev 0x01: apic 2 int 17
> athn0: AR9285 rev 2 (1T1R), ROM rev 14, address 64:27:37:14:46:5f
> ppb2 at pci0 dev 28 function 2 "Intel 7 Series PCIE" rev 0xc4: msi
> pci3 at ppb2 bus 3
> ehci1 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 7 Series USB" rev 0x04: apic 2 int 19
> usb2 at ehci1: USB revision 2.0
> uhub2 at usb2 configuration 1 interface 0 "Intel EHCI root hub" rev
> 2.00/1.00 addr 1
> pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel QM77 LPC" rev 0x04
> ahci0 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 7 Series AHCI" rev 0x04: msi, AHCI
> 1.3
> ahci0: port 0: 6.0Gb/s
> scsibus1 at ahci0: 32 targets
> sd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <ATA, SAMSUNG MZ7TD256, DXT0> SCSI3 0/direct
> fixed naa.5002538500000000
> sd0: 244198MB, 512 bytes/sector, 500118192 sectors, thin
> ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 7 Series SMBus" rev 0x04: apic 2
> int 23
> iic0 at ichiic0
> iic0: addr 0x24 03=04 09=41 0a=46 0b=16 0c=06 0d=29 0e=12 0f=17 words
> 00=00ff 01=00ff 02=00ff 03=04ff 04=00ff 05=00ff 06=00ff 07=00ff
> spdmem0 at iic0 addr 0x50: 4GB DDR3 SDRAM PC3-12800 SO-DIMM
> spdmem1 at iic0 addr 0x51: 4GB DDR3 SDRAM PC3-12800 SO-DIMM
> isa0 at pcib0
> isadma0 at isa0
> pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
> pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
> wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
> pms0 at pckbc0 (aux slot)
> wsmouse0 at pms0 mux 0
> wsmouse1 at pms0 mux 0
> pms0: Synaptics clickpad, firmware 8.1, 0x1e2b1 0x940300
> pcppi0 at isa0 port 0x61
> spkr0 at pcppi0
> vmm0 at mainbus0: VMX/EPT
> error: [drm:pid0:cpt_set_fifo_underrun_reporting] *ERROR* uncleared pch fifo
> underrun on pch transcoder A
> error: [drm:pid0:intel_pch_fifo_underrun_irq_handler] *ERROR* PCH transcoder
> A FIFO underrun
> uhub3 at uhub1 port 1 configuration 1 interface 0 "Intel Rate Matching Hub"
> rev 2.00/0.00 addr 2
> ugen0 at uhub3 port 4 "Broadcom Corp BCM20702A0" rev 2.00/1.12 addr 3
> uvideo0 at uhub3 port 6 configuration 1 interface 0 "Chicony Electronics
> Co., Ltd. Integrated Camera" rev 2.00/5.20 addr 4
> video0 at uvideo0
> uhub4 at uhub2 port 1 configuration 1 interface 0 "Intel Rate Matching Hub"
> rev 2.00/0.00 addr 2
> vscsi0 at root
> scsibus2 at vscsi0: 256 targets
> softraid0 at root
> scsibus3 at softraid0: 256 targets
> sd1 at scsibus3 targ 1 lun 0: <OPENBSD, SR CRYPTO, 006> SCSI2 0/direct fixed
> sd1: 244190MB, 512 bytes/sector, 500102858 sectors
> root on sd1a (d8858b99176db494.a) swap on sd1b dump on sd1b
> xhci0: port=6 change=0x40
> xhci0: port=6 change=0x40
> xhci0: xhci_cmd_slot_control
> xhci0: dev 1, input=0xffffff0002080000 slot=0xffffff0002080020
> ep0=0xffffff0002080040
> xhci0: dev 1, setting DCBAA to 0x0000000002081000
> xhci_pipe_init: pipe=0xffff800000b50000 addr=0 depth=1 port=6 speed=4 dev 1
> dci 1 (epAddr=0x0)
> xhci0: xhci_cmd_set_address BSR=1
> xhci0: xhci_cmd_set_address BSR=0
> xhci0: dev 1 addr 1
> umass0 at uhub0 port 6 configuration 1 interface 0 "Kingston DT Elite G2"
> rev 3.10/1.00 addr 2
> umass0: using SCSI over Bulk-Only
> xhci_pipe_init: pipe=0xffff800000ba6000 addr=2 depth=1 port=6 speed=4 dev 1
> dci 4 (epAddr=0x2)
> xhci0: xhci_cmd_configure_ep dev 1
> xhci_pipe_init: pipe=0xffff800000ba7000 addr=2 depth=1 port=6 speed=4 dev 1
> dci 3 (epAddr=0x81)
> xhci0: xhci_cmd_configure_ep dev 1
> scsibus4 at umass0: 2 targets, initiator 0
> sd2 at scsibus4 targ 1 lun 0: <Kingston, DT Elite G2, PMAP> SCSI4 0/direct
> removable serial.095116d5E191220809AC
> sd2: 118272MB, 512 bytes/sector, 242221056 sectors
> xhci_abort_xfer: xfer=0xffffff023a1f81e0 status=IN_PROGRESS err=TIMEOUT
> actlen=0 len=8192 idx=67
> xhci0: xhci_cmd_stop_ep dev 1 dci 4
> xhci_event_xfer: stopped xfer=0xffffff023a1f81e0
> xhci0: xhci_cmd_set_tr_deq_async dev 1 dci 4
> xhci0: txerr? code 4
> xhci_abort_xfer: xfer=0xffffff023a1f80f0 status=IN_PROGRESS err=TIMEOUT
> actlen=0 len=31 idx=69
> xhci0: xhci_cmd_stop_ep dev 1 dci 4
> xhci0: event error code=19, result=33
> trb=0xffff800032dc4120 (0x0000000001d62070 0x13000000 0x1008400)
> xhci0: error stopping endpoint
> xhci0: xhci_cmd_set_tr_deq_async dev 1 dci 4
> xhci_abort_xfer: xfer=0xffffff023a1f80f0 status=IN_PROGRESS err=TIMEOUT
> actlen=0 len=31 idx=70
> xhci0: xhci_cmd_stop_ep dev 1 dci 4
> xhci0: event error code=19, result=33
> trb=0xffff800032dc4120 (0x0000000001d62090 0x13000000 0x1008400)
> xhci0: error stopping endpoint
> xhci0: xhci_cmd_set_tr_deq_async dev 1 dci 4
> xhci_abort_xfer: xfer=0xffffff023a1f80f0 status=IN_PROGRESS err=TIMEOUT
> actlen=0 len=31 idx=71
> xhci0: xhci_cmd_stop_ep dev 1 dci 4
> xhci0: event error code=19, result=33
> trb=0xffff800032dc4120 (0x0000000001d620b0 0x13000000 0x1008400)
> xhci0: error stopping endpoint
> xhci0: xhci_cmd_set_tr_deq_async dev 1 dci 4
> xhci_abort_xfer: xfer=0xffffff023a1f80f0 status=IN_PROGRESS err=TIMEOUT
> actlen=0 len=31 idx=72
> xhci0: xhci_cmd_stop_ep dev 1 dci 4
> xhci0: event error code=19, result=33
> trb=0xffff800032dc4120 (0x0000000001d620d0 0x13000000 0x1008400)
> xhci0: error stopping endpoint
> xhci0: xhci_cmd_set_tr_deq_async dev 1 dci 4
> xhci0: port=6 change=0x40
> xhci_abort_xfer: xfer=0xffffff023a1f80f0 status=IN_PROGRESS err=CANCELLED
> actlen=0 len=31 idx=73
> xhci0: xhci_cmd_stop_ep dev 1 dci 4
> xhci0: event error code=19, result=33
> trb=0xffff800032dca0a0 (0x0000000001d62000 0x13000000 0x1008400)
> xhci0: error stopping endpoint
> xhci0: xhci_cmd_set_tr_deq_async dev 1 dci 4
> sd2 detached
> scsibus4 detached
> xhci0: xhci_cmd_configure_ep dev 1
> xhci0: xhci_cmd_configure_ep dev 1
> umass0 detached
> xhci0: xhci_cmd_configure_ep dev 1
> xhci0: xhci_cmd_slot_control
>
> Thank you for reading my bug report.
> -merino
>

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Thinkpad x230 usb3 xhci(4) issues with usb drives

merino
On 2017-12-30 16:11, Mike Larkin wrote:
> On Mon, Jan 01, 2018 at 04:52:45PM +0000, [hidden email] wrote:
>> bios0: vendor coreboot version "CBET4000 4.6-196-g0fb6568" date
>> 05/22/2017
>
> Please retest using stock BIOS and let us know how that works for you.
>
> -ml
>

Hi ml,

tested it with stock BIOS and have to report back that usb3 works now.
I guess this is a coreboot related problem then? Can OpenBSD do
anything about it or should I try to fill a bug report at coreboot?

I have two x230 to play with here. One is still running coreboot.
Please let me know if I should do more tests with it, otherwise I'll
probably flash it with stock BIOS as well. Can't easily flash back and
forth for now, because I have no external programmer ready.

Thank you.
-merino

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Thinkpad x230 usb3 xhci(4) issues with usb drives

Klemens Nanni
On Tue, Jan 02, 2018 at 06:09:38PM +0000, [hidden email] wrote:
> On 2017-12-30 16:11, Mike Larkin wrote:
> > On Mon, Jan 01, 2018 at 04:52:45PM +0000, [hidden email] wrote:
> > > bios0: vendor coreboot version "CBET4000 4.6-196-g0fb6568" date
> > > 05/22/2017
> >
> > Please retest using stock BIOS and let us know how that works for you.
> tested it with stock BIOS and have to report back that usb3 works now.
> I guess this is a coreboot related problem then?
Yes.

> Can OpenBSD do anything about it
No.

> or should I try to fill a bug report at coreboot?
Yes. Reach out to their mailing list or IRC channel on freenode.

> I have two x230 to play with here. One is still running coreboot.
> Please let me know if I should do more tests with it, otherwise I'll
> probably flash it with stock BIOS as well. Can't easily flash back and
> forth for now, because I have no external programmer ready.
This is most likely an issue with xHCI (read: USB 3.0) only. As
mentioned above, this is an OS independent problem, so all further tests
should be handled by the coreboot community.

See you there :)