Gnome/freetype crashes

classic Classic list List threaded Threaded
4 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Gnome/freetype crashes

Maxime Villard-2
Hi,
I've recently installed OpenBSD-current (from snapshots) on an amd64
computer with an ATI Radeon HD6570 gpu, with Gnome 3.10.

A session with Gnome never survives more than 5 minutes. The crashes
occur randomly. Two crashes I got, among many others:

1) * I log in with gdm
   * Once on the desktop, I go to "Activities", I launch gnome-terminal
   * I type "pkg_add thunderbird"
   * Hop! Gnome crashes, gdm restarts, and I have to log in again

2) * I log in with gdm
   * Once on the desktop, I go to "Activities", I type "thunderbird"
   * Actually, I cannot type "thunderbird" entirely because on the
     third letter Gnome freezes, and then crashes

I cannot reproduce exactly these bugs, but if I use Gnome more than
5 minutes, it will crash in one way or another.

After looking at the shining gnome-shell.core file sleeping in my
~/ directory, I figured out that it is actually freetype that doesn't
stop crashing. Recompiling freetype from xenocara/ with the -g option
gives me this:


#0  0x000010879b7e5637 in af_loader_load_g (loader=0x10879f996420,
    scaler=0x7f7ffffc9780, glyph_index=80, load_flags=2593, depth=0)
    at afloader.c:403
403           vvector.y = FT_MulFix( vvector.y, metrics->scaler.y_scale );
(gdb) bt
#0  0x000010879b7e5637 in af_loader_load_g (loader=0x10879f996420,
    scaler=0x7f7ffffc9780, glyph_index=80, load_flags=2593, depth=0)
    at afloader.c:403
#1  0x000010879b7e6024 in af_autofitter_load_glyph (module=0x10879f996400,
    slot=0x7f7ffffc96d0, size=Variable "size" is not available.
) at afloader.c:56
#2  0x000010879b83cf9d in FT_Load_Glyph (face=0x10879d2ea800, glyph_index=80,
    load_flags=544) at ftobjs.c:830
#3  0x00001087a36051b8 in _cairo_ft_scaled_glyph_init ()
   from /usr/local/lib/libcairo.so.12.2
#4  0x00001087a35b5515 in _cairo_scaled_glyph_lookup ()
   from /usr/local/lib/libcairo.so.12.2
#5  0x00001087a35b6e60 in _cairo_scaled_font_glyph_device_extents ()
   from /usr/local/lib/libcairo.so.12.2
#6  0x00001087a3579175 in _cairo_composite_rectangles_init_for_glyphs ()
   from /usr/local/lib/libcairo.so.12.2
#7  0x00001087a35799f8 in _cairo_compositor_glyphs ()
   from /usr/local/lib/libcairo.so.12.2
#8  0x00001087a358a1ff in _cairo_image_surface_glyphs ()
   from /usr/local/lib/libcairo.so.12.2
#9  0x00001087a35bdd4b in _cairo_surface_show_text_glyphs ()
   from /usr/local/lib/libcairo.so.12.2


I don't know if this bug is related to OpenBSD, but on the same computer
I have Fedora with Gnome, and all works perfectly.

Any idea/advice?
Thanks.

PS: for Gnome, I followed instructions in
    /usr/local/share/doc/pkgs-readme/gnome-***


============================ DMESG =============================

OpenBSD 5.4-current (GENERIC.MP) #143: Thu Nov  7 20:13:33 MST 2013
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 6425214976 (6127MB)
avail mem = 6246043648 (5956MB)
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.6 @ 0x9f400 (57 entries)
bios0: vendor American Megatrends Inc. version "V17.3" date 04/30/2010
bios0: MSI MS-7599
acpi0 at bios0: rev 0
acpi0: sleep states S0 S1 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP APIC MCFG OEMB SRAT HPET SSDT
acpi0: wakeup devices PCE2(S4) PCE3(S4) PCE4(S4) PCE5(S4) PCE6(S4) PCE7(S4) PCE9(S4) PCEA(S4) PCEB(S4) PCEC(S4) SBAZ(S4) P0PC(S4) UHC1(S4) UHC2(S4) USB3(S4) UHC4(S4) [...]
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 32 bits
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: AMD Phenom(tm) II X4 B55 Processor, 3200.41 MHz
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,LONG,3DNOW2,3DNOW,LAHF,CMPLEG,SVM,EAPICSP,AMCR8,ABM,SSE4A,MASSE,3DNOWP,OSVW,IBS,SKINIT,ITSC
cpu0: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache, 6MB 64b/line 48-way L3 cache
cpu0: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
cpu0: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
cpu0: AMD erratum 721 detected and fixed
cpu0: smt 0, core 0, package 0
cpu0: apic clock running at 199MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.0.0.0.0, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: AMD Phenom(tm) II X4 B55 Processor, 3199.97 MHz
cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,LONG,3DNOW2,3DNOW,LAHF,CMPLEG,SVM,EAPICSP,AMCR8,ABM,SSE4A,MASSE,3DNOWP,OSVW,IBS,SKINIT,ITSC
cpu1: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache, 6MB 64b/line 48-way L3 cache
cpu1: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
cpu1: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
cpu1: AMD erratum 721 detected and fixed
cpu1: smt 0, core 1, package 0
cpu2 at mainbus0: apid 2 (application processor)
cpu2: AMD Phenom(tm) II X4 B55 Processor, 3199.97 MHz
cpu2: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,LONG,3DNOW2,3DNOW,LAHF,CMPLEG,SVM,EAPICSP,AMCR8,ABM,SSE4A,MASSE,3DNOWP,OSVW,IBS,SKINIT,ITSC
cpu2: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache, 6MB 64b/line 48-way L3 cache
cpu2: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
cpu2: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
cpu2: AMD erratum 721 detected and fixed
cpu2: smt 0, core 2, package 0
cpu3 at mainbus0: apid 3 (application processor)
cpu3: AMD Phenom(tm) II X4 B55 Processor, 3199.97 MHz
cpu3: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,LONG,3DNOW2,3DNOW,LAHF,CMPLEG,SVM,EAPICSP,AMCR8,ABM,SSE4A,MASSE,3DNOWP,OSVW,IBS,SKINIT,ITSC
cpu3: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache, 6MB 64b/line 48-way L3 cache
cpu3: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
cpu3: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
cpu3: AMD erratum 721 detected and fixed
cpu3: smt 0, core 3, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 4 pa 0xfec00000, version 21, 24 pins
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xe0000000, bus 0-255
acpihpet0 at acpi0: 14318180 Hz
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus 1 (PCE2)
acpiprt2 at acpi0: bus -1 (PCE3)
acpiprt3 at acpi0: bus -1 (PCE4)
acpiprt4 at acpi0: bus -1 (PCE5)
acpiprt5 at acpi0: bus -1 (PCE6)
acpiprt6 at acpi0: bus -1 (PCE7)
acpiprt7 at acpi0: bus -1 (PCE9)
acpiprt8 at acpi0: bus 2 (PCEA)
acpiprt9 at acpi0: bus -1 (PCEB)
acpiprt10 at acpi0: bus -1 (PCEC)
acpiprt11 at acpi0: bus 3 (P0PC)
acpiprt12 at acpi0: bus 4 (PE20)
acpiprt13 at acpi0: bus 5 (PE21)
acpiprt14 at acpi0: bus -1 (PE22)
acpiprt15 at acpi0: bus -1 (PE23)
acpicpu0 at acpi0: PSS
acpicpu1 at acpi0: PSS
acpicpu2 at acpi0: PSS
acpicpu3 at acpi0: PSS
acpibtn0 at acpi0: PWRB
cpu0: 3200 MHz: speeds: 3200 2500 2100 800 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
0:0:0: mem address conflict 0xe0000000/0x20000000
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "ATI RX780 Host" rev 0x00
ppb0 at pci0 dev 2 function 0 "ATI RD790 PCIE" rev 0x00: msi
pci1 at ppb0 bus 1
radeondrm0 at pci1 dev 0 function 0 "ATI Radeon HD 6570" rev 0x00: apic 4 int 18
drm0 at radeondrm0
azalia0 at pci1 dev 0 function 1 "ATI Radeon HD 6670 Audio" rev 0x00: msi
azalia0: no supported codecs
ppb1 at pci0 dev 10 function 0 "ATI RD790 PCIE" rev 0x00
pci2 at ppb1 bus 2
"NEC xHCI" rev 0x03 at pci2 dev 0 function 0 not configured
ahci0 at pci0 dev 17 function 0 "ATI SBx00 SATA" rev 0x40: apic 4 int 19, AHCI 1.2
scsibus0 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <ATA, ST3160023AS, 3.00> SCSI3 0/direct fixed t10.ATA_ST3160023AS_5MT0G0TZ
sd0: 152627MB, 512 bytes/sector, 312581808 sectors
ohci0 at pci0 dev 18 function 0 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 4 int 18, version 1.0, legacy support
ehci0 at pci0 dev 18 function 2 "ATI SB700 USB2" rev 0x00: apic 4 int 17
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 "ATI EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
ohci1 at pci0 dev 19 function 0 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 4 int 18, version 1.0, legacy support
ehci1 at pci0 dev 19 function 2 "ATI SB700 USB2" rev 0x00: apic 4 int 17
usb1 at ehci1: USB revision 2.0
uhub1 at usb1 "ATI EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
piixpm0 at pci0 dev 20 function 0 "ATI SBx00 SMBus" rev 0x41: polling
iic0 at piixpm0
iic0: addr 0x28 01=00 02=00 03=00 04=00 05=00 06=00 07=03 3e=03 41=00 42=00 43=00 44=00 45=00 46=00 47=03 81=00 82=00 83=00 84=00 85=00 86=00 87=03 c1=00 c2=00 c3=00 c4=00 c5=00 c6=00 c7=03 words 00=ff00 01=0000 02=0000 03=00ff 04=00ff 05=00ff 06=00ff 07=ffff
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 2GB DDR3 SDRAM PC3-10600
spdmem1 at iic0 addr 0x51: 2GB DDR3 SDRAM PC3-10600
spdmem2 at iic0 addr 0x52: 2GB DDR3 SDRAM PC3-10600
pciide0 at pci0 dev 20 function 1 "ATI SB700 IDE" rev 0x40: DMA, channel 0 configured to compatibility, channel 1 configured to compatibility
azalia1 at pci0 dev 20 function 2 "ATI SBx00 HD Audio" rev 0x40: apic 4 int 16
azalia1: codecs: Realtek/0x0892
audio0 at azalia1
pcib0 at pci0 dev 20 function 3 "ATI SB700 ISA" rev 0x40
ppb2 at pci0 dev 20 function 4 "ATI SB600 PCI" rev 0x40
pci3 at ppb2 bus 3
ohci2 at pci0 dev 20 function 5 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 4 int 18, version 1.0, legacy support
ppb3 at pci0 dev 21 function 0 "ATI SB800 PCIE" rev 0x00
pci4 at ppb3 bus 4
jmb0 at pci4 dev 0 function 0 "JMicron JMB368 IDE" rev 0x00
pciide1 at jmb0: DMA, channel 0 wired to native-PCI, channel 1 wired to native-PCI
pciide1: using apic 4 int 16 for native-PCI interrupt
atapiscsi0 at pciide1 channel 0 drive 0
scsibus1 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <_NEC, DVD_RW ND-3500AG, 2.58> ATAPI 5/cdrom removable
cd0(pciide1:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2
pciide1: channel 1 disabled (no drives)
ppb4 at pci0 dev 21 function 1 "ATI SB800 PCIE" rev 0x00
pci5 at ppb4 bus 5
re0 at pci5 dev 0 function 0 "Realtek 8168" rev 0x03: RTL8168D/8111D (0x2800), apic 4 int 17, address 6c:62:6d:05:ab:8d
rgephy0 at re0 phy 7: RTL8169S/8110S PHY, rev. 2
ohci3 at pci0 dev 22 function 0 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 4 int 18, version 1.0, legacy support
ehci2 at pci0 dev 22 function 2 "ATI SB700 USB2" rev 0x00: apic 4 int 17
usb2 at ehci2: USB revision 2.0
uhub2 at usb2 "ATI EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
pchb1 at pci0 dev 24 function 0 "AMD AMD64 10h HyperTransport" rev 0x00
pchb2 at pci0 dev 24 function 1 "AMD AMD64 10h Address Map" rev 0x00
pchb3 at pci0 dev 24 function 2 "AMD AMD64 10h DRAM Cfg" rev 0x00
km0 at pci0 dev 24 function 3 "AMD AMD64 10h Misc Cfg" rev 0x00
pchb4 at pci0 dev 24 function 4 "AMD AMD64 10h Link Cfg" rev 0x00
usb3 at ohci0: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb4 at ohci1: USB revision 1.0
uhub4 at usb4 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
com0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
com0: probed fifo depth: 15 bytes
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
usb5 at ohci2: USB revision 1.0
uhub5 at usb5 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb6 at ohci3: USB revision 1.0
uhub6 at usb6 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 8 var ranges, 88 fixed ranges
uhidev0 at uhub4 port 1 configuration 1 interface 0 "Logitech USB Receiver" rev 1.10/46.00 addr 2
uhidev0: iclass 3/1
ums0 at uhidev0: 8 buttons, Z dir
wsmouse0 at ums0 mux 0
uhidev1 at uhub4 port 1 configuration 1 interface 1 "Logitech USB Receiver" rev 1.10/46.00 addr 2
uhidev1: iclass 3/0, 16 report ids
uhid0 at uhidev1 reportid 16: input=6, output=6, feature=0
vscsi0 at root
scsibus2 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus3 at softraid0: 256 targets
root on sd0a (1bd0643d53e0d974.a) swap on sd0b dump on sd0b
drm: initializing kernel modesetting (TURKS 0x1002:0x6759 0x174B:0xE193).
radeondrm0: VRAM: 1024M 0x0000000000000000 - 0x000000003FFFFFFF (1024M used)
radeondrm0: GTT: 512M 0x0000000040000000 - 0x000000005FFFFFFF
ttm_pool_mm_shrink_init stub
drm: probing gen 2 caps for device 0x1002:0x5978 = 2/0
drm: enabling PCIE gen 2 link speeds, disable with radeon.pcie_gen2=0
drm: PCIE GART of 512M enabled (table at 0x0000000000040000).
drm: Internal thermal controller with fan control
radeondrm0: 1920x1080
wsdisplay0 at radeondrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation), using wskbd0
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Gnome/freetype crashes

Matthieu Herrb
On Sat, Nov 09, 2013 at 08:57:56AM +0100, Maxime Villard wrote:

> Hi,
> I've recently installed OpenBSD-current (from snapshots) on an amd64
> computer with an ATI Radeon HD6570 gpu, with Gnome 3.10.
>
> A session with Gnome never survives more than 5 minutes. The crashes
> occur randomly. Two crashes I got, among many others:
>
> 1) * I log in with gdm
>    * Once on the desktop, I go to "Activities", I launch gnome-terminal
>    * I type "pkg_add thunderbird"
>    * Hop! Gnome crashes, gdm restarts, and I have to log in again
>
> 2) * I log in with gdm
>    * Once on the desktop, I go to "Activities", I type "thunderbird"
>    * Actually, I cannot type "thunderbird" entirely because on the
>      third letter Gnome freezes, and then crashes
>
> I cannot reproduce exactly these bugs, but if I use Gnome more than
> 5 minutes, it will crash in one way or another.
>
> After looking at the shining gnome-shell.core file sleeping in my
> ~/ directory, I figured out that it is actually freetype that doesn't
> stop crashing. Recompiling freetype from xenocara/ with the -g option
> gives me this:
>

What kind of crash is it ? segfault or bus error ?
Afaict, on amd64 we're using the C version of FT_MulFix..

>
> #0  0x000010879b7e5637 in af_loader_load_g (loader=0x10879f996420,
>     scaler=0x7f7ffffc9780, glyph_index=80, load_flags=2593, depth=0)
>     at afloader.c:403
> 403           vvector.y = FT_MulFix( vvector.y,
>     metrics->scaler.y_scale );

If you still have the core file, it would be nice to see if either of
those arguments are corrupted. (either metrics beeing an invalid
pointer, or not beeing able to access the y_scale member).


> (gdb) bt
> #0  0x000010879b7e5637 in af_loader_load_g (loader=0x10879f996420,
>     scaler=0x7f7ffffc9780, glyph_index=80, load_flags=2593, depth=0)
>     at afloader.c:403
> #1  0x000010879b7e6024 in af_autofitter_load_glyph (module=0x10879f996400,
>     slot=0x7f7ffffc96d0, size=Variable "size" is not available.
> ) at afloader.c:56
> #2  0x000010879b83cf9d in FT_Load_Glyph (face=0x10879d2ea800, glyph_index=80,
>     load_flags=544) at ftobjs.c:830
> #3  0x00001087a36051b8 in _cairo_ft_scaled_glyph_init ()
>    from /usr/local/lib/libcairo.so.12.2
> #4  0x00001087a35b5515 in _cairo_scaled_glyph_lookup ()
>    from /usr/local/lib/libcairo.so.12.2
> #5  0x00001087a35b6e60 in _cairo_scaled_font_glyph_device_extents ()
>    from /usr/local/lib/libcairo.so.12.2
> #6  0x00001087a3579175 in _cairo_composite_rectangles_init_for_glyphs ()
>    from /usr/local/lib/libcairo.so.12.2
> #7  0x00001087a35799f8 in _cairo_compositor_glyphs ()
>    from /usr/local/lib/libcairo.so.12.2
> #8  0x00001087a358a1ff in _cairo_image_surface_glyphs ()
>    from /usr/local/lib/libcairo.so.12.2
> #9  0x00001087a35bdd4b in _cairo_surface_show_text_glyphs ()
>    from /usr/local/lib/libcairo.so.12.2
>
>
> I don't know if this bug is related to OpenBSD, but on the same computer
> I have Fedora with Gnome, and all works perfectly.
>
> Any idea/advice?
> Thanks.
>
> PS: for Gnome, I followed instructions in
>     /usr/local/share/doc/pkgs-readme/gnome-***
>
>
> ============================ DMESG =============================
>
> OpenBSD 5.4-current (GENERIC.MP) #143: Thu Nov  7 20:13:33 MST 2013
>     [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
> real mem = 6425214976 (6127MB)
> avail mem = 6246043648 (5956MB)
> mainbus0 at root
> bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.6 @ 0x9f400 (57 entries)
> bios0: vendor American Megatrends Inc. version "V17.3" date 04/30/2010
> bios0: MSI MS-7599
> acpi0 at bios0: rev 0
> acpi0: sleep states S0 S1 S4 S5
> acpi0: tables DSDT FACP APIC MCFG OEMB SRAT HPET SSDT
> acpi0: wakeup devices PCE2(S4) PCE3(S4) PCE4(S4) PCE5(S4) PCE6(S4) PCE7(S4) PCE9(S4) PCEA(S4) PCEB(S4) PCEC(S4) SBAZ(S4) P0PC(S4) UHC1(S4) UHC2(S4) USB3(S4) UHC4(S4) [...]
> acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 32 bits
> acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
> cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
> cpu0: AMD Phenom(tm) II X4 B55 Processor, 3200.41 MHz
> cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,LONG,3DNOW2,3DNOW,LAHF,CMPLEG,SVM,EAPICSP,AMCR8,ABM,SSE4A,MASSE,3DNOWP,OSVW,IBS,SKINIT,ITSC
> cpu0: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache, 6MB 64b/line 48-way L3 cache
> cpu0: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
> cpu0: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
> cpu0: AMD erratum 721 detected and fixed
> cpu0: smt 0, core 0, package 0
> cpu0: apic clock running at 199MHz
> cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.0.0.0.0, IBE
> cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
> cpu1: AMD Phenom(tm) II X4 B55 Processor, 3199.97 MHz
> cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,LONG,3DNOW2,3DNOW,LAHF,CMPLEG,SVM,EAPICSP,AMCR8,ABM,SSE4A,MASSE,3DNOWP,OSVW,IBS,SKINIT,ITSC
> cpu1: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache, 6MB 64b/line 48-way L3 cache
> cpu1: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
> cpu1: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
> cpu1: AMD erratum 721 detected and fixed
> cpu1: smt 0, core 1, package 0
> cpu2 at mainbus0: apid 2 (application processor)
> cpu2: AMD Phenom(tm) II X4 B55 Processor, 3199.97 MHz
> cpu2: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,LONG,3DNOW2,3DNOW,LAHF,CMPLEG,SVM,EAPICSP,AMCR8,ABM,SSE4A,MASSE,3DNOWP,OSVW,IBS,SKINIT,ITSC
> cpu2: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache, 6MB 64b/line 48-way L3 cache
> cpu2: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
> cpu2: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
> cpu2: AMD erratum 721 detected and fixed
> cpu2: smt 0, core 2, package 0
> cpu3 at mainbus0: apid 3 (application processor)
> cpu3: AMD Phenom(tm) II X4 B55 Processor, 3199.97 MHz
> cpu3: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,LONG,3DNOW2,3DNOW,LAHF,CMPLEG,SVM,EAPICSP,AMCR8,ABM,SSE4A,MASSE,3DNOWP,OSVW,IBS,SKINIT,ITSC
> cpu3: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache, 6MB 64b/line 48-way L3 cache
> cpu3: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
> cpu3: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
> cpu3: AMD erratum 721 detected and fixed
> cpu3: smt 0, core 3, package 0
> ioapic0 at mainbus0: apid 4 pa 0xfec00000, version 21, 24 pins
> acpimcfg0 at acpi0 addr 0xe0000000, bus 0-255
> acpihpet0 at acpi0: 14318180 Hz
> acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
> acpiprt1 at acpi0: bus 1 (PCE2)
> acpiprt2 at acpi0: bus -1 (PCE3)
> acpiprt3 at acpi0: bus -1 (PCE4)
> acpiprt4 at acpi0: bus -1 (PCE5)
> acpiprt5 at acpi0: bus -1 (PCE6)
> acpiprt6 at acpi0: bus -1 (PCE7)
> acpiprt7 at acpi0: bus -1 (PCE9)
> acpiprt8 at acpi0: bus 2 (PCEA)
> acpiprt9 at acpi0: bus -1 (PCEB)
> acpiprt10 at acpi0: bus -1 (PCEC)
> acpiprt11 at acpi0: bus 3 (P0PC)
> acpiprt12 at acpi0: bus 4 (PE20)
> acpiprt13 at acpi0: bus 5 (PE21)
> acpiprt14 at acpi0: bus -1 (PE22)
> acpiprt15 at acpi0: bus -1 (PE23)
> acpicpu0 at acpi0: PSS
> acpicpu1 at acpi0: PSS
> acpicpu2 at acpi0: PSS
> acpicpu3 at acpi0: PSS
> acpibtn0 at acpi0: PWRB
> cpu0: 3200 MHz: speeds: 3200 2500 2100 800 MHz
> pci0 at mainbus0 bus 0
> 0:0:0: mem address conflict 0xe0000000/0x20000000
> pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "ATI RX780 Host" rev 0x00
> ppb0 at pci0 dev 2 function 0 "ATI RD790 PCIE" rev 0x00: msi
> pci1 at ppb0 bus 1
> radeondrm0 at pci1 dev 0 function 0 "ATI Radeon HD 6570" rev 0x00: apic 4 int 18
> drm0 at radeondrm0
> azalia0 at pci1 dev 0 function 1 "ATI Radeon HD 6670 Audio" rev 0x00: msi
> azalia0: no supported codecs
> ppb1 at pci0 dev 10 function 0 "ATI RD790 PCIE" rev 0x00
> pci2 at ppb1 bus 2
> "NEC xHCI" rev 0x03 at pci2 dev 0 function 0 not configured
> ahci0 at pci0 dev 17 function 0 "ATI SBx00 SATA" rev 0x40: apic 4 int 19, AHCI 1.2
> scsibus0 at ahci0: 32 targets
> sd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <ATA, ST3160023AS, 3.00> SCSI3 0/direct fixed t10.ATA_ST3160023AS_5MT0G0TZ
> sd0: 152627MB, 512 bytes/sector, 312581808 sectors
> ohci0 at pci0 dev 18 function 0 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 4 int 18, version 1.0, legacy support
> ehci0 at pci0 dev 18 function 2 "ATI SB700 USB2" rev 0x00: apic 4 int 17
> usb0 at ehci0: USB revision 2.0
> uhub0 at usb0 "ATI EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
> ohci1 at pci0 dev 19 function 0 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 4 int 18, version 1.0, legacy support
> ehci1 at pci0 dev 19 function 2 "ATI SB700 USB2" rev 0x00: apic 4 int 17
> usb1 at ehci1: USB revision 2.0
> uhub1 at usb1 "ATI EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
> piixpm0 at pci0 dev 20 function 0 "ATI SBx00 SMBus" rev 0x41: polling
> iic0 at piixpm0
> iic0: addr 0x28 01=00 02=00 03=00 04=00 05=00 06=00 07=03 3e=03 41=00 42=00 43=00 44=00 45=00 46=00 47=03 81=00 82=00 83=00 84=00 85=00 86=00 87=03 c1=00 c2=00 c3=00 c4=00 c5=00 c6=00 c7=03 words 00=ff00 01=0000 02=0000 03=00ff 04=00ff 05=00ff 06=00ff 07=ffff
> spdmem0 at iic0 addr 0x50: 2GB DDR3 SDRAM PC3-10600
> spdmem1 at iic0 addr 0x51: 2GB DDR3 SDRAM PC3-10600
> spdmem2 at iic0 addr 0x52: 2GB DDR3 SDRAM PC3-10600
> pciide0 at pci0 dev 20 function 1 "ATI SB700 IDE" rev 0x40: DMA, channel 0 configured to compatibility, channel 1 configured to compatibility
> azalia1 at pci0 dev 20 function 2 "ATI SBx00 HD Audio" rev 0x40: apic 4 int 16
> azalia1: codecs: Realtek/0x0892
> audio0 at azalia1
> pcib0 at pci0 dev 20 function 3 "ATI SB700 ISA" rev 0x40
> ppb2 at pci0 dev 20 function 4 "ATI SB600 PCI" rev 0x40
> pci3 at ppb2 bus 3
> ohci2 at pci0 dev 20 function 5 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 4 int 18, version 1.0, legacy support
> ppb3 at pci0 dev 21 function 0 "ATI SB800 PCIE" rev 0x00
> pci4 at ppb3 bus 4
> jmb0 at pci4 dev 0 function 0 "JMicron JMB368 IDE" rev 0x00
> pciide1 at jmb0: DMA, channel 0 wired to native-PCI, channel 1 wired to native-PCI
> pciide1: using apic 4 int 16 for native-PCI interrupt
> atapiscsi0 at pciide1 channel 0 drive 0
> scsibus1 at atapiscsi0: 2 targets
> cd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <_NEC, DVD_RW ND-3500AG, 2.58> ATAPI 5/cdrom removable
> cd0(pciide1:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2
> pciide1: channel 1 disabled (no drives)
> ppb4 at pci0 dev 21 function 1 "ATI SB800 PCIE" rev 0x00
> pci5 at ppb4 bus 5
> re0 at pci5 dev 0 function 0 "Realtek 8168" rev 0x03: RTL8168D/8111D (0x2800), apic 4 int 17, address 6c:62:6d:05:ab:8d
> rgephy0 at re0 phy 7: RTL8169S/8110S PHY, rev. 2
> ohci3 at pci0 dev 22 function 0 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 4 int 18, version 1.0, legacy support
> ehci2 at pci0 dev 22 function 2 "ATI SB700 USB2" rev 0x00: apic 4 int 17
> usb2 at ehci2: USB revision 2.0
> uhub2 at usb2 "ATI EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
> pchb1 at pci0 dev 24 function 0 "AMD AMD64 10h HyperTransport" rev 0x00
> pchb2 at pci0 dev 24 function 1 "AMD AMD64 10h Address Map" rev 0x00
> pchb3 at pci0 dev 24 function 2 "AMD AMD64 10h DRAM Cfg" rev 0x00
> km0 at pci0 dev 24 function 3 "AMD AMD64 10h Misc Cfg" rev 0x00
> pchb4 at pci0 dev 24 function 4 "AMD AMD64 10h Link Cfg" rev 0x00
> usb3 at ohci0: USB revision 1.0
> uhub3 at usb3 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
> usb4 at ohci1: USB revision 1.0
> uhub4 at usb4 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
> isa0 at pcib0
> isadma0 at isa0
> com0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
> com0: probed fifo depth: 15 bytes
> pckbc0 at isa0 port 0x60/5
> pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
> pckbc0: using irq 1 for kbd slot
> wskbd0 at pckbd0: console keyboard
> pcppi0 at isa0 port 0x61
> spkr0 at pcppi0
> usb5 at ohci2: USB revision 1.0
> uhub5 at usb5 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
> usb6 at ohci3: USB revision 1.0
> uhub6 at usb6 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
> mtrr: Pentium Pro MTRR support, 8 var ranges, 88 fixed ranges
> uhidev0 at uhub4 port 1 configuration 1 interface 0 "Logitech USB Receiver" rev 1.10/46.00 addr 2
> uhidev0: iclass 3/1
> ums0 at uhidev0: 8 buttons, Z dir
> wsmouse0 at ums0 mux 0
> uhidev1 at uhub4 port 1 configuration 1 interface 1 "Logitech USB Receiver" rev 1.10/46.00 addr 2
> uhidev1: iclass 3/0, 16 report ids
> uhid0 at uhidev1 reportid 16: input=6, output=6, feature=0
> vscsi0 at root
> scsibus2 at vscsi0: 256 targets
> softraid0 at root
> scsibus3 at softraid0: 256 targets
> root on sd0a (1bd0643d53e0d974.a) swap on sd0b dump on sd0b
> drm: initializing kernel modesetting (TURKS 0x1002:0x6759 0x174B:0xE193).
> radeondrm0: VRAM: 1024M 0x0000000000000000 - 0x000000003FFFFFFF (1024M used)
> radeondrm0: GTT: 512M 0x0000000040000000 - 0x000000005FFFFFFF
> ttm_pool_mm_shrink_init stub
> drm: probing gen 2 caps for device 0x1002:0x5978 = 2/0
> drm: enabling PCIE gen 2 link speeds, disable with radeon.pcie_gen2=0
> drm: PCIE GART of 512M enabled (table at 0x0000000000040000).
> drm: Internal thermal controller with fan control
> radeondrm0: 1920x1080
> wsdisplay0 at radeondrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation), using wskbd0
> wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
>

--
Matthieu Herrb

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Gnome/freetype crashes

Maxime Villard-2
Le 12/11/2013 07:43, Matthieu Herrb a écrit :

> On Sat, Nov 09, 2013 at 08:57:56AM +0100, Maxime Villard wrote:
>> > Hi,
>> > I've recently installed OpenBSD-current (from snapshots) on an amd64
>> > computer with an ATI Radeon HD6570 gpu, with Gnome 3.10.
>> >
>> > A session with Gnome never survives more than 5 minutes. The crashes
>> > occur randomly. Two crashes I got, among many others:
>> >
>> > 1) * I log in with gdm
>> >    * Once on the desktop, I go to "Activities", I launch gnome-terminal
>> >    * I type "pkg_add thunderbird"
>> >    * Hop! Gnome crashes, gdm restarts, and I have to log in again
>> >
>> > 2) * I log in with gdm
>> >    * Once on the desktop, I go to "Activities", I type "thunderbird"
>> >    * Actually, I cannot type "thunderbird" entirely because on the
>> >      third letter Gnome freezes, and then crashes
>> >
>> > I cannot reproduce exactly these bugs, but if I use Gnome more than
>> > 5 minutes, it will crash in one way or another.
>> >
>> > After looking at the shining gnome-shell.core file sleeping in my
>> > ~/ directory, I figured out that it is actually freetype that doesn't
>> > stop crashing. Recompiling freetype from xenocara/ with the -g option
>> > gives me this:
>> >
> What kind of crash is it ? segfault or bus error ?
> Afaict, on amd64 we're using the C version of FT_MulFix..
>
>> >
>> > #0  0x000010879b7e5637 in af_loader_load_g (loader=0x10879f996420,
>> >     scaler=0x7f7ffffc9780, glyph_index=80, load_flags=2593, depth=0)
>> >     at afloader.c:403
>> > 403           vvector.y = FT_MulFix( vvector.y,
>> >     metrics->scaler.y_scale );
> If you still have the core file, it would be nice to see if either of
> those arguments are corrupted. (either metrics beeing an invalid
> pointer, or not beeing able to access the y_scale member).
>

Sorry for the delay (different computer...).


Program terminated with signal 11, Segmentation fault.
[...]
#0  0x000010879b7e5637 in af_loader_load_g (loader=0x10879f996420, scaler=0x7f7ffffc9780, glyph_index=80, load_flags=2593, depth=0) at afloader.c:403
403           vvector.y = FT_MulFix( vvector.y, metrics->scaler.y_scale );
(gdb) print metrics
$1 = 0x10879895a000
(gdb) print metrics->scaler
$2 = {face = 0x10879d2ea800, x_scale = 78316, y_scale = 76718, x_delta = 0, y_delta = 0, render_mode = FT_RENDER_MODE_NORMAL, flags = 0}
(gdb) print vvector
$3 = {x = -42, y = -576}


Is it what you asked for?

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Gnome/freetype crashes

Matthieu Herrb
On Mon, Nov 18, 2013 at 08:29:02PM +0100, Maxime Villard wrote:

>
> Program terminated with signal 11, Segmentation fault.
> [...]
> #0  0x000010879b7e5637 in af_loader_load_g (loader=0x10879f996420, scaler=0x7f7ffffc9780, glyph_index=80, load_flags=2593, depth=0) at afloader.c:403
> 403           vvector.y = FT_MulFix( vvector.y, metrics->scaler.y_scale );
> (gdb) print metrics
> $1 = 0x10879895a000
> (gdb) print metrics->scaler
> $2 = {face = 0x10879d2ea800, x_scale = 78316, y_scale = 76718, x_delta = 0, y_delta = 0, render_mode = FT_RENDER_MODE_NORMAL, flags = 0}
> (gdb) print vvector
> $3 = {x = -42, y = -576}
>
>
> Is it what you asked for?

Yes thanks. It doesn't help me much since all the data seem to be
normal, so I fail to see what causes the seg fault here...
--
Matthieu Herrb