HP ML-350 G4p hangs when using bsd.mp

classic Classic list List threaded Threaded
1 message Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

HP ML-350 G4p hangs when using bsd.mp

Devrim Seral-3
Hi,

For a several days we tried to use OpenBSD bsd.mp kernel on our HP
ML-350 machine. However we haven't success.
We tried to install and use several OpenBSD distribution from i386 3.9
to  snapshot 4.0  i386 and amd64.
Our Machine HP ML-350  G4p and have Intel SRCU41L Raid Controller and
Intel Pro 1000MT Quad Network Adapter.

First we tried to use OpenBSD 3.9 i386 bsd.mp. It give us like following
error:

ioapic0: pin 5 shares different IPL interrupts (50..90), degraded
performance
ioapic0: pin 11 shares different IPL interrupts (50..90), degraded
performance

Then we tried to change IRQ config but kernel haven't boot and hang some
where else..

We realize that this problem is related to OpenBSD 3.9 then we install
OpenBSD lastest snapshot.
Machine boot with standart bsd kernel. However when i tried to use
bsd.mp  machine boot and then reset  repeatly somewhere  in
booting process.

So we decide to install OpenBSD amd64 port for understand if this appear
in this platform. Then install OpenBSD 3.9 amd64.
When we tried to boot OpenBSD 3.9 amd64 bsd.mp kernel machine boot  till
Network setup stage.  Then give us  em0  watchdog reset  error
and machine slowdown.  We  wait  at least 5  minutes  to  finished
booting .  Machine  give  console login  screen but  doesn't  response  
any keyboard activity.

Then finally we decide to use OpenBSD amd64 snapshot. Then install this
release from OpenBSD.org. Machine boot like other releases bsd kernel.
However when we tried to use bsd.mp machine freeze after set fd0 module.
This is reproducted  every boot.

I attached kernel boot messages  below

amd64 bsd.mp kernel.output:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 >> OpenBSD/amd64 BOOT 2.11
boot> bsd.mp
booting hd0a:bsd.mp: 4057412+882923+743320+0+422544
[80+342216+213527]=0xa5c0c0
entry point at 0x1001e0 [7205c766, 34000004, 24448b12, 5c20a304]
                                                                m[ using
556592
bytes of bsd ELF symbol table ]
Copyright (c) 1982, 1986, 1989, 1991, 1993
        The Regents of the University of California.  All rights reserved.
Copyright (c) 1995-2006 OpenBSD. All rights reserved.  
http://www.OpenBSD.org

OpenBSD 4.0-beta (GENERIC.MP) #956: Sun Aug 27 18:27:20 MDT 2006
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 2147033088 (2096712K)
avail mem = 1835151360 (1792140K)
using 22937 buffers containing 214913024 bytes (209876K) of memory
mainbus0 (root)
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.3 @ 0xec000 (78 entries)
bios0: HP ProLiant ML350 G4p
mainbus0: Intel MP Specification (Version 1.4) (HP       PROLIANT    )
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Xeon(TM) CPU 3.20GHz, 3200.51 MHz
cpu0:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CF
LUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,SBF,SSE3,LONG
cpu0: 2MB 64b/line 8-way L2 cache
cpu0: apic clock running at 200MHz
mpbios: bus 0 is type PCI
mpbios: bus 1 is type PCI
mpbios: bus 2 is type PCI
mpbios: bus 5 is type PCI
mpbios: bus 6 is type PCI
mpbios: bus 9 is type PCI
mpbios: bus 13 is type PCI
mpbios: bus 16 is type PCI
mpbios: bus 32 is type ISA
ioapic0 at mainbus0 apid 8 pa 0xfec00000, version 20, 24 pins
ioapic1 at mainbus0 apid 9 pa 0xfec10000, version 20, 24 pins
ioapic1: misconfigured as apic 0, remapped to apid 9
ioapic2 at mainbus0 apid 10 pa 0xfec80000, version 20, 24 pins
ioapic3 at mainbus0 apid 11 pa 0xfec80400, version 20, 24 pins
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel E7520 MCH" rev 0x0c
ppb0 at pci0 dev 2 function 0 "Intel MCH PCIE" rev 0x0c
pci1 at ppb0 bus 5
ppb1 at pci1 dev 0 function 0 "Intel PCIE-PCIE" rev 0x09
pci2 at ppb1 bus 6
ppb2 at pci2 dev 1 function 0 "IBM 133 PCIX-PCIX" rev 0x02
pci3 at ppb2 bus 7
em0 at pci3 dev 4 function 0 "Intel PRO/1000MT QP (82546EB)" rev 0x01:
apic 8 in
t 5 (irq 5), address 00:04:23:08:3c:f4
em1 at pci3 dev 4 function 1 "Intel PRO/1000MT QP (82546EB)" rev 0x01:
apic 8 in
t 5 (irq 5), address 00:04:23:08:3c:f5
em2 at pci3 dev 6 function 0 "Intel PRO/1000MT QP (82546EB)" rev 0x01:
apic 8 in
t 11 (irq 11), address 00:04:23:08:3c:f6
em3 at pci3 dev 6 function 1 "Intel PRO/1000MT QP (82546EB)" rev 0x01:
apic 8 in
t 10 (irq 10), address 00:04:23:08:3c:f7
ppb3 at pci1 dev 0 function 2 "Intel PCIE-PCIE" rev 0x09
pci4 at ppb3 bus 9
ppb4 at pci0 dev 4 function 0 "Intel MCH PCIE" rev 0x0c
pci5 at ppb4 bus 13
ppb5 at pci0 dev 6 function 0 "Intel MCH PCIE" rev 0x0c
pci6 at ppb5 bus 16
ppb6 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 6300ESB PCIX" rev 0x02
pci7 at ppb6 bus 2
ami0 at pci7 dev 2 function 0 "Symbios Logic MegaRAID" rev 0x01: apic 9
int 2 (i
rq 11)
ami0: Intel RAID SRCU51L, 64b/lhc, FW 314H, BIOS vG401, 64MB RAM
ami0: 1 channels, 0 FC loops, 1 logical drives
scsibus0 at ami0: 40 targets
sd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <AMI, Host drive #00, > SCSI2 0/direct fixed
sd0: 68664MB, 68664 cyl, 64 head, 32 sec, 512 bytes/sec, 140623872 sec total
scsibus1 at ami0: 16 targets
mpi0 at pci7 dev 3 function 0 "Symbios Logic 53c1030" rev 0x08: apic 9
int 0 (ir
q 11)
scsibus2 at mpi0: 16 targets
mpi1 at pci7 dev 3 function 1 "Symbios Logic 53c1030" rev 0x08: apic 9
int 1 (ir
q 11)
scsibus3 at mpi1: 16 targets
uhci0 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 6300ESB USB" rev 0x02: apic 8 int
16 (irq
 5)
usb0 at uhci0: USB revision 1.0
uhub0 at usb0
uhub0: Intel UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci1 at pci0 dev 29 function 1 "Intel 6300ESB USB" rev 0x02: apic 8 int
19 (irq
 10)
usb1 at uhci1: USB revision 1.0
uhub1 at usb1
uhub1: Intel UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
"Intel 6300ESB WDT" rev 0x02 at pci0 dev 29 function 4 not configured
"Intel 6300ESB APIC" rev 0x02 at pci0 dev 29 function 5 not configured
ehci0 at pci0 dev 29 function 7 "Intel 6300ESB USB" rev 0x02: apic 8 int
23 (irq
 10)
usb2 at ehci0: USB revision 2.0
uhub2 at usb2
uhub2: Intel EHCI root hub, rev 2.00/1.00, addr 1
uhub2: 4 ports with 4 removable, self powered
ppb7 at pci0 dev 30 function 0 "Intel 82801BA AGP" rev 0x0a
pci8 at ppb7 bus 1
bge0 at pci8 dev 2 function 0 "Broadcom BCM5705K" rev 0x03, BCM5705 A3
(0x3003):
 apic 8 int 17 (irq 5), address 00:17:a4:8d:61:a9
brgphy0 at bge0 phy 1: BCM5705 10/100/1000baseT PHY, rev. 2
vga1 at pci8 dev 3 function 0 "ATI Rage XL" rev 0x27
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
"Compaq iLO" rev 0x01 at pci8 dev 4 function 0 not configured
"Compaq iLO" rev 0x01 at pci8 dev 4 function 2 not configured
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 6300ESB LPC" rev 0x02
pciide0 at pci0 dev 31 function 1 "Intel 6300ESB IDE" rev 0x02: DMA,
channel 0 c
onfigured to compatibility, channel 1 configured to compatibility
pciide0: channel 0 disabled (no drives)
atapiscsi0 at pciide0 channel 1 drive 0
scsibus4 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus4 targ 0 lun 0: <TSSTcorp, CD-ROM TS-H192C, B504> SCSI0
5/cdrom re
movable
cd0(pciide0:1:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
com0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
com0: console
com1 at isa0 port 0x2f8/8 irq 3: ns16550a, 16 byte fifo
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
pckbc0: using irq 12 for aux slot
wsmouse0 at pms0 mux 0
pcppi0 at isa0 port 0x61
midi0 at pcppi0: <PC speaker>
spkr0 at pcppi0
fdc0 at isa0 port 0x3f0/6 irq 6 drq 2
fd0 at fdc0 drive 0: 1.44MB 80 cyl, 2 head, 18 sec

<Hang this stage >
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


And this is bsd kernel boot message taken from serial:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 >> OpenBSD/amd64 BOOT 2.11
boot>
booting hd0a:/bsd: 3974148+879493+733872+0+420656
[80+334152+207206]=0xa40130
entry point at 0x1001e0 [7205c766, 34000004, 24448b12, dc20a304]
                                                                m[ using
542208
bytes of bsd ELF symbol table ]
Copyright (c) 1982, 1986, 1989, 1991, 1993
        The Regents of the University of California.  All rights reserved.
Copyright (c) 1995-2006 OpenBSD. All rights reserved.  
http://www.OpenBSD.org

OpenBSD 4.0-beta (GENERIC) #679: Sun Aug 27 18:15:21 MDT 2006
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC
real mem = 2147033088 (2096712K)
avail mem = 1835274240 (1792260K)
using 22937 buffers containing 214913024 bytes (209876K) of memory
mainbus0 (root)
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.3 @ 0xec000 (78 entries)
bios0: HP ProLiant ML350 G4p
cpu0 at mainbus0: (uniprocessor)
cpu0: Intel(R) Xeon(TM) CPU 3.20GHz, 3200.49 MHz
cpu0:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CF
LUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,SBF,SSE3,LONG
cpu0: 2MB 64b/line 8-way L2 cache
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel E7520 MCH" rev 0x0c
ppb0 at pci0 dev 2 function 0 "Intel MCH PCIE" rev 0x0c
pci1 at ppb0 bus 5
ppb1 at pci1 dev 0 function 0 "Intel PCIE-PCIE" rev 0x09
pci2 at ppb1 bus 6
ppb2 at pci2 dev 1 function 0 "IBM 133 PCIX-PCIX" rev 0x02
pci3 at ppb2 bus 7
em0 at pci3 dev 4 function 0 "Intel PRO/1000MT QP (82546EB)" rev 0x01:
irq 5, ad
dress 00:04:23:08:3c:f4
em1 at pci3 dev 4 function 1 "Intel PRO/1000MT QP (82546EB)" rev 0x01:
irq 5, ad
dress 00:04:23:08:3c:f5
em2 at pci3 dev 6 function 0 "Intel PRO/1000MT QP (82546EB)" rev 0x01:
irq 11, a
ddress 00:04:23:08:3c:f6
em3 at pci3 dev 6 function 1 "Intel PRO/1000MT QP (82546EB)" rev 0x01:
irq 10, a
ddress 00:04:23:08:3c:f7
ppb3 at pci1 dev 0 function 2 "Intel PCIE-PCIE" rev 0x09
pci4 at ppb3 bus 9
ppb4 at pci0 dev 4 function 0 "Intel MCH PCIE" rev 0x0c
pci5 at ppb4 bus 13
ppb5 at pci0 dev 6 function 0 "Intel MCH PCIE" rev 0x0c
pci6 at ppb5 bus 16
ppb6 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 6300ESB PCIX" rev 0x02
pci7 at ppb6 bus 2
ami0 at pci7 dev 2 function 0 "Symbios Logic MegaRAID" rev 0x01: irq 11
ami0: Intel RAID SRCU51L, 64b/lhc, FW 314H, BIOS vG401, 64MB RAM
ami0: 1 channels, 0 FC loops, 1 logical drives
scsibus0 at ami0: 40 targets
sd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <AMI, Host drive #00, > SCSI2 0/direct fixed
sd0: 68664MB, 68664 cyl, 64 head, 32 sec, 512 bytes/sec, 140623872 sec total
scsibus1 at ami0: 16 targets
mpi0 at pci7 dev 3 function 0 "Symbios Logic 53c1030" rev 0x08: irq 11
scsibus2 at mpi0: 16 targets
mpi1 at pci7 dev 3 function 1 "Symbios Logic 53c1030" rev 0x08: irq 11
scsibus3 at mpi1: 16 targets
uhci0 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 6300ESB USB" rev 0x02: irq 5
usb0 at uhci0: USB revision 1.0
uhub0 at usb0
uhub0: Intel UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci1 at pci0 dev 29 function 1 "Intel 6300ESB USB" rev 0x02: irq 10
usb1 at uhci1: USB revision 1.0
uhub1 at usb1
uhub1: Intel UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
"Intel 6300ESB WDT" rev 0x02 at pci0 dev 29 function 4 not configured
"Intel 6300ESB APIC" rev 0x02 at pci0 dev 29 function 5 not configured
ehci0 at pci0 dev 29 function 7 "Intel 6300ESB USB" rev 0x02: irq 10
usb2 at ehci0: USB revision 2.0
uhub2 at usb2
uhub2: Intel EHCI root hub, rev 2.00/1.00, addr 1
uhub2: 4 ports with 4 removable, self powered
ppb7 at pci0 dev 30 function 0 "Intel 82801BA AGP" rev 0x0a
pci8 at ppb7 bus 1
bge0 at pci8 dev 2 function 0 "Broadcom BCM5705K" rev 0x03, BCM5705 A3
(0x3003):
 irq 5, address 00:17:a4:8d:61:a9
brgphy0 at bge0 phy 1: BCM5705 10/100/1000baseT PHY, rev. 2
vga1 at pci8 dev 3 function 0 "ATI Rage XL" rev 0x27
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
"Compaq iLO" rev 0x01 at pci8 dev 4 function 0 not configured
"Compaq iLO" rev 0x01 at pci8 dev 4 function 2 not configured
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 6300ESB LPC" rev 0x02
pciide0 at pci0 dev 31 function 1 "Intel 6300ESB IDE" rev 0x02: DMA,
channel 0 c
onfigured to compatibility, channel 1 configured to compatibility
pciide0: channel 0 disabled (no drives)
atapiscsi0 at pciide0 channel 1 drive 0
scsibus4 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus4 targ 0 lun 0: <TSSTcorp, CD-ROM TS-H192C, B504> SCSI0
5/cdrom re
movable
cd0(pciide0:1:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
com0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
com0: console
com1 at isa0 port 0x2f8/8 irq 3: ns16550a, 16 byte fifo
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
pckbc0: using irq 12 for aux slot
wsmouse0 at pms0 mux 0
pcppi0 at isa0 port 0x61
midi0 at pcppi0: <PC speaker>
spkr0 at pcppi0
fdc0 at isa0 port 0x3f0/6 irq 6 drq 2
fd0 at fdc0 drive 0: 1.44MB 80 cyl, 2 head, 18 sec
dkcsum: sd0 matches BIOS drive 0x80
root on sd0a
rootdev=0x400 rrootdev=0xd00 rawdev=0xd02
Automatic boot in progress: starting file system checks.
/dev/rsd0a: file system is clean; not checking
setting tty flags
starting network
starting system logger
starting initial daemons:.
savecore: no core dump
checking quotas: done.
building ps databases: kvm dev.
clearing /tmp
starting pre-securelevel daemons:.
setting kernel security level: kern.securelevel: 0 -> 1
creating runtime link editor directory cache.
preserving editor files
starting network daemons: sendmail inetd sshd.
starting local daemons:.
standard daemons: cron.
Wed Feb 15 02:53:27 EET 2006
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

So could you give us suggestion  to solve this problem.
Thanks
Regards
Devrim Seral
Meteksan.net