GENERIC ou GENERIC.MP for a SuperMicro SC513 ?

classic Classic list List threaded Threaded
2 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

GENERIC ou GENERIC.MP for a SuperMicro SC513 ?

Bruno Carnazzi
  Hi misc,

I've installed (without a problem, as always, thank you devs !)
OpenBSD/i386 4.0-release on a SuperMicro SC513. This server is powered
by an Intel Dual-core Pentium 3.0GHz. When I boot whith bsd.mp, I've
got a "ioapic0: pin 16 shares different IPL interrupts (40..50),
degraded performance" kernel notification on boot. So, should I use
bsd or bsd.mp for this machine ? This machine is intended to be a HTTP
proxy (squid).

Note: in case of mp, what's the notions of "boot processor" and
"application processor" ?

Thank you,

Bruno.


Here are the 2 dmesg :

OpenBSD 4.0 (GENERIC) #1107: Sat Sep 16 19:15:58 MDT 2006
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC
cpu0: Intel(R) Pentium(R) D CPU 3.00GHz ("GenuineIntel" 686-class) 3 GHz
cpu0: FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,SBF,SSE3,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,CNXT-ID
,CX16
cpu0: Enhanced SpeedStep disabled by BIOS
real mem  = 2145865728 (2095572K)
avail mem = 1949339648 (1903652K)
using 4256 buffers containing 107397120 bytes (104880K) of memory
mainbus0 (root)
bios0 at mainbus0: AT/286+(ad) BIOS, date 04/17/06, BIOS32 rev. 0 @
0xfd470, SMBIOS rev. 2.51 @ 0x7feea000 (33 entries)
bios0: Supermicro PDSMi
pcibios0 at bios0: rev 2.1 @ 0xfd470/0xb90
pcibios0: PCI BIOS has 20 Interrupt Routing table entries
pcibios0: PCI Interrupt Router at 000:31:0 ("Intel 82801GB LPC" rev 0x00)
pcibios0: PCI bus #10 is the last bus
bios0: ROM list: 0xc0000/0x8000 0xc8000/0x1000 0xc9000/0x1000
ipmi at mainbus0 not configured
cpu0 at mainbus0
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (no bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel E7230 MCH" rev 0x81
ppb0 at pci0 dev 1 function 0 "Intel E7230 PCIE" rev 0x81
pci1 at ppb0 bus 1
ppb1 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 82801GB PCIE" rev 0x01
pci2 at ppb1 bus 2
ppb2 at pci2 dev 0 function 0 "Intel PCIE-PCIE" rev 0x09
pci3 at ppb2 bus 3
"Intel IOxAPIC" rev 0x09 at pci2 dev 0 function 1 not configured
ppb3 at pci0 dev 28 function 4 "Intel 82801G PCIE" rev 0x01
pci4 at ppb3 bus 4
em0 at pci4 dev 0 function 0 "Intel PRO/1000MT (82573E)" rev 0x03: irq
10, address 00:30:48:5c:64:52
ppb4 at pci0 dev 28 function 5 "Intel 82801G PCIE" rev 0x01
pci5 at ppb4 bus 5
em1 at pci5 dev 0 function 0 "Intel PRO/1000MT (82573L)" rev 0x00: irq
11, address 00:30:48:5c:64:53
uhci0 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 82801GB USB" rev 0x01: irq 5
usb0 at uhci0: USB revision 1.0
uhub0 at usb0
uhub0: Intel UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci1 at pci0 dev 29 function 1 "Intel 82801GB USB" rev 0x01: irq 10
usb1 at uhci1: USB revision 1.0
uhub1 at usb1
uhub1: Intel UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci2 at pci0 dev 29 function 2 "Intel 82801GB USB" rev 0x01: irq 11
usb2 at uhci2: USB revision 1.0
uhub2 at usb2
uhub2: Intel UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci3 at pci0 dev 29 function 3 "Intel 82801GB USB" rev 0x01: irq 10
usb3 at uhci3: USB revision 1.0
uhub3 at usb3
uhub3: Intel UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub3: 2 ports with 2 removable, self powered
ehci0 at pci0 dev 29 function 7 "Intel 82801GB USB" rev 0x01: irq 5
usb4 at ehci0: USB revision 2.0
uhub4 at usb4
uhub4: Intel EHCI root hub, rev 2.00/1.00, addr 1
uhub4: 8 ports with 8 removable, self powered
ppb5 at pci0 dev 30 function 0 "Intel 82801BA AGP" rev 0xe1
pci6 at ppb5 bus 10
vga1 at pci6 dev 0 function 0 "ATI Rage XL" rev 0x27
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
ichpcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 82801GB LPC" rev 0x01: PM disabled
pciide0 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 82801GB SATA" rev 0x01: DMA,
channel 0 configured to native-PCI, channel 1 configured to native-PCI
pciide0: using irq 10 for native-PCI interrupt
wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <ST3120811AS>
wd0: 16-sector PIO, LBA48, 114473MB, 234441648 sectors
wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 5
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 82801GB SMBus" rev 0x01: irq 10
iic0 at ichiic0
lm1 at iic0 addr 0x2d: W83627HF
lm2 at iic0 addr 0x2f: W83792D rev D
isa0 at ichpcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pmsi0 at pckbc0 (aux slot)
pckbc0: using irq 12 for aux slot
wsmouse0 at pmsi0 mux 0
pcppi0 at isa0 port 0x61
midi0 at pcppi0: <PC speaker>
spkr0 at pcppi0
lpt0 at isa0 port 0x378/4 irq 7
lm0 at isa0 port 0x290/8: W83627HF
lm1 detached
npx0 at isa0 port 0xf0/16: using exception 16
pccom0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
pccom1 at isa0 port 0x2f8/8 irq 3: ns16550a, 16 byte fifo
fdc0 at isa0 port 0x3f0/6 irq 6 drq 2
biomask ef65 netmask ef65 ttymask ffe7
pctr: user-level cycle counter enabled
dkcsum: wd0 matches BIOS drive 0x80
root on wd0a
rootdev=0x0 rrootdev=0x300 rawdev=0x302

And

OpenBSD 4.0 (GENERIC.MP) #936: Sat Sep 16 19:27:28 MDT 2006
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC.MP
cpu0: Intel(R) Pentium(R) D CPU 3.00GHz ("GenuineIntel" 686-class) 3 GHz
cpu0: FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,SBF,SSE3,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,CNXT-ID
,CX16
real mem  = 2145865728 (2095572K)
avail mem = 1949286400 (1903600K)
using 4256 buffers containing 107397120 bytes (104880K) of memory
mainbus0 (root)
bios0 at mainbus0: AT/286+(ad) BIOS, date 04/17/06, BIOS32 rev. 0 @
0xfd470, SMBIOS rev. 2.51 @ 0x7feea000 (33 entries)
bios0: Supermicro PDSMi
pcibios0 at bios0: rev 2.1 @ 0xfd470/0xb90
pcibios0: PCI BIOS has 20 Interrupt Routing table entries
pcibios0: PCI Interrupt Router at 000:31:0 ("Intel 82801GB LPC" rev 0x00)
pcibios0: PCI bus #10 is the last bus
bios0: ROM list: 0xc0000/0x8000 0xc8000/0x1000 0xc9000/0x1000
ipmi at mainbus0 not configured
mainbus0: Intel MP Specification (Version 1.4) (INTEL    MUKILTEO    )
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: apic clock running at 199 MHz
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Pentium(R) D CPU 3.00GHz ("GenuineIntel" 686-class) 3 GHz
cpu1: FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,SBF,SSE3,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,CNXT-ID
,CX16
mainbus0: bus 0 is type PCI
mainbus0: bus 2 is type PCI
mainbus0: bus 4 is type PCI
mainbus0: bus 5 is type PCI
mainbus0: bus 10 is type PCI
mainbus0: bus 11 is type ISA
ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 24 pins
ioapic1 at mainbus0: apid 3 pa 0xfec10000, version 20, 24 pins
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (no bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel E7230 MCH" rev 0x81
ppb0 at pci0 dev 1 function 0 "Intel E7230 PCIE" rev 0x81
pci1 at ppb0 bus 1
ppb1 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 82801GB PCIE" rev 0x01
pci2 at ppb1 bus 2
ppb2 at pci2 dev 0 function 0 "Intel PCIE-PCIE" rev 0x09
pci3 at ppb2 bus 3
"Intel IOxAPIC" rev 0x09 at pci2 dev 0 function 1 not configured
ppb3 at pci0 dev 28 function 4 "Intel 82801G PCIE" rev 0x01
pci4 at ppb3 bus 4
em0 at pci4 dev 0 function 0 "Intel PRO/1000MT (82573E)" rev 0x03:
apic 2 int 16 (irq 10), address 00:30:48:5c:64:52
ppb4 at pci0 dev 28 function 5 "Intel 82801G PCIE" rev 0x01
pci5 at ppb4 bus 5
em1 at pci5 dev 0 function 0 "Intel PRO/1000MT (82573L)" rev 0x00:
apic 2 int 17 (irq 11), address 00:30:48:5c:64:53
uhci0 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 82801GB USB" rev 0x01: apic 2
int 23 (irq 5)
usb0 at uhci0: USB revision 1.0
uhub0 at usb0
uhub0: Intel UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci1 at pci0 dev 29 function 1 "Intel 82801GB USB" rev 0x01: apic 2
int 19 (irq 10)
usb1 at uhci1: USB revision 1.0
uhub1 at usb1
uhub1: Intel UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci2 at pci0 dev 29 function 2 "Intel 82801GB USB" rev 0x01: apic 2
int 18 (irq 11)
usb2 at uhci2: USB revision 1.0
uhub2 at usb2
uhub2: Intel UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci3 at pci0 dev 29 function 3 "Intel 82801GB USB" rev 0x01: apic 2
int 16 (irq 10)
usb3 at uhci3: USB revision 1.0
uhub3 at usb3
uhub3: Intel UHCI root hub, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub3: 2 ports with 2 removable, self powered
ehci0 at pci0 dev 29 function 7 "Intel 82801GB USB" rev 0x01: apic 2
int 23 (irq 5)
usb4 at ehci0: USB revision 2.0
uhub4 at usb4
uhub4: Intel EHCI root hub, rev 2.00/1.00, addr 1
uhub4: 8 ports with 8 removable, self powered
ppb5 at pci0 dev 30 function 0 "Intel 82801BA AGP" rev 0xe1
pci6 at ppb5 bus 10
vga1 at pci6 dev 0 function 0 "ATI Rage XL" rev 0x27
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
ichpcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 82801GB LPC" rev 0x01: PM disabled
pciide0 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 82801GB SATA" rev 0x01: DMA,
channel 0 configured to native-PCI, channel 1 configured to native-PCI
pciide0: using apic 2 int 19 (irq 10) for native-PCI interrupt
wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <ST3120811AS>
wd0: 16-sector PIO, LBA48, 114473MB, 234441648 sectors
wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 5
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 82801GB SMBus" rev 0x01: apic
2 int 19 (irq 10)
iic0 at ichiic0
lm1 at iic0 addr 0x2d: W83627HF
lm2 at iic0 addr 0x2f: W83792D rev D
isa0 at ichpcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pmsi0 at pckbc0 (aux slot)
pckbc0: using irq 12 for aux slot
wsmouse0 at pmsi0 mux 0
pcppi0 at isa0 port 0x61
midi0 at pcppi0: <PC speaker>
spkr0 at pcppi0
lpt0 at isa0 port 0x378/4 irq 7
lm0 at isa0 port 0x290/8: W83627HF
lm1 detached
npx0 at isa0 port 0xf0/16: using exception 16
pccom0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
pccom1 at isa0 port 0x2f8/8 irq 3: ns16550a, 16 byte fifo
fdc0 at isa0 port 0x3f0/6 irq 6 drq 2
biomask 0 netmask 0 ttymask 0
ioapic0: pin 16 shares different IPL interrupts (40..50), degraded performance
pctr: user-level cycle counter enabled
dkcsum: wd0 matches BIOS drive 0x80
root on wd0a
rootdev=0x0 rrootdev=0x300 rawdev=0x302

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: GENERIC ou GENERIC.MP for a SuperMicro SC513 ?

Theo de Raadt
> I've installed (without a problem, as always, thank you devs !)
> OpenBSD/i386 4.0-release on a SuperMicro SC513. This server is powered
> by an Intel Dual-core Pentium 3.0GHz. When I boot whith bsd.mp, I've
> got a "ioapic0: pin 16 shares different IPL interrupts (40..50),
> degraded performance" kernel notification on boot. So, should I use
> bsd or bsd.mp for this machine ? This machine is intended to be a HTTP
> proxy (squid).

Don't worry about that message.  Make your decision on how well it works.

> Note: in case of mp, what's the notions of "boot processor" and
> "application processor" ?

It is a part of the architecture, and google will tell you.