Route entry outside subnet - Also triggered kernel panic

classic Classic list List threaded Threaded
3 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Route entry outside subnet - Also triggered kernel panic

Benjamin Baier
>Synopsis: Invalid route entry outside subnet / Used to work
>Category: Kernel panic
>Environment:
        System      : OpenBSD 6.0
        Details     : OpenBSD 6.0-current (GENERIC.MP) #2400: Sun Aug 28 12:30:07 MDT 2016
                         [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP

        Architecture: OpenBSD.amd64
        Machine     : amd64
>Description:
        My server provider uses IP addresses with a /32 netmask and of course the
        default gateway is in another subnet. This used to work.
        Trying to manually set it, I managed to panic the kernel.
>How-To-Repeat:
1st attempt:
# dhclient em0
DHCPREQUEST on em0 to 255.255.255.255
DHCPACK from 85.214.1.14 (00:1b:c6:10:dc:03)
bound to 85.214.152.162 -- renewal in 43200 seconds.
# route add default 85.214.128.1
add net default: gateway 85.214.128.1: Too many levels of symbolic links
# cat /var/db/dhclient.leases.em0
lease {
  interface "em0";
  fixed-address 85.214.152.162;
  next-server 85.214.7.21;
  filename "pxelinux.0";
  option subnet-mask 255.255.255.255;
  option routers 85.214.128.1;
  option domain-name-servers 81.169.163.106,85.214.7.22,81.169.148.34;
  option host-name "h2608995";
  option domain-name "stratoserver.net";
  option dhcp-lease-time 86400;
  option dhcp-message-type 5;
  option dhcp-server-identifier 85.214.7.21;
  option dhcp-renewal-time 43200;
  option dhcp-rebinding-time 75600;
  option dhcp-client-identifier 1:8c:89:a5:1d:fa:6e;
  option tftp-server-name "85.214.7.21";
  renew 0 2016/09/04 07:32:22 UTC;
  rebind 0 2016/09/04 16:32:22 UTC;
  expire 0 2016/09/04 19:32:22 UTC;
}
# route show
Routing tables

Internet:
Destination        Gateway            Flags   Refs      Use   Mtu  Prio Iface
BASE-ADDRESS.MCAST localhost          URS        0        0 32768     8 lo0
85.214.128.1/32    pico               UCS        0       14     -     8 em0
pico               8c:89:a5:1d:fa:6e  UHLl       0        3     -     1 em0
85.214.152.162/32  pico               UC         0        0     -     4 em0
loopback           localhost          UGRS       0        0 32768     8 lo0
localhost          localhost          UHl        1        2 32768     1 lo0
# dhclient em0
DHCPREQUEST on em0 to 255.255.255.255
DHCPACK from 85.214.1.14 (00:1b:c6:10:dc:03)
bound to 85.214.152.162 -- renewal in 43200 seconds.
rtrequest RTM_RESOLVE: wrong ifa (0xffff800000804500) was (0xffff800000804200)


2nd attempt:
# ifconfig em0 85.214.152.162 netmask 255.255.255.255
# route add default 85.214.128.1
add net default: gateway 85.214.128.1: Network is unreachable
# ifconfig em0 85.214.152.162 netmask 255.255.0.0
# route add default 85.214.128.1
# ifconfig em0 85.214.152.162 netmask 255.255.255.255
panic: kernel diagnostic assertion "rt->rt_gwroute != NULL" failed: file "../../../../net/route.c", line 1230
Starting stack trace...
panic() at panic+0x10b
__assert() at __assert+0x25
rt_getll() at rt_getll+0x3b
arpresolve() at arpresolve+0xa9
ether_output() at ether_output+0x1cd
ip_output() at ip_output+0x69d
udp_output() at udp_output+0x26f
udp_usrreq() at udp_usrreq+0x3aa
sosend() at sosend+0x2d3
sendit() at sendit+0x24b
sys_sendto() at sys_sendto+0x62
syscall() at syscall+0x27b
--- syscall (number 133) ---
end of kernel
end trace frame: 0x6c210be1000, count: 245
0x6c1c5f6394a:
End of stack trace.
syncing disks... 13 10 done
sd2 detached

>Fix:
        Unknown

dmesg:
OpenBSD 6.0-current (GENERIC.MP) #2400: Sun Aug 28 12:30:07 MDT 2016
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 17129209856 (16335MB)
avail mem = 16605593600 (15836MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.5 @ 0x9f400 (48 entries)
bios0: vendor American Megatrends Inc. version "080014" date 03/25/2010
bios0: MICRO-STAR INTERNATIONAL CO., LTD MS-96B3
acpi0 at bios0: rev 0
acpi0: sleep states S0 S1 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP APIC MCFG OEMB HPET SSDT
acpi0: wakeup devices PCE2(S4) PCE3(S4) PCE4(S4) PCE5(S4) PCE6(S4) PCE7(S4) SBAZ(S4) PS2K(S3) PS2M(S3) P0PC(S4) AC97(S4) MC97(S4) USB1(S3) USB2(S3) USB3(S3) USB4(S3) [...]
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 32 bits
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Quad-Core AMD Opteron(tm) Processor 1385, 2700.51 MHz
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,PAGE1GB,LONG,3DNOW2,3DNOW,LAHF,CMPLEG,SVM,EAPICSP,AMCR8,ABM,SSE4A,MASSE,3DNOWP,OSVW,IBS,SKINIT,ITSC
cpu0: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache, 6MB 64b/line 48-way L3 cache
cpu0: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
cpu0: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
cpu0: AMD erratum 721 detected and fixed
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 8 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 200MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Quad-Core AMD Opteron(tm) Processor 1385, 2700.11 MHz
cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,PAGE1GB,LONG,3DNOW2,3DNOW,LAHF,CMPLEG,SVM,EAPICSP,AMCR8,ABM,SSE4A,MASSE,3DNOWP,OSVW,IBS,SKINIT,ITSC
cpu1: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache, 6MB 64b/line 48-way L3 cache
cpu1: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
cpu1: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
cpu1: AMD erratum 721 detected and fixed
cpu1: smt 0, core 1, package 0
cpu2 at mainbus0: apid 2 (application processor)
cpu2: Quad-Core AMD Opteron(tm) Processor 1385, 2700.11 MHz
cpu2: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,PAGE1GB,LONG,3DNOW2,3DNOW,LAHF,CMPLEG,SVM,EAPICSP,AMCR8,ABM,SSE4A,MASSE,3DNOWP,OSVW,IBS,SKINIT,ITSC
cpu2: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache, 6MB 64b/line 48-way L3 cache
cpu2: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
cpu2: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
cpu2: AMD erratum 721 detected and fixed
cpu2: smt 0, core 2, package 0
cpu3 at mainbus0: apid 3 (application processor)
cpu3: Quad-Core AMD Opteron(tm) Processor 1385, 2700.11 MHz
cpu3: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,PAGE1GB,LONG,3DNOW2,3DNOW,LAHF,CMPLEG,SVM,EAPICSP,AMCR8,ABM,SSE4A,MASSE,3DNOWP,OSVW,IBS,SKINIT,ITSC
cpu3: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache, 6MB 64b/line 48-way L3 cache
cpu3: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
cpu3: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
cpu3: AMD erratum 721 detected and fixed
cpu3: smt 0, core 3, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 4 pa 0xfec00000, version 21, 24 pins
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xe0000000, bus 0-255
acpihpet0 at acpi0: 14318180 Hz
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus 1 (P0P1)
acpiprt2 at acpi0: bus -1 (PCE3)
acpiprt3 at acpi0: bus 2 (PCE4)
acpiprt4 at acpi0: bus 3 (PCE5)
acpiprt5 at acpi0: bus 4 (P0PC)
acpicpu0 at acpi0: C1(@1 halt!), PSS
acpicpu1 at acpi0: C1(@1 halt!), PSS
acpicpu2 at acpi0: C1(@1 halt!), PSS
acpicpu3 at acpi0: C1(@1 halt!), PSS
"PNP0501" at acpi0 not configured
"PNP0501" at acpi0 not configured
"PNP0303" at acpi0 not configured
acpibtn0 at acpi0: PWRB
cpu0: 2700 MHz: speeds: 2700 2000 1500 800 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
0:20:0: mem address conflict 0x8000a010/0x10
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "ATI RS690 Host" rev 0x00
ppb0 at pci0 dev 1 function 0 "ATI RS690 PCIE" rev 0x00
pci1 at ppb0 bus 1
radeondrm0 at pci1 dev 5 function 0 "ATI Radeon X1250 IGP" rev 0x00
drm0 at radeondrm0
radeondrm0: msi
ppb1 at pci0 dev 4 function 0 "ATI RS690 PCIE" rev 0x00: msi
pci2 at ppb1 bus 2
em0 at pci2 dev 0 function 0 "Intel 82573L" rev 0x00: msi, address 8c:89:a5:1d:fa:6e
ppb2 at pci0 dev 5 function 0 "ATI RS690 PCIE" rev 0x00: msi
pci3 at ppb2 bus 3
em1 at pci3 dev 0 function 0 "Intel 82573L" rev 0x00: msi, address 8c:89:a5:1d:fa:6f
ahci0 at pci0 dev 18 function 0 "ATI SB600 SATA" rev 0x00: apic 4 int 22, AHCI 1.1
ahci0: port 0: 3.0Gb/s
ahci0: port 1: 3.0Gb/s
scsibus1 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <ATA, Hitachi HDS72302, MN6O> SCSI3 0/direct fixed naa.5000cca369f29c28
sd0: 1907729MB, 512 bytes/sector, 3907029168 sectors
sd1 at scsibus1 targ 1 lun 0: <ATA, Hitachi HDS72302, MN6O> SCSI3 0/direct fixed naa.5000cca369f408cd
sd1: 1907729MB, 512 bytes/sector, 3907029168 sectors
ohci0 at pci0 dev 19 function 0 "ATI SB600 USB" rev 0x00: apic 4 int 16, version 1.0, legacy support
ohci1 at pci0 dev 19 function 1 "ATI SB600 USB" rev 0x00: apic 4 int 17, version 1.0, legacy support
ohci2 at pci0 dev 19 function 2 "ATI SB600 USB" rev 0x00: apic 4 int 18, version 1.0, legacy support
ohci3 at pci0 dev 19 function 3 "ATI SB600 USB" rev 0x00: apic 4 int 17, version 1.0, legacy support
ohci4 at pci0 dev 19 function 4 "ATI SB600 USB" rev 0x00: apic 4 int 18, version 1.0, legacy support
ehci0 at pci0 dev 19 function 5 "ATI SB600 USB2" rev 0x00: apic 4 int 19
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 "ATI EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
piixpm0 at pci0 dev 20 function 0 "ATI SBx00 SMBus" rev 0x14: SMI
iic0 at piixpm0
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 4GB DDR2 SDRAM non-parity PC2-5300CL5
spdmem1 at iic0 addr 0x51: 4GB DDR2 SDRAM non-parity PC2-5300CL5
spdmem2 at iic0 addr 0x52: 4GB DDR2 SDRAM non-parity PC2-5300CL5
spdmem3 at iic0 addr 0x53: 4GB DDR2 SDRAM non-parity PC2-5300CL5
pciide0 at pci0 dev 20 function 1 "ATI SB600 IDE" rev 0x00: DMA, channel 0 configured to compatibility, channel 1 configured to compatibility
pcib0 at pci0 dev 20 function 3 "ATI SB600 ISA" rev 0x00
ppb3 at pci0 dev 20 function 4 "ATI SB600 PCI" rev 0x00
pci4 at ppb3 bus 4
pchb1 at pci0 dev 24 function 0 "AMD AMD64 10h HyperTransport" rev 0x00
pchb2 at pci0 dev 24 function 1 "AMD AMD64 10h Address Map" rev 0x00
pchb3 at pci0 dev 24 function 2 "AMD AMD64 10h DRAM Cfg" rev 0x00
km0 at pci0 dev 24 function 3 "AMD AMD64 10h Misc Cfg" rev 0x00
pchb4 at pci0 dev 24 function 4 "AMD AMD64 10h Link Cfg" rev 0x00
usb1 at ohci0: USB revision 1.0
uhub1 at usb1 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb2 at ohci1: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb3 at ohci2: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb4 at ohci3: USB revision 1.0
uhub4 at usb4 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb5 at ohci4: USB revision 1.0
uhub5 at usb5 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
com0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
com0: console
com1 at isa0 port 0x2f8/8 irq 3: ns16550a, 16 byte fifo
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
wbsio0 at isa0 port 0x4e/2: W83627DHG rev 0x23
lm1 at wbsio0 port 0xa10/8: W83627DHG
vscsi0 at root
scsibus2 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus3 at softraid0: 256 targets
sd2 at scsibus3 targ 1 lun 0: <OPENBSD, SR RAID 1, 006> SCSI2 0/direct fixed
sd2: 409602MB, 512 bytes/sector, 838865577 sectors
root on sd0a (14bf82c64d9b673b.a) swap on sd0b dump on sd0b
WARNING: / was not properly unmounted
error: [drm:pid0:r100_cp_init_microcode] *ERROR* radeon_cp: Failed to load firmware "radeon-rs690_cp"
error: [drm:pid0:r100_cp_init] *ERROR* Failed to load firmware!
drm:pid0:rs690_startup *ERROR* failed initializing CP (-2).
drm:pid0:rs690_init *ERROR* Disabling GPU acceleration
radeondrm0: 1024x768
wsdisplay0 at radeondrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation), using wskbd0
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Route entry outside subnet - Also triggered kernel panic

Martin Pieuchot
Hello Benjamin,

Thanks for your report.  I just committed a fix for that. With rev 1.324
of net/route.c your kernel should no longer panic.  Could you
upgrade and tell me how it goes?

Then we can try to find a solution to your dhcp problem.

On 09/03/16 22:00, Benjamin Baier wrote:

>> Synopsis: Invalid route entry outside subnet / Used to work
>> Category: Kernel panic
>> Environment:
> System      : OpenBSD 6.0
> Details     : OpenBSD 6.0-current (GENERIC.MP) #2400: Sun Aug 28 12:30:07 MDT 2016
> [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
>
> Architecture: OpenBSD.amd64
> Machine     : amd64
>> Description:
> My server provider uses IP addresses with a /32 netmask and of course the
> default gateway is in another subnet. This used to work.
> Trying to manually set it, I managed to panic the kernel.
>> How-To-Repeat:
> 1st attempt:
> # dhclient em0
> DHCPREQUEST on em0 to 255.255.255.255
> DHCPACK from 85.214.1.14 (00:1b:c6:10:dc:03)
> bound to 85.214.152.162 -- renewal in 43200 seconds.
> # route add default 85.214.128.1
> add net default: gateway 85.214.128.1: Too many levels of symbolic links
> # cat /var/db/dhclient.leases.em0
> lease {
>   interface "em0";
>   fixed-address 85.214.152.162;
>   next-server 85.214.7.21;
>   filename "pxelinux.0";
>   option subnet-mask 255.255.255.255;
>   option routers 85.214.128.1;
>   option domain-name-servers 81.169.163.106,85.214.7.22,81.169.148.34;
>   option host-name "h2608995";
>   option domain-name "stratoserver.net";
>   option dhcp-lease-time 86400;
>   option dhcp-message-type 5;
>   option dhcp-server-identifier 85.214.7.21;
>   option dhcp-renewal-time 43200;
>   option dhcp-rebinding-time 75600;
>   option dhcp-client-identifier 1:8c:89:a5:1d:fa:6e;
>   option tftp-server-name "85.214.7.21";
>   renew 0 2016/09/04 07:32:22 UTC;
>   rebind 0 2016/09/04 16:32:22 UTC;
>   expire 0 2016/09/04 19:32:22 UTC;
> }
> # route show
> Routing tables
>
> Internet:
> Destination        Gateway            Flags   Refs      Use   Mtu  Prio Iface
> BASE-ADDRESS.MCAST localhost          URS        0        0 32768     8 lo0
> 85.214.128.1/32    pico               UCS        0       14     -     8 em0
> pico               8c:89:a5:1d:fa:6e  UHLl       0        3     -     1 em0
> 85.214.152.162/32  pico               UC         0        0     -     4 em0
> loopback           localhost          UGRS       0        0 32768     8 lo0
> localhost          localhost          UHl        1        2 32768     1 lo0
> # dhclient em0
> DHCPREQUEST on em0 to 255.255.255.255
> DHCPACK from 85.214.1.14 (00:1b:c6:10:dc:03)
> bound to 85.214.152.162 -- renewal in 43200 seconds.
> rtrequest RTM_RESOLVE: wrong ifa (0xffff800000804500) was (0xffff800000804200)
>
>
> 2nd attempt:
> # ifconfig em0 85.214.152.162 netmask 255.255.255.255
> # route add default 85.214.128.1
> add net default: gateway 85.214.128.1: Network is unreachable
> # ifconfig em0 85.214.152.162 netmask 255.255.0.0
> # route add default 85.214.128.1
> # ifconfig em0 85.214.152.162 netmask 255.255.255.255
> panic: kernel diagnostic assertion "rt->rt_gwroute != NULL" failed: file "../../../../net/route.c", line 1230
> Starting stack trace...
> panic() at panic+0x10b
> __assert() at __assert+0x25
> rt_getll() at rt_getll+0x3b
> arpresolve() at arpresolve+0xa9
> ether_output() at ether_output+0x1cd
> ip_output() at ip_output+0x69d
> udp_output() at udp_output+0x26f
> udp_usrreq() at udp_usrreq+0x3aa
> sosend() at sosend+0x2d3
> sendit() at sendit+0x24b
> sys_sendto() at sys_sendto+0x62
> syscall() at syscall+0x27b
> --- syscall (number 133) ---
> end of kernel
> end trace frame: 0x6c210be1000, count: 245
> 0x6c1c5f6394a:
> End of stack trace.
> syncing disks... 13 10 done
> sd2 detached
>
>> Fix:
> Unknown
>
> dmesg:
> OpenBSD 6.0-current (GENERIC.MP) #2400: Sun Aug 28 12:30:07 MDT 2016
>     [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
> real mem = 17129209856 (16335MB)
> avail mem = 16605593600 (15836MB)
> mpath0 at root
> scsibus0 at mpath0: 256 targets
> mainbus0 at root
> bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.5 @ 0x9f400 (48 entries)
> bios0: vendor American Megatrends Inc. version "080014" date 03/25/2010
> bios0: MICRO-STAR INTERNATIONAL CO., LTD MS-96B3
> acpi0 at bios0: rev 0
> acpi0: sleep states S0 S1 S3 S4 S5
> acpi0: tables DSDT FACP APIC MCFG OEMB HPET SSDT
> acpi0: wakeup devices PCE2(S4) PCE3(S4) PCE4(S4) PCE5(S4) PCE6(S4) PCE7(S4) SBAZ(S4) PS2K(S3) PS2M(S3) P0PC(S4) AC97(S4) MC97(S4) USB1(S3) USB2(S3) USB3(S3) USB4(S3) [...]
> acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 32 bits
> acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
> cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
> cpu0: Quad-Core AMD Opteron(tm) Processor 1385, 2700.51 MHz
> cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,PAGE1GB,LONG,3DNOW2,3DNOW,LAHF,CMPLEG,SVM,EAPICSP,AMCR8,ABM,SSE4A,MASSE,3DNOWP,OSVW,IBS,SKINIT,ITSC
> cpu0: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache, 6MB 64b/line 48-way L3 cache
> cpu0: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
> cpu0: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
> cpu0: AMD erratum 721 detected and fixed
> cpu0: smt 0, core 0, package 0
> mtrr: Pentium Pro MTRR support, 8 var ranges, 88 fixed ranges
> cpu0: apic clock running at 200MHz
> cpu0: mwait min=64, max=64, IBE
> cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
> cpu1: Quad-Core AMD Opteron(tm) Processor 1385, 2700.11 MHz
> cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,PAGE1GB,LONG,3DNOW2,3DNOW,LAHF,CMPLEG,SVM,EAPICSP,AMCR8,ABM,SSE4A,MASSE,3DNOWP,OSVW,IBS,SKINIT,ITSC
> cpu1: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache, 6MB 64b/line 48-way L3 cache
> cpu1: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
> cpu1: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
> cpu1: AMD erratum 721 detected and fixed
> cpu1: smt 0, core 1, package 0
> cpu2 at mainbus0: apid 2 (application processor)
> cpu2: Quad-Core AMD Opteron(tm) Processor 1385, 2700.11 MHz
> cpu2: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,PAGE1GB,LONG,3DNOW2,3DNOW,LAHF,CMPLEG,SVM,EAPICSP,AMCR8,ABM,SSE4A,MASSE,3DNOWP,OSVW,IBS,SKINIT,ITSC
> cpu2: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache, 6MB 64b/line 48-way L3 cache
> cpu2: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
> cpu2: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
> cpu2: AMD erratum 721 detected and fixed
> cpu2: smt 0, core 2, package 0
> cpu3 at mainbus0: apid 3 (application processor)
> cpu3: Quad-Core AMD Opteron(tm) Processor 1385, 2700.11 MHz
> cpu3: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,PAGE1GB,LONG,3DNOW2,3DNOW,LAHF,CMPLEG,SVM,EAPICSP,AMCR8,ABM,SSE4A,MASSE,3DNOWP,OSVW,IBS,SKINIT,ITSC
> cpu3: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache, 6MB 64b/line 48-way L3 cache
> cpu3: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
> cpu3: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
> cpu3: AMD erratum 721 detected and fixed
> cpu3: smt 0, core 3, package 0
> ioapic0 at mainbus0: apid 4 pa 0xfec00000, version 21, 24 pins
> acpimcfg0 at acpi0 addr 0xe0000000, bus 0-255
> acpihpet0 at acpi0: 14318180 Hz
> acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
> acpiprt1 at acpi0: bus 1 (P0P1)
> acpiprt2 at acpi0: bus -1 (PCE3)
> acpiprt3 at acpi0: bus 2 (PCE4)
> acpiprt4 at acpi0: bus 3 (PCE5)
> acpiprt5 at acpi0: bus 4 (P0PC)
> acpicpu0 at acpi0: C1(@1 halt!), PSS
> acpicpu1 at acpi0: C1(@1 halt!), PSS
> acpicpu2 at acpi0: C1(@1 halt!), PSS
> acpicpu3 at acpi0: C1(@1 halt!), PSS
> "PNP0501" at acpi0 not configured
> "PNP0501" at acpi0 not configured
> "PNP0303" at acpi0 not configured
> acpibtn0 at acpi0: PWRB
> cpu0: 2700 MHz: speeds: 2700 2000 1500 800 MHz
> pci0 at mainbus0 bus 0
> 0:20:0: mem address conflict 0x8000a010/0x10
> pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "ATI RS690 Host" rev 0x00
> ppb0 at pci0 dev 1 function 0 "ATI RS690 PCIE" rev 0x00
> pci1 at ppb0 bus 1
> radeondrm0 at pci1 dev 5 function 0 "ATI Radeon X1250 IGP" rev 0x00
> drm0 at radeondrm0
> radeondrm0: msi
> ppb1 at pci0 dev 4 function 0 "ATI RS690 PCIE" rev 0x00: msi
> pci2 at ppb1 bus 2
> em0 at pci2 dev 0 function 0 "Intel 82573L" rev 0x00: msi, address 8c:89:a5:1d:fa:6e
> ppb2 at pci0 dev 5 function 0 "ATI RS690 PCIE" rev 0x00: msi
> pci3 at ppb2 bus 3
> em1 at pci3 dev 0 function 0 "Intel 82573L" rev 0x00: msi, address 8c:89:a5:1d:fa:6f
> ahci0 at pci0 dev 18 function 0 "ATI SB600 SATA" rev 0x00: apic 4 int 22, AHCI 1.1
> ahci0: port 0: 3.0Gb/s
> ahci0: port 1: 3.0Gb/s
> scsibus1 at ahci0: 32 targets
> sd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <ATA, Hitachi HDS72302, MN6O> SCSI3 0/direct fixed naa.5000cca369f29c28
> sd0: 1907729MB, 512 bytes/sector, 3907029168 sectors
> sd1 at scsibus1 targ 1 lun 0: <ATA, Hitachi HDS72302, MN6O> SCSI3 0/direct fixed naa.5000cca369f408cd
> sd1: 1907729MB, 512 bytes/sector, 3907029168 sectors
> ohci0 at pci0 dev 19 function 0 "ATI SB600 USB" rev 0x00: apic 4 int 16, version 1.0, legacy support
> ohci1 at pci0 dev 19 function 1 "ATI SB600 USB" rev 0x00: apic 4 int 17, version 1.0, legacy support
> ohci2 at pci0 dev 19 function 2 "ATI SB600 USB" rev 0x00: apic 4 int 18, version 1.0, legacy support
> ohci3 at pci0 dev 19 function 3 "ATI SB600 USB" rev 0x00: apic 4 int 17, version 1.0, legacy support
> ohci4 at pci0 dev 19 function 4 "ATI SB600 USB" rev 0x00: apic 4 int 18, version 1.0, legacy support
> ehci0 at pci0 dev 19 function 5 "ATI SB600 USB2" rev 0x00: apic 4 int 19
> usb0 at ehci0: USB revision 2.0
> uhub0 at usb0 "ATI EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
> piixpm0 at pci0 dev 20 function 0 "ATI SBx00 SMBus" rev 0x14: SMI
> iic0 at piixpm0
> spdmem0 at iic0 addr 0x50: 4GB DDR2 SDRAM non-parity PC2-5300CL5
> spdmem1 at iic0 addr 0x51: 4GB DDR2 SDRAM non-parity PC2-5300CL5
> spdmem2 at iic0 addr 0x52: 4GB DDR2 SDRAM non-parity PC2-5300CL5
> spdmem3 at iic0 addr 0x53: 4GB DDR2 SDRAM non-parity PC2-5300CL5
> pciide0 at pci0 dev 20 function 1 "ATI SB600 IDE" rev 0x00: DMA, channel 0 configured to compatibility, channel 1 configured to compatibility
> pcib0 at pci0 dev 20 function 3 "ATI SB600 ISA" rev 0x00
> ppb3 at pci0 dev 20 function 4 "ATI SB600 PCI" rev 0x00
> pci4 at ppb3 bus 4
> pchb1 at pci0 dev 24 function 0 "AMD AMD64 10h HyperTransport" rev 0x00
> pchb2 at pci0 dev 24 function 1 "AMD AMD64 10h Address Map" rev 0x00
> pchb3 at pci0 dev 24 function 2 "AMD AMD64 10h DRAM Cfg" rev 0x00
> km0 at pci0 dev 24 function 3 "AMD AMD64 10h Misc Cfg" rev 0x00
> pchb4 at pci0 dev 24 function 4 "AMD AMD64 10h Link Cfg" rev 0x00
> usb1 at ohci0: USB revision 1.0
> uhub1 at usb1 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
> usb2 at ohci1: USB revision 1.0
> uhub2 at usb2 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
> usb3 at ohci2: USB revision 1.0
> uhub3 at usb3 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
> usb4 at ohci3: USB revision 1.0
> uhub4 at usb4 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
> usb5 at ohci4: USB revision 1.0
> uhub5 at usb5 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
> isa0 at pcib0
> isadma0 at isa0
> com0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
> com0: console
> com1 at isa0 port 0x2f8/8 irq 3: ns16550a, 16 byte fifo
> pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
> pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
> wskbd0 at pckbd0: console keyboard
> pcppi0 at isa0 port 0x61
> spkr0 at pcppi0
> wbsio0 at isa0 port 0x4e/2: W83627DHG rev 0x23
> lm1 at wbsio0 port 0xa10/8: W83627DHG
> vscsi0 at root
> scsibus2 at vscsi0: 256 targets
> softraid0 at root
> scsibus3 at softraid0: 256 targets
> sd2 at scsibus3 targ 1 lun 0: <OPENBSD, SR RAID 1, 006> SCSI2 0/direct fixed
> sd2: 409602MB, 512 bytes/sector, 838865577 sectors
> root on sd0a (14bf82c64d9b673b.a) swap on sd0b dump on sd0b
> WARNING: / was not properly unmounted
> error: [drm:pid0:r100_cp_init_microcode] *ERROR* radeon_cp: Failed to load firmware "radeon-rs690_cp"
> error: [drm:pid0:r100_cp_init] *ERROR* Failed to load firmware!
> drm:pid0:rs690_startup *ERROR* failed initializing CP (-2).
> drm:pid0:rs690_init *ERROR* Disabling GPU acceleration
> radeondrm0: 1024x768
> wsdisplay0 at radeondrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation), using wskbd0
> wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
>

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Route entry outside subnet - Also triggered kernel panic

Benjamin Baier
On Sun, 4 Sep 2016 12:46:53 +0200
Martin Pieuchot <[hidden email]> wrote:

> Hello Benjamin,
>
> Thanks for your report.  I just committed a fix for that. With rev 1.324
> of net/route.c your kernel should no longer panic.  Could you
> upgrade and tell me how it goes?
Thanks. Kernel panic is gone.

> Then we can try to find a solution to your dhcp problem.
My workaround is
# cat /etc/dhclient.conf                                                      
supersede subnet-mask 255.255.0.0;

which works fine, I can also reach all the other servers in that sub-network.
Used to work out-of-the-box with 255.255.255.255.

> On 09/03/16 22:00, Benjamin Baier wrote:
> >> Synopsis: Invalid route entry outside subnet / Used to work
> >> Category: Kernel panic
> >> Environment:  
> > System      : OpenBSD 6.0
> > Details     : OpenBSD 6.0-current (GENERIC.MP) #2400: Sun Aug 28 12:30:07 MDT 2016
> > [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
> >
> > Architecture: OpenBSD.amd64
> > Machine     : amd64  
> >> Description:  
> > My server provider uses IP addresses with a /32 netmask and of course the
> > default gateway is in another subnet. This used to work.
> > Trying to manually set it, I managed to panic the kernel.  
> >> How-To-Repeat:  
> > 1st attempt:
> > # dhclient em0
> > DHCPREQUEST on em0 to 255.255.255.255
> > DHCPACK from 85.214.1.14 (00:1b:c6:10:dc:03)
> > bound to 85.214.152.162 -- renewal in 43200 seconds.
> > # route add default 85.214.128.1
> > add net default: gateway 85.214.128.1: Too many levels of symbolic links
> > # cat /var/db/dhclient.leases.em0
> > lease {
> >   interface "em0";
> >   fixed-address 85.214.152.162;
> >   next-server 85.214.7.21;
> >   filename "pxelinux.0";
> >   option subnet-mask 255.255.255.255;
> >   option routers 85.214.128.1;
> >   option domain-name-servers 81.169.163.106,85.214.7.22,81.169.148.34;
> >   option host-name "h2608995";
> >   option domain-name "stratoserver.net";
> >   option dhcp-lease-time 86400;
> >   option dhcp-message-type 5;
> >   option dhcp-server-identifier 85.214.7.21;
> >   option dhcp-renewal-time 43200;
> >   option dhcp-rebinding-time 75600;
> >   option dhcp-client-identifier 1:8c:89:a5:1d:fa:6e;
> >   option tftp-server-name "85.214.7.21";
> >   renew 0 2016/09/04 07:32:22 UTC;
> >   rebind 0 2016/09/04 16:32:22 UTC;
> >   expire 0 2016/09/04 19:32:22 UTC;
> > }
> > # route show
> > Routing tables
> >
> > Internet:
> > Destination        Gateway            Flags   Refs      Use   Mtu  Prio Iface
> > BASE-ADDRESS.MCAST localhost          URS        0        0 32768     8 lo0
> > 85.214.128.1/32    pico               UCS        0       14     -     8 em0
> > pico               8c:89:a5:1d:fa:6e  UHLl       0        3     -     1 em0
> > 85.214.152.162/32  pico               UC         0        0     -     4 em0
> > loopback           localhost          UGRS       0        0 32768     8 lo0
> > localhost          localhost          UHl        1        2 32768     1 lo0
> > # dhclient em0
> > DHCPREQUEST on em0 to 255.255.255.255
> > DHCPACK from 85.214.1.14 (00:1b:c6:10:dc:03)
> > bound to 85.214.152.162 -- renewal in 43200 seconds.
> > rtrequest RTM_RESOLVE: wrong ifa (0xffff800000804500) was (0xffff800000804200)
Running dhclient a 2nd time, now does not trigger this anymore.

> >
> > 2nd attempt:
> > # ifconfig em0 85.214.152.162 netmask 255.255.255.255
> > # route add default 85.214.128.1
> > add net default: gateway 85.214.128.1: Network is unreachable
> > # ifconfig em0 85.214.152.162 netmask 255.255.0.0
> > # route add default 85.214.128.1
> > # ifconfig em0 85.214.152.162 netmask 255.255.255.255
> > panic: kernel diagnostic assertion "rt->rt_gwroute != NULL" failed: file "../../../../net/route.c", line 1230
> > Starting stack trace...
> > panic() at panic+0x10b
> > __assert() at __assert+0x25
> > rt_getll() at rt_getll+0x3b
> > arpresolve() at arpresolve+0xa9
> > ether_output() at ether_output+0x1cd
> > ip_output() at ip_output+0x69d
> > udp_output() at udp_output+0x26f
> > udp_usrreq() at udp_usrreq+0x3aa
> > sosend() at sosend+0x2d3
> > sendit() at sendit+0x24b
> > sys_sendto() at sys_sendto+0x62
> > syscall() at syscall+0x27b
> > --- syscall (number 133) ---
> > end of kernel
> > end trace frame: 0x6c210be1000, count: 245
> > 0x6c1c5f6394a:
> > End of stack trace.
> > syncing disks... 13 10 done
> > sd2 detached
Panic fixed. Losing connection at this point though.


> >> Fix:  
> > Unknown
> >
> > dmesg:
> > OpenBSD 6.0-current (GENERIC.MP) #2400: Sun Aug 28 12:30:07 MDT 2016
> >     [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
> > real mem = 17129209856 (16335MB)
> > avail mem = 16605593600 (15836MB)
> > mpath0 at root
> > scsibus0 at mpath0: 256 targets
> > mainbus0 at root
> > bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.5 @ 0x9f400 (48 entries)
> > bios0: vendor American Megatrends Inc. version "080014" date 03/25/2010
> > bios0: MICRO-STAR INTERNATIONAL CO., LTD MS-96B3
> > acpi0 at bios0: rev 0
> > acpi0: sleep states S0 S1 S3 S4 S5
> > acpi0: tables DSDT FACP APIC MCFG OEMB HPET SSDT
> > acpi0: wakeup devices PCE2(S4) PCE3(S4) PCE4(S4) PCE5(S4) PCE6(S4) PCE7(S4) SBAZ(S4) PS2K(S3) PS2M(S3) P0PC(S4) AC97(S4) MC97(S4) USB1(S3) USB2(S3) USB3(S3) USB4(S3) [...]
> > acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 32 bits
> > acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
> > cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
> > cpu0: Quad-Core AMD Opteron(tm) Processor 1385, 2700.51 MHz
> > cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,PAGE1GB,LONG,3DNOW2,3DNOW,LAHF,CMPLEG,SVM,EAPICSP,AMCR8,ABM,SSE4A,MASSE,3DNOWP,OSVW,IBS,SKINIT,ITSC
> > cpu0: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache, 6MB 64b/line 48-way L3 cache
> > cpu0: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
> > cpu0: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
> > cpu0: AMD erratum 721 detected and fixed
> > cpu0: smt 0, core 0, package 0
> > mtrr: Pentium Pro MTRR support, 8 var ranges, 88 fixed ranges
> > cpu0: apic clock running at 200MHz
> > cpu0: mwait min=64, max=64, IBE
> > cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
> > cpu1: Quad-Core AMD Opteron(tm) Processor 1385, 2700.11 MHz
> > cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,PAGE1GB,LONG,3DNOW2,3DNOW,LAHF,CMPLEG,SVM,EAPICSP,AMCR8,ABM,SSE4A,MASSE,3DNOWP,OSVW,IBS,SKINIT,ITSC
> > cpu1: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache, 6MB 64b/line 48-way L3 cache
> > cpu1: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
> > cpu1: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
> > cpu1: AMD erratum 721 detected and fixed
> > cpu1: smt 0, core 1, package 0
> > cpu2 at mainbus0: apid 2 (application processor)
> > cpu2: Quad-Core AMD Opteron(tm) Processor 1385, 2700.11 MHz
> > cpu2: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,PAGE1GB,LONG,3DNOW2,3DNOW,LAHF,CMPLEG,SVM,EAPICSP,AMCR8,ABM,SSE4A,MASSE,3DNOWP,OSVW,IBS,SKINIT,ITSC
> > cpu2: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache, 6MB 64b/line 48-way L3 cache
> > cpu2: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
> > cpu2: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
> > cpu2: AMD erratum 721 detected and fixed
> > cpu2: smt 0, core 2, package 0
> > cpu3 at mainbus0: apid 3 (application processor)
> > cpu3: Quad-Core AMD Opteron(tm) Processor 1385, 2700.11 MHz
> > cpu3: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,PAGE1GB,LONG,3DNOW2,3DNOW,LAHF,CMPLEG,SVM,EAPICSP,AMCR8,ABM,SSE4A,MASSE,3DNOWP,OSVW,IBS,SKINIT,ITSC
> > cpu3: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache, 6MB 64b/line 48-way L3 cache
> > cpu3: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
> > cpu3: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
> > cpu3: AMD erratum 721 detected and fixed
> > cpu3: smt 0, core 3, package 0
> > ioapic0 at mainbus0: apid 4 pa 0xfec00000, version 21, 24 pins
> > acpimcfg0 at acpi0 addr 0xe0000000, bus 0-255
> > acpihpet0 at acpi0: 14318180 Hz
> > acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
> > acpiprt1 at acpi0: bus 1 (P0P1)
> > acpiprt2 at acpi0: bus -1 (PCE3)
> > acpiprt3 at acpi0: bus 2 (PCE4)
> > acpiprt4 at acpi0: bus 3 (PCE5)
> > acpiprt5 at acpi0: bus 4 (P0PC)
> > acpicpu0 at acpi0: C1(@1 halt!), PSS
> > acpicpu1 at acpi0: C1(@1 halt!), PSS
> > acpicpu2 at acpi0: C1(@1 halt!), PSS
> > acpicpu3 at acpi0: C1(@1 halt!), PSS
> > "PNP0501" at acpi0 not configured
> > "PNP0501" at acpi0 not configured
> > "PNP0303" at acpi0 not configured
> > acpibtn0 at acpi0: PWRB
> > cpu0: 2700 MHz: speeds: 2700 2000 1500 800 MHz
> > pci0 at mainbus0 bus 0
> > 0:20:0: mem address conflict 0x8000a010/0x10
> > pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "ATI RS690 Host" rev 0x00
> > ppb0 at pci0 dev 1 function 0 "ATI RS690 PCIE" rev 0x00
> > pci1 at ppb0 bus 1
> > radeondrm0 at pci1 dev 5 function 0 "ATI Radeon X1250 IGP" rev 0x00
> > drm0 at radeondrm0
> > radeondrm0: msi
> > ppb1 at pci0 dev 4 function 0 "ATI RS690 PCIE" rev 0x00: msi
> > pci2 at ppb1 bus 2
> > em0 at pci2 dev 0 function 0 "Intel 82573L" rev 0x00: msi, address 8c:89:a5:1d:fa:6e
> > ppb2 at pci0 dev 5 function 0 "ATI RS690 PCIE" rev 0x00: msi
> > pci3 at ppb2 bus 3
> > em1 at pci3 dev 0 function 0 "Intel 82573L" rev 0x00: msi, address 8c:89:a5:1d:fa:6f
> > ahci0 at pci0 dev 18 function 0 "ATI SB600 SATA" rev 0x00: apic 4 int 22, AHCI 1.1
> > ahci0: port 0: 3.0Gb/s
> > ahci0: port 1: 3.0Gb/s
> > scsibus1 at ahci0: 32 targets
> > sd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <ATA, Hitachi HDS72302, MN6O> SCSI3 0/direct fixed naa.5000cca369f29c28
> > sd0: 1907729MB, 512 bytes/sector, 3907029168 sectors
> > sd1 at scsibus1 targ 1 lun 0: <ATA, Hitachi HDS72302, MN6O> SCSI3 0/direct fixed naa.5000cca369f408cd
> > sd1: 1907729MB, 512 bytes/sector, 3907029168 sectors
> > ohci0 at pci0 dev 19 function 0 "ATI SB600 USB" rev 0x00: apic 4 int 16, version 1.0, legacy support
> > ohci1 at pci0 dev 19 function 1 "ATI SB600 USB" rev 0x00: apic 4 int 17, version 1.0, legacy support
> > ohci2 at pci0 dev 19 function 2 "ATI SB600 USB" rev 0x00: apic 4 int 18, version 1.0, legacy support
> > ohci3 at pci0 dev 19 function 3 "ATI SB600 USB" rev 0x00: apic 4 int 17, version 1.0, legacy support
> > ohci4 at pci0 dev 19 function 4 "ATI SB600 USB" rev 0x00: apic 4 int 18, version 1.0, legacy support
> > ehci0 at pci0 dev 19 function 5 "ATI SB600 USB2" rev 0x00: apic 4 int 19
> > usb0 at ehci0: USB revision 2.0
> > uhub0 at usb0 "ATI EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
> > piixpm0 at pci0 dev 20 function 0 "ATI SBx00 SMBus" rev 0x14: SMI
> > iic0 at piixpm0
> > spdmem0 at iic0 addr 0x50: 4GB DDR2 SDRAM non-parity PC2-5300CL5
> > spdmem1 at iic0 addr 0x51: 4GB DDR2 SDRAM non-parity PC2-5300CL5
> > spdmem2 at iic0 addr 0x52: 4GB DDR2 SDRAM non-parity PC2-5300CL5
> > spdmem3 at iic0 addr 0x53: 4GB DDR2 SDRAM non-parity PC2-5300CL5
> > pciide0 at pci0 dev 20 function 1 "ATI SB600 IDE" rev 0x00: DMA, channel 0 configured to compatibility, channel 1 configured to compatibility
> > pcib0 at pci0 dev 20 function 3 "ATI SB600 ISA" rev 0x00
> > ppb3 at pci0 dev 20 function 4 "ATI SB600 PCI" rev 0x00
> > pci4 at ppb3 bus 4
> > pchb1 at pci0 dev 24 function 0 "AMD AMD64 10h HyperTransport" rev 0x00
> > pchb2 at pci0 dev 24 function 1 "AMD AMD64 10h Address Map" rev 0x00
> > pchb3 at pci0 dev 24 function 2 "AMD AMD64 10h DRAM Cfg" rev 0x00
> > km0 at pci0 dev 24 function 3 "AMD AMD64 10h Misc Cfg" rev 0x00
> > pchb4 at pci0 dev 24 function 4 "AMD AMD64 10h Link Cfg" rev 0x00
> > usb1 at ohci0: USB revision 1.0
> > uhub1 at usb1 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
> > usb2 at ohci1: USB revision 1.0
> > uhub2 at usb2 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
> > usb3 at ohci2: USB revision 1.0
> > uhub3 at usb3 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
> > usb4 at ohci3: USB revision 1.0
> > uhub4 at usb4 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
> > usb5 at ohci4: USB revision 1.0
> > uhub5 at usb5 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
> > isa0 at pcib0
> > isadma0 at isa0
> > com0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
> > com0: console
> > com1 at isa0 port 0x2f8/8 irq 3: ns16550a, 16 byte fifo
> > pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
> > pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
> > wskbd0 at pckbd0: console keyboard
> > pcppi0 at isa0 port 0x61
> > spkr0 at pcppi0
> > wbsio0 at isa0 port 0x4e/2: W83627DHG rev 0x23
> > lm1 at wbsio0 port 0xa10/8: W83627DHG
> > vscsi0 at root
> > scsibus2 at vscsi0: 256 targets
> > softraid0 at root
> > scsibus3 at softraid0: 256 targets
> > sd2 at scsibus3 targ 1 lun 0: <OPENBSD, SR RAID 1, 006> SCSI2 0/direct fixed
> > sd2: 409602MB, 512 bytes/sector, 838865577 sectors
> > root on sd0a (14bf82c64d9b673b.a) swap on sd0b dump on sd0b
> > WARNING: / was not properly unmounted
> > error: [drm:pid0:r100_cp_init_microcode] *ERROR* radeon_cp: Failed to load firmware "radeon-rs690_cp"
> > error: [drm:pid0:r100_cp_init] *ERROR* Failed to load firmware!
> > drm:pid0:rs690_startup *ERROR* failed initializing CP (-2).
> > drm:pid0:rs690_init *ERROR* Disabling GPU acceleration
> > radeondrm0: 1024x768
> > wsdisplay0 at radeondrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation), using wskbd0
> > wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
> >  
>