Re: inteldrm changes cause high temperature / fan speeds

classic Classic list List threaded Threaded
2 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: inteldrm changes cause high temperature / fan speeds

Alex Karle
Hi Tero,

Apologies if this breaks the threading -- I wasn't subscribed to misc@
at the time the original was sent.

Have you (or any others) dug any deeper into this? I've spent a good few
hours reading different related threads, but haven't found any solutions,
and you seem to have come closest to narrowing down the search space
for the root cause.

I am also experiencing a similar heat problem on my X220. When idling, I
am consistently seeing ~50deg Celcius for the CPU. I've seen this with a
fresh install of 6.6 and more recently on -current.

I downgraded to 6.5 and the issue disappeared (with idle CPU's at mid
thirties or so).

I should note that these temperatures hold for just idling in the
console (no X11).

Based on my symptoms, and your description, I have a hunch I might be
seeing the same issue you described.  In particular, the other reports
of heat seem to have been solved by tweaking the BIOS settings [1], but
I tried all the mentioned settings and more without any luck.

If anyone has any pointers on where to look as next steps (what part of
the 250k line diff might be problematic, troubleshooting steps, etc),
that would be very welcome too!

Thanks all for your time and help,
Alex

[1]: https://marc.info/?t=157383337800003

dmesg:

OpenBSD 6.6-current (GENERIC.MP) #653: Thu Feb 20 21:40:37 MST 2020
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 4156157952 (3963MB)
avail mem = 4017606656 (3831MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.6 @ 0xdae9c000 (64 entries)
bios0: vendor LENOVO version "8DET76WW (1.46 )" date 06/21/2018
bios0: LENOVO 4286CTO
acpi0 at bios0: ACPI 4.0
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP SLIC SSDT SSDT SSDT HPET APIC MCFG ECDT ASF! TCPA SSDT SSDT UEFI UEFI UEFI
acpi0: wakeup devices LID_(S3) SLPB(S3) IGBE(S4) EXP4(S4) EXP7(S4) EHC1(S3) EHC2(S3) HDEF(S4)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Core(TM) i7-2620M CPU @ 2.70GHz, 797.55 MHz, 06-2a-07
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,MD_CLEAR,IBRS,IBPB,STIBP,L1DF,SSBD,SENSOR,ARAT,XSAVEOPT,MELTDOWN
cpu0: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 10 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 99MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.1.1.2, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 2 (application processor)
cpu1: Intel(R) Core(TM) i7-2620M CPU @ 2.70GHz, 797.42 MHz, 06-2a-07
cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,MD_CLEAR,IBRS,IBPB,STIBP,L1DF,SSBD,SENSOR,ARAT,XSAVEOPT,MELTDOWN
cpu1: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu1: smt 0, core 1, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 24 pins
acpimcfg0 at acpi0
acpimcfg0: addr 0xf8000000, bus 0-63
acpiec0 at acpi0
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus -1 (PEG_)
acpiprt2 at acpi0: bus 2 (EXP1)
acpiprt3 at acpi0: bus 3 (EXP2)
acpiprt4 at acpi0: bus -1 (EXP4)
acpiprt5 at acpi0: bus 13 (EXP5)
acpiprt6 at acpi0: bus 14 (EXP7)
acpicpu0 at acpi0: C3(200@109 io@0x416), C2(500@80 io@0x414), C1(1000@1 halt), PSS
acpicpu1 at acpi0: C3(200@109 io@0x416), C2(500@80 io@0x414), C1(1000@1 halt), PSS
acpipwrres0 at acpi0: PUBS, resource for EHC1, EHC2
acpitz0 at acpi0: critical temperature is 99 degC
acpibtn0 at acpi0: LID_
acpibtn1 at acpi0: SLPB
acpipci0 at acpi0 PCI0: 0x00000000 0x00000011 0x00000001
acpicmos0 at acpi0
tpm0 at acpi0: TPM_ addr 0xfed40000/0x5000, device 0x0000104a rev 0x4e
acpibat0 at acpi0: BAT0 model "42T4940" serial  5067 type LION oem "SANYO"
acpiac0 at acpi0: AC unit offline
acpithinkpad0 at acpi0: version 1.0
"PNP0C14" at acpi0 not configured
"PNP0C14" at acpi0 not configured
acpidock0 at acpi0: GDCK not docked (0)
acpivideo0 at acpi0: VID_
acpivout0 at acpivideo0: LCD0
acpivideo1 at acpi0: VID_
cpu0: using VERW MDS workaround (except on vmm entry)
cpu0: Enhanced SpeedStep 797 MHz: speeds: 2701, 2700, 2400, 2200, 2000, 1800, 1600, 1400, 1200, 1000, 800 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel Core 2G Host" rev 0x09
inteldrm0 at pci0 dev 2 function 0 "Intel HD Graphics 3000" rev 0x09
drm0 at inteldrm0
inteldrm0: msi
"Intel 6 Series MEI" rev 0x04 at pci0 dev 22 function 0 not configured
em0 at pci0 dev 25 function 0 "Intel 82579LM" rev 0x04: msi, address f0:de:f1:66:e4:d2
ehci0 at pci0 dev 26 function 0 "Intel 6 Series USB" rev 0x04: apic 2 int 16
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
azalia0 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 6 Series HD Audio" rev 0x04: msi
azalia0: codecs: Conexant CX20590, Intel/0x2805, using Conexant CX20590
audio0 at azalia0
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 6 Series PCIE" rev 0xb4: msi
pci1 at ppb0 bus 2
ppb1 at pci0 dev 28 function 1 "Intel 6 Series PCIE" rev 0xb4: msi
pci2 at ppb1 bus 3
iwn0 at pci2 dev 0 function 0 "Intel Centrino Advanced-N 6205" rev 0x34: msi, MIMO 2T2R, MoW, address a0:88:b4:62:f6:94
ppb2 at pci0 dev 28 function 4 "Intel 6 Series PCIE" rev 0xb4: msi
pci3 at ppb2 bus 13
sdhc0 at pci3 dev 0 function 0 "Ricoh 5U822 SD/MMC" rev 0x07: apic 2 int 16
sdhc0: SDHC 3.0, 50 MHz base clock
sdmmc0 at sdhc0: 4-bit, sd high-speed, mmc high-speed, dma
ppb3 at pci0 dev 28 function 6 "Intel 6 Series PCIE" rev 0xb4: msi
pci4 at ppb3 bus 14
xhci0 at pci4 dev 0 function 0 "NEC xHCI" rev 0x04: msi, xHCI 0.96
usb1 at xhci0: USB revision 3.0
uhub1 at usb1 configuration 1 interface 0 "NEC xHCI root hub" rev 3.00/1.00 addr 1
ehci1 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 6 Series USB" rev 0x04: apic 2 int 23
usb2 at ehci1: USB revision 2.0
uhub2 at usb2 configuration 1 interface 0 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel QM67 LPC" rev 0x04
ahci0 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 6 Series AHCI" rev 0x04: msi, AHCI 1.3
ahci0: port 0: 6.0Gb/s
scsibus1 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <ATA, Samsung SSD 860, RVT0> naa.5002538e0990ccb4
sd0: 476940MB, 512 bytes/sector, 976773168 sectors, thin
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 6 Series SMBus" rev 0x04: apic 2 int 18
iic0 at ichiic0
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 4GB DDR3 SDRAM PC3-10600 SO-DIMM
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard
pms0 at pckbc0 (aux slot)
wsmouse0 at pms0 mux 0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
aps0 at isa0 port 0x1600/31
uhub3 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 0 "Intel Rate Matching Hub" rev 2.00/0.00 addr 2
uhub4 at uhub2 port 1 configuration 1 interface 0 "Intel Rate Matching Hub" rev 2.00/0.00 addr 2
vscsi0 at root
scsibus2 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus3 at softraid0: 256 targets
root on sd0a (a5dc5703567b639e.a) swap on sd0b dump on sd0b
inteldrm0: 1366x768, 32bpp
wsdisplay0 at inteldrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation), using wskbd0
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)


sysctl hw:

hw.machine=amd64
hw.model=Intel(R) Core(TM) i7-2620M CPU @ 2.70GHz
hw.ncpu=4
hw.byteorder=1234
hw.pagesize=4096
hw.disknames=sd0:a5dc5703567b639e
hw.diskcount=1
hw.sensors.cpu0.temp0=54.00 degC
hw.sensors.acpitz0.temp0=60.00 degC (zone temperature)
hw.sensors.acpibtn0.indicator0=On (lid open)
hw.sensors.acpibat0.volt0=11.10 VDC (voltage)
hw.sensors.acpibat0.volt1=11.33 VDC (current voltage)
hw.sensors.acpibat0.power0=18.63 W (rate)
hw.sensors.acpibat0.watthour0=67.48 Wh (last full capacity)
hw.sensors.acpibat0.watthour1=3.37 Wh (warning capacity)
hw.sensors.acpibat0.watthour2=0.20 Wh (low capacity)
hw.sensors.acpibat0.watthour3=39.89 Wh (remaining capacity), OK
hw.sensors.acpibat0.watthour4=86.58 Wh (design capacity)
hw.sensors.acpibat0.raw0=1 (battery discharging), OK
hw.sensors.acpiac0.indicator0=Off (power supply)
hw.sensors.acpithinkpad0.temp0=60.00 degC
hw.sensors.acpithinkpad0.temp1=60.00 degC
hw.sensors.acpithinkpad0.temp2=60.00 degC
hw.sensors.acpithinkpad0.temp3=60.00 degC
hw.sensors.acpithinkpad0.temp4=60.00 degC
hw.sensors.acpithinkpad0.temp5=60.00 degC
hw.sensors.acpithinkpad0.temp6=60.00 degC
hw.sensors.acpithinkpad0.temp7=60.00 degC
hw.sensors.acpithinkpad0.fan0=3499 RPM
hw.sensors.acpithinkpad0.indicator0=Off (port replicator), UNKNOWN
hw.sensors.acpidock0.indicator0=Off (not docked), UNKNOWN
hw.sensors.aps0.temp0=42.00 degC
hw.sensors.aps0.temp1=42.00 degC
hw.sensors.aps0.indicator0=On (Keyboard Active)
hw.sensors.aps0.indicator1=Off (Mouse Active)
hw.sensors.aps0.indicator2=On (Lid Open)
hw.sensors.aps0.raw0=518 (X_ACCEL)
hw.sensors.aps0.raw1=529 (Y_ACCEL)
hw.sensors.aps0.raw2=518 (X_VAR)
hw.sensors.aps0.raw3=529 (Y_VAR)
hw.cpuspeed=800
hw.setperf=0
hw.vendor=LENOVO
hw.product=4286CTO
hw.version=ThinkPad X220
hw.serialno=R9E5WG1
hw.uuid=01d16e6c-2651-cb11-adad-e9f50fae8eca
hw.physmem=4042915840
hw.usermem=3998732288
hw.ncpufound=4
hw.allowpowerdown=1
hw.perfpolicy=auto
hw.smt=0
hw.ncpuonline=2

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: inteldrm changes cause high temperature / fan speeds

Tero Koskinen
Hi,

Alex Karle wrote on 25.2.2020 6.51:
> Hi Tero,
>
> Apologies if this breaks the threading -- I wasn't subscribed to misc@
> at the time the original was sent.
>
> Have you (or any others) dug any deeper into this?

My problem was more or less "solved" when the power supply from
my Optiplex died. Instead of fixing the supply, I simply recycled
the device and bought PC Engines APU2.

I still have another slightly newer Optiplex (running Linux), but
not sure when I will have time to test the latest OpenBSD on it
(might take many months).

Yours,
  Tero