Problems dual booting OpenBSD 6.2 on X1 Carbon

Previous Topic Next Topic
 
classic Classic list List threaded Threaded
10 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Problems dual booting OpenBSD 6.2 on X1 Carbon

Martin Oppegaard-2
Hi misc,

I've just shrinked the Windows partition on my X1 Carbon and installed
OpenBSD 6.2 with full disk encryption. After copying the PBR Windows is not
able to boot with it, returning error 0x000007b: file is missing or corrupt.

I've tried with "PBR"s from several partitions, including sd2a where sd2 is
the encrypted disk.

I can boot into OpenBSD with the installation media's bootloader however.
Attached is dmesg, fdisk and disklabel outputs. Does anyone have any
suggestions?

Regards,
Martin Oppegaard

OpenBSD 6.2 (GENERIC.MP) #134: Tue Oct  3 21:22:29 MDT 2017
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 8304758784 (7920MB)
avail mem = 8046047232 (7673MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.8 @ 0xcf079000 (65 entries)
bios0: vendor LENOVO version "N1FET57W (1.31 )" date 09/29/2017
bios0: LENOVO 20FBCTO1WW
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP TCPA SSDT SSDT TPM2 UEFI SSDT SSDT ECDT HPET APIC
MCFG SSDT SSDT DBGP DBG2 BOOT BATB SSDT SSDT MSDM ASF! FPDT UEFI
acpi0: wakeup devices LID_(S4) SLPB(S3) IGBE(S4) EXP9(S4) XHCI(S3)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpiec0 at acpi0
acpihpet0 at acpi0: 23999999 Hz
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Core(TM) i5-6200U CPU @ 2.30GHz, 2400.00 MHz
cpu0:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT
cpu0: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu0: TSC frequency 2400000000 Hz
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 10 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 23MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.1.2.4.1.1.1, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 2 (application processor)
cpu1: Intel(R) Core(TM) i5-6200U CPU @ 2.30GHz, 2400.00 MHz
cpu1:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT
cpu1: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu1: smt 0, core 1, package 0
cpu2 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu2: Intel(R) Core(TM) i5-6200U CPU @ 2.30GHz, 2400.00 MHz
cpu2:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT
cpu2: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu2: smt 1, core 0, package 0
cpu3 at mainbus0: apid 3 (application processor)
cpu3: Intel(R) Core(TM) i5-6200U CPU @ 2.30GHz, 2400.00 MHz
cpu3:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT
cpu3: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu3: smt 1, core 1, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 120 pins
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xf8000000, bus 0-63
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus -1 (PEG0)
acpiprt2 at acpi0: bus -1 (PEG1)
acpiprt3 at acpi0: bus -1 (PEG2)
acpiprt4 at acpi0: bus 2 (EXP1)
acpiprt5 at acpi0: bus 4 (EXP3)
acpiprt6 at acpi0: bus -1 (EXP5)
acpiprt7 at acpi0: bus -1 (EXP9)
acpicpu0 at acpi0: C3(200@1034 mwait.1@0x60), C2(200@151 mwait.1@0x33),
C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu1 at acpi0: C3(200@1034 mwait.1@0x60), C2(200@151 mwait.1@0x33),
C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu2 at acpi0: C3(200@1034 mwait.1@0x60), C2(200@151 mwait.1@0x33),
C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu3 at acpi0: C3(200@1034 mwait.1@0x60), C2(200@151 mwait.1@0x33),
C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpipwrres0 at acpi0: PUBS, resource for XHCI
acpipwrres1 at acpi0: PG00, resource for PEG0
acpipwrres2 at acpi0: PG01, resource for PEG1
acpipwrres3 at acpi0: PG02, resource for PEG2
acpipwrres4 at acpi0: WRST
acpipwrres5 at acpi0: WRST
acpitz0 at acpi0: critical temperature is 128 degC
acpibtn0 at acpi0: LID_
acpibtn1 at acpi0: SLPB
"LEN0071" at acpi0 not configured
"LEN0058" at acpi0 not configured
"INT3F0D" at acpi0 not configured
acpibat0 at acpi0: BAT0 model "00HW028" serial  3235 type LiP oem "LGC"
acpiac0 at acpi0: AC unit online
acpithinkpad0 at acpi0
"PNP0C60" at acpi0 not configured
"PNP0C14" at acpi0 not configured
"PNP0C14" at acpi0 not configured
"PNP0C14" at acpi0 not configured
"INT0E0C" at acpi0 not configured
"PNP0C14" at acpi0 not configured
"MSFT0101" at acpi0 not configured
"INT3394" at acpi0 not configured
acpivideo0 at acpi0: GFX0
acpivout at acpivideo0 not configured
cpu0: Enhanced SpeedStep 2400 MHz: speeds: 2301, 2300, 2200, 2100, 2000,
1800, 1700, 1500, 1400, 1300, 1100, 1000, 800, 700, 500, 400 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel Core 6G Host" rev 0x08
inteldrm0 at pci0 dev 2 function 0 "Intel HD Graphics 520" rev 0x07
drm0 at inteldrm0
inteldrm0: msi
error: [drm:pid0:i915_firmware_load_error_print] *ERROR* failed to load
firmware i915/skl_dmc_ver1.bin (-22)
error: [drm:pid0:i915_gem_init_hw] *ERROR* Failed to initialize GuC, error
-8 (ignored)
inteldrm0: 2560x1440, 32bpp
wsdisplay0 at inteldrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
"Intel Core GMM" rev 0x00 at pci0 dev 8 function 0 not configured
"Intel 100 Series ISH" rev 0x21 at pci0 dev 19 function 0 not configured
xhci0 at pci0 dev 20 function 0 "Intel 100 Series xHCI" rev 0x21: msi
usb0 at xhci0: USB revision 3.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel xHCI root hub" rev
3.00/1.00 addr 1
pchtemp0 at pci0 dev 20 function 2 "Intel 100 Series Thermal" rev 0x21
"Intel 100 Series MEI" rev 0x21 at pci0 dev 22 function 0 not configured
ahci0 at pci0 dev 23 function 0 "Intel 100 Series AHCI" rev 0x21: msi, AHCI
1.3.1
ahci0: port 1: 6.0Gb/s
scsibus1 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus1 targ 1 lun 0: <ATA, INTEL SSDSCKJF18, LUDi> SCSI3 0/direct
fixed naa.55cd2e414cb79dbd
sd0: 171705MB, 512 bytes/sector, 351651888 sectors, thin
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 100 Series PCIE" rev 0xf1: msi
pci1 at ppb0 bus 2
rtsx0 at pci1 dev 0 function 0 "Realtek RTS525A Card Reader" rev 0x01: msi
sdmmc0 at rtsx0: 4-bit
ppb1 at pci0 dev 28 function 2 "Intel 100 Series PCIE" rev 0xf1: msi
pci2 at ppb1 bus 4
iwm0 at pci2 dev 0 function 0 "Intel Dual Band Wireless AC 8260" rev 0x3a,
msi
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 100 Series LPC" rev 0x21
"Intel 100 Series PMC" rev 0x21 at pci0 dev 31 function 2 not configured
azalia0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 100 Series HD Audio" rev 0x21: msi
azalia0: codecs: Conexant/0x5111, Intel/0x2809, using Conexant/0x5111
audio0 at azalia0
ichiic0 at pci0 dev 31 function 4 "Intel 100 Series SMBus" rev 0x21: apic 2
int 16
iic0 at ichiic0
em0 at pci0 dev 31 function 6 "Intel I219-V" rev 0x21: msi, address
54:ee:75:aa:45:28
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
wsmouse0 at pms0 mux 0
wsmouse1 at pms0 mux 0
pms0: Synaptics clickpad, firmware 8.2, 0x1e2b1 0x940300
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
efifb at mainbus0 not configured
ugen0 at uhub0 port 7 "Intel Bluetooth" rev 2.00/0.01 addr 2
uvideo0 at uhub0 port 8 configuration 1 interface 0 "Azurewave Integrated
Camera" rev 2.00/0.20 addr 3
video0 at uvideo0
ugen1 at uhub0 port 9 "Validity Sensors product 0x0090" rev 2.00/1.64 addr 4
umass0 at uhub0 port 15 configuration 1 interface 0 "Kingston DataTraveler
3.0" rev 3.00/1.10 addr 5
umass0: using SCSI over Bulk-Only
scsibus2 at umass0: 2 targets, initiator 0
sd1 at scsibus2 targ 1 lun 0: <Kingston, DataTraveler 3.0, PMAP> SCSI4
0/direct removable serial.09511666BFC109251357
sd1: 14784MB, 512 bytes/sector, 30277632 sectors
vscsi0 at root
scsibus3 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus4 at softraid0: 256 targets
sd2 at scsibus4 targ 1 lun 0: <OPENBSD, SR CRYPTO, 006> SCSI2 0/direct fixed
sd2: 106785MB, 512 bytes/sector, 218697200 sectors
root on sd2a (28089724489b98d6.a) swap on sd2b dump on sd2b
iwm0: hw rev 0x200, fw ver 16.242414.0, address e4:a7:a0:19:df:bb
umass1 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 0 "Corsair Voyager Mini"
rev 2.00/11.00 addr 6
umass1: using SCSI over Bulk-Only
scsibus5 at umass1: 2 targets, initiator 0
sd3 at scsibus5 targ 1 lun 0: <Corsair, Voyager Mini, 1100> SCSI2 0/direct
removable serial.1b1c0b290000000019FA
sd3: 7667MB, 512 bytes/sector, 15702912 sectors
sd3 detached
scsibus5 detached
umass1 detached
ugen0 detached
video0 detached
uvideo0 detached
ugen1 detached
sd1 detached
scsibus2 detached
umass0 detached
uhub0 detached
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel xHCI root hub" rev
3.00/1.00 addr 1
error: [drm:pid721:i915_gem_init_hw] *ERROR* Failed to initialize GuC,
error -8 (ignored)
ugen0 at uhub0 port 7 "Intel Bluetooth" rev 2.00/0.01 addr 2
uvideo0 at uhub0 port 8 configuration 1 interface 0 "Azurewave Integrated
Camera" rev 2.00/0.20 addr 3
video0 at uvideo0
ugen1 at uhub0 port 9 "Validity Sensors product 0x0090" rev 2.00/1.64 addr 4
umass0 at uhub0 port 15 configuration 1 interface 0 "Kingston DataTraveler
3.0" rev 3.00/1.10 addr 5
umass0: using SCSI over Bulk-Only
scsibus2 at umass0: 2 targets, initiator 0
sd1 at scsibus2 targ 1 lun 0: <Kingston, DataTraveler 3.0, PMAP> SCSI4
0/direct removable serial.09511666BFC109251357
sd1: 14784MB, 512 bytes/sector, 30277632 sectors
umass1 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 0 "Corsair Voyager Mini"
rev 2.00/11.00 addr 6
umass1: using SCSI over Bulk-Only
scsibus5 at umass1: 2 targets, initiator 0
sd3 at scsibus5 targ 1 lun 0: <Corsair, Voyager Mini, 1100> SCSI2 0/direct
removable serial.1b1c0b290000000019FA
sd3: 7667MB, 512 bytes/sector, 15702912 sectors


Disk: sd0       Usable LBA: 34 to 351651854 [351651888 Sectors]
   #: type                                 [       start:         size ]
------------------------------------------------------------------------
   0: EFI Sys                              [        2048:       532480 ]
   1: e3c9e316-0b5c-4db8-817d-f92df00215ae [      534528:        32768 ]
   2: FAT12                                [      567296:    130338816 ]
   3: OpenBSD                              [   130906112:    218697728 ]
   4: Win Recovery                         [   349603840:      2048000 ]


# /dev/rsd0c:
type: SCSI
disk: SCSI disk
label: INTEL SSDSCKJF18
duid: e5d58bd8ccd09481
flags:
bytes/sector: 512
sectors/track: 63
tracks/cylinder: 255
sectors/cylinder: 16065
cylinders: 21889
total sectors: 351651888
boundstart: 130906112
boundend: 349603840
drivedata: 0

16 partitions:
#                size           offset  fstype [fsize bsize   cpg]
  a:        218697728        130906112    RAID
  c:        351651888                0  unused
  i:           532480             2048   MSDOS
  j:            32768           534528 unknown
  k:        130338816           567296   MSDOS
  l:          2048000        349603840 unknown


# /dev/rsd2c:
type: SCSI
disk: SCSI disk
label: SR CRYPTO
duid: 28089724489b98d6
flags:
bytes/sector: 512
sectors/track: 63
tracks/cylinder: 255
sectors/cylinder: 16065
cylinders: 13613
total sectors: 218697200
boundstart: 1024
boundend: 218697137
drivedata: 0

16 partitions:
#                size           offset  fstype [fsize bsize   cpg]
  a:          2097152             1024  4.2BSD   2048 16384 12958 # /
  b:         16744520          2098176    swap                    # none
  c:        218697200                0  unused
  d:          8388576         18842720  4.2BSD   2048 16384 12958 # /tmp
  e:         26421248         27231296  4.2BSD   2048 16384 12958 # /var
  f:          4194304         53652544  4.2BSD   2048 16384 12958 # /usr
  g:          2097152         57846848  4.2BSD   2048 16384 12958 #
/usr/X11R6
  h:         20971520         59944000  4.2BSD   2048 16384 12958 #
/usr/local
  i:              960               64   MSDOS
  j:          4194304         80915520  4.2BSD   2048 16384 12958 # /usr/src
  k:         12582912         85109824  4.2BSD   2048 16384 12958 # /usr/obj
  l:        121004352         97692736  4.2BSD   2048 16384 12958 # /home
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problems dual booting OpenBSD 6.2 on X1 Carbon

Maurice McCarthy-3
Snap response but have you tried the pbr from sd2c?


On 12/11/17 09:43, Martin Oppegaard wrote:

> Hi misc,
>
> I've just shrinked the Windows partition on my X1 Carbon and installed
> OpenBSD 6.2 with full disk encryption. After copying the PBR Windows is not
> able to boot with it, returning error 0x000007b: file is missing or corrupt.
>
> I've tried with "PBR"s from several partitions, including sd2a where sd2 is
> the encrypted disk.
>
> I can boot into OpenBSD with the installation media's bootloader however.
> Attached is dmesg, fdisk and disklabel outputs. Does anyone have any
> suggestions?
>
> Regards,
> Martin Oppegaard
>

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problems dual booting OpenBSD 6.2 on X1 Carbon

Maurice McCarthy-3
On 12/11/17 10:35, I wrote:
> Snap response but have you tried the pbr from sd2c?
>
>

Delete all and insert ""

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problems dual booting OpenBSD 6.2 on X1 Carbon

Maurice McCarthy-3
In reply to this post by Martin Oppegaard-2
rsd2c

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problems dual booting OpenBSD 6.2 on X1 Carbon

Martin Oppegaard-2
Yes, with same result.

On Sun, Nov 12, 2017 at 11:56 AM, Maurice McCarthy <[hidden email]>
wrote:

> rsd2c
>
>
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problems dual booting OpenBSD 6.2 on X1 Carbon

Maurice McCarthy-3
On 12/11/17 13:54, Martin Oppegaard wrote:
> Yes, with same result.
>
> On Sun, Nov 12, 2017 at 11:56 AM, Maurice McCarthy <[hidden email]>
> wrote:
>
> > rsd2c
> >
> >

Sorry, just to double-check. From
https://www.openbsd.org/faq/faq4.html#Multibooting 

you created the pbr with

# dd if=/dev/rsd2a of=openbsd.pbr bs=512 count=1

yes?

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problems dual booting OpenBSD 6.2 on X1 Carbon

Martin Oppegaard-2
Yes.

From before I have another fulldisk encrypted OpenBSD with Windows (7)
multiboot and that works as normal. It's Windows 10 I'm having issues with.

On Sun, Nov 12, 2017 at 3:47 PM, Maurice McCarthy <[hidden email]>
wrote:

> On 12/11/17 13:54, Martin Oppegaard wrote:
> > Yes, with same result.
> >
> > On Sun, Nov 12, 2017 at 11:56 AM, Maurice McCarthy <[hidden email]>
> > wrote:
> >
> > > rsd2c
> > >
> > >
>
> Sorry, just to double-check. From
> https://www.openbsd.org/faq/faq4.html#Multibooting
>
> you created the pbr with
>
> # dd if=/dev/rsd2a of=openbsd.pbr bs=512 count=1
>
> yes?
>
>
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problems dual booting OpenBSD 6.2 on X1 Carbon

Maurice McCarthy-3
On 12/11/17 16:14, Martin Oppegaard wrote:

> Yes.
>
> From before I have another fulldisk encrypted OpenBSD with Windows (7)
> multiboot and that works as normal. It's Windows 10 I'm having issues with.
>
> On Sun, Nov 12, 2017 at 3:47 PM, Maurice McCarthy <[hidden email]>
> wrote:
>
> > On 12/11/17 13:54, Martin Oppegaard wrote:
> > > Yes, with same result.
> > >
> > > On Sun, Nov 12, 2017 at 11:56 AM, Maurice McCarthy <[hidden email]>
> > > wrote:
> > >
> > > > rsd2c
> > > >
> > > >
> >
> > Sorry, just to double-check. From
> > https://www.openbsd.org/faq/faq4.html#Multibooting
> >
> > you created the pbr with
> >
> > # dd if=/dev/rsd2a of=openbsd.pbr bs=512 count=1
> >
> > yes?
> >
> >

I just copied my own openbsd.pbr (on a non-encrypted partition) to
C:\.  I also slightly adjusted the faq instructions thus:

C:\Windows\system32> bcdedit /set {0154a872-3d41-11de-bd67-a7060316bbb1}
path C:\openbsd.pbr  ### I added "C:"
The operation completed successfully.

because my Win10 boots from the system reserved 500MB and not from C:

This worked OK for me. Don't know if adding C: to \openbsd.pbr would
work for you too. The only other thing I can think of is to move bootmgr
to C: with the help of BCDedit.

Good Luck
Moss


Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problems dual booting OpenBSD 6.2 on X1 Carbon

Maurice McCarthy-3
On 12/11/17 20:53, I wrote:

>
> I just copied my own openbsd.pbr (on a non-encrypted partition) to
> C:\.  I also slightly adjusted the faq instructions thus:
>
> C:\Windows\system32> bcdedit /set {0154a872-3d41-11de-bd67-a7060316bbb1}
> path C:\openbsd.pbr  ### I added "C:"   <==== IDIOT
> The operation completed successfully.
>

White man speak thru forked arse! Fooled myself into doing something I
had not.

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problems dual booting OpenBSD 6.2 on X1 Carbon

Martin Oppegaard-2
In reply to this post by Martin Oppegaard-2
With the help of Maurice I got it working following the instructions
here[1]. With the advice from [2] and [3] the solution is to disable secure
boot (have not tried with it enabled yet), enable CSM support and in
OpenBSD (assuming sd0 is the correct disk):

mkdir /mnt/efi
mount /dev/sd0i /mnt/efi
mkdir /mnt/efi/OpenBSD
cp /usr/mdec/BOOTX64.EFI /mnt/efi/OpenBSD

In Windows 10:

bcdedit /copy {bootmgr} /d "OpenBSD"
bcdedit /set {your guid} path \EFI\OpenBSD\BOOTX64.EFI
bcdedit /set {fwbootmgr} displayorder {your guid} /addfirst

Regards,
Martin Oppegaard

[1] https://github.com/hakuna-m/wubiuefi/issues/15#issuecomment-286151371
[2] https://jcs.org/2017/09/01/thinkpad_x1c
[3] https://blog.jasper.la/openbsd-uefi-bootloader-howto/




On Sun, Nov 12, 2017 at 9:43 AM, Martin Oppegaard <
[hidden email]> wrote:

> Hi misc,
>
> I've just shrinked the Windows partition on my X1 Carbon and installed
> OpenBSD 6.2 with full disk encryption. After copying the PBR Windows is not
> able to boot with it, returning error 0x000007b: file is missing or corrupt.
>
> I've tried with "PBR"s from several partitions, including sd2a where sd2
> is the encrypted disk.
>
> I can boot into OpenBSD with the installation media's bootloader however.
> Attached is dmesg, fdisk and disklabel outputs. Does anyone have any
> suggestions?
>
> Regards,
> Martin Oppegaard
>
> OpenBSD 6.2 (GENERIC.MP) #134: Tue Oct  3 21:22:29 MDT 2017
>     [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
> real mem = 8304758784 <(830)%20475-8784> (7920MB)
> avail mem = 8046047232 <(804)%20604-7232> (7673MB)
> mpath0 at root
> scsibus0 at mpath0: 256 targets
> mainbus0 at root
> bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.8 @ 0xcf079000 (65 entries)
> bios0: vendor LENOVO version "N1FET57W (1.31 )" date 09/29/2017
> bios0: LENOVO 20FBCTO1WW
> acpi0 at bios0: rev 2
> acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
> acpi0: tables DSDT FACP TCPA SSDT SSDT TPM2 UEFI SSDT SSDT ECDT HPET APIC
> MCFG SSDT SSDT DBGP DBG2 BOOT BATB SSDT SSDT MSDM ASF! FPDT UEFI
> acpi0: wakeup devices LID_(S4) SLPB(S3) IGBE(S4) EXP9(S4) XHCI(S3)
> acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
> acpiec0 at acpi0
> acpihpet0 at acpi0: 23999999 Hz
> acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
> cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
> cpu0: Intel(R) Core(TM) i5-6200U CPU @ 2.30GHz, 2400.00 MHz
> cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,
> CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,
> PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,
> FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,
> DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,
> LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,AVX2,
> SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT
> cpu0: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
> cpu0: TSC frequency 2400000000 Hz
> cpu0: smt 0, core 0, package 0
> mtrr: Pentium Pro MTRR support, 10 var ranges, 88 fixed ranges
> cpu0: apic clock running at 23MHz
> cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.1.2.4.1.1.1, IBE
> cpu1 at mainbus0: apid 2 (application processor)
> cpu1: Intel(R) Core(TM) i5-6200U CPU @ 2.30GHz, 2400.00 MHz
> cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,
> CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,
> PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,
> FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,
> DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,
> LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,AVX2,
> SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT
> cpu1: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
> cpu1: smt 0, core 1, package 0
> cpu2 at mainbus0: apid 1 (application processor)
> cpu2: Intel(R) Core(TM) i5-6200U CPU @ 2.30GHz, 2400.00 MHz
> cpu2: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,
> CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,
> PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,
> FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,
> DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,
> LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,AVX2,
> SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT
> cpu2: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
> cpu2: smt 1, core 0, package 0
> cpu3 at mainbus0: apid 3 (application processor)
> cpu3: Intel(R) Core(TM) i5-6200U CPU @ 2.30GHz, 2400.00 MHz
> cpu3: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,
> CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,
> PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,
> FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,
> DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,
> LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,AVX2,
> SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT
> cpu3: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
> cpu3: smt 1, core 1, package 0
> ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 120 pins
> acpimcfg0 at acpi0 addr 0xf8000000, bus 0-63
> acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
> acpiprt1 at acpi0: bus -1 (PEG0)
> acpiprt2 at acpi0: bus -1 (PEG1)
> acpiprt3 at acpi0: bus -1 (PEG2)
> acpiprt4 at acpi0: bus 2 (EXP1)
> acpiprt5 at acpi0: bus 4 (EXP3)
> acpiprt6 at acpi0: bus -1 (EXP5)
> acpiprt7 at acpi0: bus -1 (EXP9)
> acpicpu0 at acpi0: C3(200@1034 mwait.1@0x60), C2(200@151 mwait.1@0x33),
> C1(1000@1 mwait.1), PSS
> acpicpu1 at acpi0: C3(200@1034 mwait.1@0x60), C2(200@151 mwait.1@0x33),
> C1(1000@1 mwait.1), PSS
> acpicpu2 at acpi0: C3(200@1034 mwait.1@0x60), C2(200@151 mwait.1@0x33),
> C1(1000@1 mwait.1), PSS
> acpicpu3 at acpi0: C3(200@1034 mwait.1@0x60), C2(200@151 mwait.1@0x33),
> C1(1000@1 mwait.1), PSS
> acpipwrres0 at acpi0: PUBS, resource for XHCI
> acpipwrres1 at acpi0: PG00, resource for PEG0
> acpipwrres2 at acpi0: PG01, resource for PEG1
> acpipwrres3 at acpi0: PG02, resource for PEG2
> acpipwrres4 at acpi0: WRST
> acpipwrres5 at acpi0: WRST
> acpitz0 at acpi0: critical temperature is 128 degC
> acpibtn0 at acpi0: LID_
> acpibtn1 at acpi0: SLPB
> "LEN0071" at acpi0 not configured
> "LEN0058" at acpi0 not configured
> "INT3F0D" at acpi0 not configured
> acpibat0 at acpi0: BAT0 model "00HW028" serial  3235 type LiP oem "LGC"
> acpiac0 at acpi0: AC unit online
> acpithinkpad0 at acpi0
> "PNP0C60" at acpi0 not configured
> "PNP0C14" at acpi0 not configured
> "PNP0C14" at acpi0 not configured
> "PNP0C14" at acpi0 not configured
> "INT0E0C" at acpi0 not configured
> "PNP0C14" at acpi0 not configured
> "MSFT0101" at acpi0 not configured
> "INT3394" at acpi0 not configured
> acpivideo0 at acpi0: GFX0
> acpivout at acpivideo0 not configured
> cpu0: Enhanced SpeedStep 2400 MHz: speeds: 2301, 2300, 2200, 2100, 2000,
> 1800, 1700, 1500, 1400, 1300, 1100, 1000, 800, 700, 500, 400 MHz
> pci0 at mainbus0 bus 0
> pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel Core 6G Host" rev 0x08
> inteldrm0 at pci0 dev 2 function 0 "Intel HD Graphics 520" rev 0x07
> drm0 at inteldrm0
> inteldrm0: msi
> error: [drm:pid0:i915_firmware_load_error_print] *ERROR* failed to load
> firmware i915/skl_dmc_ver1.bin (-22)
> error: [drm:pid0:i915_gem_init_hw] *ERROR* Failed to initialize GuC, error
> -8 (ignored)
> inteldrm0: 2560x1440, 32bpp
> wsdisplay0 at inteldrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation)
> wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
> "Intel Core GMM" rev 0x00 at pci0 dev 8 function 0 not configured
> "Intel 100 Series ISH" rev 0x21 at pci0 dev 19 function 0 not configured
> xhci0 at pci0 dev 20 function 0 "Intel 100 Series xHCI" rev 0x21: msi
> usb0 at xhci0: USB revision 3.0
> uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel xHCI root hub" rev
> 3.00/1.00 addr 1
> pchtemp0 at pci0 dev 20 function 2 "Intel 100 Series Thermal" rev 0x21
> "Intel 100 Series MEI" rev 0x21 at pci0 dev 22 function 0 not configured
> ahci0 at pci0 dev 23 function 0 "Intel 100 Series AHCI" rev 0x21: msi,
> AHCI 1.3.1
> ahci0: port 1: 6.0Gb/s
> scsibus1 at ahci0: 32 targets
> sd0 at scsibus1 targ 1 lun 0: <ATA, INTEL SSDSCKJF18, LUDi> SCSI3 0/direct
> fixed naa.55cd2e414cb79dbd
> sd0: 171705MB, 512 bytes/sector, 351651888 sectors, thin
> ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 100 Series PCIE" rev 0xf1: msi
> pci1 at ppb0 bus 2
> rtsx0 at pci1 dev 0 function 0 "Realtek RTS525A Card Reader" rev 0x01: msi
> sdmmc0 at rtsx0: 4-bit
> ppb1 at pci0 dev 28 function 2 "Intel 100 Series PCIE" rev 0xf1: msi
> pci2 at ppb1 bus 4
> iwm0 at pci2 dev 0 function 0 "Intel Dual Band Wireless AC 8260" rev 0x3a,
> msi
> pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 100 Series LPC" rev 0x21
> "Intel 100 Series PMC" rev 0x21 at pci0 dev 31 function 2 not configured
> azalia0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 100 Series HD Audio" rev 0x21: msi
> azalia0: codecs: Conexant/0x5111, Intel/0x2809, using Conexant/0x5111
> audio0 at azalia0
> ichiic0 at pci0 dev 31 function 4 "Intel 100 Series SMBus" rev 0x21: apic
> 2 int 16
> iic0 at ichiic0
> em0 at pci0 dev 31 function 6 "Intel I219-V" rev 0x21: msi, address
> 54:ee:75:aa:45:28
> isa0 at pcib0
> isadma0 at isa0
> pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
> pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
> wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
> pms0 at pckbc0 (aux slot)
> wsmouse0 at pms0 mux 0
> wsmouse1 at pms0 mux 0
> pms0: Synaptics clickpad, firmware 8.2, 0x1e2b1 0x940300
> pcppi0 at isa0 port 0x61
> spkr0 at pcppi0
> efifb at mainbus0 not configured
> ugen0 at uhub0 port 7 "Intel Bluetooth" rev 2.00/0.01 addr 2
> uvideo0 at uhub0 port 8 configuration 1 interface 0 "Azurewave Integrated
> Camera" rev 2.00/0.20 addr 3
> video0 at uvideo0
> ugen1 at uhub0 port 9 "Validity Sensors product 0x0090" rev 2.00/1.64 addr
> 4
> umass0 at uhub0 port 15 configuration 1 interface 0 "Kingston DataTraveler
> 3.0" rev 3.00/1.10 addr 5
> umass0: using SCSI over Bulk-Only
> scsibus2 at umass0: 2 targets, initiator 0
> sd1 at scsibus2 targ 1 lun 0: <Kingston, DataTraveler 3.0, PMAP> SCSI4
> 0/direct removable serial.09511666BFC109251357
> sd1: 14784MB, 512 bytes/sector, 30277632 sectors
> vscsi0 at root
> scsibus3 at vscsi0: 256 targets
> softraid0 at root
> scsibus4 at softraid0: 256 targets
> sd2 at scsibus4 targ 1 lun 0: <OPENBSD, SR CRYPTO, 006> SCSI2 0/direct
> fixed
> sd2: 106785MB, 512 bytes/sector, 218697200 sectors
> root on sd2a (28089724489b98d6.a) swap on sd2b dump on sd2b
> iwm0: hw rev 0x200, fw ver 16.242414.0, address e4:a7:a0:19:df:bb
> umass1 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 0 "Corsair Voyager Mini"
> rev 2.00/11.00 addr 6
> umass1: using SCSI over Bulk-Only
> scsibus5 at umass1: 2 targets, initiator 0
> sd3 at scsibus5 targ 1 lun 0: <Corsair, Voyager Mini, 1100> SCSI2 0/direct
> removable serial.1b1c0b290000000019FA
> sd3: 7667MB, 512 bytes/sector, 15702912 sectors
> sd3 detached
> scsibus5 detached
> umass1 detached
> ugen0 detached
> video0 detached
> uvideo0 detached
> ugen1 detached
> sd1 detached
> scsibus2 detached
> umass0 detached
> uhub0 detached
> uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel xHCI root hub" rev
> 3.00/1.00 addr 1
> error: [drm:pid721:i915_gem_init_hw] *ERROR* Failed to initialize GuC,
> error -8 (ignored)
> ugen0 at uhub0 port 7 "Intel Bluetooth" rev 2.00/0.01 addr 2
> uvideo0 at uhub0 port 8 configuration 1 interface 0 "Azurewave Integrated
> Camera" rev 2.00/0.20 addr 3
> video0 at uvideo0
> ugen1 at uhub0 port 9 "Validity Sensors product 0x0090" rev 2.00/1.64 addr
> 4
> umass0 at uhub0 port 15 configuration 1 interface 0 "Kingston DataTraveler
> 3.0" rev 3.00/1.10 addr 5
> umass0: using SCSI over Bulk-Only
> scsibus2 at umass0: 2 targets, initiator 0
> sd1 at scsibus2 targ 1 lun 0: <Kingston, DataTraveler 3.0, PMAP> SCSI4
> 0/direct removable serial.09511666BFC109251357
> sd1: 14784MB, 512 bytes/sector, 30277632 sectors
> umass1 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 0 "Corsair Voyager Mini"
> rev 2.00/11.00 addr 6
> umass1: using SCSI over Bulk-Only
> scsibus5 at umass1: 2 targets, initiator 0
> sd3 at scsibus5 targ 1 lun 0: <Corsair, Voyager Mini, 1100> SCSI2 0/direct
> removable serial.1b1c0b290000000019FA
> sd3: 7667MB, 512 bytes/sector, 15702912 sectors
>
>
> Disk: sd0       Usable LBA: 34 to 351651854 [351651888 Sectors]
>    #: type                                 [       start:         size ]
> ------------------------------------------------------------------------
>    0: EFI Sys                              [        2048:       532480 ]
>    1: e3c9e316-0b5c-4db8-817d-f92df00215ae [      534528:        32768 ]
>    2: FAT12                                [      567296:    130338816 ]
>    3: OpenBSD                              [   130906112:    218697728 ]
>    4: Win Recovery                         [   349603840:      2048000 ]
>
>
> # /dev/rsd0c:
> type: SCSI
> disk: SCSI disk
> label: INTEL SSDSCKJF18
> duid: e5d58bd8ccd09481
> flags:
> bytes/sector: 512
> sectors/track: 63
> tracks/cylinder: 255
> sectors/cylinder: 16065
> cylinders: 21889
> total sectors: 351651888
> boundstart: 130906112
> boundend: 349603840
> drivedata: 0
>
> 16 partitions:
> #                size           offset  fstype [fsize bsize   cpg]
>   a:        218697728        130906112    RAID
>   c:        351651888                0  unused
>   i:           532480             2048   MSDOS
>   j:            32768           534528 unknown
>   k:        130338816           567296   MSDOS
>   l:          2048000        349603840 unknown
>
>
> # /dev/rsd2c:
> type: SCSI
> disk: SCSI disk
> label: SR CRYPTO
> duid: 28089724489b98d6
> flags:
> bytes/sector: 512
> sectors/track: 63
> tracks/cylinder: 255
> sectors/cylinder: 16065
> cylinders: 13613
> total sectors: 218697200
> boundstart: 1024
> boundend: 218697137
> drivedata: 0
>
> 16 partitions:
> #                size           offset  fstype [fsize bsize   cpg]
>   a:          2097152             1024  4.2BSD   2048 16384 12958 # /
>   b:         16744520          2098176    swap                    # none
>   c:        218697200                0  unused
>   d:          8388576         18842720  4.2BSD   2048 16384 12958 # /tmp
>   e:         26421248         27231296  4.2BSD   2048 16384 12958 # /var
>   f:          4194304         53652544  4.2BSD   2048 16384 12958 # /usr
>   g:          2097152         57846848  4.2BSD   2048 16384 12958 #
> /usr/X11R6
>   h:         20971520         59944000  4.2BSD   2048 16384 12958 #
> /usr/local
>   i:              960               64   MSDOS
>   j:          4194304         80915520  4.2BSD   2048 16384 12958 #
> /usr/src
>   k:         12582912         85109824  4.2BSD   2048 16384 12958 #
> /usr/obj
>   l:        121004352         97692736  4.2BSD   2048 16384 12958 # /home
>
>