Anybody got an Acer Aspire One AOD250 running OpenBSD? Does suspend/resume work?

classic Classic list List threaded Threaded
1 message Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Anybody got an Acer Aspire One AOD250 running OpenBSD? Does suspend/resume work?

Ian Darwin-4

I just inherited this AOD250 and put 6.4 up on it. Got it to the point
where it mostly works, except suspend (zzz or lid close) doesn't resume
- it reboots instead when you press a keyboard key.

I'm unable to tell if the problem is hardware (eg specific to this one
unit) or software (old ACPI?). But there was at least one (years old)
report of issues with resume (lockup not reboot) on this same type model
(AOD250).

Battery is fine. CMOS battery appears OK, at least it holds the date
setting without main battery. Swapping RAM DIMMs doesn't help.

Running last available BIOS. Dmesg below for 6.4 stable, patched, but
-current behaves the same way. Tried a 6.2 kernel and it fails too. No
diagnostic info in dmesg.

Any similar reports (working or not working, preferably on 6.{4,3,2}),
but ONLY for AO D250, or suggestions to diagnose, would be appreciated.

Thanks for listening.

OpenBSD 6.4 (GENERIC.MP) #3: Thu Dec 20 18:20:58 CET 2018
[hidden email]:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC.MP
RTC BIOS diagnostic error 80<clock_battery>
real memĀ  = 1062182912 (1012MB)
avail mem = 1027678208 (980MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: date 12/18/10, SMBIOS rev. 2.4 @ 0xe8240 (31 entries)
bios0: vendor Acer version "V1.29" date 12/18/2010
bios0: Acer Aspire one
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP SSDT HPET APIC MCFG ASF! SLIC BOOT
acpi0: wakeup devices UHC1(S3) UHC2(S3) UHC3(S3) UHC4(S3) ECHI(S3)
EXP1(S4) EXP2(S4) EXP3(S4) EXP4(S4) AZAL(S0) MODM(S0)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz ("GenuineIntel" 686-class)
1.60 GHz, 06-1c-02
cpu0:
FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,EST,TM2,SSSE3,xTPR,PDCM,MOVBE,LAHF,PERF,SENSOR,MELTDOWN
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 8 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 133MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.2.0.2, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz ("GenuineIntel" 686-class)
1.60 GHz, 06-1c-02
cpu1:
FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,EST,TM2,SSSE3,xTPR,PDCM,MOVBE,LAHF,PERF,SENSOR,MELTDOWN
ioapic0 at mainbus0: apid 4 pa 0xfec00000, version 20, 24 pins, remapped
acpimcfg0 at acpi0
acpimcfg0: addr 0xe0000000, bus 0-255
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus 1 (EXP1)
acpiprt2 at acpi0: bus 2 (EXP2)
acpiprt3 at acpi0: bus 3 (EXP3)
acpiprt4 at acpi0: bus 4 (EXP4)
acpiec0 at acpi0
acpicpu0 at acpi0: !C3(100@57 io@0x416), !C2(500@1 io@0x414), C1(1000@1
halt), PSS
acpicpu1 at acpi0: !C3(100@57 io@0x416), !C2(500@1 io@0x414), C1(1000@1
halt), PSS
acpipwrres0 at acpi0: FN00, resource for FAN_
acpitz0 at acpi0: critical temperature is 100 degC
acpibtn0 at acpi0: PWRB
acpibtn1 at acpi0: LID0
acpibtn2 at acpi0: SLPB
acpibat0 at acpi0: BAT0 model "13850828090658133" type Lion oem "PANASONIC "
acpiac0 at acpi0: AC unit online
acpicmos0 at acpi0
"SYN1B1C" at acpi0 not configured
"PNP0C14" at acpi0 not configured
"PNP0C0B" at acpi0 not configured
acpivideo0 at acpi0: OVGA
acpivout0 at acpivideo0: LCD_
bios0: ROM list: 0xc0000/0xec00!
cpu0: Enhanced SpeedStep 1597 MHz: speeds: 1600, 1333, 1066, 800 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (no bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel 82945GME Host" rev 0x03
inteldrm0 at pci0 dev 2 function 0 "Intel 82945GME Video" rev 0x03
drm0 at inteldrm0
intagp0 at inteldrm0
agp0 at intagp0: aperture at 0x40000000, size 0x10000000
inteldrm0: apic 4 int 16
inteldrm0: 1024x600, 32bpp
wsdisplay0 at inteldrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
"Intel 82945GM Video" rev 0x03 at pci0 dev 2 function 1 not configured
azalia0 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 82801GB HD Audio" rev 0x02: msi
azalia0: codecs: Realtek ALC272
audio0 at azalia0
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 82801GB PCIE" rev 0x02: apic 4 int 16
pci1 at ppb0 bus 1
ath0 at pci1 dev 0 function 0 "Atheros AR5424" rev 0x01: apic 4 int 16
ath0: AR5424 14.2 phy 7.0 rf 10.2 eeprom 5.4, WOR5_ETSIC, address
00:24:2c:xx:xx:xx
ppb1 at pci0 dev 28 function 1 "Intel 82801GB PCIE" rev 0x02: apic 4 int 17
pci2 at ppb1 bus 2
ppb2 at pci0 dev 28 function 2 "Intel 82801GB PCIE" rev 0x02: apic 4 int 18
pci3 at ppb2 bus 3
alc0 at pci3 dev 0 function 0 "Attansic Technology L2C" rev 0xc0: msi,
address 00:23:5a:xx:xx:xx
atphy0 at alc0 phy 0: F1 10/100/1000 PHY, rev. 11
ppb3 at pci0 dev 28 function 3 "Intel 82801GB PCIE" rev 0x02: apic 4 int 19
pci4 at ppb3 bus 4
iwn0 at pci4 dev 0 function 0 "Intel WiFi Link 5100" rev 0x00: msi, MIMO
1T2R, MoW, address 00:21:5d:xx:xx:xx
uhci0 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 4 int 16
uhci1 at pci0 dev 29 function 1 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 4 int 17
uhci2 at pci0 dev 29 function 2 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 4 int 18
uhci3 at pci0 dev 29 function 3 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 4 int 19
ehci0 at pci0 dev 29 function 7 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 4 int 16
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel EHCI root hub" rev
2.00/1.00 addr 1
ppb4 at pci0 dev 30 function 0 "Intel 82801BAM Hub-to-PCI" rev 0xe2
pci5 at ppb4 bus 5
ichpcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 82801GBM LPC" rev 0x02: PM
disabled
ahci0 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 82801GBM AHCI" rev 0x02: msi,
AHCI 1.1
ahci0: port 0: 1.5Gb/s
ahci0: PHY offline on port 2
scsibus1 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <ATA, ST9500420AS, D005> SCSI3 0/direct
fixed naa.5000c50029c00408
sd0: 476940MB, 512 bytes/sector, 976773168 sectors
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 82801GB SMBus" rev 0x02: apic 4
int 17
iic0 at ichiic0
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 1GB DDR2 SDRAM non-parity PC2-5300CL5 SO-DIMM
usb1 at uhci0: USB revision 1.0
uhub1 at usb1 configuration 1 interface 0 "Intel UHCI root hub" rev
1.00/1.00 addr 1
usb2 at uhci1: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 configuration 1 interface 0 "Intel UHCI root hub" rev
1.00/1.00 addr 1
usb3 at uhci2: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 configuration 1 interface 0 "Intel UHCI root hub" rev
1.00/1.00 addr 1
usb4 at uhci3: USB revision 1.0
uhub4 at usb4 configuration 1 interface 0 "Intel UHCI root hub" rev
1.00/1.00 addr 1
isa0 at ichpcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
wsmouse0 at pms0 mux 0
pms0: Synaptics touchpad, firmware 7.2, 0x1c0b1 0xa40000
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
npx0 at isa0 port 0xf0/16: reported by CPUID; using exception 16
uhub5 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 0 "Genesys Logic USB2.0
Hub" rev 2.00/7.02 addr 2
uplcom0 at uhub5 port 1 configuration 1 interface 0 "Prolific Technology
PL2303 Serial" rev 1.10/2.02 addr 3
ucom0 at uplcom0
uhidev0 at uhub5 port 2 configuration 1 interface 0 "Belkin Components
USB-PS2 Adapter" rev 1.10/1.20 addr 4
uhidev0: iclass 3/1
ukbd0 at uhidev0: 8 variable keys, 6 key codes
wskbd1 at ukbd0 mux 1
wskbd1: connecting to wsdisplay0
uhidev1 at uhub5 port 2 configuration 1 interface 1 "Belkin Components
USB-PS2 Adapter" rev 1.10/1.20 addr 4
uhidev1: iclass 3/1
ums0 at uhidev1: 5 buttons, Z dir
wsmouse1 at ums0 mux 0
uvideo0 at uhub0 port 2 configuration 1 interface 0 "Sonix Technology
Co., Ltd. WebCam" rev 2.00/1.00 addr 5
video0 at uvideo0
vscsi0 at root
scsibus2 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus3 at softraid0: 256 targets
root on sd0a (103d1286e8b0290c.a) swap on sd0b dump on sd0b