Nov 13th Snapshot won't load radeondrm

classic Classic list List threaded Threaded
3 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Nov 13th Snapshot won't load radeondrm

gjones5555
After installing the Nov 13th snapshot and rebooting, the screen goes blank.
Thinking this has something to do with uploading the radeon firmware, I
wait several minutes, attempt to login as root and reboot (this works on
the 5.8 release).

The only way I can get a display is to boot -c, disable inteldrm,
disable radeondrm and get a vga display .


OpenBSD 5.8-current (GENERIC.MP) #1600: Fri Nov 13 01:32:59 MST 2015
[hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 34222071808 (32636MB)
avail mem = 33180782592 (31643MB)
User Kernel Config
UKC> disable inteldrm
213 inteldrm* disabled
UKC> disable radeondrm
214 radeondrm* disabled
UKC> quit
Continuing...
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.7 @ 0xee7f0 (28 entries)
bios0: vendor American Megatrends Inc. version "P2.80" date 01/17/2013
bios0: ASRock Z77 Extreme4
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP APIC FPDT MCFG AAFT HPET SSDT SSDT SSDT
acpi0: wakeup devices CIR_(S3) PS2K(S4) PS2M(S4) UAR1(S4) P0P1(S4)
USB1(S3) USB2(S3) USB3(S3) USB4(S3) USB5(S3) USB6(S3) USB7(S3) RP01(S4)
RP02(S4) RP03(S4) RP04(S4) [...]
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Core(TM) i7-3770K CPU @ 3.50GHz, 3500.57 MHz
cpu0:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,OSXSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,LONG,LAHF,PERF,ITSC,FSGSBASE,SMEP,ERMS,SENSOR,ARAT
cpu0: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 10 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 100MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.1.1, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 2 (application processor)
cpu1: Intel(R) Core(TM) i7-3770K CPU @ 3.50GHz, 3500.02 MHz
cpu1:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,OSXSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,LONG,LAHF,PERF,ITSC,FSGSBASE,SMEP,ERMS,SENSOR,ARAT
cpu1: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu1: smt 0, core 1, package 0
cpu2 at mainbus0: apid 4 (application processor)
cpu2: Intel(R) Core(TM) i7-3770K CPU @ 3.50GHz, 3500.02 MHz
cpu2:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,OSXSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,LONG,LAHF,PERF,ITSC,FSGSBASE,SMEP,ERMS,SENSOR,ARAT
cpu2: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu2: smt 0, core 2, package 0
cpu3 at mainbus0: apid 6 (application processor)
cpu3: Intel(R) Core(TM) i7-3770K CPU @ 3.50GHz, 3500.02 MHz
cpu3:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,OSXSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,LONG,LAHF,PERF,ITSC,FSGSBASE,SMEP,ERMS,SENSOR,ARAT
cpu3: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu3: smt 0, core 3, package 0
cpu4 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu4: Intel(R) Core(TM) i7-3770K CPU @ 3.50GHz, 3500.02 MHz
cpu4:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,OSXSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,LONG,LAHF,PERF,ITSC,FSGSBASE,SMEP,ERMS,SENSOR,ARAT
cpu4: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu4: smt 1, core 0, package 0
cpu5 at mainbus0: apid 3 (application processor)
cpu5: Intel(R) Core(TM) i7-3770K CPU @ 3.50GHz, 3500.02 MHz
cpu5:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,OSXSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,LONG,LAHF,PERF,ITSC,FSGSBASE,SMEP,ERMS,SENSOR,ARAT
cpu5: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu5: smt 1, core 1, package 0
cpu6 at mainbus0: apid 5 (application processor)
cpu6: Intel(R) Core(TM) i7-3770K CPU @ 3.50GHz, 3500.02 MHz
cpu6:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,OSXSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,LONG,LAHF,PERF,ITSC,FSGSBASE,SMEP,ERMS,SENSOR,ARAT
cpu6: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu6: smt 1, core 2, package 0
cpu7 at mainbus0: apid 7 (application processor)
cpu7: Intel(R) Core(TM) i7-3770K CPU @ 3.50GHz, 3500.02 MHz
cpu7:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,OSXSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,LONG,LAHF,PERF,ITSC,FSGSBASE,SMEP,ERMS,SENSOR,ARAT
cpu7: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu7: smt 1, core 3, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 24 pins
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xf8000000, bus 0-63
acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus -1 (P0P1)
acpiprt2 at acpi0: bus 2 (RP01)
acpiprt3 at acpi0: bus -1 (RP02)
acpiprt4 at acpi0: bus -1 (RP03)
acpiprt5 at acpi0: bus 3 (RP04)
acpiprt6 at acpi0: bus 4 (RP05)
acpiprt7 at acpi0: bus 5 (RP06)
acpiprt8 at acpi0: bus 6 (BR40)
acpiprt9 at acpi0: bus -1 (RP07)
acpiprt10 at acpi0: bus 7 (RP08)
acpiprt11 at acpi0: bus 1 (PEG0)
acpiprt12 at acpi0: bus -1 (PEG1)
acpiprt13 at acpi0: bus -1 (PEG2)
acpiprt14 at acpi0: bus -1 (PEG3)
acpiec0 at acpi0: not present
acpicpu0 at acpi0: C3(350@80 mwait.1@0x20), C2(500@59 mwait.1@0x10),
C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu1 at acpi0: C3(350@80 mwait.1@0x20), C2(500@59 mwait.1@0x10),
C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu2 at acpi0: C3(350@80 mwait.1@0x20), C2(500@59 mwait.1@0x10),
C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu3 at acpi0: C3(350@80 mwait.1@0x20), C2(500@59 mwait.1@0x10),
C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu4 at acpi0: C3(350@80 mwait.1@0x20), C2(500@59 mwait.1@0x10),
C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu5 at acpi0: C3(350@80 mwait.1@0x20), C2(500@59 mwait.1@0x10),
C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu6 at acpi0: C3(350@80 mwait.1@0x20), C2(500@59 mwait.1@0x10),
C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu7 at acpi0: C3(350@80 mwait.1@0x20), C2(500@59 mwait.1@0x10),
C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpibat0 at acpi0: BAT0 not present
acpibat1 at acpi0: BAT1 not present
acpibat2 at acpi0: BAT2 not present
acpibtn0 at acpi0: PWRB
acpibtn1 at acpi0: LID0
acpivideo0 at acpi0: GFX0
acpivout0 at acpivideo0: DD02
cpu0: Enhanced SpeedStep 3500 MHz: speeds: 3501, 3500, 3400, 3200, 3100,
3000, 2800, 2700, 2500, 2400, 2300, 2100, 2000, 1900, 1700, 1600 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel Core 3G Host" rev 0x09
ppb0 at pci0 dev 1 function 0 "Intel Core 3G PCIE" rev 0x09: msi
pci1 at ppb0 bus 1
vga1 at pci1 dev 0 function 0 "ATI Radeon HD 7770" rev 0x00
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
azalia0 at pci1 dev 0 function 1 vendor "ATI", unknown product 0xaab0
rev 0x00: msi
azalia0: no supported codecs
"Intel HD Graphics 4000" rev 0x09 at pci0 dev 2 function 0 not configured
xhci0 at pci0 dev 20 function 0 "Intel 7 Series xHCI" rev 0x04: msi
usb0 at xhci0: USB revision 3.0
uhub0 at usb0 "Intel xHCI root hub" rev 3.00/1.00 addr 1
"Intel 7 Series MEI" rev 0x04 at pci0 dev 22 function 0 not configured
ehci0 at pci0 dev 26 function 0 "Intel 7 Series USB" rev 0x04: apic 2 int 16
usb1 at ehci0: USB revision 2.0
uhub1 at usb1 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
azalia1 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 7 Series HD Audio" rev 0x04: msi
azalia1: codecs: Realtek/0x0899, Intel/0x2806, using Realtek/0x0899
audio0 at azalia1
ppb1 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 7 Series PCIE" rev 0xc4: msi
pci2 at ppb1 bus 2
ppb2 at pci0 dev 28 function 3 "Intel 7 Series PCIE" rev 0xc4: msi
pci3 at ppb2 bus 3
ahci0 at pci3 dev 0 function 0 "ASMedia ASM1061 AHCI" rev 0x01: msi,
AHCI 1.2
scsibus1 at ahci0: 32 targets
ppb3 at pci0 dev 28 function 4 "Intel 7 Series PCIE" rev 0xc4: msi
pci4 at ppb3 bus 4
bge0 at pci4 dev 0 function 0 "Broadcom BCM57781" rev 0x10, BCM57765 B0
(0x57785100): msi, address bc:5f:f4:8c:15:36
brgphy0 at bge0 phy 1: BCM57765 10/100/1000baseT PHY, rev. 4
ppb4 at pci0 dev 28 function 5 "Intel 7 Series PCIE" rev 0xc4: msi
pci5 at ppb4 bus 5
ppb5 at pci5 dev 0 function 0 "ASMedia ASM1083/1085 PCIE-PCI" rev 0x03
pci6 at ppb5 bus 6
em0 at pci6 dev 1 function 0 "Intel 82541GI" rev 0x05: apic 2 int 18,
address 00:1b:21:01:4b:44
ppb6 at pci0 dev 28 function 7 "Intel 7 Series PCIE" rev 0xc4: msi
pci7 at ppb6 bus 7
xhci1 at pci7 dev 0 function 0 "ASMedia ASM1042 xHCI" rev 0x00: msi
usb2 at xhci1: USB revision 3.0
uhub2 at usb2 "ASMedia xHCI root hub" rev 3.00/1.00 addr 1
ehci1 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 7 Series USB" rev 0x04: apic 2 int 23
usb3 at ehci1: USB revision 2.0
uhub3 at usb3 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel Z77 LPC" rev 0x04
ahci1 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 7 Series AHCI" rev 0x04: msi,
AHCI 1.3
ahci1: port 0: 6.0Gb/s
ahci1: port 1: 6.0Gb/s
ahci1: port 2: 3.0Gb/s
ahci1: port 4: 1.5Gb/s
scsibus2 at ahci1: 32 targets
sd0 at scsibus2 targ 0 lun 0: <ATA, Samsung SSD 850, EXM0> SCSI3
0/direct fixed naa.500253884004066d
sd0: 488386MB, 512 bytes/sector, 1000215216 sectors, thin
sd1 at scsibus2 targ 1 lun 0: <ATA, WDC WD5002AALX-0, 15.0> SCSI3
0/direct fixed naa.50014ee2b17a0ae6
sd1: 476940MB, 512 bytes/sector, 976773168 sectors
sd2 at scsibus2 targ 2 lun 0: <ATA, WDC WD1600AAJS-0, 05.0> SCSI3
0/direct fixed naa.50014ee0002a4452
sd2: 152626MB, 512 bytes/sector, 312579695 sectors
cd0 at scsibus2 targ 4 lun 0: <HP, DVD Writer 1260v, AH24> ATAPI 5/cdrom
removable
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 7 Series SMBus" rev 0x04: apic
2 int 18
iic0 at ichiic0
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 8GB DDR3 SDRAM PC3-10600
spdmem1 at iic0 addr 0x51: 8GB DDR3 SDRAM PC3-10600
spdmem2 at iic0 addr 0x52: 8GB DDR3 SDRAM PC3-10600
spdmem3 at iic0 addr 0x53: 8GB DDR3 SDRAM PC3-10600
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
com0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
wbsio0 at isa0 port 0x2e/2: NCT6776F rev 0x33
lm1 at wbsio0 port 0x290/8: NCT6776F
uaudio0 at uhub0 port 2 configuration 1 interface 0 "Focusrite Scarlett
2i2 USB" rev 2.00/0.cc addr 2
uaudio0: audio descriptors make no sense, error=4
ugen0 at uhub0 port 2 configuration 1 "Focusrite Scarlett 2i2 USB" rev
2.00/0.cc addr 2
uhub4 at uhub1 port 1 "Intel Rate Matching Hub" rev 2.00/0.00 addr 2
ugen1 at uhub4 port 2 "SCM Microsystems SCR33xx v2.0 USB SC Reader" rev
2.00/3.04 addr 3
uhub5 at uhub3 port 1 "Intel Rate Matching Hub" rev 2.00/0.00 addr 2
uhidev0 at uhub5 port 5 configuration 1 interface 0 "Logitech USB-PS/2
Optical Mouse" rev 2.00/24.10 addr 3
uhidev0: iclass 3/1
ums0 at uhidev0: 8 buttons, Z and W dir
wsmouse0 at ums0 mux 0
uhidev1 at uhub5 port 6 configuration 1 interface 0 "Microsoft Wired
Keyboard 600" rev 1.10/1.10 addr 4
uhidev1: iclass 3/1
ukbd0 at uhidev1: 8 variable keys, 6 key codes
wskbd1 at ukbd0 mux 1
wskbd1: connecting to wsdisplay0
uhidev2 at uhub5 port 6 configuration 1 interface 1 "Microsoft Wired
Keyboard 600" rev 1.10/1.10 addr 4
uhidev2: iclass 3/0, 3 report ids
uhid0 at uhidev2 reportid 1: input=7, output=0, feature=0
uhid1 at uhidev2 reportid 3: input=1, output=0, feature=0
vscsi0 at root
scsibus3 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus4 at softraid0: 256 targets
root on sd0a (9abc2dae1940cecc.a) swap on sd0b dump on sd0b


Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Nov 13th Snapshot won't load radeondrm

Mark Kettenis
> From: gjones <[hidden email]>
> Date: Fri, 13 Nov 2015 14:32:27 -0500
>
> After installing the Nov 13th snapshot and rebooting, the screen goes blank.
> Thinking this has something to do with uploading the radeon firmware, I
> wait several minutes, attempt to login as root and reboot (this works on
> the 5.8 release).
>
> The only way I can get a display is to boot -c, disable inteldrm,
> disable radeondrm and get a vga display.

What happens if you only disable inteldrm?

Do you have a dmesg from before the upgrade?

Please do tell us a bit more about your setup.  Does the machine have
a separate Radeon graphics card?  How is your monitor connected?

Also, please send the output of pcidump -vxx.

Thanks,

Mark

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Nov 13th Snapshot won't load radeondrm

Mark Kettenis
> From: gjones <[hidden email]>
> Date: Thu, 26 Nov 2015 12:34:20 -0500
>
> If anything else can help, please let me know.

A dmesg for an unmodified -current kernel (where the screen goes
blank) would be really useful.