Problems with iwn wireless networking

Previous Topic Next Topic
 
classic Classic list List threaded Threaded
5 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Problems with iwn wireless networking

Julian Smith
I'm seeing fairly frequent (e.g. more than daily) failures from an iwn0
wireless network device, on a Lenovo X230.

dmesg|grep iwn shows:

iwn0 at pci2 dev 0 function 0 "Intel Centrino Advanced-N 6205" rev 0x34: msi, MIMO 2T2R, MoW, address a4:4e:31:43:f1:60
iwn0: fatal firmware error
iwn0: fatal firmware error
iwn0: fatal firmware error
iwn0: fatal firmware error
iwn0: fatal firmware error
iwn0: fatal firmware error
iwn0: fatal firmware error
iwn0: device timeout
iwn0: device timeout
iwn0: fatal firmware error
iwn0: fatal firmware error
iwn0: fatal firmware error
iwn0: fatal firmware error
iwn0: fatal firmware error
iwn0: fatal firmware error
iwn0: fatal firmware error
iwn0: device timeout
iwn0: fatal firmware error
iwn0: fatal firmware error

Uptime is 6 days, so this is several failures per day on average.

iwn(4) DIAGNOSTICS says that these two types of error 'should not
happen'.

Is here anything i can do about this? The machine is a Lenovo X230.

Or is there alternative wireless hardware that i install instead that
is known to be reliable?

Full dmesg is below. My kernel has a patch from visa@ to reduce gdb
uninterruptible wait problem (see 'gdb in uninterruptible wait' thread
on misc), but is otherwise vanilla 6.7.

Thanks,

- Jules



OpenBSD 6.7 (GENERIC.MP) #1: Tue Jul 21 09:27:57 BST 2020
    jules@jules-obsd:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 16972566528 (16186MB)
avail mem = 16445550592 (15683MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.7 @ 0xdae9c000 (69 entries)
bios0: vendor LENOVO version "G2ETA7WW (2.67 )" date 09/09/2016
bios0: LENOVO 232577G
acpi0 at bios0: ACPI 5.0
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP SLIC TCPA SSDT SSDT SSDT HPET APIC MCFG ECDT FPDT ASF! UEFI UEFI MSDM SSDT SSDT DMAR UEFI DBG2
acpi0: wakeup devices LID_(S4) SLPB(S3) IGBE(S4) EXP3(S4) XHCI(S3) EHC1(S3) EHC2(S3) HDEF(S4)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Core(TM) i7-3520M CPU @ 2.90GHz, 2893.94 MHz, 06-3a-09
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,FSGSBASE,SMEP,ERMS,MD_CLEAR,IBRS,IBPB,STIBP,L1DF,SSBD,SENSOR,ARAT,XSAVEOPT,MELTDOWN
cpu0: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 10 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 99MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.1.1.2, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Core(TM) i7-3520M CPU @ 2.90GHz, 2893.43 MHz, 06-3a-09
cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,FSGSBASE,SMEP,ERMS,MD_CLEAR,IBRS,IBPB,STIBP,L1DF,SSBD,SENSOR,ARAT,XSAVEOPT,MELTDOWN
cpu1: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu1: smt 1, core 0, package 0
cpu2 at mainbus0: apid 2 (application processor)
cpu2: Intel(R) Core(TM) i7-3520M CPU @ 2.90GHz, 2893.43 MHz, 06-3a-09
cpu2: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,FSGSBASE,SMEP,ERMS,MD_CLEAR,IBRS,IBPB,STIBP,L1DF,SSBD,SENSOR,ARAT,XSAVEOPT,MELTDOWN
cpu2: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu2: smt 0, core 1, package 0
cpu3 at mainbus0: apid 3 (application processor)
cpu3: Intel(R) Core(TM) i7-3520M CPU @ 2.90GHz, 2893.43 MHz, 06-3a-09
cpu3: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,FSGSBASE,SMEP,ERMS,MD_CLEAR,IBRS,IBPB,STIBP,L1DF,SSBD,SENSOR,ARAT,XSAVEOPT,MELTDOWN
cpu3: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu3: smt 1, core 1, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 24 pins
acpimcfg0 at acpi0
acpimcfg0: addr 0xf8000000, bus 0-63
acpiec0 at acpi0
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus -1 (PEG_)
acpiprt2 at acpi0: bus 2 (EXP1)
acpiprt3 at acpi0: bus 3 (EXP2)
acpiprt4 at acpi0: bus 4 (EXP3)
acpicpu0 at acpi0: C2(350@80 mwait.1@0x20), C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu1 at acpi0: C2(350@80 mwait.1@0x20), C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu2 at acpi0: C2(350@80 mwait.1@0x20), C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu3 at acpi0: C2(350@80 mwait.1@0x20), C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpipwrres0 at acpi0: PUBS, resource for XHCI, EHC1, EHC2
acpitz0 at acpi0: critical temperature is 103 degC
acpibtn0 at acpi0: LID_
acpibtn1 at acpi0: SLPB
acpipci0 at acpi0 PCI0: 0x00000000 0x00000011 0x00000001
acpicmos0 at acpi0
tpm0 at acpi0: TPM_ addr 0xfed40000/0x5000, device 0x0000104a rev 0x4e
acpibat0 at acpi0: BAT0 model "45N1710" serial   316 type LION oem "Panasonic"
acpiac0 at acpi0: AC unit online
"LEN0078" at acpi0 not configured
acpithinkpad0 at acpi0: version 1.0
"PNP0C14" at acpi0 not configured
"PNP0C14" at acpi0 not configured
"PNP0C14" at acpi0 not configured
acpidock0 at acpi0: GDCK not docked (0)
acpivideo0 at acpi0: VID_
acpivout0 at acpivideo0: LCD0
acpivideo1 at acpi0: VID_
cpu0: using VERW MDS workaround (except on vmm entry)
cpu0: Enhanced SpeedStep 2893 MHz: speeds: 2901, 2900, 2800, 2700, 2500, 2400, 2300, 2200, 2000, 1900, 1800, 1700, 1600, 1400, 1300, 1200 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel Core 3G Host" rev 0x09
inteldrm0 at pci0 dev 2 function 0 "Intel HD Graphics 4000" rev 0x09
drm0 at inteldrm0
inteldrm0: msi, IVYBRIDGE, gen 7
xhci0 at pci0 dev 20 function 0 "Intel 7 Series xHCI" rev 0x04: msi, xHCI 1.0
usb0 at xhci0: USB revision 3.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel xHCI root hub" rev 3.00/1.00 addr 1
"Intel 7 Series MEI" rev 0x04 at pci0 dev 22 function 0 not configured
puc0 at pci0 dev 22 function 3 "Intel 7 Series KT" rev 0x04: ports: 16 com
com4 at puc0 port 0 apic 2 int 19: ns16550a, 16 byte fifo
com4: probed fifo depth: 0 bytes
em0 at pci0 dev 25 function 0 "Intel 82579LM" rev 0x04: msi, address 3c:97:0e:c4:15:2d
ehci0 at pci0 dev 26 function 0 "Intel 7 Series USB" rev 0x04: apic 2 int 16
usb1 at ehci0: USB revision 2.0
uhub1 at usb1 configuration 1 interface 0 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
azalia0 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 7 Series HD Audio" rev 0x04: msi
azalia0: codecs: Realtek ALC269, Intel/0x2806, using Realtek ALC269
audio0 at azalia0
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 7 Series PCIE" rev 0xc4: msi
pci1 at ppb0 bus 2
sdhc0 at pci1 dev 0 function 0 "Ricoh 5U823 SD/MMC" rev 0x04: apic 2 int 16
sdhc0: SDHC 3.0, 50 MHz base clock
sdmmc0 at sdhc0: 4-bit, sd high-speed, mmc high-speed, dma
ppb1 at pci0 dev 28 function 1 "Intel 7 Series PCIE" rev 0xc4: msi
pci2 at ppb1 bus 3
iwn0 at pci2 dev 0 function 0 "Intel Centrino Advanced-N 6205" rev 0x34: msi, MIMO 2T2R, MoW, address a4:4e:31:43:f1:60
ppb2 at pci0 dev 28 function 2 "Intel 7 Series PCIE" rev 0xc4: msi
pci3 at ppb2 bus 4
ehci1 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 7 Series USB" rev 0x04: apic 2 int 23
usb2 at ehci1: USB revision 2.0
uhub2 at usb2 configuration 1 interface 0 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel QM77 LPC" rev 0x04
ahci0 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 7 Series AHCI" rev 0x04: msi, AHCI 1.3
ahci0: port 0: 6.0Gb/s
scsibus1 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <ATA, WDC WDS100T2B0A-, X611> naa.5001b448b6ae7655
sd0: 953869MB, 512 bytes/sector, 1953525168 sectors, thin
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 7 Series SMBus" rev 0x04: apic 2 int 18
iic0 at ichiic0
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 8GB DDR3 SDRAM PC3-12800 SO-DIMM
spdmem1 at iic0 addr 0x51: 8GB DDR3 SDRAM PC3-12800 SO-DIMM
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard
pms0 at pckbc0 (aux slot)
wsmouse0 at pms0 mux 0
wsmouse1 at pms0 mux 0
pms0: Synaptics clickpad, firmware 8.1, 0x1e2b1 0x940300 0x184b40 0xd002a3 0x123800
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
vmm0 at mainbus0: VMX/EPT
efifb at mainbus0 not configured
umodem0 at uhub0 port 4 configuration 1 interface 1 "Lenovo H5321 gw" rev 2.00/0.00 addr 2
umodem0: data interface 2, has CM over data, has break
umodem0: status change notification available
ucom0 at umodem0
umodem1 at uhub0 port 4 configuration 1 interface 3 "Lenovo H5321 gw" rev 2.00/0.00 addr 2
umodem1: data interface 4, has CM over data, has break
umodem1: status change notification available
ucom1 at umodem1
umb0 at uhub0 port 4 configuration 1 interface 6 "Lenovo H5321 gw" rev 2.00/0.00 addr 2
umodem2 at uhub0 port 4 configuration 1 interface 9 "Lenovo H5321 gw" rev 2.00/0.00 addr 2
umodem2: data interface 10, has CM over data, has break
umodem2: status change notification available
ucom2 at umodem2
ugen0 at uhub0 port 4 configuration 1 "Lenovo H5321 gw" rev 2.00/0.00 addr 2
uhub3 at uhub1 port 1 configuration 1 interface 0 "Intel Rate Matching Hub" rev 2.00/0.00 addr 2
ugen1 at uhub3 port 3 "Auth Biometric Coprocessor" rev 1.10/0.01 addr 3
ugen2 at uhub3 port 4 "Broadcom Corp BCM20702A0" rev 2.00/1.12 addr 4
uvideo0 at uhub3 port 6 configuration 1 interface 0 "Ricoh Company Ltd. Integrated Camera" rev 2.00/0.11 addr 5
video0 at uvideo0
uhub4 at uhub2 port 1 configuration 1 interface 0 "Intel Rate Matching Hub" rev 2.00/0.00 addr 2
uhub5 at uhub4 port 8 configuration 1 interface 0 "Lenovo product 0x100a" rev 2.00/0.00 addr 3
uvideo1 at uhub5 port 2 configuration 1 interface 0 "Logitech product 0x0809" rev 2.00/0.10 addr 4
video1 at uvideo1
uaudio0 at uhub5 port 2 configuration 1 interface 3 "Logitech product 0x0809" rev 2.00/0.10 addr 4
uaudio0: class v1, high-speed, sync, channels: 0 play, 1 rec, 2 ctls
audio1 at uaudio0
uhidev0 at uhub5 port 4 configuration 1 interface 0 "Logitech USB Receiver" rev 2.00/29.00 addr 5
uhidev0: iclass 3/1
ukbd0 at uhidev0: 8 variable keys, 6 key codes
wskbd1 at ukbd0 mux 1
uhidev1 at uhub5 port 4 configuration 1 interface 1 "Logitech USB Receiver" rev 2.00/29.00 addr 5
uhidev1: iclass 3/1, 17 report ids
ums0 at uhidev1 reportid 2: 16 buttons, Z and W dir
wsmouse2 at ums0 mux 0
uhid0 at uhidev1 reportid 3: input=4, output=0, feature=0
uhid1 at uhidev1 reportid 4: input=1, output=0, feature=0
uhid2 at uhidev1 reportid 16: input=6, output=6, feature=0
uhid3 at uhidev1 reportid 17: input=19, output=19, feature=0
vscsi0 at root
scsibus2 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus3 at softraid0: 256 targets
root on sd0a (54c46eec1769d7ce.a) swap on sd0b dump on sd0b
inteldrm0: 1366x768, 32bpp
wsdisplay0 at inteldrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation), using wskbd0
wskbd1: connecting to wsdisplay0
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
video1 detached
uvideo1 detached
audio1 detached
uaudio0 detached
wskbd1: disconnecting from wsdisplay0
wskbd1 detached
ukbd0 detached
uhidev0 detached
wsmouse2 detached
ums0 detached
uhid0 detached
uhid1 detached
uhid2 detached
uhid3 detached
uhidev1 detached
uhub5 detached
uhub5 at uhub4 port 8 configuration 1 interface 0 "Lenovo product 0x100a" rev 2.00/0.00 addr 3
uvideo1 at uhub5 port 2 configuration 1 interface 0 "Logitech product 0x0809" rev 2.00/0.10 addr 4
video1 at uvideo1
uaudio0 at uhub5 port 2 configuration 1 interface 3 "Logitech product 0x0809" rev 2.00/0.10 addr 4
uaudio0: class v1, high-speed, sync, channels: 0 play, 1 rec, 2 ctls
audio1 at uaudio0
uhidev0 at uhub5 port 4 configuration 1 interface 0 "Logitech USB Receiver" rev 2.00/29.00 addr 5
uhidev0: iclass 3/1
ukbd0 at uhidev0: 8 variable keys, 6 key codes
wskbd1 at ukbd0 mux 1
wskbd1: connecting to wsdisplay0
uhidev1 at uhub5 port 4 configuration 1 interface 1 "Logitech USB Receiver" rev 2.00/29.00 addr 5
uhidev1: iclass 3/1, 17 report ids
ums0 at uhidev1 reportid 2: 16 buttons, Z and W dir
wsmouse2 at ums0 mux 0
uhid0 at uhidev1 reportid 3: input=4, output=0, feature=0
uhid1 at uhidev1 reportid 4: input=1, output=0, feature=0
uhid2 at uhidev1 reportid 16: input=6, output=6, feature=0
uhid3 at uhidev1 reportid 17: input=19, output=19, feature=0
video1 detached
uvideo1 detached
audio1 detached
uaudio0 detached
wskbd1: disconnecting from wsdisplay0
wskbd1 detached
ukbd0 detached
uhidev0 detached
wsmouse2 detached
ums0 detached
uhid0 detached
uhid1 detached
uhid2 detached
uhid3 detached
uhidev1 detached
uhub5 detached
acpivideo0: unknown event 0x00
uhub4: port 8 reset failed
uhub4: device problem, disabling port 8
uhub5 at uhub4 port 8 configuration 1 interface 0 "Lenovo product 0x100a" rev 2.00/0.00 addr 3
uvideo1 at uhub5 port 2 configuration 1 interface 0 "Logitech product 0x0809" rev 2.00/0.10 addr 4
video1 at uvideo1
uaudio0 at uhub5 port 2 configuration 1 interface 3 "Logitech product 0x0809" rev 2.00/0.10 addr 4
uaudio0: class v1, high-speed, sync, channels: 0 play, 1 rec, 2 ctls
audio1 at uaudio0
uhidev0 at uhub5 port 4 configuration 1 interface 0 "Logitech USB Receiver" rev 2.00/29.00 addr 5
uhidev0: iclass 3/1
ukbd0 at uhidev0: 8 variable keys, 6 key codes
wskbd1 at ukbd0 mux 1
wskbd1: connecting to wsdisplay0
uhidev1 at uhub5 port 4 configuration 1 interface 1 "Logitech USB Receiver" rev 2.00/29.00 addr 5
uhidev1: iclass 3/1, 17 report ids
ums0 at uhidev1 reportid 2: 16 buttons, Z and W dir
wsmouse2 at ums0 mux 0
uhid0 at uhidev1 reportid 3: input=4, output=0, feature=0
uhid1 at uhidev1 reportid 4: input=1, output=0, feature=0
uhid2 at uhidev1 reportid 16: input=6, output=6, feature=0
uhid3 at uhidev1 reportid 17: input=19, output=19, feature=0
video1 detached
uvideo1 detached
audio1 detached
uaudio0 detached
wskbd1: disconnecting from wsdisplay0
wskbd1 detached
ukbd0 detached
uhidev0 detached
wsmouse2 detached
ums0 detached
uhid0 detached
uhid1 detached
uhid2 detached
uhid3 detached
uhidev1 detached
uhub5 detached
acpidock0: undocked
acpivideo0: unknown event 0x00
uhidev0 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 0 "Microsoft Microsoft Nano Transceiver 1.1" rev 2.00/3.15 addr 3
uhidev0: iclass 3/1
ukbd0 at uhidev0: 8 variable keys, 6 key codes
wskbd1 at ukbd0 mux 1
wskbd1: connecting to wsdisplay0
uhidev1 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 1 "Microsoft Microsoft Nano Transceiver 1.1" rev 2.00/3.15 addr 3
uhidev1: iclass 3/0, 3 report ids
uhid0 at uhidev1 reportid 1: input=2, output=0, feature=0
uhid1 at uhidev1 reportid 2: input=1, output=0, feature=0
uhid2 at uhidev1 reportid 3: input=2, output=0, feature=6
uhidev2 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 2 "Microsoft Microsoft Nano Transceiver 1.1" rev 2.00/3.15 addr 3
uhidev2: iclass 3/1
ums0 at uhidev2: 5 buttons, Z dir
wsmouse2 at ums0 mux 0
acpivideo0: unknown event 0x00
acpivideo0: unknown event 0x00
acpivideo0: unknown event 0x00
uhub5 at uhub4 port 8 configuration 1 interface 0 "Lenovo product 0x100a" rev 2.00/0.00 addr 3
uhub5 detached
acpivideo0: unknown event 0x00
uhub4: device problem, disabling port 8
uhub5 at uhub4 port 8 configuration 1 interface 0 "Lenovo product 0x100a" rev 2.00/0.00 addr 3
uvideo1 at uhub5 port 2 configuration 1 interface 0 "Logitech product 0x0809" rev 2.00/0.10 addr 4
video1 at uvideo1
uaudio0 at uhub5 port 2 configuration 1 interface 3 "Logitech product 0x0809" rev 2.00/0.10 addr 4
uaudio0: class v1, high-speed, sync, channels: 0 play, 1 rec, 2 ctls
audio1 at uaudio0
uhidev3 at uhub5 port 4 configuration 1 interface 0 "Logitech USB Receiver" rev 2.00/29.00 addr 5
uhidev3: iclass 3/1
ukbd1 at uhidev3: 8 variable keys, 6 key codes
wskbd2 at ukbd1 mux 1
wskbd2: connecting to wsdisplay0
uhidev4 at uhub5 port 4 configuration 1 interface 1 "Logitech USB Receiver" rev 2.00/29.00 addr 5
uhidev4: iclass 3/1, 17 report ids
ums1 at uhidev4 reportid 2: 16 buttons, Z and W dir
wsmouse3 at ums1 mux 0
uhid3 at uhidev4 reportid 3: input=4, output=0, feature=0
uhid4 at uhidev4 reportid 4: input=1, output=0, feature=0
uhid5 at uhidev4 reportid 16: input=6, output=6, feature=0
uhid6 at uhidev4 reportid 17: input=19, output=19, feature=0
acpivideo0: unknown event 0x00
acpivideo0: unknown event 0x00
acpivideo0: unknown event 0x00
video1 detached
uvideo1 detached
audio1 detached
uaudio0 detached
wskbd2: disconnecting from wsdisplay0
wskbd2 detached
ukbd1 detached
uhidev3 detached
wsmouse3 detached
ums1 detached
uhid3 detached
uhid4 detached
uhid5 detached
uhid6 detached
uhidev4 detached
uhub5 detached
uhub5 at uhub4 port 8 configuration 1 interface 0 "Lenovo product 0x100a" rev 2.00/0.00 addr 3
uvideo1 at uhub5 port 2 configuration 1 interface 0 "Logitech product 0x0809" rev 2.00/0.10 addr 4
video1 at uvideo1
uaudio0 at uhub5 port 2 configuration 1 interface 3 "Logitech product 0x0809" rev 2.00/0.10 addr 4
uaudio0: class v1, high-speed, sync, channels: 0 play, 1 rec, 2 ctls
audio1 at uaudio0
uhidev3 at uhub5 port 4 configuration 1 interface 0 "Logitech USB Receiver" rev 2.00/29.00 addr 5
uhidev3: iclass 3/1
ukbd1 at uhidev3: 8 variable keys, 6 key codes
wskbd2 at ukbd1 mux 1
wskbd2: connecting to wsdisplay0
uhidev4 at uhub5 port 4 configuration 1 interface 1 "Logitech USB Receiver" rev 2.00/29.00 addr 5
uhidev4: iclass 3/1, 17 report ids
ums1 at uhidev4 reportid 2: 16 buttons, Z and W dir
wsmouse3 at ums1 mux 0
uhid3 at uhidev4 reportid 3: input=4, output=0, feature=0
uhid4 at uhidev4 reportid 4: input=1, output=0, feature=0
uhid5 at uhidev4 reportid 16: input=6, output=6, feature=0
uhid6 at uhidev4 reportid 17: input=19, output=19, feature=0
video1 detached
uvideo1 detached
audio1 detached
uaudio0 detached
wskbd2: disconnecting from wsdisplay0
wskbd2 detached
ukbd1 detached
uhidev3 detached
wsmouse3 detached
ums1 detached
uhid3 detached
uhid4 detached
uhid5 detached
uhid6 detached
uhidev4 detached
uhub5 detached
acpidock0: undocked
acpivideo0: unknown event 0x00
uhub4: port 8 reset failed
uhub5 at uhub4 port 8 configuration 1 interface 0 "Lenovo product 0x100a" rev 2.00/0.00 addr 3
acpivideo0: unknown event 0x00
uvideo1 at uhub5 port 2 configuration 1 interface 0 "Logitech product 0x0809" rev 2.00/0.10 addr 4
video1 at uvideo1
uaudio0 at uhub5 port 2 configuration 1 interface 3 "Logitech product 0x0809" rev 2.00/0.10 addr 4
uaudio0: class v1, high-speed, sync, channels: 0 play, 1 rec, 2 ctls
audio1 at uaudio0
uhidev3 at uhub5 port 4 configuration 1 interface 0 "Logitech USB Receiver" rev 2.00/29.00 addr 5
uhidev3: iclass 3/1
ukbd1 at uhidev3: 8 variable keys, 6 key codes
wskbd2 at ukbd1 mux 1
wskbd2: connecting to wsdisplay0
uhidev4 at uhub5 port 4 configuration 1 interface 1 "Logitech USB Receiver" rev 2.00/29.00 addr 5
uhidev4: iclass 3/1, 17 report ids
ums1 at uhidev4 reportid 2: 16 buttons, Z and W dir
wsmouse3 at ums1 mux 0
uhid3 at uhidev4 reportid 3: input=4, output=0, feature=0
uhid4 at uhidev4 reportid 4: input=1, output=0, feature=0
uhid5 at uhidev4 reportid 16: input=6, output=6, feature=0
uhid6 at uhidev4 reportid 17: input=19, output=19, feature=0
video1 detached
uvideo1 detached
audio1 detached
uaudio0 detached
wskbd2: disconnecting from wsdisplay0
wskbd2 detached
ukbd1 detached
uhidev3 detached
wsmouse3 detached
ums1 detached
uhid3 detached
uhid4 detached
uhid5 detached
uhid6 detached
uhidev4 detached
uhub5 detached
uhub5 at uhub4 port 8 configuration 1 interface 0 "Lenovo product 0x100a" rev 2.00/0.00 addr 3
uvideo1 at uhub5 port 2 configuration 1 interface 0 "Logitech product 0x0809" rev 2.00/0.10 addr 4
video1 at uvideo1
uaudio0 at uhub5 port 2 configuration 1 interface 3 "Logitech product 0x0809" rev 2.00/0.10 addr 4
uaudio0: class v1, high-speed, sync, channels: 0 play, 1 rec, 2 ctls
audio1 at uaudio0
uhidev3 at uhub5 port 4 configuration 1 interface 0 "Logitech USB Receiver" rev 2.00/29.00 addr 5
uhidev3: iclass 3/1
ukbd1 at uhidev3: 8 variable keys, 6 key codes
wskbd2 at ukbd1 mux 1
wskbd2: connecting to wsdisplay0
uhidev4 at uhub5 port 4 configuration 1 interface 1 "Logitech USB Receiver" rev 2.00/29.00 addr 5
uhidev4: iclass 3/1, 17 report ids
ums1 at uhidev4 reportid 2: 16 buttons, Z and W dir
wsmouse3 at ums1 mux 0
uhid3 at uhidev4 reportid 3: input=4, output=0, feature=0
uhid4 at uhidev4 reportid 4: input=1, output=0, feature=0
uhid5 at uhidev4 reportid 16: input=6, output=6, feature=0
uhid6 at uhidev4 reportid 17: input=19, output=19, feature=0
acpivideo0: unknown event 0x00
video1 detached
uvideo1 detached
audio1 detached
uaudio0 detached
wskbd2: disconnecting from wsdisplay0
wskbd2 detached
ukbd1 detached
uhidev3 detached
wsmouse3 detached
ums1 detached
uhid3 detached
uhid4 detached
uhid5 detached
uhid6 detached
uhidev4 detached
uhub5 detached
acpidock0: undocked
acpivideo0: unknown event 0x00
acpivideo0: unknown event 0x00
acpivideo0: unknown event 0x00
acpivideo0: unknown event 0x00
uhub4: device problem, disabling port 8
uhub5 at uhub4 port 8 configuration 1 interface 0 "Lenovo product 0x100a" rev 2.00/0.00 addr 3
uvideo1 at uhub5 port 2 configuration 1 interface 0 "Logitech product 0x0809" rev 2.00/0.10 addr 4
video1 at uvideo1
uaudio0 at uhub5 port 2 configuration 1 interface 3 "Logitech product 0x0809" rev 2.00/0.10 addr 4
uaudio0: class v1, high-speed, sync, channels: 0 play, 1 rec, 2 ctls
audio1 at uaudio0
uhidev3 at uhub5 port 4 configuration 1 interface 0 "Logitech USB Receiver" rev 2.00/29.00 addr 5
uhidev3: iclass 3/1
ukbd1 at uhidev3: 8 variable keys, 6 key codes
wskbd2 at ukbd1 mux 1
wskbd2: connecting to wsdisplay0
uhidev4 at uhub5 port 4 configuration 1 interface 1 "Logitech USB Receiver" rev 2.00/29.00 addr 5
uhidev4: iclass 3/1, 17 report ids
ums1 at uhidev4 reportid 2: 16 buttons, Z and W dir
wsmouse3 at ums1 mux 0
uhid3 at uhidev4 reportid 3: input=4, output=0, feature=0
uhid4 at uhidev4 reportid 4: input=1, output=0, feature=0
uhid5 at uhidev4 reportid 16: input=6, output=6, feature=0
uhid6 at uhidev4 reportid 17: input=19, output=19, feature=0
acpivideo0: unknown event 0x00
acpivideo0: unknown event 0x00
video1 detached
uvideo1 detached
audio1 detached
uaudio0 detached
wskbd2: disconnecting from wsdisplay0
wskbd2 detached
ukbd1 detached
uhidev3 detached
wsmouse3 detached
ums1 detached
uhid3 detached
uhid4 detached
uhid5 detached
uhid6 detached
uhidev4 detached
uhub5 detached
acpidock0: undocked
acpidock0: undocked
uhub5 at uhub4 port 8 configuration 1 interface 0 "Lenovo product 0x100a" rev 2.00/0.00 addr 3
uvideo1 at uhub5 port 2 configuration 1 interface 0 "Logitech product 0x0809" rev 2.00/0.10 addr 4
video1 at uvideo1
uaudio0 at uhub5 port 2 configuration 1 interface 3 "Logitech product 0x0809" rev 2.00/0.10 addr 4
uaudio0: class v1, high-speed, sync, channels: 0 play, 1 rec, 2 ctls
audio1 at uaudio0
acpivideo0: unknown event 0x00
uhub5: port 4 reset failed
video1 detached
uvideo1 detached
audio1 detached
uaudio0 detached
uhub5 detached
uhub5 at uhub4 port 8 configuration 1 interface 0 "Lenovo product 0x100a" rev 2.00/0.00 addr 3
uvideo1 at uhub5 port 2 configuration 1 interface 0 "Logitech product 0x0809" rev 2.00/0.10 addr 4
video1 at uvideo1
uaudio0 at uhub5 port 2 configuration 1 interface 3 "Logitech product 0x0809" rev 2.00/0.10 addr 4
uaudio0: class v1, high-speed, sync, channels: 0 play, 1 rec, 2 ctls
audio1 at uaudio0
uhidev3 at uhub5 port 4 configuration 1 interface 0 "Logitech USB Receiver" rev 2.00/29.00 addr 5
uhidev3: iclass 3/1
ukbd1 at uhidev3: 8 variable keys, 6 key codes
wskbd2 at ukbd1 mux 1
wskbd2: connecting to wsdisplay0
uhidev4 at uhub5 port 4 configuration 1 interface 1 "Logitech USB Receiver" rev 2.00/29.00 addr 5
uhidev4: iclass 3/1, 17 report ids
ums1 at uhidev4 reportid 2: 16 buttons, Z and W dir
wsmouse3 at ums1 mux 0
uhid3 at uhidev4 reportid 3: input=4, output=0, feature=0
uhid4 at uhidev4 reportid 4: input=1, output=0, feature=0
uhid5 at uhidev4 reportid 16: input=6, output=6, feature=0
uhid6 at uhidev4 reportid 17: input=19, output=19, feature=0
iwn0: fatal firmware error
acpivideo0: unknown event 0x00
iwn0: fatal firmware error
iwn0: fatal firmware error
iwn0: fatal firmware error
iwn0: fatal firmware error
iwn0: fatal firmware error
iwn0: fatal firmware error
iwn0: device timeout
iwn0: device timeout
acpivideo0: unknown event 0x00
video1 detached
uvideo1 detached
audio1 detached
uaudio0 detached
wskbd2: disconnecting from wsdisplay0
wskbd2 detached
ukbd1 detached
uhidev3 detached
wsmouse3 detached
ums1 detached
uhid3 detached
uhid4 detached
uhid5 detached
uhid6 detached
uhidev4 detached
uhub5 detached
acpidock0: undocked
acpivideo0: unknown event 0x00
acpivideo0: unknown event 0x00
acpivideo0: unknown event 0x00
acpivideo0: unknown event 0x00
iwn0: fatal firmware error
iwn0: fatal firmware error
iwn0: fatal firmware error
iwn0: fatal firmware error
iwn0: fatal firmware error
iwn0: fatal firmware error
iwn0: fatal firmware error
acpivideo0: unknown event 0x00
iwn0: device timeout
iwn0: fatal firmware error
uhub4: device problem, disabling port 8
acpivideo0: unknown event 0x00
uhub5 at uhub4 port 8 configuration 1 interface 0 "Lenovo product 0x100a" rev 2.00/0.00 addr 3
uvideo1 at uhub5 port 2 configuration 1 interface 0 "Logitech product 0x0809" rev 2.00/0.10 addr 4
video1 at uvideo1
uaudio0 at uhub5 port 2 configuration 1 interface 3 "Logitech product 0x0809" rev 2.00/0.10 addr 4
uaudio0: class v1, high-speed, sync, channels: 0 play, 1 rec, 2 ctls
audio1 at uaudio0
uhidev3 at uhub5 port 4 configuration 1 interface 0 "Logitech USB Receiver" rev 2.00/29.00 addr 5
uhidev3: iclass 3/1
ukbd1 at uhidev3: 8 variable keys, 6 key codes
wskbd2 at ukbd1 mux 1
wskbd2: connecting to wsdisplay0
uhidev4 at uhub5 port 4 configuration 1 interface 1 "Logitech USB Receiver" rev 2.00/29.00 addr 5
uhidev4: iclass 3/1, 17 report ids
ums1 at uhidev4 reportid 2: 16 buttons, Z and W dir
wsmouse3 at ums1 mux 0
uhid3 at uhidev4 reportid 3: input=4, output=0, feature=0
uhid4 at uhidev4 reportid 4: input=1, output=0, feature=0
uhid5 at uhidev4 reportid 16: input=6, output=6, feature=0
uhid6 at uhidev4 reportid 17: input=19, output=19, feature=0
iwn0: fatal firmware error
acpivideo0: unknown event 0x00



--
http://op59.net


Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problems with iwn wireless networking

Stefan Sperling-5
On Sat, Aug 15, 2020 at 09:14:48AM +0100, Julian Smith wrote:

> I'm seeing fairly frequent (e.g. more than daily) failures from an iwn0
> wireless network device, on a Lenovo X230.
>
> dmesg|grep iwn shows:
>
> iwn0 at pci2 dev 0 function 0 "Intel Centrino Advanced-N 6205" rev 0x34: msi, MIMO 2T2R, MoW, address a4:4e:31:43:f1:60
> iwn0: fatal firmware error
> iwn0: fatal firmware error
> iwn0: fatal firmware error
> iwn0: fatal firmware error
> iwn0: fatal firmware error
> iwn0: fatal firmware error
> iwn0: fatal firmware error
> iwn0: device timeout
> iwn0: device timeout
> iwn0: fatal firmware error
> iwn0: fatal firmware error
> iwn0: fatal firmware error
> iwn0: fatal firmware error
> iwn0: fatal firmware error
> iwn0: fatal firmware error
> iwn0: fatal firmware error
> iwn0: device timeout
> iwn0: fatal firmware error
> iwn0: fatal firmware error
>
> Uptime is 6 days, so this is several failures per day on average.
>
> iwn(4) DIAGNOSTICS says that these two types of error 'should not
> happen'.
>
> Is here anything i can do about this? The machine is a Lenovo X230.
>
> Or is there alternative wireless hardware that i install instead that
> is known to be reliable?
>
> Full dmesg is below. My kernel has a patch from visa@ to reduce gdb
> uninterruptible wait problem (see 'gdb in uninterruptible wait' thread
> on misc), but is otherwise vanilla 6.7.

Could you try -current to see if the issue is still present there?

On 6.7, does forcing 11a or 11g mode work around this? For example:
        ifconfig iwn0 mode 11g

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problems with iwn wireless networking

Julian Smith
On Sat, 15 Aug 2020 11:09:59 +0200
Stefan Sperling <[hidden email]> wrote:

> On Sat, Aug 15, 2020 at 09:14:48AM +0100, Julian Smith wrote:
> > I'm seeing fairly frequent (e.g. more than daily) failures from an
> > iwn0 wireless network device, on a Lenovo X230.
> >
> > dmesg|grep iwn shows:
> >
> > iwn0 at pci2 dev 0 function 0 "Intel Centrino Advanced-N 6205" rev
> > 0x34: msi, MIMO 2T2R, MoW, address a4:4e:31:43:f1:60 iwn0: fatal
> > firmware error iwn0: fatal firmware error
> > iwn0: fatal firmware error
> > iwn0: fatal firmware error
> > iwn0: fatal firmware error
> > iwn0: fatal firmware error
> > iwn0: fatal firmware error
> > iwn0: device timeout
> > iwn0: device timeout
> > iwn0: fatal firmware error
> > iwn0: fatal firmware error
> > iwn0: fatal firmware error
> > iwn0: fatal firmware error
> > iwn0: fatal firmware error
> > iwn0: fatal firmware error
> > iwn0: fatal firmware error
> > iwn0: device timeout
> > iwn0: fatal firmware error
> > iwn0: fatal firmware error
> >
> > Uptime is 6 days, so this is several failures per day on average.
> >
> > iwn(4) DIAGNOSTICS says that these two types of error 'should not
> > happen'.
> >
> > Is here anything i can do about this? The machine is a Lenovo X230.
> >
> > Or is there alternative wireless hardware that i install instead
> > that is known to be reliable?
> >
> > Full dmesg is below. My kernel has a patch from visa@ to reduce gdb
> > uninterruptible wait problem (see 'gdb in uninterruptible wait'
> > thread on misc), but is otherwise vanilla 6.7.  
>
> Could you try -current to see if the issue is still present there?

Ok i'll try building a current kernel in the next few days. (Do you
know of any changes that could affect iwn?)

>
> On 6.7, does forcing 11a or 11g mode work around this? For example:
> ifconfig iwn0 mode 11g

'mode 11g' doesn't appear to make any difference. 'mode 11a' results in
no connection at all.

Thanks,

- Jules

--
http://op59.net

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problems with iwn wireless networking

Stuart Henderson
On 2020-08-15, Julian Smith <[hidden email]> wrote:
>
> Ok i'll try building a current kernel in the next few days.

Kernel and userland (and device firmware) should be in sync. It's easier
to use a snapshot, you can install to USB stick if you don't want to
update your main drive.


Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problems with iwn wireless networking

Julian Smith
On Mon, 17 Aug 2020 08:14:22 -0000 (UTC)
Stuart Henderson <[hidden email]> wrote:

> On 2020-08-15, Julian Smith <[hidden email]> wrote:
> >
> > Ok i'll try building a current kernel in the next few days.  
>
> Kernel and userland (and device firmware) should be in sync. It's
> easier to use a snapshot, you can install to USB stick if you don't
> want to update your main drive.

Thanks for pointing this out.

I've bought a 32GB USB stick, installed OpenBSD-6.7 on it, and made it
mount my origin /home, so the system is basically the same as before.

Unfortunately, i haven't been able to crash the iwn0 device. (I was
intending to reproduce the iwn0 crash then upgrade to a snapshot and see
whether that made any difference.)

I have noticed that when the OpenBSD system is downloading, but only at
a fraction of the available wireless bandwidth, other devices seem to
struggle to get bandwidth. But i'm not sure whether this is significant.

The only difference in the setup i can think of is that i haven't yet
installed all required firmware - i've only run 'fw_update iwn'.

According to fw_update -n, the following firmware needs
installing:

    vmm-firmware
    inteldrm-firmware
    intel-firmware
    uvideo-firmware

I'll try installing these one at a time and see whether that provokes
any issues.

Thanks,

- Jules

--
http://op59.net