Nfs

classic Classic list List threaded Threaded
3 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Nfs

Edgar Pettijohn III-2
I'm trying to set up an nfs share. The server (5.9 stable) is set up as
described in the FAQ. rpcinfo shows what it should. When I try to connect from
my laptop (current) the mount command just hangs indefinitely. However, on the
server showmount -a show my laptop is mounted. When I try to reboot the system
hangs at syncing disks. Is anyone else experiencing this? Any ideas on how to
fix this?

Thanks,

Edgar

Sent from my iPhone

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Nfs

Håkon Lerring
Sendt fra min iPhone
> Den 31. jul. 2016 kl. 08.17 skrev Edgar Pettijohn
<[hidden email]>:
>
> I'm trying to set up an nfs share. The server (5.9 stable) is set up as
> described in the FAQ. rpcinfo shows what it should. When I try to connect
from
> my laptop (current) the mount command just hangs indefinitely. However, on
the
> server showmount -a show my laptop is mounted. When I try to reboot the
system
> hangs at syncing disks. Is anyone else experiencing this? Any ideas on how
to
> fix this?
>
> Thanks,
>
> Edgar
>
> Sent from my iPhone
>

This sounds like some kind of network connectivity issue to me. My favorite
first debug tool when working with a problem like that is tcpdump or
wireshark.

Verifying that the two machines properly talk to each other is a first step,
you should see some request/response pattern of traffic.

Often times you can see the server sending errors back with some info. You
might have to activate verbose logging ("-vvv" on tcpdump) to see this.

If this does not help you might try to supply some more info to your request
like the output of rpcinfo or any relevant log messages.

Best regards,
Håkon H. Lerring

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Nfs

Edgar Pettijohn III-2
On 16-07-31 09:22:45, H??kon Heggernes Lerring wrote:

> Sendt fra min iPhone
> > Den 31. jul. 2016 kl. 08.17 skrev Edgar Pettijohn
> <[hidden email]>:
> >
> > I'm trying to set up an nfs share. The server (5.9 stable) is set up as
> > described in the FAQ. rpcinfo shows what it should. When I try to connect
> from
> > my laptop (current) the mount command just hangs indefinitely. However, on
> the
> > server showmount -a show my laptop is mounted. When I try to reboot the
> system
> > hangs at syncing disks. Is anyone else experiencing this? Any ideas on how
> to
> > fix this?
> >
> > Thanks,
> >
> > Edgar
> >
> > Sent from my iPhone
> >
>
> This sounds like some kind of network connectivity issue to me. My favorite
> first debug tool when working with a problem like that is tcpdump or
> wireshark.
>
> Verifying that the two machines properly talk to each other is a first step,
> you should see some request/response pattern of traffic.
>
> Often times you can see the server sending errors back with some info. You
> might have to activate verbose logging ("-vvv" on tcpdump) to see this.
>
> If this does not help you might try to supply some more info to your request
> like the output of rpcinfo or any relevant log messages.
>
> Best regards,
> H??kon H. Lerring
>

Didn't find the problem.  However, set up nfs server on another 5.9 stable machine
and connected to it from my laptop with no problems.  So I'm guessing there is a
problem with the original machine I was trying to use.

Thanks,