IP address vanishes

classic Classic list List threaded Threaded
1 message Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

IP address vanishes

Stephan Tesch
Hi everyone,

I've got a huge problem with -current as of a couple of days ago.

I'm using dhcp to assign a static ip address to my notebook. This works quite
fine, so far. Booting up takes too long for me, so I just suspend (RAM) this
notebook (eg. over night).

Once I wake the system up, the IP address is gone:

$ ifconfig fxp0
fxp0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
        lladdr 00:03:47:1f:90:7d
        groups: egress
        media: Ethernet autoselect (100baseTX full-duplex)
        status: active
        inet6 fe80::203:47ff:fe1f:907d%fxp0 prefixlen 64 scopeid 0x1

dhclient is still running:

$ pgrep dhclient
9269
223

There's nothing unusual in syslog:

$ tail /var/log/daemon
Dec  2 17:15:12 bilbo ntpd[22087]: peer 192.168.10.254 now valid
Dec  2 17:16:06 bilbo ntpd[3864]: adjusting local clock by 1.762492s
Dec  2 17:20:26 bilbo ntpd[22087]: clock is now synced
Dec  3 10:59:10 bilbo apmd: system resumed from APM sleep
Dec  3 11:00:25 bilbo dhclient[9269]: DHCPDISCOVER on fxp0 to 255.255.255.255
port 67 interval 1
Dec  3 11:00:25 bilbo dhclient[9269]: DHCPOFFER from 192.168.10.254
Dec  3 11:00:27 bilbo dhclient[9269]: DHCPREQUEST on fxp0 to 255.255.255.255
port 67
Dec  3 11:00:27 bilbo dhclient[9269]: DHCPACK from 192.168.10.254
Dec  3 11:00:27 bilbo dhclient[9269]: bound to 192.168.10.13 -- renewal in
21600 seconds.
Dec  3 11:00:46 bilbo ntpd[22087]: peer 192.168.10.254 now invalid

But here's the interesting part: I'm not able to assign this IP address to
fxp0 (remember: it didn't show up in ifconfig)

$ sudo ifconfig fxp0 192.168.10.13
ifconfig: SIOCAIFADDR: File exists

Connections to other IPs fail, of course. Any idea what's causing this?

Here's the complete dmesg of my machine:

OpenBSD 3.8-current (GENERIC) #271: Sat Nov 26 13:51:55 MST 2005
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC
cpu0: Intel Pentium III ("GenuineIntel" 686-class) 548 MHz
cpu0:
FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,MMX,FXSR,SSE
real mem  = 536387584 (523816K)
avail mem = 482508800 (471200K)
using 4278 buffers containing 26923008 bytes (26292K) of memory
mainbus0 (root)
bios0 at mainbus0: AT/286+(04) BIOS, date 12/21/99, BIOS32 rev. 0 @ 0xfd820
apm0 at bios0: Power Management spec V1.2
apm0: AC on, battery charge unknown
apm0: flags 30102 dobusy 0 doidle 1
pcibios0 at bios0: rev 2.1 @ 0xfd7b0/0x850
pcibios0: PCI IRQ Routing Table rev 1.0 @ 0xfdee0/208 (11 entries)
pcibios0: PCI Interrupt Router at 000:07:0 ("Intel 82371FB ISA" rev 0x00)
pcibios0: PCI bus #3 is the last bus
bios0: ROM list: 0xc0000/0xc000 0xcc000/0x1800 0xe0000/0x10000
cpu0 at mainbus0
esm at mainbus0 not configured
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (no bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel 82443BX AGP" rev 0x03
ppb0 at pci0 dev 1 function 0 "Intel 82443BX AGP" rev 0x03
pci1 at ppb0 bus 1
vga1 at pci1 dev 0 function 0 "S3 Savage/IX-MV" rev 0x11
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
cbb0 at pci0 dev 2 function 0 "Texas Instruments PCI1450 CardBus" rev 0x03:
irq 5
cbb1 at pci0 dev 2 function 1 "Texas Instruments PCI1450 CardBus" rev 0x03:
irq 7
fxp0 at pci0 dev 3 function 0 "Intel 82557" rev 0x09, i82559S: irq 9, address
00:03:47:1f:90:7d
inphy0 at fxp0 phy 1: i82555 10/100 PHY, rev. 4
"Xircom Mini-PCI V.90 56k modem" rev 0x00 at pci0 dev 3 function 1 not
configured
clcs0 at pci0 dev 5 function 0 "Cirrus Logic CS4280/46xx CrystalClear" rev
0x01: irq 5
ac97: codec id 0x43525914 (Cirrus Logic CS4297A rev 4)
ac97: codec features headphone, 20 bit DAC, 18 bit ADC, Crystal Semi 3D
pcib0 at pci0 dev 7 function 0 "Intel 82371AB PIIX4 ISA" rev 0x02
pciide0 at pci0 dev 7 function 1 "Intel 82371AB IDE" rev 0x01: DMA, channel 0
wired to compatibility, channel 1 wired to compatibility
wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <FUJITSU MHT2060AT>
wd0: 16-sector PIO, LBA, 57231MB, 117210240 sectors
wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2
atapiscsi0 at pciide0 channel 1 drive 0
scsibus0 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <TOSHIBA, DVD-ROM SD-C2302, 1127> SCSI0 5/cdrom
removable
cd0(pciide0:1:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2
uhci0 at pci0 dev 7 function 2 "Intel 82371AB USB" rev 0x01: irq 10
usb0 at uhci0: USB revision 1.0
uhub0 at usb0
uhub0: Intel UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
"Intel 82371AB Power" rev 0x03 at pci0 dev 7 function 3 not configured
cardslot0 at cbb0 slot 0 flags 0
cardbus0 at cardslot0: bus 2 device 0 cacheline 0x8, lattimer 0xb0
pcmcia0 at cardslot0
cardslot1 at cbb1 slot 1 flags 0
cardbus1 at cardslot1: bus 3 device 0 cacheline 0x8, lattimer 0xb0
pcmcia1 at cardslot1
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
pckbc0: using irq 12 for aux slot
wsmouse0 at pms0 mux 0
pcppi0 at isa0 port 0x61
midi0 at pcppi0: <PC speaker>
spkr0 at pcppi0
sysbeep0 at pcppi0
npx0 at isa0 port 0xf0/16: using exception 16
pccom0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
fdc0 at isa0 port 0x3f0/6 irq 6 drq 2
biomask eded netmask efed ttymask ffef
pctr: 686-class user-level performance counters enabled
mtrr: Pentium Pro MTRR support
dkcsum: wd0 matches BIOS drive 0x80
root on wd0a
rootdev=0x0 rrootdev=0x300 rawdev=0x302
clcs0: firmware loaded
audio0 at clcs0

Thanks, Stephan