Softraid Keydisk reboot loop

classic Classic list List threaded Threaded
3 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Softraid Keydisk reboot loop

Thomas Bohl
Hello,

I updated from 5.8-stabel to current today. (First just an update, than
because of the problem a fresh installation.) On 5.8-stabel I had a
working softraid boot setup with a USB-Stick as keydisk.

Now, if the keydisk is plugged in, the machine resets over and over
again. Unfortunately there is noting shown on screen to present here.
When the bootloader should show up there is just a beep sound (like when
the machine is power on) and than the BIOS comes again.

When the keydisk is unplugged the bootloader shows up and asks for a
password. (As intended.)

Does anyone else has that problem too?


# dmesg
OpenBSD 5.9-beta (GENERIC.MP) #1778: Wed Dec 23 18:23:06 MST 2015
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 17014210560 (16226MB)
avail mem = 16494436352 (15730MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.8 @ 0xecec0 (18 entries)
bios0: vendor American Megatrends Inc. version "C1.60" date 12/15/2015
bios0: ASRock N3700-ITX
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP APIC FPDT FIDT AAFT MCFG HPET SSDT SSDT SSDT
UEFI LPIT CSRT SSDT
acpi0: wakeup devices PS2K(S4) PS2M(S4) UAR1(S4) UR11(S1) UR12(S1)
UR13(S1) UR14(S1) XHC1(S4) HDEF(S4) PXSX(S4) RP01(S4) PXSX(S4) RP02(S4)
PXSX(S4) RP03(S4) PXSX(S4) [...]
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Pentium(R) CPU N3700 @ 1.60GHz, 1600.43 MHz
cpu0:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,SSE4.1,SSE4.2,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,RDRAND,NXE,LONG,LAHF,3DNOWP,PERF,ITSC,SMEP,ERMS,SENSOR,ARAT
cpu0: 1MB 64b/line 16-way L2 cache
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 8 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 80MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.0.0.0.0.3.3, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 2 (application processor)
cpu1: Intel(R) Pentium(R) CPU N3700 @ 1.60GHz, 1600.01 MHz
cpu1:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,SSE4.1,SSE4.2,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,RDRAND,NXE,LONG,LAHF,3DNOWP,PERF,ITSC,SMEP,ERMS,SENSOR,ARAT
cpu1: 1MB 64b/line 16-way L2 cache
cpu1: smt 0, core 1, package 0
cpu2 at mainbus0: apid 4 (application processor)
cpu2: Intel(R) Pentium(R) CPU N3700 @ 1.60GHz, 1600.01 MHz
cpu2:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,SSE4.1,SSE4.2,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,RDRAND,NXE,LONG,LAHF,3DNOWP,PERF,ITSC,SMEP,ERMS,SENSOR,ARAT
cpu2: 1MB 64b/line 16-way L2 cache
cpu2: smt 0, core 2, package 0
cpu3 at mainbus0: apid 6 (application processor)
cpu3: Intel(R) Pentium(R) CPU N3700 @ 1.60GHz, 1600.01 MHz
cpu3:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,SSE4.1,SSE4.2,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,RDRAND,NXE,LONG,LAHF,3DNOWP,PERF,ITSC,SMEP,ERMS,SENSOR,ARAT
cpu3: 1MB 64b/line 16-way L2 cache
cpu3: smt 0, core 3, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 1 pa 0xfec00000, version 20, 115 pins
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xe0000000, bus 0-255
acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus 1 (RP01)
acpiprt2 at acpi0: bus 2 (RP02)
acpiprt3 at acpi0: bus 3 (RP03)
acpiprt4 at acpi0: bus 4 (RP04)
acpiec0 at acpi0: not present
acpicpu0 at acpi0
C2: state 6: substate 8 >= num 3
C3: state 7: substate 4 >= num 3: C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu1 at acpi0
C2: state 6: substate 8 >= num 3
C3: state 7: substate 4 >= num 3: C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu2 at acpi0
C2: state 6: substate 8 >= num 3
C3: state 7: substate 4 >= num 3: C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu3 at acpi0
C2: state 6: substate 8 >= num 3
C3: state 7: substate 4 >= num 3: C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpipwrres0 at acpi0: CLK0, resource for CAMD
acpipwrres1 at acpi0: CLK0, resource for CAM1
acpipwrres2 at acpi0: CLK1, resource for CAM2, CAM3
acpipwrres3 at acpi0: USBC, resource for XHC1
acpibat0 at acpi0: BAT0 not present
acpibat1 at acpi0: BAT1 not present
acpibat2 at acpi0: BAT2 not present
acpibtn0 at acpi0: LID0
acpibtn1 at acpi0: PWRB
acpibtn2 at acpi0: SLPB
acpivideo0 at acpi0: GFX0
acpivout0 at acpivideo0: DD1F
cpu0: Enhanced SpeedStep 1600 MHz: speeds: 1601, 1600, 1520, 1440, 1360,
1280, 1200, 1120, 1040, 960, 880, 800, 720, 640, 560, 480 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel Braswell Host" rev 0x21
vga1 at pci0 dev 2 function 0 "Intel HD Graphics" rev 0x21
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
ahci0 at pci0 dev 19 function 0 "Intel Braswell AHCI" rev 0x21: msi,
AHCI 1.3.1
ahci0: port 0: 6.0Gb/s
ahci0: port 1: 6.0Gb/s
scsibus1 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <ATA, INTENSO, SAFM> SCSI3 0/direct fixed
t10.ATA_INTENSO_DE3F07591EC602140574
sd0: 244198MB, 512 bytes/sector, 500118192 sectors, thin
sd1 at scsibus1 targ 1 lun 0: <ATA, TOSHIBA MD04ACA5, FP2A> SCSI3
0/direct fixed naa.500003961b901eb5
sd1: 4769307MB, 512 bytes/sector, 9767541168 sectors
xhci0 at pci0 dev 20 function 0 "Intel Braswell xHCI" rev 0x21: msi
usb0 at xhci0: USB revision 3.0
uhub0 at usb0 "Intel xHCI root hub" rev 3.00/1.00 addr 1
"Intel Baswell TXE" rev 0x21 at pci0 dev 26 function 0 not configured
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel Braswell PCIE" rev 0x21: msi
pci1 at ppb0 bus 1
ppb1 at pci0 dev 28 function 1 "Intel Braswell PCIE" rev 0x21: msi
pci2 at ppb1 bus 2
ppb2 at pci0 dev 28 function 2 "Intel Braswell PCIE" rev 0x21: msi
pci3 at ppb2 bus 3
re0 at pci3 dev 0 function 0 "Realtek 8168" rev 0x11: RTL8168G/8111G
(0x4c00), msi, address d0:50:99:82:b5:2a
rgephy0 at re0 phy 7: RTL8251 PHY, rev. 0
ppb3 at pci0 dev 28 function 3 "Intel Braswell PCIE" rev 0x21: msi
pci4 at ppb3 bus 4
ahci1 at pci4 dev 0 function 0 "ASMedia ASM1061 AHCI" rev 0x02: msi,
AHCI 1.2
ahci1: port 0: 6.0Gb/s
ahci1: port 1: 6.0Gb/s
scsibus2 at ahci1: 32 targets
sd2 at scsibus2 targ 0 lun 0: <ATA, ST8000AS0002-1NA, AR13> SCSI3
0/direct fixed naa.5000c5007b20efd1
sd2: 7630885MB, 512 bytes/sector, 15628053168 sectors
sd3 at scsibus2 targ 1 lun 0: <ATA, WDC WD30EFRX-68E, 80.0> SCSI3
0/direct fixed naa.50014ee2b4a30ff0
sd3: 2861588MB, 512 bytes/sector, 5860533168 sectors
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel Braswell PCU LPC" rev 0x21
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel Braswell SMBus" rev 0x21: apic
1 int 18
iic0 at ichiic0
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 8GB DDR3 SDRAM PC3-12800 SO-DIMM
spdmem1 at iic0 addr 0x51: 8GB DDR3 SDRAM PC3-12800 SO-DIMM
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
com0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
wbsio0 at isa0 port 0x2e/2: NCT6776F rev 0x33
lm1 at wbsio0 port 0x290/8: NCT6776F
uhub1 at uhub0 port 1 "ASRock ASM107x" rev 2.10/1.00 addr 2
uhub2 at uhub0 port 5 "Genesys Logic USB2.0 Hub" rev 2.00/88.31 addr 3
uhub3 at uhub0 port 8 "ASRock ASM107x" rev 3.00/1.00 addr 4
vscsi0 at root
scsibus3 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus4 at softraid0: 256 targets
softraid0: sd4 was not shutdown properly
sd4 at scsibus4 targ 1 lun 0: <OPENBSD, SR CRYPTO, 005> SCSI2 0/direct fixed
sd4: 240088MB, 512 bytes/sector, 491700927 sectors
root on sd4a (9be727ef91ed5831.a) swap on sd4b dump on sd4b
WARNING: / was not properly unmounted
softraid0: sd5 was not shutdown properly
softraid0: sd5 was not shutdown properly
sd5 at scsibus4 targ 2 lun 0: <OPENBSD, SR CRYPTO, 005> SCSI2 0/direct fixed
sd5: 4769306MB, 512 bytes/sector, 9767540576 sectors
WARNING: R/W mount of /home denied.  Filesystem is not clean - run fsck
umass0 at uhub0 port 3 configuration 1 interface 0 "Sharkoon Flexi-Drive
EC1" rev 2.00/1.00 addr 5
umass0: using SCSI over Bulk-Only
scsibus5 at umass0: 2 targets, initiator 0
sd6 at scsibus5 targ 1 lun 0: <Sharkoon, Flexi-Drive EC1, PMAP> SCSI0
0/direct removable serial.13fe1d00907A030008D1
sd6: 1968MB, 512 bytes/sector, 4030464 sectors
sd6 detached
scsibus5 detached
umass0 detached
umass0 at uhub0 port 3 configuration 1 interface 0 "Sharkoon Flexi-Drive
EC1" rev 2.00/1.00 addr 5
umass0: using SCSI over Bulk-Only
scsibus5 at umass0: 2 targets, initiator 0
sd6 at scsibus5 targ 1 lun 0: <Sharkoon, Flexi-Drive EC1, PMAP> SCSI0
0/direct removable serial.13fe1d00907A030008D1
sd6: 1968MB, 512 bytes/sector, 4030464 sectors
sd6 detached
scsibus5 detached
umass0 detached
softraid0: sd6 was not shutdown properly
softraid0: sd6 was not shutdown properly
sd6 at scsibus4 targ 3 lun 0: <OPENBSD, SR CRYPTO, 005> SCSI2 0/direct fixed
sd6: 7629861MB, 512 bytes/sector, 15625955424 sectors

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Softraid Keydisk reboot loop

Alexander Hall
On Sat, Dec 26, 2015 at 10:41:34PM +0100, Thomas Bohl wrote:

> Hello,
>
> I updated from 5.8-stabel to current today. (First just an update, than
> because of the problem a fresh installation.) On 5.8-stabel I had a
> working softraid boot setup with a USB-Stick as keydisk.
>
> Now, if the keydisk is plugged in, the machine resets over and over
> again. Unfortunately there is noting shown on screen to present here.
> When the bootloader should show up there is just a beep sound (like when
> the machine is power on) and than the BIOS comes again.

I'd say it seems your system is trying to boot off the keydisk. Make sure
fdisk shows no flagged partition, or remote the flag by

fdisk:*1> flag 3
Partition 3 marked active.
fdisk:*1> flag 3 0
Partition 3 flag value set to 0x0.

By then, 'p' should show no partition with an asterisk before it.

/Alexander

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

heap full Re: Softraid Keydisk reboot loop

Thomas Bohl
Am 26.12.2015 um 23:18 schrieb Alexander Hall:

> On Sat, Dec 26, 2015 at 10:41:34PM +0100, Thomas Bohl wrote:
>> Hello,
>>
>> I updated from 5.8-stabel to current today. (First just an update, than
>> because of the problem a fresh installation.) On 5.8-stabel I had a
>> working softraid boot setup with a USB-Stick as keydisk.
>>
>> Now, if the keydisk is plugged in, the machine resets over and over
>> again. Unfortunately there is noting shown on screen to present here.
>> When the bootloader should show up there is just a beep sound (like when
>> the machine is power on) and than the BIOS comes again.
>
> I'd say it seems your system is trying to boot off the keydisk. Make sure
> fdisk shows no flagged partition, or remote the flag by
>
> fdisk:*1> flag 3
> Partition 3 marked active.
> fdisk:*1> flag 3 0
> Partition 3 flag value set to 0x0.
>
> By then, 'p' should show no partition with an asterisk before it.
>
> /Alexander

Thanks. Unfortunately that didn't do the trick.

I was able to get more information by reducing the number of harddisks
and taking video :-).

One disk:
System boots normally

Two disks:
booting sr0a:/bsd: 6823756heap full (0x9fba0+16384)
Screenshot http://s30.postimg.org/894owvh41/image.jpg
System resets

Three disks:
booting sr0a:/bsd: 6823756heap full (0x9fd98+16384)
Screenshot http://s14.postimg.org/3ty4m62lt/image.jpg
System resets

Four disks:
Black screen after BIOS
System resets