Digital audio out no longer working?

classic Classic list List threaded Threaded
4 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Digital audio out no longer working?

Laurence Tratt

>Synopsis: digital audio out no longer working?
>Environment:
        System      : OpenBSD 6.3
        Details     : OpenBSD 6.3-current (GENERIC.MP) #14: Thu Jun 14 23:55:47 MDT 2018
                         [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP

        Architecture: OpenBSD.amd64
        Machine     : amd64
>Description:
    As of the last two snapshots, digital audio out via S/PDIF on my machine
    no longer works:

      $ doas mixerctl outputs.mode=digital
      mixerctl: field outputs.mode does not exist

    There also seems to be something odd with mixerctl's output which may or may
    be related? Note the "invalid format" near the end and the incomplete
    formatting of "volume.record".

      $ mixerctl
      inputs.dac-0:1=126,126
      inputs.dac-2:3=126,126
      inputs.dac-4:5=126,126
      inputs.dac-6:7=126,126
      record.adc-0:1_mute=off
      record.adc-0:1=125,125
      record.adc-2:3_mute=off
      record.adc-2:3=125,125
      inputs.mix_source=mic,mic2,line-in,hp,line
      inputs.mix_mic=120,120
      inputs.mix_mic2=120,120
      inputs.mix_line-in=120,120
      inputs.mix_hp=120,120
      inputs.mix_line=120,120
      inputs.mix2_source=dac-0:1,mix
      inputs.mix3_source=dac-2:3,mix
      inputs.mix4_source=dac-4:5,mix
      inputs.mix5_source=dac-6:7,mix
      outputs.SPDIF_source=dig-dac-0:1
      outputs.line_source=mix2
      outputs.line_mute=off
      outputs.line_dir=output
      outputs.line_boost=off
      outputs.line_eapd=on
      outputs.mic_source=mix3
      outputs.mic_mute=off
      inputs.mic=85,85
      outputs.mic_dir=input-vr80
      outputs.mic2_source=mix8
      outputs.mic2_mute=off
      inputs.mic2=85,85
      outputs.mic2_dir=input-vr80
      outputs.mic2_boost=off
      outputs.line-in_source=mix4
      outputs.line-in_mute=off
      inputs.line-in=85,85
      outputs.line-in_dir=input
      outputs.hp_source=mix5
      outputs.hp_mute=off
      inputs.hp=85,85
      outputs.hp_dir=output
      outputs.hp_boost=off
      outputs.hp_eapd=on
      record.adc-2:3_source=mic,mic2,line-in,hp,line,mix
      record.adc-0:1_source=mic,mic2,line-in,hp,line,mix
      inputs.dac-8:9=126,126
      inputs.mix8_source=dac-8:9,mix
      outputs.line_sense=unplugged
      outputs.mic_sense=plugged
      outputs.mic2_sense=unplugged
      outputs.line-in_sense=unplugged
      outputs.hp_sense=unplugged
      outputs.master=126,126
      outputs.master.mute=off
      outputs.master.slaves=dac-0:1,dac-6:7,line,hp
      record.volume=125,125
      mixerctl: Invalid format.
      volume.record=%
    $

dmesg:
OpenBSD 6.3-current (GENERIC.MP) #14: Thu Jun 14 23:55:47 MDT 2018
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 17028538368 (16239MB)
avail mem = 16372215808 (15613MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 3.0 @ 0xc3202000 (89 entries)
bios0: vendor American Megatrends Inc. version "3402" date 07/10/2017
bios0: ASUSTeK COMPUTER INC. Z170M-PLUS
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP APIC FPDT BGRT MCFG SSDT FIDT SSDT SSDT HPET SSDT SSDT UEFI SSDT LPIT WSMT SSDT SSDT DBGP DBG2
acpi0: wakeup devices PEGP(S4) PEG0(S4) PEGP(S4) PEG1(S4) PEGP(S4) PEG2(S4) SIO1(S3) UAR1(S4) PXSX(S4) RP09(S4) PXSX(S4) RP10(S4) PXSX(S4) RP11(S4) PXSX(S4) RP12(S4) [...]
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Core(TM) i7-6700K CPU @ 4.00GHz, 4011.39 MHz
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,HLE,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,RTM,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT,XSAVEOPT,XSAVEC,XGETBV1,XSAVES,MELTDOWN
cpu0: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 10 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 23MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.1.2.4.1, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 2 (application processor)
cpu1: Intel(R) Core(TM) i7-6700K CPU @ 4.00GHz, 4009.90 MHz
cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,HLE,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,RTM,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT,XSAVEOPT,XSAVEC,XGETBV1,XSAVES,MELTDOWN
cpu1: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu1: smt 0, core 1, package 0
cpu2 at mainbus0: apid 4 (application processor)
cpu2: Intel(R) Core(TM) i7-6700K CPU @ 4.00GHz, 4009.90 MHz
cpu2: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,HLE,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,RTM,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT,XSAVEOPT,XSAVEC,XGETBV1,XSAVES,MELTDOWN
cpu2: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu2: smt 0, core 2, package 0
cpu3 at mainbus0: apid 6 (application processor)
cpu3: Intel(R) Core(TM) i7-6700K CPU @ 4.00GHz, 4009.90 MHz
cpu3: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,SGX,BMI1,HLE,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,RTM,MPX,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,PT,SENSOR,ARAT,XSAVEOPT,XSAVEC,XGETBV1,XSAVES,MELTDOWN
cpu3: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu3: smt 0, core 3, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 120 pins
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xf8000000, bus 0-63
acpihpet0 at acpi0: 23999999 Hz
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus -1 (PEG0)
acpiprt2 at acpi0: bus -1 (PEG1)
acpiprt3 at acpi0: bus -1 (PEG2)
acpiprt4 at acpi0: bus 4 (RP09)
acpiprt5 at acpi0: bus -1 (RP10)
acpiprt6 at acpi0: bus -1 (RP11)
acpiprt7 at acpi0: bus -1 (RP12)
acpiprt8 at acpi0: bus -1 (RP13)
acpiprt9 at acpi0: bus 3 (RP01)
acpiprt10 at acpi0: bus -1 (RP02)
acpiprt11 at acpi0: bus -1 (RP03)
acpiprt12 at acpi0: bus -1 (RP04)
acpiprt13 at acpi0: bus -1 (RP05)
acpiprt14 at acpi0: bus -1 (RP06)
acpiprt15 at acpi0: bus -1 (RP07)
acpiprt16 at acpi0: bus -1 (RP08)
acpiprt17 at acpi0: bus 1 (RP17)
acpiprt18 at acpi0: bus -1 (RP18)
acpiprt19 at acpi0: bus -1 (RP19)
acpiprt20 at acpi0: bus 2 (RP20)
acpiprt21 at acpi0: bus -1 (RP21)
acpiprt22 at acpi0: bus -1 (RP22)
acpiprt23 at acpi0: bus -1 (RP23)
acpiprt24 at acpi0: bus -1 (RP24)
acpiprt25 at acpi0: bus -1 (RP14)
acpiprt26 at acpi0: bus -1 (RP15)
acpiprt27 at acpi0: bus -1 (RP16)
acpiec0 at acpi0: not present
acpicpu0 at acpi0: C1(@1 halt!), PSS
acpicpu1 at acpi0: C1(@1 halt!), PSS
acpicpu2 at acpi0: C1(@1 halt!), PSS
acpicpu3 at acpi0: C1(@1 halt!), PSS
acpipwrres0 at acpi0: PG00, resource for PEG0
acpipwrres1 at acpi0: PG01, resource for PEG1
acpipwrres2 at acpi0: PG02, resource for PEG2
acpipwrres3 at acpi0: WRST
acpipwrres4 at acpi0: WRST
acpipwrres5 at acpi0: WRST
acpipwrres6 at acpi0: WRST
acpipwrres7 at acpi0: WRST
acpipwrres8 at acpi0: WRST
acpipwrres9 at acpi0: WRST
acpipwrres10 at acpi0: WRST
acpipwrres11 at acpi0: WRST
acpipwrres12 at acpi0: WRST
acpipwrres13 at acpi0: WRST
acpipwrres14 at acpi0: WRST
acpipwrres15 at acpi0: WRST
acpipwrres16 at acpi0: WRST
acpipwrres17 at acpi0: WRST
acpipwrres18 at acpi0: WRST
acpipwrres19 at acpi0: WRST
acpipwrres20 at acpi0: WRST
acpipwrres21 at acpi0: WRST
acpipwrres22 at acpi0: WRST
acpipwrres23 at acpi0: FN00, resource for FAN0
acpipwrres24 at acpi0: FN01, resource for FAN1
acpipwrres25 at acpi0: FN02, resource for FAN2
acpipwrres26 at acpi0: FN03, resource for FAN3
acpipwrres27 at acpi0: FN04, resource for FAN4
acpitz0 at acpi0: critical temperature is 119 degC
acpitz1 at acpi0: critical temperature is 119 degC
acpicmos0 at acpi0
"INT3F0D" at acpi0 not configured
"PNP0C14" at acpi0 not configured
acpibtn0 at acpi0: SLPB
"INT33A1" at acpi0 not configured
acpibtn1 at acpi0: PWRB
"INT340E" at acpi0 not configured
"PNP0C0B" at acpi0 not configured
"PNP0C0B" at acpi0 not configured
"PNP0C0B" at acpi0 not configured
"PNP0C0B" at acpi0 not configured
"PNP0C0B" at acpi0 not configured
"PNP0C14" at acpi0 not configured
acpivideo0 at acpi0: GFX0
cpu0: Enhanced SpeedStep 4011 MHz: speeds: 4001, 4000, 3800, 3500, 3300, 3100, 2900, 2600, 2400, 2200, 1900, 1700, 1500, 1300, 1000, 800 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel Core 6G Host" rev 0x07
inteldrm0 at pci0 dev 2 function 0 "Intel HD Graphics 530" rev 0x06
drm0 at inteldrm0
inteldrm0: msi
error: [drm:pid0:i915_firmware_load_error_print] *ERROR* failed to load firmware i915/skl_dmc_ver1.bin (-22)
error: [drm:pid0:i915_gem_init_hw] *ERROR* Failed to initialize GuC, error -8 (ignored)
inteldrm0: 1920x1200, 32bpp
WARNING !wm_changed failed at /usr/src/sys/dev/pci/drm/i915/intel_pm.c:3609
wsdisplay0 at inteldrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
xhci0 at pci0 dev 20 function 0 "Intel 100 Series xHCI" rev 0x31: msi, xHCI 1.0
usb0 at xhci0: USB revision 3.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel xHCI root hub" rev 3.00/1.00 addr 1
"Intel 100 Series MEI" rev 0x31 at pci0 dev 22 function 0 not configured
ahci0 at pci0 dev 23 function 0 "Intel 100 Series AHCI" rev 0x31: msi, AHCI 1.3.1
ahci0: PHY offline on port 0
ahci0: PHY offline on port 1
ahci0: PHY offline on port 2
ahci0: PHY offline on port 3
ahci0: PHY offline on port 4
ahci0: port 5: 1.5Gb/s
scsibus1 at ahci0: 32 targets
cd0 at scsibus1 targ 5 lun 0: <ATAPI, iHAS124 F, CL98> ATAPI 5/cdrom removable
ppb0 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 100 Series PCIE" rev 0xf1
pci1 at ppb0 bus 1
ppb1 at pci0 dev 27 function 3 "Intel 100 Series PCIE" rev 0xf1: msi
pci2 at ppb1 bus 2
iwm0 at pci2 dev 0 function 0 "Intel Dual Band Wireless AC 7260" rev 0x73, msi
ppb2 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 100 Series PCIE" rev 0xf1
pci3 at ppb2 bus 3
ppb3 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 100 Series PCIE" rev 0xf1: msi
pci4 at ppb3 bus 4
nvme0 at pci4 dev 0 function 0 "Samsung SM951/PM951 NVMe" rev 0x01: msi, NVMe 1.1
nvme0: SAMSUNG MZVLV512HCJH-00000, firmware BXV7000Q, serial S2J6NX0H701663
scsibus2 at nvme0: 1 targets
sd0 at scsibus2 targ 0 lun 0: <NVMe, SAMSUNG MZVLV512, BXV7> SCSI4 0/direct fixed
sd0: 488386MB, 512 bytes/sector, 1000215216 sectors
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel Z170 LPC" rev 0x31
"Intel 100 Series PMC" rev 0x31 at pci0 dev 31 function 2 not configured
azalia0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 100 Series HD Audio" rev 0x31: msi
azalia0: codecs: Realtek/0x0887, Intel/0x2809, using Realtek/0x0887
audio0 at azalia0
ichiic0 at pci0 dev 31 function 4 "Intel 100 Series SMBus" rev 0x31: apic 2 int 16
iic0 at ichiic0
iic0: addr 0x20 01=2a 02=2a 03=13 04=11 05=13 06=e0 07=fc 08=fc 09=fc 0a=fc 0b=22 0c=22 0d=dd 0e=dd 0f=44 10=44 13=73 15=ab 16=31 17=d4 19=8a 1a=50 1b=68 1c=22 1d=3f 1e=3c 20=70 21=70 22=45 23=44 29=24 2a=3e 2b=fc 2c=fc 2d=22 2e=dd 2f=44 31=73 33=ab 34=03 35=63 37=8a 38=50 39=3f 3a=3c 3b=45 3c=44 43=42 44=3c 48=03 92=0b b2=29 words 00=00ff 01=2aff 02=2aff 03=13ff 04=11ff 05=13ff 06=e0ff 07=fcff
em0 at pci0 dev 31 function 6 "Intel I219-V" rev 0x31: msi, address XXX
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
com0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
lpt0 at isa0 port 0x378/4 irq 7
vmm0 at mainbus0: VMX/EPT
efifb at mainbus0 not configured
uhub1 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 0 "ATEN International product 0x7000" rev 1.10/1.00 addr 2
uhidev0 at uhub1 port 1 configuration 1 interface 0 "ATEN Advance Tech Inc. CS-1764 V1.4.132" rev 1.10/1.00 addr 3
uhidev0: iclass 3/1
ukbd0 at uhidev0: 8 variable keys, 6 key codes
wskbd1 at ukbd0 mux 1
wskbd1: connecting to wsdisplay0
uhidev1 at uhub1 port 1 configuration 1 interface 1 "ATEN Advance Tech Inc. CS-1764 V1.4.132" rev 1.10/1.00 addr 3
uhidev1: iclass 3/1
ums0 at uhidev1: 5 buttons, Z dir
wsmouse0 at ums0 mux 0
uhidev2 at uhub1 port 4 configuration 1 interface 0 "MALTRON USB Multimedia Keyboard" rev 1.10/1.22 addr 4
uhidev2: iclass 3/1
ukbd1 at uhidev2: 8 variable keys, 6 key codes, country code 13
wskbd2 at ukbd1 mux 1
wskbd2: connecting to wsdisplay0
uhidev3 at uhub1 port 4 configuration 1 interface 1 "MALTRON USB Multimedia Keyboard" rev 1.10/1.22 addr 4
uhidev3: iclass 3/0, 3 report ids
uhid0 at uhidev3 reportid 2: input=1, output=0, feature=0
uhid1 at uhidev3 reportid 3: input=2, output=0, feature=0
ugen0 at uhub0 port 5 "LGE Nexus 5X" rev 2.00/3.10 addr 5
uhidev4 at uhub0 port 14 configuration 1 interface 0 "Logitech USB Receiver" rev 2.00/12.03 addr 6
uhidev4: iclass 3/1
ukbd2 at uhidev4: 8 variable keys, 6 key codes
wskbd3 at ukbd2 mux 1
wskbd3: connecting to wsdisplay0
uhidev5 at uhub0 port 14 configuration 1 interface 1 "Logitech USB Receiver" rev 2.00/12.03 addr 6
uhidev5: iclass 3/1, 8 report ids
ums1 at uhidev5 reportid 2: 16 buttons, Z and W dir
wsmouse1 at ums1 mux 0
uhid2 at uhidev5 reportid 3: input=4, output=0, feature=0
uhid3 at uhidev5 reportid 4: input=1, output=0, feature=0
uhid4 at uhidev5 reportid 8: input=1, output=0, feature=0
uhidev6 at uhub0 port 14 configuration 1 interface 2 "Logitech USB Receiver" rev 2.00/12.03 addr 6
uhidev6: iclass 3/0, 33 report ids
uhid5 at uhidev6 reportid 16: input=6, output=6, feature=0
uhid6 at uhidev6 reportid 17: input=19, output=19, feature=0
uhid7 at uhidev6 reportid 32: input=14, output=14, feature=0
uhid8 at uhidev6 reportid 33: input=31, output=31, feature=0
vscsi0 at root
scsibus3 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus4 at softraid0: 256 targets
sd1 at scsibus4 targ 1 lun 0: <OPENBSD, SR CRYPTO, 006> SCSI2 0/direct fixed
sd1: 488381MB, 512 bytes/sector, 1000205348 sectors
root on sd1a (8b259cd1e1220bab.a) swap on sd1b dump on sd1b
iwm0: hw rev 0x140, fw ver 16.242414.0, address XXX

usbdevs:
Controller /dev/usb0:
addr 1: super speed, self powered, config 1, xHCI root hub(0x0000), Intel(0x8086), rev 1.00
 port 1 addr 2: full speed, self powered, config 1, product 0x7000(0x7000), ATEN International(0x0557), rev 1.00
  port 1 addr 3: low speed, self powered, config 1, CS-1764 V1.4.132(0x2227), ATEN Advance Tech Inc.(0x0557), rev 1.00
  port 2 powered
  port 3 powered
  port 4 addr 4: low speed, power 50 mA, config 1, USB Multimedia Keyboard(0x9410), MALTRON(0x058f), rev 1.22, iSerialNumber USB Multimedia Keyboard
 port 2 disabled
 port 3 disabled
 port 4 disabled
 port 5 addr 5: high speed, power 500 mA, config 1, Nexus 5X(0x4ee1), LGE(0x18d1), rev 3.10, iSerialNumber 00a9331729993dd4
 port 6 disabled
 port 7 disabled
 port 8 disabled
 port 9 disabled
 port 10 disabled
 port 11 disabled
 port 12 disabled
 port 13 disabled
 port 14 addr 6: full speed, power 98 mA, config 1, USB Receiver(0xc52b), Logitech(0x046d), rev 12.03
 port 15 disabled
 port 16 disabled

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Digital audio out no longer working?

Alexandre Ratchov-2
On Fri, Jun 15, 2018 at 09:56:13AM +0100, Laurence Tratt wrote:

>
> >Synopsis: digital audio out no longer working?
> >Environment:
> System      : OpenBSD 6.3
> Details     : OpenBSD 6.3-current (GENERIC.MP) #14: Thu Jun 14 23:55:47 MDT 2018
> [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
>
> Architecture: OpenBSD.amd64
> Machine     : amd64
> >Description:
>     As of the last two snapshots, digital audio out via S/PDIF on my machine
>     no longer works:
>
>       $ doas mixerctl outputs.mode=digital
>       mixerctl: field outputs.mode does not exist
>
>     There also seems to be something odd with mixerctl's output which may or may
>     be related? Note the "invalid format" near the end and the incomplete
>     formatting of "volume.record".
>

Could you confirm that this diff fixes the problem?

Thanks.

Index: audio.c
===================================================================
RCS file: /cvs/src/sys/dev/audio.c,v
retrieving revision 1.171
diff -u -p -u -p -r1.171 audio.c
--- audio.c 26 May 2018 10:16:13 -0000 1.171
+++ audio.c 23 Jun 2018 16:33:24 -0000
@@ -1088,20 +1088,13 @@ audio_attach(struct device *parent, stru
 
  mi = malloc(sizeof(struct mixer_devinfo), M_TEMP, M_WAITOK);
 
- sc->mix_nent = 0;
  mi->index = 0;
  while (1) {
  if (sc->ops->query_devinfo(sc->arg, mi) != 0)
  break;
- switch (mi->type) {
- case AUDIO_MIXER_SET:
- case AUDIO_MIXER_ENUM:
- case AUDIO_MIXER_VALUE:
- sc->mix_nent++;
- }
  mi->index++;
  }
-
+ sc->mix_nent = mi->index;
  sc->mix_ents = mallocarray(sc->mix_nent,
     sizeof(struct mixer_ctrl), M_DEVBUF, M_WAITOK);
 
@@ -1118,9 +1111,9 @@ audio_attach(struct device *parent, stru
  case AUDIO_MIXER_ENUM:
  ent->dev = mi->index;
  ent->type = mi->type;
- ent++;
  }
  mi->index++;
+ ent++;
  }
 
  free(mi, M_TEMP, sizeof(struct mixer_devinfo));

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Digital audio out no longer working?

Laurence Tratt
On Sat, Jun 23, 2018 at 06:43:04PM +0200, Alexandre Ratchov wrote:

Hello Alexandre,

>>     As of the last two snapshots, digital audio out via S/PDIF on my machine
>>     no longer works:
>>
>>       $ doas mixerctl outputs.mode=digital
>>       mixerctl: field outputs.mode does not exist
>>
>>     There also seems to be something odd with mixerctl's output which may or may
>>     be related? Note the "invalid format" near the end and the incomplete
>>     formatting of "volume.record".
> Could you confirm that this diff fixes the problem?

I am happy to confirm that this completely solves the problem. Thanks so much
for doing this!


Laurie
--
Personal                                             http://tratt.net/laurie/
Software Development Team                                http://soft-dev.org/
   https://github.com/ltratt              http://twitter.com/laurencetratt

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Digital audio out no longer working?

Landry Breuil-5
On Sat, Jun 23, 2018 at 08:48:57PM +0100, Laurence Tratt wrote:

> On Sat, Jun 23, 2018 at 06:43:04PM +0200, Alexandre Ratchov wrote:
>
> Hello Alexandre,
>
> >>     As of the last two snapshots, digital audio out via S/PDIF on my machine
> >>     no longer works:
> >>
> >>       $ doas mixerctl outputs.mode=digital
> >>       mixerctl: field outputs.mode does not exist
> >>
> >>     There also seems to be something odd with mixerctl's output which may or may
> >>     be related? Note the "invalid format" near the end and the incomplete
> >>     formatting of "volume.record".
> > Could you confirm that this diff fixes the problem?
>
> I am happy to confirm that this completely solves the problem. Thanks so much
> for doing this!

Also fixes mixerctl on a secondary device/mic, before the patch:

$mixerctl -f /dev/mixer1 -av
record.enable=sysctl  [ off on sysctl ]

After the patch:

$mixerctl -f /dev/mixer1 -av
record.mic.mute=off  [ off on ]
record.mic=191 volume
record.enable=sysctl  [ off on sysctl ]

Thanks !

Landry