APU2 fails to boot on OpenBSD 6.6-current #521

classic Classic list List threaded Threaded
7 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

APU2 fails to boot on OpenBSD 6.6-current #521

Mischa Peters
Hi All,

FYI
Just upgraded my APU2 to the latest -current and it seems to hang on the disk.
It was fine running on -current #512.

Mischa

###

SeaBIOS (version rel-1.12.1.3-0-g300e8b7)

Press F10 key now for boot menu

Booting from Hard Disk...
Using drive 0, partition 3.
Loading......
probing: pc0 com0 com1 com2 com3 mem[639K 3581M 496M a20=on]
disk: hd0+
>> OpenBSD/amd64 BOOT 3.46
switching console to com>> OpenBSD/amd64 BOOT 3.46
boot> 0

booting hd0a:/bsd: 12817736+2741256+335904+0+708608 [794080+128+1015800+742813]=0x12477f8
entry point at 0xffffffff81001000
[ using 2553848 bytes of bsd ELF symbol table ]
Copyright (c) 1982, 1986, 1989, 1991, 1993
        The Regents of the University of California.  All rights reserved.
Copyright (c) 1995-2019 OpenBSD. All rights reserved.  https://www.OpenBSD.org

OpenBSD 6.6-current (GENERIC.MP) #521: Wed Dec 11 21:30:47 MST 2019
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 4259885056 (4062MB)
avail mem = 4118376448 (3927MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.8 @ 0xdfe8c020 (13 entries)
bios0: vendor coreboot version "v4.11.0.1" date 12/09/2019
bios0: PC Engines apu2
acpi0 at bios0: ACPI 4.0
acpi0: sleep states S0 S1 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP SSDT MCFG TPM2 APIC HEST IVRS SSDT SSDT HPET
acpi0: wakeup devices PWRB(S4) PBR4(S4) PBR5(S4) PBR6(S4) PBR7(S4) PBR8(S4) UOH1(S3) UOH2(
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 32 bits
acpimcfg0 at acpi0
acpimcfg0: addr 0xf8000000, bus 0-64
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: AMD GX-412TC SOC, 998.26 MHz, 16-30-01
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,F
cpu0: 32KB 64b/line 2-way I-cache, 32KB 64b/line 8-way D-cache, 2MB 64b/line 16-way L2 cac
cpu0: ITLB 32 4KB entries fully associative, 8 4MB entries fully associative
cpu0: DTLB 40 4KB entries fully associative, 8 4MB entries fully associative
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 8 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 99MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: AMD GX-412TC SOC, 998.14 MHz, 16-30-01
cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,F
cpu1: 32KB 64b/line 2-way I-cache, 32KB 64b/line 8-way D-cache, 2MB 64b/line 16-way L2 cac
cpu1: ITLB 32 4KB entries fully associative, 8 4MB entries fully associative
cpu1: DTLB 40 4KB entries fully associative, 8 4MB entries fully associative
cpu1: smt 0, core 1, package 0
cpu2 at mainbus0: apid 2 (application processor)
cpu2: AMD GX-412TC SOC, 998.14 MHz, 16-30-01
cpu2: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,F
cpu2: 32KB 64b/line 2-way I-cache, 32KB 64b/line 8-way D-cache, 2MB 64b/line 16-way L2 cac
cpu2: ITLB 32 4KB entries fully associative, 8 4MB entries fully associative
cpu2: DTLB 40 4KB entries fully associative, 8 4MB entries fully associative
cpu2: smt 0, core 2, package 0
cpu3 at mainbus0: apid 3 (application processor)
cpu3: AMD GX-412TC SOC, 998.38 MHz, 16-30-01
cpu3: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,F
cpu3: 32KB 64b/line 2-way I-cache, 32KB 64b/line 8-way D-cache, 2MB 64b/line 16-way L2 cac
cpu3: ITLB 32 4KB entries fully associative, 8 4MB entries fully associative
cpu3: DTLB 40 4KB entries fully associative, 8 4MB entries fully associative
cpu3: smt 0, core 3, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 4 pa 0xfec00000, version 21, 24 pins
ioapic1 at mainbus0: apid 5 pa 0xfec20000, version 21, 32 pins, remapped
acpihpet0 at acpi0: 14318180 Hz
acpiprt0 at acpi0: bus -1 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus -1 (PBR4)
acpiprt2 at acpi0: bus -1 (PBR5)
acpiprt3 at acpi0: bus -1 (PBR6)
acpiprt4 at acpi0: bus -1 (PBR7)
acpiprt5 at acpi0: bus -1 (PBR8)
acpicpu0 at acpi0: C2(0@400 io@0x1771), C1(@1 halt!), PSS
acpicpu1 at acpi0: C2(0@400 io@0x1771), C1(@1 halt!), PSS
acpicpu2 at acpi0: C2(0@400 io@0x1771), C1(@1 halt!), PSS
acpicpu3 at acpi0: C2(0@400 io@0x1771), C1(@1 halt!), PSS
acpibtn0 at acpi0: PWRB
acpicmos0 at acpi0
"AMD0030" at acpi0 not configured
"PRP0001" at acpi0 not configured
"PRP0001" at acpi0 not configured
"PRP0001" at acpi0 not configured
"PRP0001" at acpi0 not configured
"PRP0001" at acpi0 not configured
"PRP0001" at acpi0 not configured
"BOOT0000" at acpi0 not configured
cpu0: 998 MHz: speeds: 1000 800 600 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "AMD AMD64 16h Root Complex" rev 0x00
vendor "AMD", unknown product 0x1567 (class system subclass IOMMU, rev 0x00) at pci0 dev 0
pchb1 at pci0 dev 2 function 0 "AMD AMD64 16h Host" rev 0x00
ppb0 at pci0 dev 2 function 1 "AMD AMD64 16h PCIE" rev 0x00: msi
pci1 at ppb0 bus 1
iwm0 at pci1 dev 0 function 0 "Intel Dual Band Wireless AC 7260" rev 0x73, msi
ppb1 at pci0 dev 2 function 2 "AMD AMD64 16h PCIE" rev 0x00: msi
pci2 at ppb1 bus 2
em0 at pci2 dev 0 function 0 "Intel I210" rev 0x03: msi, address 00:0d:b9:45:ba:60
ppb2 at pci0 dev 2 function 3 "AMD AMD64 16h PCIE" rev 0x00: msi
pci3 at ppb2 bus 3
em1 at pci3 dev 0 function 0 "Intel I210" rev 0x03: msi, address 00:0d:b9:45:ba:61
ppb3 at pci0 dev 2 function 4 "AMD AMD64 16h PCIE" rev 0x00: msi
pci4 at ppb3 bus 4
em2 at pci4 dev 0 function 0 "Intel I210" rev 0x03: msi, address 00:0d:b9:45:ba:62
ccp0 at pci0 dev 8 function 0 "AMD AMD64 16h Crypto" rev 0x00
xhci0 at pci0 dev 16 function 0 "AMD Bolton xHCI" rev 0x11: msi, xHCI 1.0
usb0 at xhci0: USB revision 3.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "AMD xHCI root hub" rev 3.00/1.00 addr 1
ahci0 at pci0 dev 17 function 0 "AMD Hudson-2 SATA" rev 0x40: unable to map interrupt
ehci0 at pci0 dev 19 function 0 "AMD Hudson-2 USB2" rev 0x39: apic 4 int 5
usb1 at ehci0: USB revision 2.0
uhub1 at usb1 configuration 1 interface 0 "AMD EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
piixpm0 at pci0 dev 20 function 0 "AMD Hudson-2 SMBus" rev 0x42: SMBus disabled
pcib0 at pci0 dev 20 function 3 "AMD Hudson-2 LPC" rev 0x11
sdhc0 at pci0 dev 20 function 7 "AMD Bolton SD/MMC" rev 0x01: can't map interrupt
pchb2 at pci0 dev 24 function 0 "AMD AMD64 16h Link Cfg" rev 0x00
pchb3 at pci0 dev 24 function 1 "AMD AMD64 16h Address Map" rev 0x00
pchb4 at pci0 dev 24 function 2 "AMD AMD64 16h DRAM Cfg" rev 0x00
km0 at pci0 dev 24 function 3 "AMD AMD64 16h Misc Cfg" rev 0x00
pchb5 at pci0 dev 24 function 4 "AMD AMD64 16h CPU Power" rev 0x00
pchb6 at pci0 dev 24 function 5 "AMD AMD64 16h Misc Cfg" rev 0x00
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
com0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
com0: console
com1 at isa0 port 0x2f8/8 irq 3: ns16550a, 16 byte fifo
com2 at isa0 port 0x3e8/8 irq 5: ns16550a, 16 byte fifo
intr_establish: pic ioapic0 pin 5: can't share type 3 with 2
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
lpt0 at isa0 port 0x378/4 irq 7
wbsio0 at isa0 port 0x2e/2: NCT5104D rev 0x52
vmm0 at mainbus0: SVM/RVI
ehci_sync_hc: tsleep() = 35
ehci_sync_hc: tsleep() = 35
uhub1: device problem, disabling port 1
vscsi0 at root
scsibus1 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus2 at softraid0: 256 targets
root device:
use one of: exit iwm0 em0 em1 em2

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: APU2 fails to boot on OpenBSD 6.6-current #521

Alexander Pluhar

> Just upgraded my APU2 to the latest -current and it seems to hang on the disk.
> It was fine running on -current #512.

I encountered this problem on 6.6 stable with the latest syspatches installed after
updating the APU firmware[1] to 4.11.0.1.

It worked again after downgrading to 4.10.0.3.

[1] https://pcengines.github.io

smime.p7s (6K) Download Attachment
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: APU2 fails to boot on OpenBSD 6.6-current #521

Mischa Peters
On 13 Dec at 22:52, Alexander Pluhar <[hidden email]> wrote:
>
> > Just upgraded my APU2 to the latest -current and it seems to hang on the disk.
> > It was fine running on -current #512.
>
> I encountered this problem on 6.6 stable with the latest syspatches installed after
> updating the APU firmware[1] to 4.11.0.1.
>
> It worked again after downgrading to 4.10.0.3.

Can confirm it's working again after downrading to 4.10.0.3.


Mischa

PJ
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: APU2 fails to boot on OpenBSD 6.6-current #521

PJ
In reply to this post by Alexander Pluhar
Am 13.12.19 um 22:52 schrieb Alexander Pluhar:
>> Just upgraded my APU2 to the latest -current and it seems to hang on the disk.
>> It was fine running on -current #512.
> I encountered this problem on 6.6 stable with the latest syspatches installed after
> updating the APU firmware[1] to 4.11.0.1.
>
> It worked again after downgrading to 4.10.0.3.
>
> [1] https://pcengines.github.io

Same behavior here trying to install 6.6 stable on a fresh apu4d4 unit.

The device was delivered with a rather old ("legacy") "coreboot build
20190402 / BIOS version v4.0.24". The console didn't work correctly,
different USB sticks were not read reliably, the installer
(install66.fs) kept crashing after boot, if the boot was reached at all.
Got it to work starting the apu2-tinycore6.4.img from SD-Card and
reflashing a recent firmware version.

Tried the most recent 4.11.0.1 first, unfortunately: with firmware
4.11.0.1 again all kinds of not correctly reading USB 3.0 devices or
detecting an internal mSATA, again not even the console was reliable.
Had to boot the apu2-tinycore6.4.img from SD-Card again to get to a
reliable root prompt and reflash the downgrade to firmware version 4.10.0.3.

After downgrading to 4.10.0.3 everything is normal. Installing on the
mSATA was easy as it should be, and now I'm happily running 6.6 on it.

Here
https://github.com/drduh/PC-Engines-APU-Router-Guide/blob/master/README.md
is a good howto for all this.


Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: APU2 fails to boot on OpenBSD 6.6-current #521

William Ahern-2
In reply to this post by Alexander Pluhar
On Fri, Dec 13, 2019 at 10:52:03PM +0100, Alexander Pluhar wrote:

>
> > Just upgraded my APU2 to the latest -current and it seems to hang on the disk.
> > It was fine running on -current #512.
>
> I encountered this problem on 6.6 stable with the latest syspatches installed after
> updating the APU firmware[1] to 4.11.0.1.
>
> It worked again after downgrading to 4.10.0.3.
>
> [1] https://pcengines.github.io

Here's the github ticket: https://github.com/pcengines/coreboot/issues/356
Looks like the culprit has been found and a fix submitted upstream.

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: APU2 fails to boot on OpenBSD 6.6-current #521

Mischa Peters
On 20 Dec at 06:16, William Ahern <[hidden email]> wrote:

> On Fri, Dec 13, 2019 at 10:52:03PM +0100, Alexander Pluhar wrote:
> >
> > > Just upgraded my APU2 to the latest -current and it seems to hang on the disk.
> > > It was fine running on -current #512.
> >
> > I encountered this problem on 6.6 stable with the latest syspatches installed after
> > updating the APU firmware[1] to 4.11.0.1.
> >
> > It worked again after downgrading to 4.10.0.3.
> >
> > [1] https://pcengines.github.io
>
> Here's the github ticket: https://github.com/pcengines/coreboot/issues/356
> Looks like the culprit has been found and a fix submitted upstream.
>

4.11.0.2 is released: https://pcengines.github.io/#mr-30

Mischa

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: APU2 fails to boot on OpenBSD 6.6-current #521

Anders Andersson
On Sat, Jan 4, 2020 at 1:34 PM Mischa <[hidden email]> wrote:

>
> On 20 Dec at 06:16, William Ahern <[hidden email]> wrote:
> > On Fri, Dec 13, 2019 at 10:52:03PM +0100, Alexander Pluhar wrote:
> > >
> > > > Just upgraded my APU2 to the latest -current and it seems to hang on the disk.
> > > > It was fine running on -current #512.
> > >
> > > I encountered this problem on 6.6 stable with the latest syspatches installed after
> > > updating the APU firmware[1] to 4.11.0.1.
> > >
> > > It worked again after downgrading to 4.10.0.3.
> > >
> > > [1] https://pcengines.github.io
> >
> > Here's the github ticket: https://github.com/pcengines/coreboot/issues/356
> > Looks like the culprit has been found and a fix submitted upstream.
> >
>
> 4.11.0.2 is released: https://pcengines.github.io/#mr-30

I can confirm that this solves the problem. Talk about bleeding edge.
I received my apu4c4 yesterday, tried to install OpenBSD on it today.
First time using an APU, and *of course* I was hit by this bug.
Fortunately I found the solution thanks to this email. After the
upgrade to 4.11.0.2 I could continue installing OpenBSD 6.6.

My apu4c4 was shipped from the store the same day as this patch came
out. Had I waited one more day I would have been blissfully unaware.
:)