Bug with WiFi

classic Classic list List threaded Threaded
2 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Bug with WiFi

Pavel Pavlov
Hello! I have installed OpenBSD 6.5 on Dell XPS15 with Wifi Atheros AR5418.
But I cannot connect to my WiFi:

# ifconfig athn0 MYWIFI wpakey MYPASS

# sh /etc/hostname.athn0

# dhclient athn0

And then the error message: athn0: device timeout

The wifi-card works perfect with Windows 7 and Linux (Ubuntu, Debian).
Another wifi-card Ralink (run0) is working perfect with the OpenBSD (the
same config. options). I tried also fw_update athn -> the same result. Also
with mode 11g and mode 11b/a, with diffrent channels - not working. I can
see my wifi networks with "ifconfig athn0 scan", but in a few seconds comes
the error message "athn0: device timeout". I also tried a fw_update, but
the same result. It seems to be a driver problem or .... ?

My dmesg:

OpenBSD# dmesg

OpenBSD 6.5 (GENERIC.MP) #3: Sat Apr 13 14:48:43 MDT 2019
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 8462589952 (8070MB)
avail mem = 8196481024 (7816MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.6 @ 0xf9410 (48 entries)
bios0: vendor Dell Inc. version "A12" date 09/07/2012
bios0: Dell Inc. Dell System XPS L502X
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP SLIC SSDT ASF! HPET APIC MCFG SSDT SSDT SSDT UEFI
UEFI UEFI
acpi0: wakeup devices P0P1(S4) EHC1(S3) EHC2(S3) HDEF(S3) PXSX(S4) RP01(S3)
PXSX(S4) RP02(S3) PXSX(S4) RP03(S3) PXSX(S4) RP04(S3) PXSX(S4) RP05(S3)
PXSX(S4) RP06(S4) [...]
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Core(TM) i7-2670QM CPU @ 2.20GHz, 2195.33 MHz, 06-2a-07
cpu0:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,IBRS,IBPB,STIBP,L1DF,SSBD,SENSOR,ARAT,XSAVEOPT,MELTDOWN
cpu0: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 10 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 99MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.1.1.2, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Core(TM) i7-2670QM CPU @ 2.20GHz, 2195.02 MHz, 06-2a-07
cpu1:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,IBRS,IBPB,STIBP,L1DF,SSBD,SENSOR,ARAT,XSAVEOPT,MELTDOWN
cpu1: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu1: smt 1, core 0, package 0
cpu2 at mainbus0: apid 2 (application processor)
cpu2: Intel(R) Core(TM) i7-2670QM CPU @ 2.20GHz, 2195.02 MHz, 06-2a-07
cpu2:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,IBRS,IBPB,STIBP,L1DF,SSBD,SENSOR,ARAT,XSAVEOPT,MELTDOWN
cpu2: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu2: smt 0, core 1, package 0
cpu3 at mainbus0: apid 3 (application processor)
cpu3: Intel(R) Core(TM) i7-2670QM CPU @ 2.20GHz, 2195.02 MHz, 06-2a-07
cpu3:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,IBRS,IBPB,STIBP,L1DF,SSBD,SENSOR,ARAT,XSAVEOPT,MELTDOWN
cpu3: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu3: smt 1, core 1, package 0
cpu4 at mainbus0: apid 4 (application processor)
cpu4: Intel(R) Core(TM) i7-2670QM CPU @ 2.20GHz, 2195.02 MHz, 06-2a-07
cpu4:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,IBRS,IBPB,STIBP,L1DF,SSBD,SENSOR,ARAT,XSAVEOPT,MELTDOWN
cpu4: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu4: smt 0, core 2, package 0
cpu5 at mainbus0: apid 5 (application processor)
cpu5: Intel(R) Core(TM) i7-2670QM CPU @ 2.20GHz, 2195.02 MHz, 06-2a-07
cpu5:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,IBRS,IBPB,STIBP,L1DF,SSBD,SENSOR,ARAT,XSAVEOPT,MELTDOWN
cpu5: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu5: smt 1, core 2, package 0
cpu6 at mainbus0: apid 6 (application processor)
cpu6: Intel(R) Core(TM) i7-2670QM CPU @ 2.20GHz, 2195.02 MHz, 06-2a-07
cpu6:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,IBRS,IBPB,STIBP,L1DF,SSBD,SENSOR,ARAT,XSAVEOPT,MELTDOWN
cpu6: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu6: smt 0, core 3, package 0
cpu7 at mainbus0: apid 7 (application processor)
cpu7: Intel(R) Core(TM) i7-2670QM CPU @ 2.20GHz, 2195.02 MHz, 06-2a-07
cpu7:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,NXE,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ITSC,IBRS,IBPB,STIBP,L1DF,SSBD,SENSOR,ARAT,XSAVEOPT,MELTDOWN
cpu7: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu7: smt 1, core 3, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 24 pins
acpimcfg0 at acpi0
acpimcfg0: addr 0xf8000000, bus 0-63
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus -1 (P0P1)
acpiprt2 at acpi0: bus 2 (RP01)
acpiprt3 at acpi0: bus -1 (RP02)
acpiprt4 at acpi0: bus -1 (RP03)
acpiprt5 at acpi0: bus 3 (RP04)
acpiprt6 at acpi0: bus 4 (RP05)
acpiprt7 at acpi0: bus 5 (RP06)
acpiprt8 at acpi0: bus -1 (RP07)
acpiprt9 at acpi0: bus -1 (RP08)
acpiprt10 at acpi0: bus 1 (PEG0)
acpiec0 at acpi0
acpicpu0 at acpi0: C3(350@104 io@0x415), C1(1000@1 halt), PSS
acpicpu1 at acpi0: C3(350@104 io@0x415), C1(1000@1 halt), PSS
acpicpu2 at acpi0: C3(350@104 io@0x415), C1(1000@1 halt), PSS
acpicpu3 at acpi0: C3(350@104 io@0x415), C1(1000@1 halt), PSS
acpicpu4 at acpi0: C3(350@104 io@0x415), C1(1000@1 halt), PSS
acpicpu5 at acpi0: C3(350@104 io@0x415), C1(1000@1 halt), PSS
acpicpu6 at acpi0: C3(350@104 io@0x415), C1(1000@1 halt), PSS
acpicpu7 at acpi0: C3(350@104 io@0x415), C1(1000@1 halt), PSS
acpitz0 at acpi0: critical temperature is 100 degC
acpitz1 at acpi0: critical temperature is 100 degC
"PNP0C14" at acpi0 not configured
acpipci0 at acpi0 PCI0: 0x00000004 0x00000011 0x00000001
acpicmos0 at acpi0
"SMO8800" at acpi0 not configured
acpibtn0 at acpi0: PWRB
acpibtn1 at acpi0: SLPB
acpibtn2 at acpi0: LID0
acpiac0 at acpi0: AC unit online
acpibat0 at acpi0: BAT0 model "Dell" serial 1711 type LION oem "LGC"
acpivideo0 at acpi0: GFX0
acpivout0 at acpivideo0: DD02
cpu0: Enhanced SpeedStep 2195 MHz: speeds: 2201, 2200, 2000, 1900, 1800,
1700, 1600, 1500, 1400, 1300, 1200, 1100, 1000, 900, 800 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel Core 2G Host" rev 0x09
ppb0 at pci0 dev 1 function 0 "Intel Core 2G PCIE" rev 0x09: msi
pci1 at ppb0 bus 1
1:0:0: mem address conflict 0xfff80000/0x80000
vendor "NVIDIA", unknown product 0x0df4 (class display subclass VGA, rev
0xa1) at pci1 dev 0 function 0 not configured
inteldrm0 at pci0 dev 2 function 0 "Intel HD Graphics 3000" rev 0x09
drm0 at inteldrm0
inteldrm0: msi
inteldrm0: 1366x768, 32bpp
wsdisplay0 at inteldrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
"Intel 6 Series MEI" rev 0x04 at pci0 dev 22 function 0 not configured
ehci0 at pci0 dev 26 function 0 "Intel 6 Series USB" rev 0x05: apic 2 int 16
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel EHCI root hub" rev
2.00/1.00 addr 1
azalia0 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 6 Series HD Audio" rev 0x05: msi
azalia0: codecs: Realtek/0x0665, Intel/0x2805, using Realtek/0x0665
audio0 at azalia0
ppb1 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 6 Series PCIE" rev 0xb5: msi
pci2 at ppb1 bus 2
athn0 at pci2 dev 0 function 0 "Atheros AR5418" rev 0x01: apic 2 int 16
athn0: MAC AR5418 rev 2, RF AR5133 (2T3R), ROM rev 8, address
00:21:63:a4:4e:71
ppb2 at pci0 dev 28 function 3 "Intel 6 Series PCIE" rev 0xb5: msi
pci3 at ppb2 bus 3
xhci0 at pci3 dev 0 function 0 "NEC xHCI" rev 0x04: msi, xHCI 0.96
usb1 at xhci0: USB revision 3.0
uhub1 at usb1 configuration 1 interface 0 "NEC xHCI root hub" rev 3.00/1.00
addr 1
ppb3 at pci0 dev 28 function 4 "Intel 6 Series PCIE" rev 0xb5: msi
pci4 at ppb3 bus 4
ppb4 at pci0 dev 28 function 5 "Intel 6 Series PCIE" rev 0xb5: msi
pci5 at ppb4 bus 5
re0 at pci5 dev 0 function 0 "Realtek 8168" rev 0x06: RTL8168E/8111E
(0x2c00), msi, address 84:8f:69:af:3d:1d
rgephy0 at re0 phy 7: RTL8169S/8110S/8211 PHY, rev. 4
ehci1 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 6 Series USB" rev 0x05: apic 2 int 23
usb2 at ehci1: USB revision 2.0
uhub2 at usb2 configuration 1 interface 0 "Intel EHCI root hub" rev
2.00/1.00 addr 1
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel HM67 LPC" rev 0x05
ahci0 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 6 Series AHCI" rev 0x05: msi, AHCI
1.3
ahci0: port 0: 6.0Gb/s
ahci0: port 1: 3.0Gb/s
scsibus1 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <ATA, SanDisk SDSSDHP1, X231> SCSI3 0/direct
fixed naa.5001b44bca673705
sd0: 122104MB, 512 bytes/sector, 250069680 sectors, thin
sd1 at scsibus1 targ 1 lun 0: <ATA, WDC WD7500BPKT-7, 01.0> SCSI3 0/direct
fixed naa.50014ee6ac580dbf
sd1: 715404MB, 512 bytes/sector, 1465149168 sectors
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 6 Series SMBus" rev 0x05: apic 2
int 18
iic0 at ichiic0
lisa0 at iic0 addr 0x1d: lis331dl
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 4GB DDR3 SDRAM PC3-10600 SO-DIMM
spdmem1 at iic0 addr 0x52: 4GB DDR3 SDRAM PC3-10600 SO-DIMM
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
wsmouse0 at pms0 mux 0
pms0: Synaptics touchpad, firmware 7.4, 0x1e0b1 0xa40000
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
vmm0 at mainbus0: VMX/EPT
uhub3 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 0 "Intel Rate Matching Hub"
rev 2.00/0.00 addr 2
uvideo0 at uhub3 port 4 configuration 1 interface 0
"CN07CN2C7866419Q2349A00 Laptop_Integrated_Webcam_2HDM" rev 2.00/9.01 addr 3
video0 at uvideo0
run0 at uhub1 port 3 configuration 1 interface 0 "Ralink 802.11 n WLAN" rev
2.00/1.01 addr 2
run0: MAC/BBP RT5592 (rev 0x0222), RF RT5592 (MIMO 2T2R), address
00:87:41:32:09:98
uhidev0 at uhub1 port 4 configuration 1 interface 0 "Logitech USB Receiver"
rev 2.00/22.01 addr 3
uhidev0: iclass 3/1
ums0 at uhidev0: 16 buttons, Z and W dir
wsmouse1 at ums0 mux 0
uhidev1 at uhub1 port 4 configuration 1 interface 1 "Logitech USB Receiver"
rev 2.00/22.01 addr 3
uhidev1: iclass 3/0, 17 report ids
uhid0 at uhidev1 reportid 3: input=4, output=0, feature=0
uhid1 at uhidev1 reportid 16: input=6, output=6, feature=0
uhid2 at uhidev1 reportid 17: input=19, output=19, feature=0
uhub4 at uhub2 port 1 configuration 1 interface 0 "Intel Rate Matching Hub"
rev 2.00/0.00 addr 2
vscsi0 at root
scsibus2 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus3 at softraid0: 256 targets
root on sd0a (705a3c36d8d6750b.a) swap on sd0b dump on sd0b
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Bug with WiFi

Stefan Sperling-5
On Tue, Jul 09, 2019 at 09:56:35PM +0300, Pavel Pavlov wrote:

> Hello! I have installed OpenBSD 6.5 on Dell XPS15 with Wifi Atheros AR5418.
> But I cannot connect to my WiFi:
>
> # ifconfig athn0 MYWIFI wpakey MYPASS
>
> # sh /etc/hostname.athn0
>
> # dhclient athn0
>
> And then the error message: athn0: device timeout
>
> The wifi-card works perfect with Windows 7 and Linux (Ubuntu, Debian).
> Another wifi-card Ralink (run0) is working perfect with the OpenBSD (the
> same config. options). I tried also fw_update athn -> the same result. Also
> with mode 11g and mode 11b/a, with diffrent channels - not working. I can
> see my wifi networks with "ifconfig athn0 scan", but in a few seconds comes
> the error message "athn0: device timeout". I also tried a fw_update, but
> the same result. It seems to be a driver problem or .... ?

> athn0 at pci2 dev 0 function 0 "Atheros AR5418" rev 0x01: apic 2 int 16
> athn0: MAC AR5418 rev 2, RF AR5133 (2T3R), ROM rev 8, address

Yes, it is likely a driver problem.
This device works fine in 6.4, correct?

Incidentally, the same issue is being discussed over here:
https://marc.info/?t=156270674100001&r=1&w=2