Re: Problems with HP dx5150/ATI Xpress 200 chipset

classic Classic list List threaded Threaded
1 message Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problems with HP dx5150/ATI Xpress 200 chipset

pedro la peu
> I have done enough searching of mailing lists and google to know that this
> chipset is problematic at the moment for BSD and for that matter linux,

Really? My first time with this chipset was in April [1] when it worked but
only as a bunch of "generic" or unconfigured devices.

Since then I have seen (and participated in) a complete change, now they  
[2] [3] work so well I use them in production and as my primary workstation.

Some suggestions:

1. Get the latest BIOS update, if you haven't already.

2. Install the latest snapshot, things have progressed since 3.8.

See the following, the first is from a machine I have in production  
(Sempron/socket754 - one of several) the second is my primary workstation
(AMD64/socket939). I couldn't be happier with them. Fast/stable.

OpenBSD 3.8-current (GENERIC) #0: Fri Oct  7 19:14:10 BST 2005
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC
cpu0: AMD Hammer Family processor - Model Unknown ("AuthenticAMD" 686-class,
128KB L2 cache) 1.60 GHz
cpu0:
FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SSE3
cpu0: AMD Powernow: TS TTP TM STC
real mem  = 468295680 (457320K)
avail mem = 420282368 (410432K)
using 4278 buffers containing 23519232 bytes (22968K) of memory
mainbus0 (root)
bios0 at mainbus0: AT/286+(f9) BIOS, date 03/10/05, BIOS32 rev. 0 @ 0xfa5a0
apm0 at bios0: Power Management spec V1.2
apm0: AC on, battery charge unknown
apm0: flags 70102 dobusy 1 doidle 1
pcibios0 at bios0: rev 3.0 @ 0xf0000/0xd474
pcibios0: PCI IRQ Routing Table rev 1.0 @ 0xfd340/288 (16 entries)
pcibios0: bad IRQ table checksum
pcibios0: PCI BIOS has 17 Interrupt Routing table entries
pcibios0: PCI Exclusive IRQs: 5 10 11 12
pcibios0: no compatible PCI ICU found
pcibios0: Warning, unable to fix up PCI interrupt routing
pcibios0: PCI bus #3 is the last bus
WARNING: can't reserve area for I/O APIC.
WARNING: can't reserve area for Local APIC.
WARNING: can't reserve area for BIOS PROM.
bios0: ROM list: 0xc0000/0xf000
cpu0 at mainbus0
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (no bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "ATI RS480 Host" rev 0x01
ppb0 at pci0 dev 1 function 0 "ATI RS480 PCIE" rev 0x00
pci1 at ppb0 bus 1
vga1 at pci1 dev 5 function 0 "ATI Radeon XPRESS 200" rev 0x00
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
pciide0 at pci0 dev 17 function 0 "ATI IXP400 SATA" rev 0x00: DMA
pciide0: using irq 11 for native-PCI interrupt
pciide1 at pci0 dev 18 function 0 "ATI IXP400 SATA" rev 0x00: DMA
pciide1: using irq 10 for native-PCI interrupt
"ATI IXP400 SMBus" rev 0x10 at pci0 dev 20 function 0 not configured
pciide2 at pci0 dev 20 function 1 "ATI IXP400 IDE" rev 0x00: DMA, channel 0
configured to compatibility, channel 1 configured to compatibility
wd0 at pciide2 channel 0 drive 0: <ST340014A>
wd0: 16-sector PIO, LBA48, 38166MB, 78165360 sectors
wd0(pciide2:0:0): using PIO mode 4, DMA mode 2, Ultra-DMA mode 5
pcib0 at pci0 dev 20 function 3 "ATI IXP400 ISA" rev 0x00
ppb1 at pci0 dev 20 function 4 "ATI IXP400 PCI" rev 0x00
pci2 at ppb1 bus 2
ppb2 at pci2 dev 5 function 0 "Intel S21154AE/BE PCI-PCI" rev 0x00
pci3 at ppb2 bus 3
fxp0 at pci3 dev 4 function 0 "Intel 82557" rev 0x0d, i82550: irq 12, address
00:0e:0c:82:94:ac
inphy0 at fxp0 phy 1: i82555 10/100 PHY, rev. 4
fxp1 at pci3 dev 5 function 0 "Intel 82557" rev 0x0d, i82550: irq 12, address
00:0e:0c:82:94:ad
inphy1 at fxp1 phy 1: i82555 10/100 PHY, rev. 4
rl0 at pci2 dev 11 function 0 "Realtek 8139" rev 0x10: irq 5 address
00:01:2e:0b:c5:bb
rlphy0 at rl0 phy 0: RTL internal phy
auixp0 at pci0 dev 20 function 5 "ATI IXP400 AC97" rev 0x01: irq 12
auixp0: soft resetting aclink
pchb1 at pci0 dev 24 function 0 "AMD AMD64 HyperTransport" rev 0x00
pchb2 at pci0 dev 24 function 1 "AMD AMD64 Address Map" rev 0x00
pchb3 at pci0 dev 24 function 2 "AMD AMD64 DRAM Cfg" rev 0x00
pchb4 at pci0 dev 24 function 3 "AMD AMD64 Misc Cfg" rev 0x00
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pcppi0 at isa0 port 0x61
midi0 at pcppi0: <PC speaker>
spkr0 at pcppi0
sysbeep0 at pcppi0
lpt0 at isa0 port 0x378/4 irq 7
npx0 at isa0 port 0xf0/16: using exception 16
pccom0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
pccom0: console
fdc0 at isa0 port 0x3f0/6 irq 6 drq 2
biomask ef4d netmask ff6d ttymask ffef
pctr: user-level cycle counter enabled
dkcsum: wd0 matches BIOS drive 0x80
root on wd0a
rootdev=0x0 rrootdev=0x300 rawdev=0x302
ac97: codec id 0x414c4760 (Avance Logic ALC655)
audio0 at auixp0

OpenBSD 3.8-current (GENERIC) #0: Mon Oct 31 11:25:49 GMT 2005
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC
real mem = 1005121536 (981564K)
avail mem = 849719296 (829804K)
using 22937 buffers containing 100720640 bytes (98360K) of memory
mainbus0 (root)
cpu0 at mainbus0: (uniprocessor)
cpu0: AMD Athlon(tm) 64 Processor 3200+, 2000.37 MHz
cpu0:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,NXE,MMXX,FFXSR,LONG,3DNOW2,3DNOW
cpu0: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line
16-way L2 cache
cpu0: ITLB 32 4KB entries fully associative, 8 4MB entries fully associative
cpu0: DTLB 32 4KB entries fully associative, 8 4MB entries fully associative
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "ATI RS480 Host" rev 0x00
ppb0 at pci0 dev 1 function 0 "ATI RS480 PCIE" rev 0x00
pci1 at ppb0 bus 1
vga1 at pci1 dev 5 function 0 "ATI Radeon XPRESS 200" rev 0x00
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
pciide0 at pci0 dev 17 function 0 "ATI IXP400 SATA" rev 0x00: DMA
pciide0: using irq 11 for native-PCI interrupt
pciide0: port 0: device present, speed: 1.5Gb/s
wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <Maxtor 6Y120M0>
wd0: 16-sector PIO, LBA, 117246MB, 240121728 sectors
wd0(pciide0:0:0): using BIOS timings, Ultra-DMA mode 6
pciide0: port 1: device present, speed: 1.5Gb/s
wd1 at pciide0 channel 1 drive 0: <Maxtor 6Y120M0>
wd1: 16-sector PIO, LBA, 117246MB, 240121728 sectors
wd1(pciide0:1:0): using BIOS timings, Ultra-DMA mode 6
pciide1 at pci0 dev 18 function 0 "ATI IXP400 SATA" rev 0x00: DMA
pciide1: using irq 10 for native-PCI interrupt
pciide1: port 1: device present, speed: 1.5Gb/s
wd2 at pciide1 channel 1 drive 0: <ST380817AS>
wd2: 16-sector PIO, LBA48, 76319MB, 156301488 sectors
wd2(pciide1:1:0): using BIOS timings, Ultra-DMA mode 6
ohci0 at pci0 dev 19 function 0 "ATI IXP400 USB" rev 0x00: irq 11, version
1.0, legacy support
usb0 at ohci0: USB revision 1.0
uhub0 at usb0
uhub0: ATI OHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub0: 4 ports with 4 removable, self powered
ohci1 at pci0 dev 19 function 1 "ATI IXP400 USB" rev 0x00: irq 11, version
1.0, legacy support
usb1 at ohci1: USB revision 1.0
uhub1 at usb1
uhub1: ATI OHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub1: 4 ports with 4 removable, self powered
ehci0 at pci0 dev 19 function 2 "ATI IXP400 USB2" rev 0x00: irq 11
usb2 at ehci0: USB revision 2.0
uhub2 at usb2
uhub2: ATI EHCI root hub, rev 2.00/1.00, addr 1
uhub2: 8 ports with 8 removable, self powered
"ATI IXP400 SMBus" rev 0x04 at pci0 dev 20 function 0 not configured
pciide2 at pci0 dev 20 function 1 "ATI IXP400 IDE" rev 0x00: DMA, channel 0
configured to compatibility, channel 1 configured to compatibility
wd3 at pciide2 channel 0 drive 0: <ST3120026A>
wd3: 16-sector PIO, LBA48, 114473MB, 234441648 sectors
wd3(pciide2:0:0): using PIO mode 4, DMA mode 2, Ultra-DMA mode 5
atapiscsi0 at pciide2 channel 1 drive 0
scsibus0 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <SONY, DVD RW DRU-700A, VY05> SCSI0 5/cdrom
removable
cd0(pciide2:1:0): using PIO mode 4, DMA mode 2, Ultra-DMA mode 2
pcib0 at pci0 dev 20 function 3 "ATI IXP400 ISA" rev 0x00
ppb1 at pci0 dev 20 function 4 "ATI IXP400 PCI" rev 0x00
pci2 at ppb1 bus 2
bktr0 at pci2 dev 5 function 0 "Brooktree BT878" rev 0x11: irq 11
bktr0: Warning - card vendor 0x0071 (model 0x0101) unknown.
bktr0: Pinnacle/Miro TV, <no> tuner.
"Brooktree BT878 Audio" rev 0x11 at pci2 dev 5 function 1 not configured
uhci0 at pci2 dev 6 function 0 "VIA VT83C572 USB" rev 0x50: irq 3
usb3 at uhci0: USB revision 1.0
uhub3 at usb3
uhub3: VIA UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub3: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci1 at pci2 dev 6 function 1 "VIA VT83C572 USB" rev 0x50: irq 5
usb4 at uhci1: USB revision 1.0
uhub4 at usb4
uhub4: VIA UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub4: 2 ports with 2 removable, self powered
ehci1 at pci2 dev 6 function 2 "VIA VT6202 USB" rev 0x51: irq 10
usb5 at ehci1: USB revision 2.0
uhub5 at usb5
uhub5: VIA EHCI root hub, rev 2.00/1.00, addr 1
uhub5: 4 ports with 4 removable, self powered
rl0 at pci2 dev 11 function 0 "Realtek 8139" rev 0x10: irq 5, address
00:01:2e:0b:55:1b
rlphy0 at rl0 phy 0: RTL internal phy
"VIA VT6306 FireWire" rev 0x80 at pci2 dev 12 function 0 not configured
auixp0 at pci0 dev 20 function 5 "ATI IXP400 AC97" rev 0x00: irq 3
auixp0: soft resetting aclink
pchb1 at pci0 dev 24 function 0 "AMD AMD64 HyperTransport" rev 0x00
pchb2 at pci0 dev 24 function 1 "AMD AMD64 Address Map" rev 0x00
pchb3 at pci0 dev 24 function 2 "AMD AMD64 DRAM Cfg" rev 0x00
pchb4 at pci0 dev 24 function 3 "AMD AMD64 Misc Cfg" rev 0x00
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
com0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
sysbeep0 at pcppi0
lpt0 at isa0 port 0x378/4 irq 7
fdc0 at isa0 port 0x3f0/6 irq 6 drq 2
uplcom0 at uhub4 port 2
uplcom0: Prolific Technology Inc. USB-Serial Controller, rev 1.10/3.00, addr 2
ucom0 at uplcom0
uhidev0 at uhub3 port 1 configuration 1 interface 0
uhidev0: Logitech USB Mouse, rev 1.10/20.10, addr 2, iclass 3/1
ums0 at uhidev0: 3 buttons and Z dir.
wsmouse0 at ums0 mux 0
wd0: no disk label
dkcsum: wd0 matches BIOS drive 0x81
wd1: no disk label
dkcsum: wd1 matches BIOS drive 0x81 IGNORED
dkcsum: wd2 matches BIOS drive 0x80
wd3: no disk label
dkcsum: wd3 matches BIOS drive 0x82
root on wd2a
rootdev=0x20 rrootdev=0x320 rawdev=0x322
ac97: codec id 0x414c4760 (Avance Logic ALC655)
audio0 at auixp0

[1] http://marc.theaimsgroup.com/?l=openbsd-misc&m=111391919605241&w=2
[2] http://www.eqscomputers.com/products/mobo/motherboard.php?model=M62K8-MLF
[3] http://www.eqscomputers.com/products/mobo/motherboard.php?model=A58K9-MLF