Issues with X and Gnome on OpenBSD new install

classic Classic list List threaded Threaded
4 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Issues with X and Gnome on OpenBSD new install

Michael G Workman
Hello,

OpenBSD is a great operating system, glad to have been to installed it
successfully.

I installed OpenBSD on a Dell Vostro 1500 laptop with dual core 2ghz intel
processor, 2 GB of RAM, and 120 GB hard drive (circa 2008 laptop)

I had problems with firefox, but installed Chromium instead and Chrome
works great for web browsing.

I also installed bash and nano, and also installed Gnome. Hoping to use
Gnome instead of the default window manager.

But encountered a fatal error, the X server could not be found, and also a
driver called xf86OpenConsole was missing, causing a fatal server error.

When I installed it, I chose openbsd-dell for the hostname, and then
OpenBSD tacked on attlocal.net to it to make it openbsd-dell.attlocal.net,
but not sure how that happened, an nslookup on attlocal.net says it is an
invalid domain.

I am sure it must be a simple fix, here is my Xorg.1.log file:

Thanks.

[  6760.324]
X.Org X Server 1.20.5
X Protocol Version 11, Revision 0
[  6760.324] Build Operating System: OpenBSD 6.6 amd64
[  6760.324] Current Operating System: OpenBSD openbsd-dell.attlocal.net
6.6 GENERIC.MP#372 amd64
[  6760.324] Build Date: 12 October 2019  11:22:22AM
[  6760.324]
[  6760.325] Current version of pixman: 0.38.4
[  6760.325] Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
[  6760.325] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default
setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[  6760.325] (==) Log file:
"/home/mworkman72/.local/share/xorg/Xorg.1.log", Time: Tue Jan  7 15:01:09
2020
[  6760.341] (==) Using system config directory
"/usr/X11R6/share/X11/xorg.conf.d"
[  6760.351] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[  6760.351] (==) No screen section available. Using defaults.
[  6760.351] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[  6760.351] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[  6760.352] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
Using a default monitor configuration.
[  6760.352] (==) Automatically adding devices
[  6760.352] (==) Automatically enabling devices
[  6760.352] (==) Not automatically adding GPU devices
[  6760.352] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[  6760.401] (==) FontPath set to:
/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/,
/usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF/,
/usr/X11R6/lib/X11/fonts/OTF/,
/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/,
/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/,
/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/
[  6760.401] (==) ModulePath set to "/usr/X11R6/lib/modules"
[  6760.401] (II) The server relies on wscons to provide the list of input
devices.
If no devices become available, reconfigure wscons or disable
AutoAddDevices.
[  6760.401] (II) Loader magic: 0xef025473000
[  6760.402] (II) Module ABI versions:
[  6760.402] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[  6760.402] X.Org Video Driver: 24.0
[  6760.402] X.Org XInput driver : 24.1
[  6760.404] X.Org Server Extension : 10.0
[  6760.404] (EE)
Fatal server error:
[  6760.404] (EE) xf86OpenConsole: No console driver found
Supported drivers: wscons
Check your kernel's console driver configuration and /dev entries(EE)
[  6760.404] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
at http://wiki.x.org
 for help.
[  6760.404] (EE) Please also check the log file at
"/home/mworkman72/.local/share/xorg/Xorg.1.log" for additional information.
[  6760.405] (EE)
[  6760.406] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.

*Michael G. Workman*
(321) 432-9295
[hidden email]
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Issues with X and Gnome on OpenBSD new install

rgcinjp
January 8, 2020 8:11 AM, "Michael G Workman" <[hidden email]> wrote:

> Hello,
>
> OpenBSD is a great operating system, glad to have been to installed it
> successfully.
>
> I installed OpenBSD on a Dell Vostro 1500 laptop with dual core 2ghz intel
> processor, 2 GB of RAM, and 120 GB hard drive (circa 2008 laptop)
>
> I had problems with firefox, but installed Chromium instead and Chrome
> works great for web browsing.
>
> I also installed bash and nano, and also installed Gnome. Hoping to use
> Gnome instead of the default window manager.
>
> But encountered a fatal error, the X server could not be found, and also a
> driver called xf86OpenConsole was missing, causing a fatal server error.
>
> When I installed it, I chose openbsd-dell for the hostname, and then
> OpenBSD tacked on attlocal.net to it to make it openbsd-dell.attlocal.net,
> but not sure how that happened, an nslookup on attlocal.net says it is an
> invalid domain.
>
> I am sure it must be a simple fix, here is my Xorg.1.log file:
>
> Thanks.
>
> [ 6760.324]
> X.Org X Server 1.20.5
> X Protocol Version 11, Revision 0
> [ 6760.324] Build Operating System: OpenBSD 6.6 amd64
> [ 6760.324] Current Operating System: OpenBSD openbsd-dell.attlocal.net
> 6.6 GENERIC.MP#372 amd64
> [ 6760.324] Build Date: 12 October 2019 11:22:22AM
> [ 6760.324]
> [ 6760.325] Current version of pixman: 0.38.4
> [ 6760.325] Before reporting problems, check http://wiki.x.org
> to make sure that you have the latest version.
> [ 6760.325] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default
> setting,
> (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
> (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
> [ 6760.325] (==) Log file:
> "/home/mworkman72/.local/share/xorg/Xorg.1.log", Time: Tue Jan 7 15:01:09
> 2020
> [ 6760.341] (==) Using system config directory
> "/usr/X11R6/share/X11/xorg.conf.d"
> [ 6760.351] (==) No Layout section. Using the first Screen section.
> [ 6760.351] (==) No screen section available. Using defaults.
> [ 6760.351] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
> [ 6760.351] (**) | |-->Monitor "<default monitor>"
> [ 6760.352] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
> Using a default monitor configuration.
> [ 6760.352] (==) Automatically adding devices
> [ 6760.352] (==) Automatically enabling devices
> [ 6760.352] (==) Not automatically adding GPU devices
> [ 6760.352] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
> [ 6760.401] (==) FontPath set to:
> /usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/,
> /usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF/,
> /usr/X11R6/lib/X11/fonts/OTF/,
> /usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/,
> /usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/,
> /usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/
> [ 6760.401] (==) ModulePath set to "/usr/X11R6/lib/modules"
> [ 6760.401] (II) The server relies on wscons to provide the list of input
> devices.
> If no devices become available, reconfigure wscons or disable
> AutoAddDevices.
> [ 6760.401] (II) Loader magic: 0xef025473000
> [ 6760.402] (II) Module ABI versions:
> [ 6760.402] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
> [ 6760.402] X.Org Video Driver: 24.0
> [ 6760.402] X.Org XInput driver : 24.1
> [ 6760.404] X.Org Server Extension : 10.0
> [ 6760.404] (EE)
> Fatal server error:
> [ 6760.404] (EE) xf86OpenConsole: No console driver found
> Supported drivers: wscons
> Check your kernel's console driver configuration and /dev entries(EE)
> [ 6760.404] (EE)
> Please consult the The X.Org Foundation support
> at http://wiki.x.org
> for help.
> [ 6760.404] (EE) Please also check the log file at
> "/home/mworkman72/.local/share/xorg/Xorg.1.log" for additional information.
> [ 6760.405] (EE)
> [ 6760.406] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.

from the looks of things you are using startx(1)

read https://www.openbsd.org/faq/faq11.html#StartingX and use xenodm(1) instead

also look at your dmesg and look for something "drm" something. if you have errors do a fw_update(1).

>
> *Michael G. Workman*
> (321) 432-9295
> [hidden email]

yorosiku ~

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Issues with X and Gnome on OpenBSD new install

Patrick Harper
In reply to this post by Michael G Workman
Did you follow /usr/local/share/doc/pkg-readmes/gnome ?


--
  Patrick Harper
  [hidden email]

On Tue, 7 Jan 2020, at 23:05, Michael G Workman wrote:

> Hello,
>
> OpenBSD is a great operating system, glad to have been to installed it
> successfully.
>
> I installed OpenBSD on a Dell Vostro 1500 laptop with dual core 2ghz intel
> processor, 2 GB of RAM, and 120 GB hard drive (circa 2008 laptop)
>
> I had problems with firefox, but installed Chromium instead and Chrome
> works great for web browsing.
>
> I also installed bash and nano, and also installed Gnome. Hoping to use
> Gnome instead of the default window manager.
>
> But encountered a fatal error, the X server could not be found, and also a
> driver called xf86OpenConsole was missing, causing a fatal server error.
>
> When I installed it, I chose openbsd-dell for the hostname, and then
> OpenBSD tacked on attlocal.net to it to make it openbsd-dell.attlocal.net,
> but not sure how that happened, an nslookup on attlocal.net says it is an
> invalid domain.
>
> I am sure it must be a simple fix, here is my Xorg.1.log file:
>
> Thanks.
>
> [  6760.324]
> X.Org X Server 1.20.5
> X Protocol Version 11, Revision 0
> [  6760.324] Build Operating System: OpenBSD 6.6 amd64
> [  6760.324] Current Operating System: OpenBSD openbsd-dell.attlocal.net
> 6.6 GENERIC.MP#372 amd64
> [  6760.324] Build Date: 12 October 2019  11:22:22AM
> [  6760.324]
> [  6760.325] Current version of pixman: 0.38.4
> [  6760.325] Before reporting problems, check http://wiki.x.org
> to make sure that you have the latest version.
> [  6760.325] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default
> setting,
> (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
> (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
> [  6760.325] (==) Log file:
> "/home/mworkman72/.local/share/xorg/Xorg.1.log", Time: Tue Jan  7 15:01:09
> 2020
> [  6760.341] (==) Using system config directory
> "/usr/X11R6/share/X11/xorg.conf.d"
> [  6760.351] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
> [  6760.351] (==) No screen section available. Using defaults.
> [  6760.351] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
> [  6760.351] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
> [  6760.352] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
> Using a default monitor configuration.
> [  6760.352] (==) Automatically adding devices
> [  6760.352] (==) Automatically enabling devices
> [  6760.352] (==) Not automatically adding GPU devices
> [  6760.352] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
> [  6760.401] (==) FontPath set to:
> /usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/,
> /usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF/,
> /usr/X11R6/lib/X11/fonts/OTF/,
> /usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/,
> /usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/,
> /usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/
> [  6760.401] (==) ModulePath set to "/usr/X11R6/lib/modules"
> [  6760.401] (II) The server relies on wscons to provide the list of input
> devices.
> If no devices become available, reconfigure wscons or disable
> AutoAddDevices.
> [  6760.401] (II) Loader magic: 0xef025473000
> [  6760.402] (II) Module ABI versions:
> [  6760.402] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
> [  6760.402] X.Org Video Driver: 24.0
> [  6760.402] X.Org XInput driver : 24.1
> [  6760.404] X.Org Server Extension : 10.0
> [  6760.404] (EE)
> Fatal server error:
> [  6760.404] (EE) xf86OpenConsole: No console driver found
> Supported drivers: wscons
> Check your kernel's console driver configuration and /dev entries(EE)
> [  6760.404] (EE)
> Please consult the The X.Org Foundation support
> at http://wiki.x.org
>  for help.
> [  6760.404] (EE) Please also check the log file at
> "/home/mworkman72/.local/share/xorg/Xorg.1.log" for additional information.
> [  6760.405] (EE)
> [  6760.406] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.
>
> *Michael G. Workman*
> (321) 432-9295
> [hidden email]
>

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Issues with X and Gnome on OpenBSD new install

Michael G Workman
In reply to this post by Michael G Workman
Ok the solution here with this gnome problem, waas to upgrade from _stable
to _current.

sysupgrade -s did the trick, now gnome runs perfectly.

*Michael G. Workman*
(321) 432-9295
[hidden email]



On Tue, Jan 7, 2020 at 6:05 PM Michael G Workman <
[hidden email]> wrote:

> Hello,
>
> OpenBSD is a great operating system, glad to have been to installed it
> successfully.
>
> I installed OpenBSD on a Dell Vostro 1500 laptop with dual core 2ghz intel
> processor, 2 GB of RAM, and 120 GB hard drive (circa 2008 laptop)
>
> I had problems with firefox, but installed Chromium instead and Chrome
> works great for web browsing.
>
> I also installed bash and nano, and also installed Gnome. Hoping to use
> Gnome instead of the default window manager.
>
> But encountered a fatal error, the X server could not be found, and also a
> driver called xf86OpenConsole was missing, causing a fatal server error.
>
> When I installed it, I chose openbsd-dell for the hostname, and then
> OpenBSD tacked on attlocal.net to it to make it openbsd-dell.attlocal.net,
> but not sure how that happened, an nslookup on attlocal.net says it is an
> invalid domain.
>
> I am sure it must be a simple fix, here is my Xorg.1.log file:
>
> Thanks.
>
> [  6760.324]
> X.Org X Server 1.20.5
> X Protocol Version 11, Revision 0
> [  6760.324] Build Operating System: OpenBSD 6.6 amd64
> [  6760.324] Current Operating System: OpenBSD openbsd-dell.attlocal.net
> 6.6 GENERIC.MP#372 amd64
> [  6760.324] Build Date: 12 October 2019  11:22:22AM
> [  6760.324]
> [  6760.325] Current version of pixman: 0.38.4
> [  6760.325] Before reporting problems, check http://wiki.x.org
> to make sure that you have the latest version.
> [  6760.325] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default
> setting,
> (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
> (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
> [  6760.325] (==) Log file:
> "/home/mworkman72/.local/share/xorg/Xorg.1.log", Time: Tue Jan  7 15:01:09
> 2020
> [  6760.341] (==) Using system config directory
> "/usr/X11R6/share/X11/xorg.conf.d"
> [  6760.351] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
> [  6760.351] (==) No screen section available. Using defaults.
> [  6760.351] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
> [  6760.351] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
> [  6760.352] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
> Using a default monitor configuration.
> [  6760.352] (==) Automatically adding devices
> [  6760.352] (==) Automatically enabling devices
> [  6760.352] (==) Not automatically adding GPU devices
> [  6760.352] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
> [  6760.401] (==) FontPath set to:
> /usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/,
> /usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF/,
> /usr/X11R6/lib/X11/fonts/OTF/,
> /usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/,
> /usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/,
> /usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/
> [  6760.401] (==) ModulePath set to "/usr/X11R6/lib/modules"
> [  6760.401] (II) The server relies on wscons to provide the list of input
> devices.
> If no devices become available, reconfigure wscons or disable
> AutoAddDevices.
> [  6760.401] (II) Loader magic: 0xef025473000
> [  6760.402] (II) Module ABI versions:
> [  6760.402] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
> [  6760.402] X.Org Video Driver: 24.0
> [  6760.402] X.Org XInput driver : 24.1
> [  6760.404] X.Org Server Extension : 10.0
> [  6760.404] (EE)
> Fatal server error:
> [  6760.404] (EE) xf86OpenConsole: No console driver found
> Supported drivers: wscons
> Check your kernel's console driver configuration and /dev entries(EE)
> [  6760.404] (EE)
> Please consult the The X.Org Foundation support
> at http://wiki.x.org
>  for help.
> [  6760.404] (EE) Please also check the log file at
> "/home/mworkman72/.local/share/xorg/Xorg.1.log" for additional information.
> [  6760.405] (EE)
> [  6760.406] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.
>
> *Michael G. Workman*
> (321) 432-9295
> [hidden email]
>
>