Re: kernel/6561: System reboots before fully coming up

classic Classic list List threaded Threaded
1 message Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: kernel/6561: System reboots before fully coming up

Tom Murphy-7
The following reply was made to PR kernel/6561; it has been noted by GNATS.

From: Tom Murphy <[hidden email]>
To: [hidden email]
Cc:  
Subject: Re: kernel/6561: System reboots before fully coming up
Date: Sat, 19 Feb 2011 16:06:46 +0000

 Now, with a recent kernel:
 
 kern.version=OpenBSD 4.9 (GENERIC.MP) #807: Wed Feb 16 13:22:14 MST 2011
     [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
 
 I went through all the acpi(4) devices, and disabled them one at a time.
 Usually, the system would just hang now, instead of rebooting after showing:
 
 it0 at isa0 port 0x2e/2: IT8712F rev 5, EC port 0x290
 
 If I disable acpimadt(4), then it boots up fine (dmesg attached below).
 
 Any ideas or things I could try?
 
 Tom
 
 
 OpenBSD 4.9 (GENERIC.MP) #807: Wed Feb 16 13:22:14 MST 2011
     [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
 real mem = 2146369536 (2046MB)
 avail mem = 2075213824 (1979MB)
 User Kernel Config
 UKC> disable acpimadt
 346 acpimadt0 disabled
 UKC> quit
 Continuing...
 mainbus0 at root
 bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.3 @ 0xf0100 (44 entries)
 bios0: vendor Award Software International, Inc. version "F7" date 10/23/2008
 bios0: Gigabyte Technology Co., Ltd. nForce
 acpi0 at bios0: rev 0
 acpi0: sleep states S0 S1 S4 S5
 acpi0: tables DSDT FACP APIC
 acpi0: wakeup devices HUB0(S5) HUB1(S4) USB0(S3) USB1(S3) USB2(S3) F139(S3) MMAC(S5) MMCI(S5) UAR1(S5)
 acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
 acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
 acpiprt1 at acpi0: bus 2 (HUB0)
 acpiprt2 at acpi0: bus 1 (AGPB)
 acpiprt3 at acpi0: bus -1 (HUB1)
 acpipwrres0 at acpi0: ISAV
 acpibtn0 at acpi0: PWRB
 mpbios0 at bios0: Intel MP Specification 1.4
 cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
 cpu0: AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4600+, 2412.02 MHz
 cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,NXE,MMXX,FFXSR,LONG,3DNOW2,3DNOW
 cpu0: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache
 cpu0: ITLB 32 4KB entries fully associative, 8 4MB entries fully associative
 cpu0: DTLB 32 4KB entries fully associative, 8 4MB entries fully associative
 cpu0: apic clock running at 200MHz
 cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
 cpu1: AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4600+, 2411.74 MHz
 cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,NXE,MMXX,FFXSR,LONG,3DNOW2,3DNOW
 cpu1: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache
 cpu1: ITLB 32 4KB entries fully associative, 8 4MB entries fully associative
 cpu1: DTLB 32 4KB entries fully associative, 8 4MB entries fully associative
 mpbios0: bus 0 is type PCI  
 mpbios0: bus 1 is type PCI  
 mpbios0: bus 2 is type PCI  
 mpbios0: bus 3 is type ISA  
 ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 11, 24 pins
 ioapic0: misconfigured as apic 0, remapped to apid 2
 cpu0: Cool'n'Quiet K8 2411 MHz: speeds: 2400 1000 MHz
 pci0 at mainbus0 bus 0
 pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "NVIDIA nForce3 250 PCI Host" rev 0xa1
 agp at pchb0 not configured
 pcib0 at pci0 dev 1 function 0 "NVIDIA nForce3 250 ISA" rev 0xa2
 nviic0 at pci0 dev 1 function 1 "NVIDIA nForce3 250 SMBus" rev 0xa1
 iic0 at nviic0
 spdmem0 at iic0 addr 0x50: 1GB DDR SDRAM non-parity PC3200CL3.0
 spdmem1 at iic0 addr 0x51: 1GB DDR SDRAM non-parity PC3200CL3.0
 iic1 at nviic0
 iic1: addr 0x4e 01=08 02=10 03=72 05=80 06=0f 0a=ff 0e=e0 0f=ff words 00=00ff 01=08ff 02=10ff 03=72ff 04=00ff 05=80ff 06=0fff 07=00ff
 ohci0 at pci0 dev 2 function 0 "NVIDIA nForce3 250 USB" rev 0xa1: apic 2 int 9 (irq 9), version 1.0, legacy support
 ohci1 at pci0 dev 2 function 1 "NVIDIA nForce3 250 USB" rev 0xa1: apic 2 int 9 (irq 9), version 1.0, legacy support
 ehci0 at pci0 dev 2 function 2 "NVIDIA nForce3 250 USB" rev 0xa2: apic 2 int 9 (irq 9)
 usb0 at ehci0: USB revision 2.0
 uhub0 at usb0 "NVIDIA EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
 auich0 at pci0 dev 6 function 0 "NVIDIA nForce3 250 AC97" rev 0xa1: apic 2 int 5 (irq 5), nForce3 AC97
 ac97: codec id 0x414c4790 (Avance Logic ALC850 rev 0)
 audio0 at auich0
 pciide0 at pci0 dev 8 function 0 "NVIDIA nForce3 250 IDE" rev 0xa2: DMA, channel 0 configured to compatibility, channel 1 configured to compatibility
 atapiscsi0 at pciide0 channel 0 drive 0
 scsibus0 at atapiscsi0: 2 targets
 cd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <_NEC, DVD_RW ND-3520AW, 3.04> ATAPI 5/cdrom removable
 cd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2
 pciide0: channel 1 disabled (no drives)
 pciide1 at pci0 dev 10 function 0 "NVIDIA nForce3 250 SATA" rev 0xa2: DMA
 pciide1: using apic 2 int 11 (irq 11) for native-PCI interrupt
 wd0 at pciide1 channel 1 drive 0: <WDC WD6401AALS-00L3B2>
 wd0: 16-sector PIO, LBA48, 610479MB, 1250261615 sectors
 wd0(pciide1:1:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 6
 ppb0 at pci0 dev 11 function 0 "NVIDIA nForce3 250 AGP" rev 0xa2
 pci1 at ppb0 bus 1
 vga1 at pci1 dev 0 function 0 "NVIDIA GeForce 7800 GS" rev 0xa2
 wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
 wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
 ppb1 at pci0 dev 14 function 0 "NVIDIA nForce3 250 PCI-PCI" rev 0xa2
 pci2 at ppb1 bus 2
 ral0 at pci2 dev 7 function 0 "Ralink RT2860" rev 0x00: apic 2 int 10 (irq 10), address 00:90:cc:ea:c8:c0
 ral0: MAC/BBP RT2860 (rev 0x0101), RF RT2820 (MIMO 2T3R)
 skc0 at pci2 dev 11 function 0 "Marvell Yukon 88E8001/8003/8010" rev 0x13, Yukon Lite (0x9): apic 2 int 10 (irq 10)
 sk0 at skc0 port A: address 00:14:85:be:cb:be
 eephy0 at sk0 phy 0: 88E1011 Gigabit PHY, rev. 5
 pchb1 at pci0 dev 24 function 0 "AMD AMD64 0Fh HyperTransport" rev 0x00
 pchb2 at pci0 dev 24 function 1 "AMD AMD64 0Fh Address Map" rev 0x00
 pchb3 at pci0 dev 24 function 2 "AMD AMD64 0Fh DRAM Cfg" rev 0x00
 kate0 at pci0 dev 24 function 3 "AMD AMD64 0Fh Misc Cfg" rev 0x00
 isa0 at pcib0
 isadma0 at isa0
 com0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
 com1 at isa0 port 0x2f8/8 irq 3: ns16550a, 16 byte fifo
 pckbc0 at isa0 port 0x60/5
 pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
 pckbc0: using irq 1 for kbd slot
 wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
 pcppi0 at isa0 port 0x61
 spkr0 at pcppi0
 lpt0 at isa0 port 0x378/4 irq 7
 it0 at isa0 port 0x2e/2: IT8712F rev 5, EC port 0x290
 fdc0 at isa0 port 0x3f0/6 irq 6 drq 2
 usb1 at ohci0: USB revision 1.0
 uhub1 at usb1 "NVIDIA OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
 usb2 at ohci1: USB revision 1.0
 uhub2 at usb2 "NVIDIA OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
 mtrr: Pentium Pro MTRR support
 uaudio0 at uhub1 port 1 configuration 1 interface 0 "Logitech Logitech USB Headset" rev 1.10/10.13 addr 2
 uaudio0: audio rev 1.00, 6 mixer controls
 audio1 at uaudio0
 ulpt0 at uhub1 port 3 configuration 1 interface 0 "Brother DCP-145C" rev 1.00/1.00 addr 3
 ulpt0: using bi-directional mode
 umass0 at uhub1 port 3 configuration 1 interface 2 "Brother DCP-145C" rev 1.00/1.00 addr 3
 umass0: using SCSI over Bulk-Only
 scsibus1 at umass0: 2 targets, initiator 0
 sd0 at scsibus1 targ 1 lun 0: <Brother, DCP-145C, 1.00> SCSI2 0/direct removable
 sd0: drive offline
 ugen0 at uhub1 port 3 configuration 1 "Brother DCP-145C" rev 1.00/1.00 addr 3
 uaudio1 at uhub2 port 3 configuration 1 interface 1 "Microsoft USB camera" rev 1.10/1.01 addr 2
 uaudio1: audio rev 1.00, 3 mixer controls
 audio2 at uaudio1
 ugen1 at uhub2 port 3 configuration 1 "Microsoft USB camera" rev 1.10/1.01 addr 2
 uhidev0 at uhub2 port 4 configuration 1 interface 0 "Genius Laser Mouse" rev 1.10/0.00 addr 3
 uhidev0: iclass 3/1
 ums0 at uhidev0: 3 buttons, Z dir
 wsmouse0 at ums0 mux 0
 vscsi0 at root
 scsibus2 at vscsi0: 256 targets
 softraid0 at root
 root on wd0a swap on wd0b dump on wd0b