Dell XPS 9343 and OpenBSD

classic Classic list List threaded Threaded
2 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Dell XPS 9343 and OpenBSD

Remi Locherer
Hi,

I read tedu@'s post about OpenBSD on laptops and thought a little report
about running -current on Dell XPS 13 might be interest.

http://www.tedunangst.com/flak/post/openbsd-laptops

I'm running -current on this and use it daily.

o Graphics:
 Works ok with the modsetting driver (now default).

o Battery:
I don't have exact measures. It runs about a day with one charge. I mainly
use a bunch of xterms and browsers.

o WLAN
The notebook shipped with a unsupported broadcom wlan adpater. I replaced
it with an iwm0 card. The notebook can be opened with a torx screwdriver.

o LAN
There is no built in Ethernet device. I use an USB3 to Gig. Ethernet
adapter from Edimax (axen).

o Audio
Only works with a patched kernel:
http://marc.info/?l=openbsd-misc&m=144270531711263&w=2

o Touchpad
Works more or less. Sometimes a click is not recognized or the pointer
makes unexpected jumps and dmesg fills with:
pms0: not in sync yet, discard input (state 0)
It got a little bit better with BIOS updates. On CentOS 7 it's the same
behaviour.

o Camera
video(4) says: video: could not find a usable encoding

o Suspend, resume and hibernate
Works reliable. Only when suspended by closing the lid it behaves strange:
after opening the lid it resumes and then supends again. Then pressing the
power button finaly resumes the device.

o EFI
Booting with EFI works. Sometimes after efiboot loaded the kernel  it reboots.
Then I either have to shutdown the notebook for some hours or boot into the
BIOS or another OS. Then it boots again. I didn't figure out how to willingly
reproduce this.

Remi


OpenBSD 5.9-beta (GENERIC.MP) #3: Wed Jan 13 21:41:17 CET 2016
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 8473636864 (8081MB)
avail mem = 8212652032 (7832MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.8 @ 0xed7d0 (84 entries)
bios0: vendor Dell Inc. version "A07" date 11/11/2015
bios0: Dell Inc. XPS 13 9343
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP APIC FPDT FIDT MCFG HPET SSDT UEFI SSDT ASF! SSDT SSDT SSDT SSDT PCCT SSDT SSDT SSDT SLIC MSDM DMAR CSRT BGRT
acpi0: wakeup devices PEGP(S4) PEG0(S4) PEGP(S4) PEG1(S4) PEGP(S4) PEG2(S4) PXSX(S4) RP01(S4) PXSX(S4) RP02(S4) PXSX(S4) RP03(S4) PXSX(S4) RP04(S4) PXSX(S4) RP05(S4) [...]
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Core(TM) i5-5200U CPU @ 2.20GHz, 2494.64 MHz
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,BMI1,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,RDSEED,ADX,SMAP,PT,SENSOR,ARAT
cpu0: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 10 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 99MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.1.2.4.1.1.1, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 2 (application processor)
cpu1: Intel(R) Core(TM) i5-5200U CPU @ 2.20GHz, 2494.24 MHz
cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,BMI1,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,RDSEED,ADX,SMAP,PT,SENSOR,ARAT
cpu1: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu1: smt 0, core 1, package 0
cpu2 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu2: Intel(R) Core(TM) i5-5200U CPU @ 2.20GHz, 2494.24 MHz
cpu2: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,BMI1,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,RDSEED,ADX,SMAP,PT,SENSOR,ARAT
cpu2: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu2: smt 1, core 0, package 0
cpu3 at mainbus0: apid 3 (application processor)
cpu3: Intel(R) Core(TM) i5-5200U CPU @ 2.20GHz, 2494.24 MHz
cpu3: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,BMI1,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,RDSEED,ADX,SMAP,PT,SENSOR,ARAT
cpu3: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu3: smt 1, core 1, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 40 pins
acpimadt0: bogus nmi for apid 0
acpimadt0: bogus nmi for apid 2
acpimadt0: bogus nmi for apid 1
acpimadt0: bogus nmi for apid 3
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xf8000000, bus 0-63
acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus -1 (PEG0)
acpiprt2 at acpi0: bus -1 (PEG1)
acpiprt3 at acpi0: bus -1 (PEG2)
acpiprt4 at acpi0: bus 1 (RP01)
acpiprt5 at acpi0: bus -1 (RP02)
acpiprt6 at acpi0: bus -1 (RP03)
acpiprt7 at acpi0: bus 2 (RP04)
acpiprt8 at acpi0: bus -1 (RP05)
acpiprt9 at acpi0: bus -1 (RP06)
acpiprt10 at acpi0: bus -1 (RP07)
acpiprt11 at acpi0: bus -1 (RP08)
acpiec0 at acpi0
acpicpu0 at acpi0: C3(200@506 mwait.1@0x60), C2(200@148 mwait.1@0x33), C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu1 at acpi0: C3(200@506 mwait.1@0x60), C2(200@148 mwait.1@0x33), C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu2 at acpi0: C3(200@506 mwait.1@0x60), C2(200@148 mwait.1@0x33), C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu3 at acpi0: C3(200@506 mwait.1@0x60), C2(200@148 mwait.1@0x33), C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpipwrres0 at acpi0: PG00, resource for PEG0
acpipwrres1 at acpi0: PG01, resource for PEG1
acpipwrres2 at acpi0: PG02, resource for PEG2
acpitz0 at acpi0: critical temperature is 107 degC
acpipwrres3 at acpi0: FN00, resource for FAN0
acpipwrres4 at acpi0: FN01, resource for FAN1
acpipwrres5 at acpi0: FN02, resource for FAN2
acpipwrres6 at acpi0: FN03, resource for FAN3
acpipwrres7 at acpi0: FN04, resource for FAN4
acpitz1 at acpi0: critical temperature is 105 degC
acpitz2 at acpi0: critical temperature is 105 degC
dwiic0 at acpi0: I2C0, addr 0xfe103000 len 0x1000, apic int 7
iic0 at dwiic0
dwiic0: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C0.SHUB
dwiic0: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C0.TPD4
dwiic0: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C0.TPD9
dwiic0: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPL0
dwiic0: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPL1
dwiic0: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPL2
dwiic0: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPL3
dwiic0: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPL4
dwiic0: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPD0
dwiic0: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPD1
dwiic0: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPD2
dwiic0: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPD3
dwiic0: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPD7
ihidev0 at iic0 addr 0x2c: int 39dwiic0: timed out reading remaining 29
, failed fetching initial HID descriptor
dwiic1 at acpi0: I2C1, addr 0xfe105000 len 0x1000, apic int 7
iic1 at dwiic1
dwiic1: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPL0
dwiic1: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPL1
dwiic1: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPL2
dwiic1: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPL3
dwiic1: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPL4
dwiic1: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPD0
dwiic1: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPD1
dwiic1: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPD2
dwiic1: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPD3
dwiic1: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPD7
ihidev1 at iic1 addr 0x2c: int 39dwiic1: timed out reading remaining 29
, failed fetching initial HID descriptor
acpibtn0 at acpi0: LID0
acpibtn1 at acpi0: PBTN
acpibtn2 at acpi0: SBTN
acpiac0 at acpi0: AC unit offline
acpibat0 at acpi0: BAT0 model "DELL 0DRRP56" serial 154 type LiP oem "Sanyo"
acpibat1 at acpi0: BAT1 not present
acpivideo0 at acpi0: GFX0
acpivout0 at acpivideo0: LCD_
cpu0: Enhanced SpeedStep 2494 MHz: speeds: 2201, 2200, 2100, 2000, 1800, 1700, 1600, 1500, 1300, 1200, 1100, 1000, 900, 700, 600, 500 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel Core 5G Host" rev 0x09
inteldrm0 at pci0 dev 2 function 0 "Intel HD Graphics 5500" rev 0x09
drm0 at inteldrm0
inteldrm0: msi
inteldrm0: 1920x1080
wsdisplay0 at inteldrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
azalia0 at pci0 dev 3 function 0 "Intel Core 5G HD Audio" rev 0x09: msi
vendor "Intel", unknown product 0x1603 (class DASP subclass miscellaneous, rev 0x09) at pci0 dev 4 function 0 not configured
xhci0 at pci0 dev 20 function 0 "Intel 9 Series xHCI" rev 0x03: msi
usb0 at xhci0: USB revision 3.0
uhub0 at usb0 "Intel xHCI root hub" rev 3.00/1.00 addr 1
"Intel 9 Series MEI" rev 0x03 at pci0 dev 22 function 0 not configured
azalia1 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 9 Series HD Audio" rev 0x03: msi
azalia1: codecs: Realtek/0x0288
audio0 at azalia1
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 9 Series PCIE" rev 0xe3: msi
pci1 at ppb0 bus 1
rtsx0 at pci1 dev 0 function 0 "Realtek RTS5249 Card Reader" rev 0x01: msi
sdmmc0 at rtsx0
ppb1 at pci0 dev 28 function 3 "Intel 9 Series PCIE" rev 0xe3: msi
pci2 at ppb1 bus 2
iwm0 at pci2 dev 0 function 0 "Intel Dual Band Wireless AC 7265" rev 0x59, msi
ehci0 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 9 Series USB" rev 0x03: apic 2 int 21
usb1 at ehci0: USB revision 2.0
uhub1 at usb1 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 9 Series LPC" rev 0x03
ahci0 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 9 Series AHCI" rev 0x03: msi, AHCI 1.3
ahci0: port 3: 6.0Gb/s
scsibus1 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus1 targ 3 lun 0: <ATA, LITEON L8H-256V2, F881> SCSI3 0/direct fixed t10.ATA_LITEON_L8H-256V2G-11_M.2_2280_256GB_TW0MGNHV5508556A4111
sd0: 244198MB, 512 bytes/sector, 500118192 sectors, thin
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 9 Series SMBus" rev 0x03: apic 2 int 18
iic2 at ichiic0
"Intel 9 Series Thermal" rev 0x03 at pci0 dev 31 function 6 not configured
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
wsmouse0 at pms0 mux 0
pms0: Synaptics clickpad, firmware 8.1
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
vmm0 at mainbus0: VMX/EPT
efifb at mainbus0 not configured
uvideo0 at uhub0 port 5 configuration 1 interface 0 "CKFEH41F301030003940 Integrated_Webcam_HD" rev 2.01/48.14 addr 2
video0 at uvideo0
uhub2 at uhub1 port 1 "Intel Rate Matching Hub" rev 2.00/0.03 addr 2
vscsi0 at root
scsibus2 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus3 at softraid0: 256 targets
sd1 at scsibus3 targ 1 lun 0: <OPENBSD, SR CRYPTO, 005> SCSI2 0/direct fixed
sd1: 143359MB, 512 bytes/sector, 293600752 sectors
root on sd1a (ff74af09a40c98e0.a) swap on sd1b dump on sd1b
iwm0: hw rev 0x210, fw ver 25.228 (API ver 9), address 5c:e0:c5:1f:ad:c4
pms0: not in sync yet, discard input (state 3)
pms0: not in sync yet, discard input (state 0)
pms0: not in sync yet, discard input (state 3)
pms0: not in sync yet, discard input (state 0)
pms0: not in sync yet, discard input (state 0)
pms0: not in sync yet, discard input (state 3)
pms0: not in sync yet, discard input (state 0)
acpivideo0: unknown event 0x00
acpivideo0: unknown event 0x00
pms0: not in sync yet, discard input (state 3)
pms0: not in sync yet, discard input (state 0)
pms0: not in sync yet, discard input (state 0)


hw.machine=amd64
hw.model=Intel(R) Core(TM) i5-5200U CPU @ 2.20GHz
hw.ncpu=4
hw.byteorder=1234
hw.pagesize=4096
hw.disknames=sd0:5871eb4bf4f4b2bc,sd1:ff74af09a40c98e0
hw.diskcount=2
hw.sensors.cpu0.temp0=43.00 degC
hw.sensors.acpitz0.temp0=25.00 degC (zone temperature)
hw.sensors.acpitz1.temp0=42.00 degC (zone temperature)
hw.sensors.acpitz2.temp0=42.00 degC (zone temperature)
hw.sensors.acpibtn0.indicator0=On (lid open)
hw.sensors.acpiac0.indicator0=Off (power supply)
hw.sensors.acpibat0.volt0=7.50 VDC (voltage)
hw.sensors.acpibat0.volt1=7.52 VDC (current voltage)
hw.sensors.acpibat0.current0=0.99 A (rate)
hw.sensors.acpibat0.amphour0=7.04 Ah (last full capacity)
hw.sensors.acpibat0.amphour1=0.72 Ah (warning capacity)
hw.sensors.acpibat0.amphour2=0.22 Ah (low capacity)
hw.sensors.acpibat0.amphour3=3.38 Ah (remaining capacity), OK
hw.sensors.acpibat0.amphour4=7.20 Ah (design capacity)
hw.sensors.acpibat0.raw0=1 (battery discharging), OK
hw.sensors.softraid0.drive0=online (sd1), OK
hw.cpuspeed=500
hw.setperf=0
hw.vendor=Dell Inc.
hw.product=XPS 13 9343
hw.serialno=CY4ZT32
hw.uuid=44454c4c-5900-1034-805a-c3c04f543332
hw.physmem=8473636864
hw.usermem=8422338560
hw.ncpufound=4
hw.allowpowerdown=1
hw.perfpolicy=auto


Domain /dev/pci0:
 0:0:0: Intel Core 5G Host
 0:2:0: Intel HD Graphics 5500
 0:3:0: Intel Core 5G HD Audio
 0:4:0: Intel unknown
 0:20:0: Intel 9 Series xHCI
 0:22:0: Intel 9 Series MEI
 0:27:0: Intel 9 Series HD Audio
 0:28:0: Intel 9 Series PCIE
 0:28:3: Intel 9 Series PCIE
 0:29:0: Intel 9 Series USB
 0:31:0: Intel 9 Series LPC
 0:31:2: Intel 9 Series AHCI
 0:31:3: Intel 9 Series SMBus
 0:31:6: Intel 9 Series Thermal
 1:0:0: Realtek RTS5249 Card Reader
 2:0:0: Intel Dual Band Wireless AC 7265


addr 1: xHCI root hub, Intel
 addr 2: Integrated_Webcam_HD, CKFEH41F301030003940
 addr 3: AX88179, ASIX Elec. Corp.
addr 1: EHCI root hub, Intel
 addr 2: Rate Matching Hub, Intel

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Dell XPS 9343 and OpenBSD

quisquous
Thanks for sharing Remi! I've been thinking about getting one of
those, I'm glad to hear it runs OpenBSD ok. Now if Dell would just add
an internal WWAN option. :)

On 01/14, Remi Locherer wrote:

> Hi,
>
> I read tedu@'s post about OpenBSD on laptops and thought a little report
> about running -current on Dell XPS 13 might be interest.
>
> http://www.tedunangst.com/flak/post/openbsd-laptops
>
> I'm running -current on this and use it daily.
>
> o Graphics:
>  Works ok with the modsetting driver (now default).
>
> o Battery:
> I don't have exact measures. It runs about a day with one charge. I mainly
> use a bunch of xterms and browsers.
>
> o WLAN
> The notebook shipped with a unsupported broadcom wlan adpater. I replaced
> it with an iwm0 card. The notebook can be opened with a torx screwdriver.
>
> o LAN
> There is no built in Ethernet device. I use an USB3 to Gig. Ethernet
> adapter from Edimax (axen).
>
> o Audio
> Only works with a patched kernel:
> http://marc.info/?l=openbsd-misc&m=144270531711263&w=2
>
> o Touchpad
> Works more or less. Sometimes a click is not recognized or the pointer
> makes unexpected jumps and dmesg fills with:
> pms0: not in sync yet, discard input (state 0)
> It got a little bit better with BIOS updates. On CentOS 7 it's the same
> behaviour.
>
> o Camera
> video(4) says: video: could not find a usable encoding
>
> o Suspend, resume and hibernate
> Works reliable. Only when suspended by closing the lid it behaves strange:
> after opening the lid it resumes and then supends again. Then pressing the
> power button finaly resumes the device.
>
> o EFI
> Booting with EFI works. Sometimes after efiboot loaded the kernel  it reboots.
> Then I either have to shutdown the notebook for some hours or boot into the
> BIOS or another OS. Then it boots again. I didn't figure out how to willingly
> reproduce this.
>
> Remi
>
>
> OpenBSD 5.9-beta (GENERIC.MP) #3: Wed Jan 13 21:41:17 CET 2016
>     [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
> real mem = 8473636864 (8081MB)
> avail mem = 8212652032 (7832MB)
> mpath0 at root
> scsibus0 at mpath0: 256 targets
> mainbus0 at root
> bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.8 @ 0xed7d0 (84 entries)
> bios0: vendor Dell Inc. version "A07" date 11/11/2015
> bios0: Dell Inc. XPS 13 9343
> acpi0 at bios0: rev 2
> acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
> acpi0: tables DSDT FACP APIC FPDT FIDT MCFG HPET SSDT UEFI SSDT ASF! SSDT SSDT SSDT SSDT PCCT SSDT SSDT SSDT SLIC MSDM DMAR CSRT BGRT
> acpi0: wakeup devices PEGP(S4) PEG0(S4) PEGP(S4) PEG1(S4) PEGP(S4) PEG2(S4) PXSX(S4) RP01(S4) PXSX(S4) RP02(S4) PXSX(S4) RP03(S4) PXSX(S4) RP04(S4) PXSX(S4) RP05(S4) [...]
> acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
> acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
> cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
> cpu0: Intel(R) Core(TM) i5-5200U CPU @ 2.20GHz, 2494.64 MHz
> cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,BMI1,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,RDSEED,ADX,SMAP,PT,SENSOR,ARAT
> cpu0: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
> cpu0: smt 0, core 0, package 0
> mtrr: Pentium Pro MTRR support, 10 var ranges, 88 fixed ranges
> cpu0: apic clock running at 99MHz
> cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.1.2.4.1.1.1, IBE
> cpu1 at mainbus0: apid 2 (application processor)
> cpu1: Intel(R) Core(TM) i5-5200U CPU @ 2.20GHz, 2494.24 MHz
> cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,BMI1,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,RDSEED,ADX,SMAP,PT,SENSOR,ARAT
> cpu1: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
> cpu1: smt 0, core 1, package 0
> cpu2 at mainbus0: apid 1 (application processor)
> cpu2: Intel(R) Core(TM) i5-5200U CPU @ 2.20GHz, 2494.24 MHz
> cpu2: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,BMI1,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,RDSEED,ADX,SMAP,PT,SENSOR,ARAT
> cpu2: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
> cpu2: smt 1, core 0, package 0
> cpu3 at mainbus0: apid 3 (application processor)
> cpu3: Intel(R) Core(TM) i5-5200U CPU @ 2.20GHz, 2494.24 MHz
> cpu3: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,BMI1,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,RDSEED,ADX,SMAP,PT,SENSOR,ARAT
> cpu3: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
> cpu3: smt 1, core 1, package 0
> ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 40 pins
> acpimadt0: bogus nmi for apid 0
> acpimadt0: bogus nmi for apid 2
> acpimadt0: bogus nmi for apid 1
> acpimadt0: bogus nmi for apid 3
> acpimcfg0 at acpi0 addr 0xf8000000, bus 0-63
> acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
> acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
> acpiprt1 at acpi0: bus -1 (PEG0)
> acpiprt2 at acpi0: bus -1 (PEG1)
> acpiprt3 at acpi0: bus -1 (PEG2)
> acpiprt4 at acpi0: bus 1 (RP01)
> acpiprt5 at acpi0: bus -1 (RP02)
> acpiprt6 at acpi0: bus -1 (RP03)
> acpiprt7 at acpi0: bus 2 (RP04)
> acpiprt8 at acpi0: bus -1 (RP05)
> acpiprt9 at acpi0: bus -1 (RP06)
> acpiprt10 at acpi0: bus -1 (RP07)
> acpiprt11 at acpi0: bus -1 (RP08)
> acpiec0 at acpi0
> acpicpu0 at acpi0: C3(200@506 mwait.1@0x60), C2(200@148 mwait.1@0x33), C1(1000@1 mwait.1), PSS
> acpicpu1 at acpi0: C3(200@506 mwait.1@0x60), C2(200@148 mwait.1@0x33), C1(1000@1 mwait.1), PSS
> acpicpu2 at acpi0: C3(200@506 mwait.1@0x60), C2(200@148 mwait.1@0x33), C1(1000@1 mwait.1), PSS
> acpicpu3 at acpi0: C3(200@506 mwait.1@0x60), C2(200@148 mwait.1@0x33), C1(1000@1 mwait.1), PSS
> acpipwrres0 at acpi0: PG00, resource for PEG0
> acpipwrres1 at acpi0: PG01, resource for PEG1
> acpipwrres2 at acpi0: PG02, resource for PEG2
> acpitz0 at acpi0: critical temperature is 107 degC
> acpipwrres3 at acpi0: FN00, resource for FAN0
> acpipwrres4 at acpi0: FN01, resource for FAN1
> acpipwrres5 at acpi0: FN02, resource for FAN2
> acpipwrres6 at acpi0: FN03, resource for FAN3
> acpipwrres7 at acpi0: FN04, resource for FAN4
> acpitz1 at acpi0: critical temperature is 105 degC
> acpitz2 at acpi0: critical temperature is 105 degC
> dwiic0 at acpi0: I2C0, addr 0xfe103000 len 0x1000, apic int 7
> iic0 at dwiic0
> dwiic0: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C0.SHUB
> dwiic0: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C0.TPD4
> dwiic0: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C0.TPD9
> dwiic0: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPL0
> dwiic0: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPL1
> dwiic0: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPL2
> dwiic0: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPL3
> dwiic0: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPL4
> dwiic0: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPD0
> dwiic0: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPD1
> dwiic0: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPD2
> dwiic0: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPD3
> dwiic0: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPD7
> ihidev0 at iic0 addr 0x2c: int 39dwiic0: timed out reading remaining 29
> , failed fetching initial HID descriptor
> dwiic1 at acpi0: I2C1, addr 0xfe105000 len 0x1000, apic int 7
> iic1 at dwiic1
> dwiic1: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPL0
> dwiic1: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPL1
> dwiic1: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPL2
> dwiic1: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPL3
> dwiic1: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPL4
> dwiic1: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPD0
> dwiic1: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPD1
> dwiic1: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPD2
> dwiic1: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPD3
> dwiic1: _sta failed at \\_SB_.PCI0.I2C1.TPD7
> ihidev1 at iic1 addr 0x2c: int 39dwiic1: timed out reading remaining 29
> , failed fetching initial HID descriptor
> acpibtn0 at acpi0: LID0
> acpibtn1 at acpi0: PBTN
> acpibtn2 at acpi0: SBTN
> acpiac0 at acpi0: AC unit offline
> acpibat0 at acpi0: BAT0 model "DELL 0DRRP56" serial 154 type LiP oem "Sanyo"
> acpibat1 at acpi0: BAT1 not present
> acpivideo0 at acpi0: GFX0
> acpivout0 at acpivideo0: LCD_
> cpu0: Enhanced SpeedStep 2494 MHz: speeds: 2201, 2200, 2100, 2000, 1800, 1700, 1600, 1500, 1300, 1200, 1100, 1000, 900, 700, 600, 500 MHz
> pci0 at mainbus0 bus 0
> pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel Core 5G Host" rev 0x09
> inteldrm0 at pci0 dev 2 function 0 "Intel HD Graphics 5500" rev 0x09
> drm0 at inteldrm0
> inteldrm0: msi
> inteldrm0: 1920x1080
> wsdisplay0 at inteldrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation)
> wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
> azalia0 at pci0 dev 3 function 0 "Intel Core 5G HD Audio" rev 0x09: msi
> vendor "Intel", unknown product 0x1603 (class DASP subclass miscellaneous, rev 0x09) at pci0 dev 4 function 0 not configured
> xhci0 at pci0 dev 20 function 0 "Intel 9 Series xHCI" rev 0x03: msi
> usb0 at xhci0: USB revision 3.0
> uhub0 at usb0 "Intel xHCI root hub" rev 3.00/1.00 addr 1
> "Intel 9 Series MEI" rev 0x03 at pci0 dev 22 function 0 not configured
> azalia1 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 9 Series HD Audio" rev 0x03: msi
> azalia1: codecs: Realtek/0x0288
> audio0 at azalia1
> ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 9 Series PCIE" rev 0xe3: msi
> pci1 at ppb0 bus 1
> rtsx0 at pci1 dev 0 function 0 "Realtek RTS5249 Card Reader" rev 0x01: msi
> sdmmc0 at rtsx0
> ppb1 at pci0 dev 28 function 3 "Intel 9 Series PCIE" rev 0xe3: msi
> pci2 at ppb1 bus 2
> iwm0 at pci2 dev 0 function 0 "Intel Dual Band Wireless AC 7265" rev 0x59, msi
> ehci0 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 9 Series USB" rev 0x03: apic 2 int 21
> usb1 at ehci0: USB revision 2.0
> uhub1 at usb1 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
> pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 9 Series LPC" rev 0x03
> ahci0 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 9 Series AHCI" rev 0x03: msi, AHCI 1.3
> ahci0: port 3: 6.0Gb/s
> scsibus1 at ahci0: 32 targets
> sd0 at scsibus1 targ 3 lun 0: <ATA, LITEON L8H-256V2, F881> SCSI3 0/direct fixed t10.ATA_LITEON_L8H-256V2G-11_M.2_2280_256GB_TW0MGNHV5508556A4111
> sd0: 244198MB, 512 bytes/sector, 500118192 sectors, thin
> ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 9 Series SMBus" rev 0x03: apic 2 int 18
> iic2 at ichiic0
> "Intel 9 Series Thermal" rev 0x03 at pci0 dev 31 function 6 not configured
> isa0 at pcib0
> isadma0 at isa0
> pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
> pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
> wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
> pms0 at pckbc0 (aux slot)
> wsmouse0 at pms0 mux 0
> pms0: Synaptics clickpad, firmware 8.1
> pcppi0 at isa0 port 0x61
> spkr0 at pcppi0
> vmm0 at mainbus0: VMX/EPT
> efifb at mainbus0 not configured
> uvideo0 at uhub0 port 5 configuration 1 interface 0 "CKFEH41F301030003940 Integrated_Webcam_HD" rev 2.01/48.14 addr 2
> video0 at uvideo0
> uhub2 at uhub1 port 1 "Intel Rate Matching Hub" rev 2.00/0.03 addr 2
> vscsi0 at root
> scsibus2 at vscsi0: 256 targets
> softraid0 at root
> scsibus3 at softraid0: 256 targets
> sd1 at scsibus3 targ 1 lun 0: <OPENBSD, SR CRYPTO, 005> SCSI2 0/direct fixed
> sd1: 143359MB, 512 bytes/sector, 293600752 sectors
> root on sd1a (ff74af09a40c98e0.a) swap on sd1b dump on sd1b
> iwm0: hw rev 0x210, fw ver 25.228 (API ver 9), address 5c:e0:c5:1f:ad:c4
> pms0: not in sync yet, discard input (state 3)
> pms0: not in sync yet, discard input (state 0)
> pms0: not in sync yet, discard input (state 3)
> pms0: not in sync yet, discard input (state 0)
> pms0: not in sync yet, discard input (state 0)
> pms0: not in sync yet, discard input (state 3)
> pms0: not in sync yet, discard input (state 0)
> acpivideo0: unknown event 0x00
> acpivideo0: unknown event 0x00
> pms0: not in sync yet, discard input (state 3)
> pms0: not in sync yet, discard input (state 0)
> pms0: not in sync yet, discard input (state 0)
>
>
> hw.machine=amd64
> hw.model=Intel(R) Core(TM) i5-5200U CPU @ 2.20GHz
> hw.ncpu=4
> hw.byteorder=1234
> hw.pagesize=4096
> hw.disknames=sd0:5871eb4bf4f4b2bc,sd1:ff74af09a40c98e0
> hw.diskcount=2
> hw.sensors.cpu0.temp0=43.00 degC
> hw.sensors.acpitz0.temp0=25.00 degC (zone temperature)
> hw.sensors.acpitz1.temp0=42.00 degC (zone temperature)
> hw.sensors.acpitz2.temp0=42.00 degC (zone temperature)
> hw.sensors.acpibtn0.indicator0=On (lid open)
> hw.sensors.acpiac0.indicator0=Off (power supply)
> hw.sensors.acpibat0.volt0=7.50 VDC (voltage)
> hw.sensors.acpibat0.volt1=7.52 VDC (current voltage)
> hw.sensors.acpibat0.current0=0.99 A (rate)
> hw.sensors.acpibat0.amphour0=7.04 Ah (last full capacity)
> hw.sensors.acpibat0.amphour1=0.72 Ah (warning capacity)
> hw.sensors.acpibat0.amphour2=0.22 Ah (low capacity)
> hw.sensors.acpibat0.amphour3=3.38 Ah (remaining capacity), OK
> hw.sensors.acpibat0.amphour4=7.20 Ah (design capacity)
> hw.sensors.acpibat0.raw0=1 (battery discharging), OK
> hw.sensors.softraid0.drive0=online (sd1), OK
> hw.cpuspeed=500
> hw.setperf=0
> hw.vendor=Dell Inc.
> hw.product=XPS 13 9343
> hw.serialno=CY4ZT32
> hw.uuid=44454c4c-5900-1034-805a-c3c04f543332
> hw.physmem=8473636864
> hw.usermem=8422338560
> hw.ncpufound=4
> hw.allowpowerdown=1
> hw.perfpolicy=auto
>
>
> Domain /dev/pci0:
>  0:0:0: Intel Core 5G Host
>  0:2:0: Intel HD Graphics 5500
>  0:3:0: Intel Core 5G HD Audio
>  0:4:0: Intel unknown
>  0:20:0: Intel 9 Series xHCI
>  0:22:0: Intel 9 Series MEI
>  0:27:0: Intel 9 Series HD Audio
>  0:28:0: Intel 9 Series PCIE
>  0:28:3: Intel 9 Series PCIE
>  0:29:0: Intel 9 Series USB
>  0:31:0: Intel 9 Series LPC
>  0:31:2: Intel 9 Series AHCI
>  0:31:3: Intel 9 Series SMBus
>  0:31:6: Intel 9 Series Thermal
>  1:0:0: Realtek RTS5249 Card Reader
>  2:0:0: Intel Dual Band Wireless AC 7265
>
>
> addr 1: xHCI root hub, Intel
>  addr 2: Integrated_Webcam_HD, CKFEH41F301030003940
>  addr 3: AX88179, ASIX Elec. Corp.
> addr 1: EHCI root hub, Intel
>  addr 2: Rate Matching Hub, Intel