DBD::mysql errors

classic Classic list List threaded Threaded
4 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

DBD::mysql errors

Edgar Pettijohn III-2
I'm playing around with some perl cgi. I'm trying to use DBD::mysql but
keep getting errors.

There has been an error: install_driver(mysql) failed: Can't load
'/usr/local/libdata/perl5/site_perl/amd64-openbsd/auto/DBD/mysql/mysql.so'
for module DBD::mysql: Cannot load specified object at /usr/libdata/perl5/
amd64-openbsd/DynaLoader.pm line 193. at (eval 19) line 3. Compilation
failed in require at (eval 19) line 3. Perhaps a required shared library
or dll isn't installed where expected at /usr/local/libdata/perl5/site_perl
/CGI/Application/Plugin/DBH.pm line 40.

I also added 'use diagnostics', but it didn't add anything to the error.
I also built from source to see if there were any obvious errors from
make test, but everything passed.

$ pkg_info | grep DBD
p5-DBD-mysql-4.042  MySQL drivers for the Perl DBI

My chroot is kept up to date with rsync.
$ cat /home/edgar/bin/syncperl
doas rsync -avz /usr/local/libdata/perl5/ /var/www/usr/local/libdata/perl5/

So the paths mentioned in the error live under /var/www and the files mentioned
in the error do exist. I'm curious if there is something not obvious (to me)
that I need to put in the chroot that is causing this error.

Just to show the system working:

$ rcctl check mysqld
mysqld(ok)
$ rcctl check slowcgi
slowcgi(ok)
$ rcctl check httpd
httpd(ok)

Perl Environment Variables
DOCUMENT_ROOT = /
DOCUMENT_URI = /cgi-bin/env.pl
GATEWAY_INTERFACE = CGI/1.1
HTTP_ACCEPT = text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,*/*;q=0.8
HTTP_ACCEPT_ENCODING = gzip, deflate
HTTP_ACCEPT_LANGUAGE = en-US,en;q=0.5
HTTP_CONNECTION = keep-alive
HTTP_HOST = 192.168.43.205
HTTP_UPGRADE_INSECURE_REQUESTS = 1
HTTP_USER_AGENT = Mozilla/5.0 (X11; OpenBSD amd64; rv:56.0) Gecko/20100101 Firefox/56.0
PATH_INFO =
QUERY_STRING =
REMOTE_ADDR = 192.168.43.205
REMOTE_PORT = 18876
REQUEST_METHOD = GET
REQUEST_URI = /cgi-bin/env.pl
SCRIPT_FILENAME = //cgi-bin/env.pl
SCRIPT_NAME = /cgi-bin/env.pl
SERVER_ADDR = 192.168.43.205
SERVER_NAME = default
SERVER_PORT = 80
SERVER_PROTOCOL = HTTP/1.1
SERVER_SOFTWARE = OpenBSD httpd

And some dmesg port for good measure.

OpenBSD 6.2 (GENERIC.MP) #0: Thu Oct 12 19:53:18 CEST 2017
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 4156157952 (3963MB)
avail mem = 4023177216 (3836MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.6 @ 0xdae9c000 (64 entries)
bios0: vendor LENOVO version "83ET69WW (1.39 )" date 03/26/2012
bios0: LENOVO 42368J2
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP SLIC SSDT SSDT SSDT HPET APIC MCFG ECDT ASF! TCPA SSDT SSDT UEFI UEFI UEFI
acpi0: wakeup devices LID_(S3) SLPB(S3) IGBE(S4) EXP4(S4) EHC1(S3) EHC2(S3) HDEF(S4)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Core(TM) i5-2520M CPU @ 2.50GHz, 2492.25 MHz
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,SENSOR,ARAT
cpu0: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu0: TSC frequency 2492253800 Hz
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 10 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 99MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.1.1.2, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Core(TM) i5-2520M CPU @ 2.50GHz, 2491.91 MHz
cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,SENSOR,ARAT
cpu1: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu1: smt 1, core 0, package 0
cpu2 at mainbus0: apid 2 (application processor)
cpu2: Intel(R) Core(TM) i5-2520M CPU @ 2.50GHz, 2491.91 MHz
cpu2: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,SENSOR,ARAT
cpu2: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu2: smt 0, core 1, package 0
cpu3 at mainbus0: apid 3 (application processor)
cpu3: Intel(R) Core(TM) i5-2520M CPU @ 2.50GHz, 2491.91 MHz
cpu3: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,SENSOR,ARAT
cpu3: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu3: smt 1, core 1, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 24 pins
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xf8000000, bus 0-63
acpiec0 at acpi0
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus -1 (PEG_)
acpiprt2 at acpi0: bus 2 (EXP1)
acpiprt3 at acpi0: bus 3 (EXP2)
acpiprt4 at acpi0: bus 5 (EXP4)
acpiprt5 at acpi0: bus 13 (EXP5)
acpicpu0 at acpi0: C3(350@104 io@0x415), C1(1000@1 halt), PSS
acpicpu1 at acpi0: C3(350@104 io@0x415), C1(1000@1 halt), PSS
acpicpu2 at acpi0: C3(350@104 io@0x415), C1(1000@1 halt), PSS
acpicpu3 at acpi0: C3(350@104 io@0x415), C1(1000@1 halt), PSS
acpipwrres0 at acpi0: PUBS, resource for EHC1, EHC2
acpitz0 at acpi0: critical temperature is 98 degC
acpibtn0 at acpi0: LID_
acpibtn1 at acpi0: SLPB
"LEN0015" at acpi0 not configured
"SMO1200" at acpi0 not configured
acpibat0 at acpi0: BAT0 model "42T4751" serial  1690 type LION oem "SANYO"
acpiac0 at acpi0: AC unit online
acpithinkpad0 at acpi0
"PNP0C14" at acpi0 not configured
"PNP0C14" at acpi0 not configured
acpivideo0 at acpi0: VID_
acpivout at acpivideo0 not configured
acpivideo1 at acpi0: VID_
cpu0: Enhanced SpeedStep 2492 MHz: speeds: 2501, 2500, 2200, 2000, 1800, 1600, 1400, 1200, 1000, 800 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel Core 2G Host" rev 0x09
inteldrm0 at pci0 dev 2 function 0 "Intel HD Graphics 3000" rev 0x09
drm0 at inteldrm0
inteldrm0: msi
inteldrm0: 1600x900, 32bpp
wsdisplay0 at inteldrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
"Intel 6 Series MEI" rev 0x04 at pci0 dev 22 function 0 not configured
puc0 at pci0 dev 22 function 3 "Intel 6 Series KT" rev 0x04: ports: 1 com
com4 at puc0 port 0 apic 2 int 19: ns16550a, 16 byte fifo
com4: probed fifo depth: 0 bytes
em0 at pci0 dev 25 function 0 "Intel 82579LM" rev 0x04: msi, address 00:21:cc:bc:f0:47
ehci0 at pci0 dev 26 function 0 "Intel 6 Series USB" rev 0x04: apic 2 int 16
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
azalia0 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 6 Series HD Audio" rev 0x04: msi
azalia0: codecs: Conexant CX20590, Intel/0x2805, using Conexant CX20590
audio0 at azalia0
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 6 Series PCIE" rev 0xb4: msi
pci1 at ppb0 bus 2
ppb1 at pci0 dev 28 function 1 "Intel 6 Series PCIE" rev 0xb4: msi
pci2 at ppb1 bus 3
iwn0 at pci2 dev 0 function 0 "Intel Centrino Ultimate-N 6300" rev 0x3e: msi, MIMO 3T3R, MoW, address 24:77:03:5f:12:38
ppb2 at pci0 dev 28 function 3 "Intel 6 Series PCIE" rev 0xb4: msi
pci3 at ppb2 bus 5
ppb3 at pci0 dev 28 function 4 "Intel 6 Series PCIE" rev 0xb4: msi
pci4 at ppb3 bus 13
sdhc0 at pci4 dev 0 function 0 "Ricoh 5U823 SD/MMC" rev 0x05: apic 2 int 16
sdhc0: SDHC 3.0, 50 MHz base clock
sdmmc0 at sdhc0: 4-bit, sd high-speed, mmc high-speed, dma
ehci1 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 6 Series USB" rev 0x04: apic 2 int 23
usb1 at ehci1: USB revision 2.0
uhub1 at usb1 configuration 1 interface 0 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel QM67 LPC" rev 0x04
ahci0 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 6 Series AHCI" rev 0x04: msi, AHCI 1.3
ahci0: port 0: 3.0Gb/s
ahci0: port 1: 1.5Gb/s
scsibus1 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <ATA, HITACHI HTS72323, EC2Z> SCSI3 0/direct fixed naa.5000cca6d4cb8073
sd0: 305245MB, 512 bytes/sector, 625142448 sectors
cd0 at scsibus1 targ 1 lun 0: <HL-DT-ST, DVDRAM GT50N, LT20> ATAPI 5/cdrom removable
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 6 Series SMBus" rev 0x04: apic 2 int 18
iic0 at ichiic0
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 4GB DDR3 SDRAM PC3-10600 SO-DIMM
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
wsmouse0 at pms0 mux 0
wsmouse1 at pms0 mux 0
pms0: Synaptics touchpad, firmware 7.2, 0x1c0b1 0xb40000
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
aps0 at isa0 port 0x1600/31
vmm0 at mainbus0: VMX/EPT
uhub2 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 0 "Intel Rate Matching Hub" rev 2.00/0.00 addr 2
uvideo0 at uhub2 port 6 configuration 1 interface 0 "Chicony Electronics Co., Ltd. Integrated Camera" rev 2.00/7.52 addr 3
video0 at uvideo0
uhub3 at uhub1 port 1 configuration 1 interface 0 "Intel Rate Matching Hub" rev 2.00/0.00 addr 2
ugen0 at uhub3 port 5 "Lenovo Integrated Smart Card Reader" rev 2.00/1.00 addr 3
vscsi0 at root
scsibus2 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus3 at softraid0: 256 targets
root on sd0a (85d3bbfde3580d09.a) swap on sd0b dump on sd0b
error: [drm:pid38507:intel_pipe_update_start] *ERROR* Potential atomic update failure on pipe A
video0 detached
uvideo0 detached
uhub2 detached
uhub0 detached
ugen0 detached
uhub3 detached
uhub1 detached
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
uhub1 at usb1 configuration 1 interface 0 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
uhub2 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 0 "Intel Rate Matching Hub" rev 2.00/0.00 addr 2
uvideo0 at uhub2 port 6 configuration 1 interface 0 "Chicony Electronics Co., Ltd. Integrated Camera" rev 2.00/7.52 addr 3
video0 at uvideo0
uhub3 at uhub1 port 1 configuration 1 interface 0 "Intel Rate Matching Hub" rev 2.00/0.00 addr 2
ugen0 at uhub3 port 5 "Lenovo Integrated Smart Card Reader" rev 2.00/1.00 addr 3
error: [drm:pid38507:intel_pipe_update_start] *ERROR* Potential atomic update failure on pipe A

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: DBD::mysql errors

Alceu R. de Freitas Jr.
Em 09/12/2017 03:56, Edgar Pettijohn escreveu:

> I'm playing around with some perl cgi. I'm trying to use DBD::mysql but
> keep getting errors.
>
> There has been an error: install_driver(mysql) failed: Can't load
> '/usr/local/libdata/perl5/site_perl/amd64-openbsd/auto/DBD/mysql/mysql.so'
> for module DBD::mysql: Cannot load specified object at /usr/libdata/perl5/
> amd64-openbsd/DynaLoader.pm line 193. at (eval 19) line 3. Compilation
> failed in require at (eval 19) line 3. Perhaps a required shared library
> or dll isn't installed where expected at /usr/local/libdata/perl5/site_perl
> /CGI/Application/Plugin/DBH.pm line 40.
>
> I also added 'use diagnostics', but it didn't add anything to the error.
> I also built from source to see if there were any obvious errors from
> make test, but everything passed.
>
> $ pkg_info | grep DBD
> p5-DBD-mysql-4.042  MySQL drivers for the Perl DBI
>
> My chroot is kept up to date with rsync.
> $ cat /home/edgar/bin/syncperl
> doas rsync -avz /usr/local/libdata/perl5/ /var/www/usr/local/libdata/perl5/
>

Does it work outside the chroot?

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: DBD::mysql errors

Stuart Henderson
In reply to this post by Edgar Pettijohn III-2
On 2017-12-09, Edgar Pettijohn <[hidden email]> wrote:

> I'm playing around with some perl cgi. I'm trying to use DBD::mysql but
> keep getting errors.
>
> There has been an error: install_driver(mysql) failed: Can't load
> '/usr/local/libdata/perl5/site_perl/amd64-openbsd/auto/DBD/mysql/mysql.so'
> for module DBD::mysql: Cannot load specified object at /usr/libdata/perl5/
> amd64-openbsd/DynaLoader.pm line 193. at (eval 19) line 3. Compilation
> failed in require at (eval 19) line 3. Perhaps a required shared library
> or dll isn't installed where expected at /usr/local/libdata/perl5/site_perl
> /CGI/Application/Plugin/DBH.pm line 40.

Run it under chroot(8) from the shell, with LD_DEBUG=1 set. It may give
you enough clues to figure it out. If not, it'll give you something else
to post here so others might notice the problem.


Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: DBD::mysql errors

Edgar Pettijohn III-2
On Sun, Dec 10, 2017 at 12:01:42AM +0000, Stuart Henderson wrote:

> On 2017-12-09, Edgar Pettijohn <[hidden email]> wrote:
> > I'm playing around with some perl cgi. I'm trying to use DBD::mysql but
> > keep getting errors.
> >
> > There has been an error: install_driver(mysql) failed: Can't load
> > '/usr/local/libdata/perl5/site_perl/amd64-openbsd/auto/DBD/mysql/mysql.so'
> > for module DBD::mysql: Cannot load specified object at /usr/libdata/perl5/
> > amd64-openbsd/DynaLoader.pm line 193. at (eval 19) line 3. Compilation
> > failed in require at (eval 19) line 3. Perhaps a required shared library
> > or dll isn't installed where expected at /usr/local/libdata/perl5/site_perl
> > /CGI/Application/Plugin/DBH.pm line 40.
>
> Run it under chroot(8) from the shell, with LD_DEBUG=1 set. It may give
> you enough clues to figure it out. If not, it'll give you something else
> to post here so others might notice the problem.
>
>

You are a genius! It needs the mysql libs and various others.

Thanks,

Edgar